Тунис/Тема 3/

• 80 377
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте отново, идвам да напиша впечатлениея за цялостното преживяване и хотела Vinci Marilla в Хамамет.
Преди известно време нахлух в темата с всякакви въпроси и притеснения, страшно много ми хареса Тунис и не искам да тръгвам. Първо за хотела, бях разочарована, че не е в ориенталски стил и 5 звезди, но искам да ви кажа, че хотелът в Сахара, в който обядвахме в град Гафса беше 5 звезди и ориенталски стил беше изключително бутафорен, цялото лоби и ресторант бяха доста натоварващи като стил и смешни. Vinci Marilla първо беше на перфектна локация точно на плажа, има много кътчета и никога не се натрупват много хора на едно място. Изключително спокоен и тих, никога няма опашки за храна или маса. Има много палми, басейнът вечер е красив, може да се прави нощен плаж или просто разходка. До новата Медина, която е направена за туристи, но има арабски кафенета и сервират вкусен ментов чай с кедрови ядки и турско кафе. Ние ходихме два пъти един път пеша, веднъж с такси и се върнахме с каруца 😅 с арабска музика и тур около крайбрейжната. До старата Медина ходихме за 15 динара, там има жени, които правят къна, пушихме наргиле с чай, видяхме младите тунизийци да плуват до кафето точно sidi bou sdid.
Храната от хотела беше много добра и вкусна, да нямаше раци и папая, но имаше всеки ден няколко вида вкусни риби и морски дарове, и свежа диня и пъпеш, тунизийската кухня беше много вкусна, лютива с вкусен сос с домати, и пухкав ситен кускус.  Закуската много вкусна (омлети и палачинки правят на момента). Ние всъщност само това ядохме, даже имахме любим готвач, който директно ни аранжираше чинията, има масички открити без отгоре козирка и се виждат палмите, много красиво.
Още първият ден седнахме след полета на т.нар. мавританско кафене, всъщност е готин кът с възглавници, много красив след палмите. В хотела имаше и доста араби отседнали, което на мен много ми хареса, тоест ориенталският дух не ми е липсвал, на плажа минаваше постоянно камила и имаш Медина на близо.
Първият ден пристигнахме в 8 сутринта тяхно време, без никакво закъснение още на закуска и правихме плаж плюс Медина. Но следващия ден екскурзията до Тунис, Картаген и Сиди Бу Саид (което преди е било град, но сега е квартал на столицата). Екскурзията беше целодневна с екскурзовод Стоян, който беше чудесен разказвач, живее тук от преди Революцията и научих много от него. Но най-много ми хареса Сиди Бу Саид, а беше последно, когато на снимките изглеждаме като разпльокани от жегата, ако бих променила програмата бих го сложила първо, и даже бих съкратила музея на мозайката и без Картаген и термите, защото почти няма останки, и всичко може да се разкаже в автобуса, а не отвън на жегата. Очаквах джамии, а влизахме в църкви, което също е чудесно, просто ме изненада Тунис със своята толерантност и модерност. Много ми хареса това, че жените имат повече права и как има място за всички.  
На другия ден имаше зоологическа, която за нас не си струваше, затова правихме плаж половин ден и ходене до Хамамет. Следващия ден имахме отново половин ден плаж и следобед от агенцията безплатно до Сус, ние се отделихме от групата, която беше пазарно насочена към мола и се върнахме към джамията и медината за чай. В старата джамия може да се влиза в определени часове, но явно от агенцията не искат да ни покажат това и не се съобразяват, а водят групата в нещо като европейски мол, което мен ми е безкрайно неприятно. Също дават много малко свободно време, седнахме в много старо кафене, човекът беше ужасно мил и ни разказа историята му как от 6 поколения го имат, синът му също говореше перфектен английски и ни снимаше, черпиха ни сладки от майка му, там искахме да оставим голям бакшиш и човекът се върна с много сладки още за вкъщи. На връщане от медината се изгубихме в нея, един местен човек ни изведе и не си искаше бакшиша дори.
