Лещи за очи - 9

• 29 859
  • 411
  •   1
Отговори
# 120
  • пустинята Гоби
Защо да не се носят лещи 3 месеца, ако производителят е обозначил този срок за ползване върху тях?

# 121
Здравейте,
От вчера и аз съм с лещи.
1.25 на едното и 1.5 на другото.
Мисля, че очилата ми бяха по-силни.
Но лекарката така ги определи.
Проблемът е, че виждам размазано доста на близо, а понякога и на далеч, трябва да премигна и понякога да разтъркам окото,  че да фокусирам. Оправя се за малко, когато капна овлажняващи капки.
Дали е до свикване или е проблем, с който ще се боря.

Звучи като комбинация от недокоригирано зрение и синдром на сухо око. Какви са диоптрите от рецептата Ви за очила и какъв е бранда на лещите Ви?

Допълвам - отговор на мнение по-горе, че еднодневните лещи са с ниско качество: Г-не/Г-жо, изтрийте си мнението, защото нямате понятие за какво говорите. Тук има хора, които се влияят от написаното и е добре, когато твърдите нещо, да го подкрепите с факти. Определения като "много тънки" и "масивни" нямат място  в терминологията за контактните лещи. Почти всички нови разработки и технологии днес се прилагат при производството на еднодневни лещи. Големите производители са насочили основните си R&D усилия и бюджети точно към еднодневните лещи, защото са най-щадящи очното здраве, най-хигиенични и най-комфортни от всички видове лещи, които трябва да бъдат третирани с разтвори и да престояват в контейнери.

Ето малко факти относно "тънки" и "масивни":

Dailies Total 1 (еднодневни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.09 mm
Precision 1 (еднодневни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.09 mm
Dailies AquaComfort Plus  (еднодневни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.10 mm
Acuvue Oasys Max - 1 Day (еднодневни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.085 mm
1 Day Acuvue Moist  (еднодневни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.084 mm

Acuvue Oasys with Hydraclear (едномесечни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.07 mm !!!
Air Optix Plus HydraGlyde  (едномесечни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.08 mm !!!
Pure Vision (едномесечни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.09 mm !!!
Pure Vision 2HD (едномесечни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.07 mm !!!
Ultra  (едномесечни) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.07 mm !!!
... и за десерт - Optima FW - (в България се опитват да я носят по 3 месеца) - дебелина в центъра при -3.00 D  - 0.035 mm (вижте отново числото) !!!

Тоест с едно изключение, изброените еднодневни лещи са "по-дебели" от изброените едномесечни.

Acuvue Oasys са двуседмични !

Да - грешка от среднощния copy-paste

# 122
  • В полите на Пирин планина
Защо да не се носят лещи 3 месеца, ако производителят е обозначил този срок за ползване върху тях?

Не, че не може да се носят 3 месеца, но не е сигурно, че ще издържат толкова време.

Аз много дълго (години) ползвах Биофинити, които са месечни, но се е случвало към двайстия ден лещата да започне да дразни окото или по някое време преди срока да се скъса. Поръчвала съм отначало от e-bay, защото в България ги нямаше или бяха доста по-скъпи. После като се появиха в бг сайтовете - от там. Обаче, като добавим разтвор за съхранение и пероксиден разтвор, който ползвах периодично към стойността на месечните лещи и не така комфортно усещане, както в началото на срока на носене на лещата, реших, че си струва да давам малко повече пари за ежедневни лещи.
Голямо улеснение са и наистина много по-добро усещане за окото.

# 123
  • пустинята Гоби
Аз имам противоположен опит с дългосрочни лещи, съвсем си отговаря трайността на описанието на производителя. Така или иначе с тези лещи на Bausch + Lomb не се спогодих, въпреки че пробвах 2-3 чифта, но не заради периода на носене, явно просто не ми паснаха на окото.

# 124
Здравейте,

От къде мога да поръчам лещи които да бъдат доставени в срок по-кратък от 3 седмици?

Какъв бранд, спецификация и диоптри са лещите, които търсите?

# 125
Нося лещи Biofinity, нито ми се е късала , нито ми се е "разваляла". Нося си ги точно 30 дни.

# 126
  • софия
Аз бях споделила в предишен пост, че срокът на носене зависи и от окото. Моето отделя  повече липиди, които не се отстранявали със стандартен разтвор и дразнят, даже язвички образуват.
В този смисъл няма по-комфортни от еднодневните.

