Котки сами в къщи...

 • 1 357
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 345
Здравейте, нуждая се от мнение от хора , с подобен случай. Имаме две котки, женски, кастрирани, които общо взето не са си приятелчета, с разлика от осем месеца са взети като малки. Първата се бие с втората често, понякога се понасят в близост, но по - често се бият...Досега са оставяни  сами за по 10 дена, като в това време идва човек да ги храни и да им чисти.
Сега обаче се наложи по продължително време да са сами, хранят се редовно, обитават голямо пространство, но жената която се грижи за тях само ги храни и им чисти тоалетните. Не им говори и гали, а те са свикнали на присъствие и глезене, което сега го няма. При последният разговор ми каза, че мяучели жално и на мен ми стана много зле. Но няма друг вариант, защото аз съм в друг град, придружител на опериран човек и няма да ме има може би месец. Това ще бъде най-дългият период, когато ще са си сами. Физически са обгрижвани, нахранени, на топло, свети им една лампа в коридора денонощно. Но нямат човешко присъствие , на което са свикнали. Как ще ги заваря, да не вземат да подивеят или нещо такова.
 Моля, някой с котки имал ли е такъв случай, как се е отразило това на животните, имало ли е проблеми в последствие. Много ги обичам и ми тежи това положение, но нищо не мога да направя. Грижа се за човека с който живея и затова няма кой с тях да се занимава, плащам на гледачка, друго  не мога да направя. Дано не им се отрази зле на психиката...

# 1
 • Мнения: 57
1 месец без контакт с човек (галене и говорене и т.н.) не мисля, че ще им се отрази добре, ако са свикнали да получават внимание. Нямам личен опит, обаче. Дано някой да се намери да се занимава с тях за не много пари, за по час на ден примерно. Предполагам, че ще се намери някой. Има и фирми, които го правят - както и разхождат кучета и прочие, но не знам колко струва.

# 2
 • Мнения: 238
Предлагам да пишете в животинските фейсбук групи във Вашия град. Те се следят от хора, които обичат животните, и може да се намери някой, който живее наблизо и да ги наглежда с желание, даже и без пари. Преди години бях в подобна ситуация и ми писаха непознати хора, които сами предлагаха да помогнат, понеже им беше жал за животинките.

# 3
 • Мнения: 482
Задължително уговорете жената, която идва да ги храни поне по час, два да поседи при тях, да им поговори. Или се върнете и организирайте фирма, да идват и да го правят. Така в момента освен че се мъчат, сигурна съм че и вият, ще подивеят.

# 4
 • Мнения: 2 886
Стана ми жал за маците... Колко пък да е трудно тази жена да поиграе с една въдичка с тях, да ги погали.
Напишете откъде сте, може пък тук да имате съгражданки.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 853
Майка ми оставяше котката си по 2-3 седмици сама. Плащаше на една жена да обгрижва котката, но жената много обича котки и винаги стоеше по час два на ден да си играе с котката. Например като отиде по обяд пусне си телевизора, изгледа някой бабешки сериал, котката ляга до нея. Ходеше всеки ден жената .
Котките като са две може би не би трябвало да се чувстват толкова самотни, но е добре поне на два дни някой да им обърне малко внимание.

# 6
 • Мнения: 12 729
Всеки може да се представи като любител на котки (а даже и да е наистина любител), и после да дойде в апартамента ви и да ви обере. Не бих се доверявала на непознати хора. Какво, ключ ще им дадете?

Ако жената, която и без това влиза редовно, се съгласи да им обръща и внимание за някой час срещу заплащане, това е друго нещо.

# 7
 • Мнения: 345
Благодаря за съветите! Помолих една приятелка, която ще ходи да ги вижда когато и е възможно, през ден или по-често. Но съвети да раздавам ключове на непознати хора, не става. Жената, която ги храни, гледа за по час една баба в съседство, много е ангажирана и може само да ги храни и чисти, едва това съм уредила с триста зора. Така се стекоха обстоятелствата, че няма кой, преди 10 години не беше така. Затова, който взима животно, трябва много да премисли, защото аз ако знаех какви неща ще станат и че няма кой да има да ги гледа, никога не бих ги взела. На едно море не мога да отида нормално, като се върна уморена трябва да чистя от тях. Имаше кой преди, сега няма и ми е адски трудно, все да ги мисля и премислям  Никога не бих взела повече животно, колкото и да ги обичам.

# 8
 • Мнения: 547
А не можете ли да ги вземете при вас? Това е ужасно много време. Дори 10 дни са много време. Да ги настаните в хотел за котки?

# 9
 • Мнения: 57
Като идея, може да им пускате някаква успокояваща музика или говор. Не знам доколко помагат, но пак е нещо. Не бих пускал и 24/7, а по няколко часа на ден, в случаи че на котките не им е приятно. Пак, не е заместител на човешка грижа, но е повече от нищо.

# 10
 • Мнения: 526
Котките са предимно териториялно ориентирани. Нищо им няма, успокой се. Да, по-яко им е някой да ги глези но не им е болка за умиране ако няма. Те са добре щом имат манджа и покрив. Сега ще са различни като енергията е различна. Но върнеш ли се-пак ще са си същите. Моята беше в болница сама сред чужди. Не бях я виждала 5 дни...

# 11
 • Мнения: 209
Вкъщи оставям телевизора на Евронюз или друг новинарски канал - да върви някакъв говор. Отделно съм слагал и камера, през която мога да го гледам и да говоря (само съм пробвал да го извикам по име). Като цяло повечко от 10 дни им става мъчно.

# 12
 • София, Лагера
 • Мнения: 2 983
Според мен, опитайте се да намерите някой доверен човек, който самият той да има котки и който да обгрижва маците ви и емоционално. Не са необходими чак часове. Достатъчно би било 30 мин сутрин и 30 мин вечер. Аз обгрижвам 2 мачока на съседки (2 те са в отделни домове), когато мамите им ги няма, не е кой знае колко трудно да им се отдели малко време. За мен самата е голямо удоволствие да ги гушкам и галя, те са много милинки. Даже като усетят, че си тръгвам, започват да ми хапят краката, не ме пускат...
Аз също имам 3 мацки, за които се грижат въпросните съседи и отделят необходимото внимание, когато пътувам.

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 815
Ще се оправят, терсене им е, но няма как.
Следващ път вижте дали някой тийнейджър на ваши приятели няма да се навие да ходи да ги гледа и наглежда. Той/тя да си изкара джобни, и вие да сте спокойни. 15-20 минути сутрин и вечер и ще са ОК, или даже само веднъж на ден 20-30 минути да е, пак е ОК и стига да им осигури човешко присъствие.

Общи условия

Активация на акаунт