Следващите два дни бяха Сахара, разбира се че си струваше, но нямахме много време в самата пустиня навън в дюните, все бяхме в оазиси или в джиповете. Аз си мислих, че ще спим в палатки и джиповете ще са открити без прозорци и покрив, добре че не бяха все пак, изобщо не беше страшно или екстремно с тях, а супер нормално и готино. Оазисът Шебика много ни хареса. Вторият ден обаче беше основно път и доста уморителен, изгревът си струваше ставането рано, но в Кайруан отново хванахме часовете за молитва и бяхме в града само 20 мин за пазар и тоалетна. Искам отново в Сахара, но да ме пуснат със самолет и да не пътувам толкова с автобус.
И последният ден свободен половин ден плаж, после правихме масаж и хамам с джакузи, и крайбрежна и отново Медина за чай.
Препоръчвам хотела, чисто и вкусна храна, перфектна локация, интериорът и разположението също много ми харесва. Много ми харесва, че първият ден го печелим цял и си тръгваме рано, а не обратното, защото вече си се настроил да си ходиш и стегнал багаж и не ти се прави плаж последен ден. Самият плаж много чист, пясъкът и водата, винаги бяхме на първа линия.
Неща, които не ми харесаха са това с бакшишите, аз обичам да давам, но когато искам и съм доволна, на човекът в медината дадохме двойно колкото ни струваше, но това да ми повтарят 10 пъти едно и също в автобуса да давам бакшиш на шофьора ме натоварва изключително много. Примерно изморени от Сахара как може да не ми отвори задната врата, а да трябва да вървим с чантите и да ровим в тях, само и само да му дадем бакшиш? Или още на пристигане рано станали, не обменили пари, не сме настанени те ми повтарят 5 пъти да оставя бакшиш за трансфера и защо?
Ходихме в берберска къща, влизахме с обувки в стаите, където спят, черпиха ни с домашен мед и вкусен хляб, имаше две деца, но не ни предупредиха да купим подаръци и сладкиши за децата, които бяха супер сладки и контактни, и ни целуваха по бузите! Да им оставим пари е ясно, но трябваше за децата нещо специално.
Много ми хареса всичко и давам като крайна оценка 10 от 10, защото когато има арабски дух всякакви дребни детайли остават маловажни, бих се върнала пак в Тунис определено. Кочияшът ни пусна българска чалга, защото не знае колко мразим и мисли, че искаме българска музика и ни даде телефона сами да избираме, много беше учуден като пуснахме арабски песни. Като бях с кафтан в ресторанта обслужването ставаше още по-добро хаха и много им ставаше приятно един вид, че харесваме културата им. Добро е обслужването, не сме давали бакшиши в ресторанта, нито в баровете, но винаги бяха мили и ни разпитваха, и даваха неща. Давахме по 2 долара сутрин на леглото на момичетата, защото са жени и мисля, че работят за по-малко.
Питайте, ако има нещо, най-вероятно забравям нещо. Но дори тортите ни изкушиха и ядохме веднъж. Стаята беше чиста, тиха и спокойна, само веднъж бяхме на балкона, защото има доста неща за правене, на бара веднъж вечерта, когато идват и анимарторите, да те викат за шоу. Правихме 4 дни по половин ден плаж, 4 Медина като в новата два пъти, изпихме доста чай и кафе, доста риба на вечерите, имаше огромна купа с каперси всеки ден, и вкусно брюкселско зеле. Не сме видели хлебарки, но ние си носихме нещо да пръскаме и всяка вечер банята и около леглото, защото все нещо ме хапе по почивки и се подувам,  ме беше страх да не ни се прецака Сахара. Естествено не ме подмина обрива, но пих един алергозан и фенистил и се оправих, май имам слънчева алергия..  или нещо все ме лази и хапе, врата и краката обрив, на другия ден около гърдите и корема, но не ни се провали нищо и беше идеално особено в дните, в които ние си планувахме. Точно такива почивки обичам и плаж, и екскурзии, не само едното, защото 7 дни само плаж ще ме побърка, а само пътуване ще ми дойде тежко.