# 127
Нося лещи Biofinity, нито ми се е късала , нито ми се е "разваляла". Нося си ги точно 30 дни.
А мен ме дразнеха и редовно ми се късаха.Спрях да ги нося.

# 128
  • В полите на Пирин планина
Всяко око е различно. Като се има предвид, че по цял ден ги тормозя моите очи на компютър, мога да им "подаря" еднодневни лещи, за да им е комфортно.
Въпрос на избор и личен комфорт.
Бифинити също ми харесваха, но реално с еднодневните, които ползвам в момента виждам по-добре.

# 129
  • пустинята Гоби
Всички работим по цял ден на компютри и носим удобни лещи.  Кой човек ще изтърпи нещо неудобно в окото си или нещо, което му причинява възпаление?

# 130
Здравейте! Не успях да прочета всички мнения от всички теми, но бих искала да ми препоръчате марка лещи, от които сте доволни. За първи път ще боравя с такива неща, очния единствено ми каза да са от твърдите, тъй като по-лесно се слагали!
Лещите биват твърди и меки. Твърдите лещи обикновено могат да се ползват година или повече, но при зацапване трябва да ги сложите за една нощ в активен почистващ разтвор. Те също се надраскват и дразнят доста окото, не всеки може да ги изтърпи за цял ден. Не се препоръчва да се носят повече от 10-12 часа, защото може да повредят окото. 
Затова за препоръчване е
За препоръчване е да ползвате двуседмични меки контактни лещи. Еднодневните обикновено са много тънки и не са добро качество, месечните лещи са по-масивни и може да дразнят окото.
Наистина ли еднодневните лещи не са с добро качество? Всички марки ли? Това, че са тънки недостатък ли  е?
Наистина ли еднодневните лещи не са с добро качество? Всички марки ли? Това, че са тънки недостатък ли  е?
[/quote]

Препоръката е от личен опит след лично тестване на еднодневни, двуседмични и месечни лещи Acuvue Oasys.
1. Еднодневните лещи са изключително тънки и понякога се плъзгат по окото когато мигате, което причинява по-лошо виждане. Месечните лещи са по-неудобни в окото и ги чувствате при дълго носене. Двуседмичните са най-удобни.
2. За марката Acuvue Oasys може да погледнете описанието на продукта тук (автоматичен превод на браузера):
https://www.amazon.de/Acuvue-Oasys-lenses-millimeters-diopters/dp/B00NJH4IHC
*Лещите са изработени от силиконов хидрогел, материал, чиято кислородна пропускливост е три пъти по-висока от конвенционалните меки лещи. (това е вярно, може да проверите параметъра Пропускливост на кислород: за различни производители, например тук: https://www.alensa.bg/acuvue-oasys-6-leshti)
*Осигурява комфорт, особено когато прекарвате дълги периоди от време пред цифрови екрани - като мигате 5 пъти по-малко от нормалното.
*При 1-DAY ACUVUE MOIST 1 % от пациентите изпитват често дразнене на очите, 14 % от потребителите понякога изпитват дразнене на очите, докато 83 % рядко или никога не са изпитвали дразнене на очите.

# 131
  • Varna
В Щатите масово минаха от месечни на еднодневни лещи защото е много по-хигиенично и удобно.Не знам как това, че лещата е тънка трябва да минус, по-скоро ми звучи като плюс защото лещите все пак са чуждо тяло в нашите очи е по-добре това тяло да е по-тънко и малко за да нанася по-малко вреди.
Аз нося Acuvue Oasys вече 2 години и са чудесни, но са двуседмични а не месечни.Не е удобна смяната на 14 дни, но са по-добър вариант от месечните за тези от нас които не можем да си позволим еднодневни.Колкото по-често се сменят лещите толкова по-малък в рискът от инфекция, именно това е най-големият плюс на еднодневните.

# 132
Здравейте! Не успях да прочета всички мнения от всички теми, но бих искала да ми препоръчате марка лещи, от които сте доволни. За първи път ще боравя с такива неща, очния единствено ми каза да са от твърдите, тъй като по-лесно се слагали!
Лещите биват твърди и меки. Твърдите лещи обикновено могат да се ползват година или повече, но при зацапване трябва да ги сложите за една нощ в активен почистващ разтвор. Те също се надраскват и дразнят доста окото, не всеки може да ги изтърпи за цял ден. Не се препоръчва да се носят повече от 10-12 часа, защото може да повредят окото. 
Затова за препоръчване е
За препоръчване е да ползвате двуседмични меки контактни лещи. Еднодневните обикновено са много тънки и не са добро качество, месечните лещи са по-масивни и може да дразнят окото.

