Лещи за очи - 9

• 26 391
  • 351
  •   1
Отговори
# 300
Дадох тази рецепта( от миналата година) в оптиката.
Това са лещите

Нямам нова рецепта,защото всичко с тези лещи стана много случайно. Отидох да си търся нови рамки,а те ми предложиха безплатно месечни лещи. За следващите вече ще отида на преглед с нова рецепта.
В нашия град в една оптика два пъти седмично идва специалист от Луксор,Пловдив... мисля там да отида .

Лещите са от оптики Vidi.

# 301
  • софия
Здравейте.
Нося очила от 16-годишна,вече 30 год. Първоначално ги носех само за четене,после се появи астигматизъм и ми казаха да ги нося постоянно,преди 2 год се наложи да правя прогресивни...няма да обяснявам колко ми беше трудно да свикна( все още особено като ходя да пазарувам изпитвам дискомфорт).
Но проблема е друг, имам крив нос с гърбичка, точно където са наносниците и вечер направо е рана,зачервено, боли....
Та вчера ходих да си взема първите лещи в живота ми. Показаха ми как да ги сложа,обиколих един час из близките магазини,върнах се в оптиката ,свалих ги.
След обед в къщи вече сама ги сложих,постоях 3-4 часа , едната свалих без проблем,но .

Моля , ако има някоя от вас с прогресивни лещи да сподели как е . Всякакви съвети и насоки ще са ми от полза.
Възможно ли е с прогресив и астигматизъм да се живее без очила?Blush
Сигурно може, но не е комфортно:blush:
Преди да сложа мултифокални лещи и аз много се притеснявах, писах във и форума за тревогите си.
Имаше няколко корекции, проба-грешка, докато постигна задоволителен визус и за близо, и за далеч. Но, след като намерите оптимума, няма да имате неудобства. Освен това обаче, трябва да изберете и лещи с  подходящи параметри, с които окото да се чувства добре. Пиша това, защото казвате, че са ви първите лещи.
За астигматизма, зависи...Ако не е много изразен, след определена възраст може да, се пренебрегне по мнение на офталмолог.
Но, от всичко написано, остава един съвет-добър контактолог.!
Успех!

# 302
А Вие носили ли сте очила прогресив?
С лещите по- комфортно ли Вие?

Относно астигматизма....опитвам да изкарам по- няколко часа без очилата,заради болката в носа, и определено не ми е комфортно.Уж виждам,но предполагам,че ако изкарам цял ден,ще съм с главоболие накрая.
Обмислям дори варианти с очила за четене,а лещи за астигматизъм и далече....въпреки ,че не си представям да си търся очилата,за да видя колко е часа....поне за това прогресива е удобство,просто свалям погледа надолу ....
Благодаря,за съветите и споделеното.

# 303
  • софия
Не съм носила очила прогресив. Имам очила, които нося в къщи, те са с по - малък диоптър  за късогледството и така компенсирам пресбиопията. Добре чета с тях,  работя на компютър, но и гледам спокойно телевизия.
За навън разбира се, удобството на лещите е несравнимо.

# 304
  • пустинята Гоби
Аз съм с голям астигматизъм и нося много често лещи, които даже не го коригират. Така, че трябва време, не може за ден-два да свикнете с лещите, особено след 40+. Моят случай е друг - късогледа с астигматизъм, в последно време не виждам с лещи наблизо. Купих лещи с добавка за четене, но пак без да коригират астигматизма.

# 305
Аз съм с голям астигматизъм и нося много често лещи, които даже не го коригират. Така, че трябва време, не може за ден-два да свикнете с лещите, особено след 40+. Моят случай е друг - късогледа с астигматизъм, в последно време не виждам с лещи наблизо. Купих лещи с добавка за четене, но пак без да коригират астигматизма.
При мен в този случай ми изписаха очила.  Както съм с лещите слагах очила с + диоптър.  Много бързо свикнах

# 306
Въпреки,че нося очила от 30 год не знам моя астигматизъм голям ли е ,малък ли.... Тези градуси,+ и -  особено сега като съм с късогледство и далекогледство изобщо не ги схващам....Blush
Ще си ги нося тези лещи един месец,ще направя преглед,ще пробвам други.....
Това е ,че сега не знам дали това ,че не виждам е въпрос на свикване и напасване или грешен диоптър.
А защо лещите не коригират астигматизъм? Нали уж поръчваме такива?
Като чета последните коментари,май няма начин напълно да се отърва от очилата...

Димис, това обмислях като вариант.
Лещи за да виждам на далече и при нужда за близо да слагам очила.
Добре ли ви е тази комбинация?

# 307
  • софия
Въпреки,че нося очила от 30 год не знам моя астигматизъм голям ли е ,малък ли.... Тези градуси,+ и -  особено сега като съм с късогледство и далекогледство изобщо не ги схващам....Blush
Ще си ги нося тези лещи един месец,ще направя преглед,ще пробвам други.....
Това е ,че сега не знам дали това ,че не виждам е въпрос на свикване и напасване или грешен диоптър.
А защо лещите не коригират астигматизъм? Нали уж поръчваме такива?
Като чета последните коментари,май няма начин напълно да се отърва от очилата...