# 436
  • Sofia
Еееех как ме зарадва твоя пост. Казах ти да го оставиш Тунис да ти се случва и ти се получи. Има някаква магия там, и се радвам, че сте я усетили.И за Сахара се радвам, че не ви е разочаровала. Нямам търпение да се върнем там и ние 😍

# 437
Има наистина магия 🥰. Много помагаше и часовата разлика в Тунис, полета беше в 8, но като пристигнахме отново беше 8 😅. И после ставането беше много лесно, екскурзоводът ни Васим за Сахара беше много забавен и беше научил сам български по време на пандемията. В автобусът се оказа, че не ми е нужен анокар, както мислих, добре че не носих якето щеше да е брутално. Даже не съм ползвали жилетка, нито шал. Благодаря за съвета за аква обувките, препоръчвам оказа се доста подходящо. Удобно и после лесно се изпира от пясъка, заема много малко място в куфара.

# 438
  • София
Страхотен разказ!  Hands Clap
Определено ще отида трети път в Тунис и този път ще е Хамамет
/била съм само в Монастир и Джерба, от Сахара много малко видях, а ми се иска още/

# 439
  • Варна и...духом на Босфора
Еееех как ме зарадва твоя пост. Казах ти да го оставиш Тунис да ти се случва и ти се получи. Има някаква магия там, и се радвам, че сте я усетили.И за Сахара се радвам, че не ви е разочаровала. Нямам търпение да се върнем там и ние 😍

Айде де!😘

Три дни вече е много топло в Хамамет,Схуна барша 🤣

Вълчева, страхотен разказ!
Chokran 😊
Радвам се,че ти е харесало.
Джиповете няма как да са открити, джанъм беним 😁

# 440
Малко снимки, ами искам да се върна пак, просто много искам. Може би в друг курорт, макар че тук много ми хареса.

# 441
  • Sofia
От къде е първата снимка?

# 442
От къде е първата снимка?
От хотела Blush това е така нар. мавритански кът/кафе, вземаш от бара и се излягаш там. Аз се снимах с дрехи и се получи доста по-добре, отколкото видях после някои хора по бански, не си отиваше там така. Доста е удобно.
Ресторантите, които бяха с резервация, всъщност храната е същата, просто вместо ти да аранжираш чинията го правят те, или примерно в италианския вместо нарязана пица им носят цели пици, и решихме, че няма смисъл.

Сега ще проучвам дали Монастир или Сус е по-хубав курорт, медината в Сус най-много ми хареса. Когато бяхме в Хамамет на онова кафе, където си го записвах отвън младите тунизийци скачаха в морето, и като видяха че ги снимаме, не се ядосаха, а взеха да позират Grinning . Усеща се модерността и напредничавото мислене на младите хора, момчето, което ни изведе от медината и не искаше бакшиш беше студент. На плажа видяхме, че има кърпи на някои първи шезлонги и мислихме, че са заети и седнахме на друг до тях, но по-късно видяхме как някой идва и човекът от плажа маха кърпите и другият му дава бакшиш и се настанява. Малко ми е подкупно това, ако правиш това за дребни пари, представи си за повече. Според мен бакшиш се дава на други места, а не на плажа или басейна, който също беше целия в кърпи. В крайна сметка ние не сме давали и пак бяхме на първите места.
Новата медина беше направена така, че дори най-големите пишман туристи няма да се изгубят Grinning, но най-много ни хареса тази в Сус.

# 443
Прекрасни снимки и зарибяващ разказ.
Вече нямам търпение.
Кое е "онова кафе"?
/Хулещите ме, "да чета назад", моля да си замълчат!/

# 444
Прекрасни снимки и зарибяващ разказ.
Вече нямам търпение.
Кое е "онова кафе"?
/Хулещите ме, "да чета назад", моля да си замълчат!/
Това е sidi bou sdid, видях негова снимка на страницата на Тунис в инстаграм и разпитвах в темата кое е и как да стигна до него. Оказа се, много лесно, явно туристите го търсят, защото таксиметровите знаят кое е, не е нужно да обясняваш.
Точно на входа на медината, от самото него се влиза направо, и отпред има буквички I love Hammamet. Горе на терасата е в автентична обстановка, събуваш се и пушиш.
В Сиди Бу Саид също може да се пие чай на рогозки бос в едно бивше училище за дервиши.

Още един плюс за хотела vincci marillia е, че климатикът може ръчно да се спре. Сигурно сме били единствените туристи с изключен, но стаите винаги и на обяд, и вечер бяха прохладни, тоест идеална температура и не се налагаше единият да излиза с картата и на влизане да не я слага, за да спре климатикът. 😅 Този път си имахме ток, и даже през деня може да си оставиш телефон на зарядно, докато си навън, примерно на масаж и не ти трябва.

А чакай...обърках обърках, Doro, помислих че питаш за друго. Ако питаш за посредната снимка е от хотела Винчи Марилия точно до бийч бара, до басейна, и е един кът с възглавници, в самата програма го пише като "мавританското кафене". Вътре в хотела има още едно такова.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 21:31 от T.Valcheva

# 445
  • София
Монастир е хубав град. Беше първото ми посещение в Тунис, но аз имам приятелка, която живееше там. Плажа не е уау но има какво да се види има доста от типичната арабска атмосфера.
Като видях снимките с белени бадеми се сетих какво пихме на пазара в столицата на Джерба.
Прясно изцеден сок от лимон, подсладен и с белени бадеми и мента.
Мммм много освежаващо.

