Карнавал и други страсти "на национално ниво". НЕМСКА тема 247

• 25 996
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Коктейлски, добре, че са ти махнали хоум офиса, че да празнуваш с колеги. Wink

О, Боже, бе! Туй с колегите беше бати булшита. Буквално на 1я час с готините колежки се изнизахме и ходехме да празнуваме при приятели, с които си празнувам винаги.

Dr. Cocktail,
На карнавал сме само аз и ти. Другите градинки копаят.
Наздраве и Helau или при вас беше Alaaf!

При нас е Алаф, моля, внимавай, да не се сборичкаме!

# 196
Давали ли сте на работодател български болничен лист? Трябва ли превод? Има ли някакви особености?

# 197
мама-ени  аз лично бих го занесла на личния лекар в Германия да го питам няма ли на негова основа да ми издаде немски. Не съм сигурна че така се прави с болнични, но с рецепти функционира.

# 198
Немският лекар може да издаде болничен до 3 дни назад, а болният ще се прибере след като оздравее и 3-те дни ще са отминали.

# 199
Вдигате телефона и звъните на личния си лекар сега, обяснявате ситуацията и търсите решение. Много неща могат да се организират дистанционно и без физическото присъствие на пациента.

# 200
мама-ени нали върнаха преди няколко месеца болничен по телефона? И също автоматично изпращане на болничен от лекаря на работодателя. Личния лекар може да се съгласи на базата на този болничен , изпратен по фажа или сниман или сканиран , да издаде немски болничен. Можеш да питаш как се процедира. Но попитай първо личния лекар. А и помага ако диагнозата е написана на латински . За рецепти и пр. помага.

# 201
Давали ли сте на работодател български болничен лист? Трябва ли превод? Има ли някакви особености?

От България конкретно нямам опит, пише ли нещо на латиница? В моята фирма са приемали болничен за възстановяване на дни отпуска, когато служителят се разболява по време на отпуска, но болничният беше на английски.

Между другото знам за случай с голям проблем при даване на болничен от друга държава, когато фирмата не е знаела, че служителят не е в Германия, а работи хоум офис от друга държава.

# 202
...
Между другото знам за случай с голям проблем при даване на болничен от друга държава, когато фирмата не е знаела, че служителят не е в Германия, а работи хоум офис от друга държава.
В такъв случай да иска да приложи болничен е много интересно поведение. По-скоро в такъв случай може би бих искала отпуска със задна дата - независимо каква платена или не . Може ли толкова наивност без разрешение на работодател да идеш да работиш в чужбина?  Всичко се случва. Или пък не смееш да идеш на лекар и драпаш докато се върнеш в Германия. Нямаше ли тук в темата подобен случай преди години?
Но ако в момента е в отпуска и прилага болничен  наистина май беше правилото работодателя трябва веднага да бъде предупреден и да бъде приложен болничен.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 12:55 от bella-ciao

# 203
И аз вчера си взех болничен по телефона, че в неделя бях помощничка на детския фашинг и изстинах, но съм си в къщи. За в чужбина не дават. А лицето е със стомашно-чревен грип и не може да пътува.

# 204
мама-ени пише в нета  че се приемат, но как и какво се прави питайте лл или каса или персонален отдел. Не знам. Дано се оправи бързо. Ще успее ли да си смени датите на полета ?

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 13:09 от bella-ciao

# 205
Благодаря ти Бела. Ще купуваме нов билет, ама това не е най-важното.

# 206
Мама Ени, давала съм български болничен на местен работодател. Преведен, да.

# 207
В такъв случай да иска да приложи болничен е много интересно поведение. По-скоро в такъв случай може би бих искала отпуска със задна дата - независимо каква платена или не . Може ли толкова наивност без разрешение на работодател да идеш да работиш в чужбина?  Всичко се случва. Или пък не смееш да идеш на лекар и драпаш докато се върнеш в Германия. Нямаше ли тук в темата подобен случай преди години?
Но ако в момента е в отпуска и прилага болничен  наистина май беше правилото работодателя трябва веднага да бъде предупреден и да бъде приложен болничен.

Интересно или глупаво? Close
Смешното е, че въпросната госпожица е можела просто да се попреструва че работи няколко дни. В крайна сметка след няколко такива гафа се бяха разделили "по взаимно съгласие".

# 208
При всички случаи отношенията работодател-работник също играят роля. Когато за първи път бяхме болни от корона бяхме в принудителен хоумофис. Двамата със синът ми имахме положителен PCR-Test и личната лекарка беше в отпуск. ММ беше негативен, но понеже беше длъжен да е в карантина си взе болничен. За мен никой не каза, че трябва болничен. Аз мислех, че положителният тест еднозначно доказва че съм болна. Но отивайки на работа седмица по-късно ми потърсиха болничен. Всъщност аз тогава разбрах, че личната лекарка може да дава макс.3 дни назад и ми даде от петък. А дните от понеделник (денят на PCR- Testa)  до четвъртък ми ги извиниха служебно. По същият начин при смъртта и на двамата ми родители ми пуснаха изнънреден отпуск служебно и без никакви документи. Но и аз от своя страна никога не злоупотребявам с доверието на работодателя ми.

# 209
...Интересно или глупаво? Close ...
Или самонадеяно и алчно.
Днес и при нас мина карнавала Simple Smile От утре вече няма. По тел. разказаха много интересна история за тези празници и мръсен четвъртък ...

Общи условия

Активация на акаунт