Димис, това обмислях като вариант.
Лещи за да виждам на далече и при нужда за близо да слагам очила.
Добре ли ви е тази комбинация?
Ама защо трябва ти да ги схващаш? Лекар ще ги определи!
Според мен неясното виждане е  поради неправилно определен диоптър и добавка. Не си струва да се мъчиш, няма да прогледнеш, ако е така.
Аз вече във всеки пост взех да пиша да се ходи на лекар...иначе от оптиката  да се пробва и да се сменят едни с други, не си е работа.
Възможна е тази комбинация, но за мен беше досадна .

# 308
  • пустинята Гоби
Моите лещи не коригират астигматизъм, защото си купувам такива. Не съм ползвала коригиращи, защото като почнах да ползвам лещи имаше само твърди такива. Сега май има меки, ама аз съм си свикнала и не ми пречи.

Очила над лещите бих ползвала компромисно. За момента нямам желание.

# 309
  • София
Торичните лещи са за астигматизъм. Аз си купувам такива. Коригират и късогледството ми. Докато астигматизмът ми беше малък (<1), купувах обикновени лещи с малко по-висок диоптър и виждах прекрасно. После минах на торични.

За съжаление от около 2-3 години започнах да не виждам наблизо. Вкъщи е лесно, защото съм с очила. Обаче за навън ми е малко сложно да имам лещи, които хем да са торични, хем прогресив, хем да са ми по джоба, за да ги сменям редовно. Затова ползвам очила за четене над торичните лещи. Вършат ми идеална работа. И без това навън рядко се случва да ми трябват.

# 310
Таня67 , вие сте с лещи,коригиращи астигматизъм и късогледство+ очила за близо?
Правилно ли съм разбрала?

Всеки е намерил своя начин...аз започвам да си мисля,че ще ми е по- лесно да си оперирам носа и да си нося прогресивните очила....

Четейки ви  се затвърждава опасението ми ,че само с лещи няма да стане .. иска си и очила.

# 311
  • пустинята Гоби
Аз с лещи и очила за далекогледство не виждам много добре, пробвала съм. Най-добре ми е без нищо за наблизо. Така, че всичко е според зависи. По-голям диоптър лещи от нужното допълнително пречи да се гледа наблизо, ако има и далекогледство. Тогава номера е по-малък диоптър лещи.

# 312
Дадох тази рецепта( от миналата година) в оптиката.
Това са лещите

Нямам нова рецепта,защото всичко с тези лещи стана много случайно. Отидох да си търся нови рамки,а те ми предложиха безплатно месечни лещи. За следващите вече ще отида на преглед с нова рецепта.
В нашия град в една оптика два пъти седмично идва специалист от Луксор,Пловдив... мисля там да отида .

Лещите са от оптики Vidi.

Данните от рецептата ви са интерпретирани и изчислени абсолютно правилно спрямо предоставената рецепта. Вероятно е използван калкулатора на производителя. Също така са Ви предоставили възможно най-високия клас лещи в момента.
Има, обаче още доста стъпки, които трябва да бъдат направени, а от Ваша страна се изисква малко търпение.

Нека уточним нещо много важно - колкото и добър да е един офталмолог, ако не се занимава активно с контактни лещи, няма да Ви напасне оптимално. Дори да има известен опит със сферични лещи или лещи за астигматизъм, ако не напасва конкретни мултифокални лещи, отново няма да Ви свърши работа.
Казвам конкретни, защото за напасването с лещи на всяка отделна компания се преминава кратко (или дълго) обучение, защото оптичните дизайни на лещите са различни.

Принципът на работа на мултифокалните лещи е абсолютно различен от този на очилата.
Трябва да бъде постигнато задоволително зрение за близка и далечна дистанция, след това трябва да ги носите в продължение на 7 - 10 дни, за да обучите точно една зона в мозъка си, отговорна за събирането на сигналите от двете очи в един образ.

От оптика Види в кой град Ви предоставиха тези лещи (те имат 15 оптики в страната)? Предполагам, че е Пловдив или Пазарджик, предвид споменатия специалист от Луксор.

Запазете тези лещи, защото определено са тръгнали по правилния път (и с продукта и с параметрите). Уточнете града и без значение кой е, помолете ги да Ви свържат с представител на Алкон (производителя на лещите). Пишете ми на лично за цялата информация.

# 313
  • София
Таня67 , вие сте с лещи,коригиращи астигматизъм и късогледство+ очила за близо?
Правилно ли съм разбрала?
Да. Навън, когато ми е важно да виждам надалече и да имам периферно зрение. Вкъщи съм само с очила, които коригират всичко.

По повод на очилата. Различните рамки се опират по различен начин на носа. Например аз не мога да нося рамки, които се опират само в две точки отстрани. Направо се задушавам. Затова винаги избирам пластмасови рамки, кои се опират на целия нос. Най-вероятно могат да се намерят рамки, които не разраняват носа и да не се стига до корекция на нос, освен ако това не е оправдание за естетическа намеса. Wink

# 314
Моите лещи не бяха коригиращи астигматизма. В един момент започнах да не виждам шрифта на личните карти например.  Тогава ми изписаха + диоптри и ми беше много добре. 
Аз обаче бях с много големи минусови диоптъри, появиха се и други проблеми и се реших на операция.  След поставянето на вътреочни лещи си имам очила за близо и далече и не ми е проблем да ги сменям. Предвид очното ми състояние това за мен е оптималният вариант.

Общи условия

Активация на акаунт