# 446
T.Valcheva, благодаря, за кафето зад надписа питах, което си спомням, че се пишеше, но не запомних кое защо и какво Simple Smile

# 447
Привет пак от мен! Вече сме в къщи и реших да драсна няколко реда. Ако си спомняте първия ми пост от Щайгенбергер ( влизаме и слагаме картата за тока и пада целия ключ, не можехме да си затворим входната врата на стаята, викахме майстор, климатика не може да падне температурата под 26,5 гр , голямата хлебарка в душ кабинета , после станаха два броя, липсата на вода в казанчето и запушената мивка в банята) следващите дни нямахте проблеми, но в заключение ХОТЕЛА ВЕЧЕ Е МНОГО АМОРТИЗИРАН. А бях платила за хубава стая супериор с морска гледка.Обаче се оказва , че май не беше само при нас , всички туристи ,с които говорихме на една екскурзия, дори и в пет звездните хотели е така. Очевидно около Хамамет няма нови хотели и не се реновират. Та като изключим това, и че се запазваха рано рано шезлонгите около двата басейна и както каза и ВЪлчева за първия ред на плажа (спасителите си го правеха този номер и при нас) всичко друго си беше наред, особено като разучиш хотела. Храната си беше добре, но на 90 % една и съща за 7 дни, ние реално си ядяхме и едно и също. Сервитьорите много мили, ние все си сядахме в един и същи район и човека си ни оставяше каквото пием преди да сме седнали ( е как при такова старание да не му дадем бакшиш, и то го направихме последния ден на обяд преди да си тръгнем за да разбере,че е оценен). Плажа е страхотен, върху шезлонгите много удобни и чисти матраци, кристална вода, много широк , имаше сутрин едни големи медузи, които един местен ги вадеше - за мен бяха огромни и си ме беше страх. Огромен минус за мен,че всички барове започват от 10 часа - та освен едно нес кафе в стаята, или от ресторанта на закуска няма къде да пиеш кафе. На лоби бара има еспресо, малко с вкус на леблебия, но връща от пътя, но често и машината ми казваха,че е развалена - дали е така ,не се знае Wink
Бяхме на екскурзията Трите столици, както спомена и Вълчева - Сиди бу Саид най  си заслужава и би трябвало първо него да го сложат в програмата сутрин и да дадат поне 2 часа там да се поразходиш на спокойствие, а ние в най-голямата жега като смарангясани марули ( прощавайте за Асеновградския диалект) и дадени час и 20 мин къде видим синя врата на сянка се снимаме и не можахме да намерим едни стълби и инстаграмски панорами, та щерката остана разочарована (  абе пак се понамериха снимки като за инстанграма ) SatisfiedSatisfiedSatisfied
Сега за гидовете - местния Мохамед май се казваше, говори на руски (младите не разбират, но не знам дали има местен гид да говори на наш език) много говори и обяснява, кой разбрал разбрал, представителката на Емералд Мария превежда. Местния каже 100 изречение, Мария преведе 5. Въпросната Мария мисля,че е сложена там само да взема някаква заплата, никакво обгрижване от страна на туристите ( което написахме и в анкетата, но дано да стигне до тези ,които трябва в Емералд) . Казва,че ще ни заведе еди къде си и ще ни покаже еди какво си и като дойде времето - оправяйте се сами. Имаше спирка навръщане в посока Хамамет в някакъв магазин за натурална козметика, изобщо не ни каза като време колко ще се бавим, да си пазаруваме на воля (на нея е ясно,че й подариха сапуни и т.н) . Тъкмо се събрахме и да тръгнем , тя реши,че ще пуши една цигара и да я почерпи някой. Но след като ни каза,че ще се приберем за 15 мин до хотела ( по гугъл мапс беше точно толкова) , реално се прибрахме след час и половина. И то защо - за да може въпросната Мария да я оставим в нейния хотел или къщичка, и такъв маршрут избра шофьора ,че обикаляхме един час повече, всички се чудехме какво става и защо така се получи. За мен това си беше супер непрофесионално и както се казва хубава работа - ама българска ( да не използвам друга дума). Накрая шофьора ни разнасяше по хотелите. И как да им оставя бакшиш в такъв случай?!?
Та в обобщение - доволни сме от хотела, който очевидно е добро ниво като за Тунис, бих се върнала за да ида на двудневната Сахара, но не в толкова горещо време. Бих ползвала Емералд, само ако ми даде разлика в цена с друг туроператор минимум 500 лв, както казва дъщеря ми ,ако ще ги търпим, да има за какво!
Може да няма вина туроператора ,а авиокомпанията ( чакахме и на отиване и връщане по 2 часа допълнително, та 4 часа на летище ми се видяха доста, особено ,ако мога да си ги спестя), но туропература сключва договор с нея и трябва да е наясно колко полета ще има даден самолет на ден! Ако нещо друго се сетя ще допълвам поста.

# 448
След прочетеното явно ще се организираме сами до сиди бу саид

# 449
  • Sofia
Да, и ние така сме решили при следващото ходене да си отидем сами до Сиди Бу Саид, за да имаме време да се разходим и да се насладим на гледките.

Общи условия

Активация на акаунт