Препоръката е от личен опит след лично тестване на еднодневни, двуседмични и месечни лещи Acuvue Oasys.
1. Еднодневните лещи са изключително тънки и понякога се плъзгат по окото когато мигате, което причинява по-лошо виждане. Месечните лещи са по-неудобни в окото и ги чувствате при дълго носене. Двуседмичните са най-удобни.
2. За марката Acuvue Oasys може да погледнете описанието на продукта тук (автоматичен превод на браузера):
*Лещите са изработени от силиконов хидрогел, материал, чиято кислородна пропускливост е три пъти по-висока от конвенционалните меки лещи. (това е вярно, може да проверите параметъра Пропускливост на кислород: за различни производители, например тук: https://www.alensa.bg/acuvue-oasys-6-leshti)
*Осигурява комфорт, особено когато прекарвате дълги периоди от време пред цифрови екрани - като мигате 5 пъти по-малко от нормалното.
*При 1-DAY ACUVUE MOIST 1 % от пациентите изпитват често дразнене на очите, 14 % от потребителите понякога изпитват дразнене на очите, докато 83 % рядко или никога не са изпитвали дразнене на очите.
[/quote]

Ако лещата се "плъзга по окото" при мигане, означава, че не е добре напасната. Това се нарича "плоско напасване" и означава, че базовата кривина на лещата е по-голяма от нужната. Този пропуск е причина лещата да се движи в окото повече от необходимото и е предпоставка за дискомфорт. Ако оптометристът ви постави леща с по-малка базова кривина, този проблем ще изчезне.
В някои случаи едномесечни и еднодневни лещи с еднакви базови кривини се държат различно в окото, заради разлика в материала, сагитата (най-близко обяснение - дълбочината на лещата) и дори ръба. Често се случва при лещи с по-добра лубрикация да е нужна по-малка базова кривина. Пример: хора преминаващи от едномесечни лещи Air Optix HydraGlyde (B.C 8.6 mm) към еднодневни лещи Dailies Total 1 (B.C 8.5 mm) и дори към еднодневни Precision 1 (B.C 8.3 mm).
Заключението е, че проблемът не е в лещата, а в напасването.

# 133
Затова за препоръчване е

Ако лещата се "плъзга по окото" при мигане, означава, че не е добре напасната. Това се нарича "плоско напасване" и означава, че базовата кривина на лещата е по-голяма от нужната. Този пропуск е причина лещата да се движи в окото повече от необходимото и е предпоставка за дискомфорт. Ако оптометристът ви постави леща с по-малка базова кривина, този проблем ще изчезне.
В някои случаи едномесечни и еднодневни лещи с еднакви базови кривини се държат различно в окото, заради разлика в материала, сагитата (най-близко обяснение - дълбочината на лещата) и дори ръба. Често се случва при лещи с по-добра лубрикация да е нужна по-малка базова кривина. Пример: хора преминаващи от едномесечни лещи Air Optix HydraGlyde (B.C 8.6 mm) към еднодневни лещи Dailies Total 1 (B.C 8.5 mm) и дори към еднодневни Precision 1 (B.C 8.3 mm).
Заключението е, че проблемът не е в лещата, а в напасването.
[/quote]

Препоръката е от личен опит след лично тестване на еднодневни, двуседмични и месечни лещи Acuvue Oasys преди повече от 10 години. Както може да се види на линка по-горе те имат кривина 8.4 или 8.8 и няма друг избор.
Оптометристката ми предложи едномесечни Acuvue Oasys които тествах една седмица, но не ми бяха удобни след дълго носене. Тя ми предложи също да тествам по 1 седмица еднодневни и двуседмични Acuvue Oasys. Категорично двуседмичните лещи са много по-удобни от еднодневните със същите параметри и не става въпрос за размера. Това е мое лично мнение и не ви убеждавам да го приемете.

# 134
  • софия
Напротив, убеждаваш ни дълго, пространно и безмислено! Опитът си е опит, усещането е индивидуално, но на базата на него да твърдиш, че еднодневните лещи са с ниско качество, щото са тънки, е повече от глупаво!
Не ни натрапвай , ако обичаш, повече разсъжденията си! Знаем къде да намерим информация и без google transalate!

Общи условия

Активация на акаунт