Лещи за очи - 9

• 26 450
  • 351
  •   1
Отговори
# 225
Изследванията бяха специфични за определяне вида и диоптъра на вътреочните лещи. Тогава единия апарат засече голям астигматизъм.  При условие,  че формата на роговицата ми е правилен, се насочиха за изследване на нейната повърхност.  Видяха се неравностите. Единия доцент-офталмолог имаше доклад изнесен на конференция по очни болести по тази тема.  На мнение е, че тези случаи ще зачестят.  Измененията може да се коригират с лазер. При поставени ВОЛ се изчаква поне година.  Обмислям го все още.

# 226
  • софия
Интересно, благодаря!

# 227
Онзи ден бях на очен за корекция на клепачи, но лекарката е офталмолог и хирург.Та тя ме предупреди да нося лещи само в краен случай и винаги да предпочитам очила.
Направих си истински прогресив, досега бях с полупрогресив:

# 228
  • пустинята Гоби
Аз по принцип редувам, дълги периоди с очила, после по-кратки с лещи. Окото да почива. Лошото е че почна ли с лещи, не ми се слагат очила.

# 229
  • Русе
Не мога да търпя очила - рамката, ограничението,изпотявам се, свличат се, замъгляват се от конденз...брррр.
Нося сутрин,вечер, но мразя!

# 230
  • софия
Истината е, че офталмолог с лещи няма. Blush. Но какво да правя като са толкова удобни. Гледам в къщи да съм  с очила, но  поради високия диоптър и разликата между двете очи, корекцията е непълна, недовиждам, а като сложа лешите светът става друг.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 12:26 от swetulka

# 231
Така е, на моменти и аз слагам лещите у дома, защото виждам в пъти по-добре.Затова направих и прогресив, за да не се налага да сменям очилата у дома: къси- дълги 😅.

# 232
Истината е, че офталмолог с лещи няма. Blush. Но какво да правя като са толкова удобни. Гледам в къщи да съм  с очила, но  поради високия диоптър и разликата между двете очи, корекцията е непълна, недовиждам, а като сложа лешите светът става друг.
Аз бях така. Отлагах операцията за ВОЛ във времето.  Вярно е, че очилата имат неудобство.  Немислимо беше  да изляза в днешната виелица с очила, без очила пак, защото нищо не виждах.

# 233
И мен ме дразни светлината, обаче мислех че е от астигматизма. Не бях чувала за неравности по роговицата досега.
Нося меки лещи от 33 години и ще продължавам да ги нося. Но никога не съм спяла с тях, това е абсурд. Дори за час да полегна, ги свалям.
За Телка преди шест месеца ми трябваше преглед от очен лекар, докторката ми разшири зениците до макс, направи пълен и обстоен преглед, нищо не ми каза за неравности по роговицата. Иначе от дългите години с лещи имам навлизане на капиляри в роговицата, нормално... защото очите страдат от постоянната липса на кислород.

# 234
  • Банско
Аз носех лещи преди, но тотално ги махнах преди 6 години с едни упражнения за очи на Норбеков. Е все още слагам защитни очила на компютъра, но те са без диоптър. Колкото повече правим лениви очите и вдигаме диоптъра, толкова по-зле. Окото е мускул и се тренира.

# 235
  • пустинята Гоби
И какъв диоптър свалихте?

Моите очи са с един и същи диоптър 30 години, нищо не се вдига, даже малко падна.

# 236
И мен ме дразни светлината, обаче мислех че е от астигматизма. Не бях чувала за неравности по роговицата досега.
Нося меки лещи от 33 години и ще продължавам да ги нося. Но никога не съм спяла с тях, това е абсурд. Дори за час да полегна, ги свалям.
За Телка преди шест месеца ми трябваше преглед от очен лекар, докторката ми разшири зениците до макс, направи пълен и обстоен преглед, нищо не ми каза за неравности по роговицата. Иначе от дългите години с лещи имам навлизане на капиляри в роговицата, нормално... защото очите страдат от постоянната липса на кислород.

Ще си позволя да се намеся тук. Васкуларизацията при носене на контактни лещи не е нормално явление, а доста сериозно нежелано такова. Васкуларизация - навлизане на кръвоносни съдове в роговицата. Случва се при дълги часове носене на контактни лещи с ниска кислородна преносимост в продължение на години. За съжаление е необратимо и ако не се вземат мерки може да повлияе на зрението, особено в по-тъмните часове на денонощието. В миналото (а в България и в момента) все още се носят брандове като Optima FW, Soflens, Clarity, Freshlook,  Biomedics, частни брандове на някои онлайн магазини и т.н. 

Всяка едномесечна леща с по-ниско от 100 DK/t е потенциална причина за поява на васкуларизация при дълго носене и/или преспиване с нея. И преди да завалят уверения, че 86 DK/t са достатъчни и роговицата не може да консумира повече, ДА - ТАКА Е, но само ако са налични върху цялата повърхност на лещата. При меките контактни лещи DK/t се измерва в центъра на контактна леща с диоптър -3.00. Същата леща с диоптър +4.00 е с тотално различни показатели - понякога повече от два пъти по-ниски. При диоптър -6.00 също имаме сериозни разлики в периферията.

Ако една леща с диоптър -3.00 има DK/t 130 в центъра на оптичната зона, то това DK/t може да достигне до 50 - 60 в периферията на оптичната зона. Сега си представете леща с 24 DK/t, каквато е Optima FW. В периферията преносимостта е близка до нула. При Biomedics, например, имате 20  DK/t при -3.00 диоптъра. При плюсовите диоптри на Biomedics, DK/t е много близо до 0 (нула).

Изводът - Колкото повече DK/t, толкова по-добре. Важни са и другите качества на материала - повърхността да е със свойства, близки до тези на роговицата, за да минимизира т.нар shear stress и да не я наранява, да отблъсква липиди, бактерии и микроорганизми и естествено да привлича и задържа водата. Вече има такива технологии, които за съжаление не бяха налични при едномесечните лещи до 2021. При еднодневните ги има от 2011 година.

П.П: По отношение на очните лекари с контактни лещи - познавам доста такива в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и други градове, които носят лещи (както и членове на семействата им) но не е коректно да споменавам имена тук Simple Smile

# 237
Аз нося лещи на Zeiss с Dk/t 22 и доста се притесних от горния пост. За себе си установих, че има ли силикон в лещите не виждам добре с тях и ползвам лещи от хидрогел с високо водно съдържание. Но те пък са с ниско dk/t 🙄

# 238
  • Девин
Здравейте,ще ви бъда много благодарна ако някой ми изясни как да разчета стойностите за меки лещи за астигматизъм. Това L. DATA ли да гледам? Помъчих се да въведа стойностите за да си поръчам, но някой ги няма като ляво око С е -1.50, но няма такава стойност, а 1.25 и 1.75. Също и AX на ляво око е 4, а избора е от 10° до 180°.

# 239
Аз нося лещи на Zeiss с Dk/t 22 и доста се притесних от горния пост. За себе си установих, че има ли силикон в лещите не виждам добре с тях и ползвам лещи от хидрогел с високо водно съдържание. Но те пък са с ниско dk/t 🙄

Просто обръщайте много сериозно внимание на това да не заспивате с тях (дори 5 минутна дрямка се брои за заспиване) и да не ги носите много дълги часове през деня. Ако Ви трябват лещи за 12-16 часа носене, помислете за такива с по-висока кислородна преносимост.

Общи условия

Активация на акаунт