Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 593
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Ехе, Карина много добре си го описала. Беше ми доста полезно като информация. Благодаря.

Ние бебефон май няма да взимаме на първо време. Изглежда ми леко излишен за нас на първо време.
Иначе моторолата е доста препоръчвана. Ние имаме камера със звук, която може да поставию при необходимост и вече ако ми се стори нужен ще търсим и бебефон.

# 346
  • София
Осъзнавам, че малко глупав въпрос ще задам, ама ей-на Grinning

Къде се слага камерата за бебефона? Изглежда ми, че ако се сложи в леглото при бебето, то може да я бутне. Защипва ли се някъде, закрепва ли се (например за ръба на кошарата)...?

# 347
Мимс, не знам за Сърбия доколкото това като инфо е актуално (извън еднократната помощ, която споменаваш). Но се споменава и думата заплата, тоест ни следвало да си внасяла осигуровки в тяхната осигурителна система за определен период (така е и логично, иначе никоя социална система не би издържала да раздава всекиму по-равно независимо от доходи и т.н)

В съседна Сърбия майките имат право на 20 седмици майчинство с обезщетение върху 100% от заплатата си. След този период законът позволява до една година отпуск от работа, но процентът на обезщетението намалява – на 60%, а за последните 12 седмици – на 30%. Бащите получават една седмица платен отпуск за отглеждане на дете в 100-процентов размер.

Конкретно за България - бих казала, че сме сред най-социалните държави. 2 години майчинство - да, втората година не зависи от дохода ти, сумата не е голяма. Когато бях с баткото в отпуск по майчинство беше още по-малко, но поне имаш възможността да си гледаш детето.
В момента ситуацията е следната:

1. Осигуряваш се на ТД или като самоосигуряващо се лице с ОЗМ към момента на излизане в 45-дневен болничен преди раждане и имаш 12 месеца трудов стаж през целия ти живот (говорим за осигуровки за Общо заболяване и майчинство, а не само здравно)

- сумарно 410 дни (включват се в тях горните 45) получаваш 90% от осигурителния ти доход за последните 18 месеца, като не може да бъде под минимална работна заплата и над получаваното нетно възнаграждение, като максимума е максималния осигурителен доход. Месеците, в които не си имала доход - приравняват се на минимална работна заплата като база. Ако са те осигурявали на 10000 лв, не можеш да взимаш 90% от тях, а ще те ограничат до максимален осигурителен доход. Има калкулатори из нета, както и с ПИК към НОИ можеш да си провериш прогнозното майчинство.

- след тези 410 дни до навършване на 2-години на детето се получават 780 лв. Ако решиш да се върнеш на работа през този период, взимаш си заплатата + 50% от 780 лв т.е. 390 лв

- право на трета година майчинство (неплатено) до навършване на 8 години на детето.

2. Ако нямаш необходимия трудов стаж - 100 лв месечно социално майчинство за първата година

Отделно от тези суми са и еднократните помощи за всички без оглед трудов стаж и т.н., като някои общини имат и допълнителни, но в общия случай:
- първо дете - 350 лв
- второ дете - 900 лв
- трето дете - 450 лв
- всяко следващо - 300 лв
- при близнаци - 1200 за всяко дете

Тази помощ може да бъде заявена до 3 години след раждането на детето, при близнаците - 6 месеца.

Та всички тези ограничения откъм доходи, осигуровки са направени с цел да не може всеки на общо основание да взима, защото просто социалната система няма да издържи.  Положението е работиш и плащаш осигуровки, получаваш майчинство и така е логично да бъде. В крайна сметка не е справедливо и с години да внасяш едни изобщо немалки суми и накрая да вземеш колкото някой, който не е внесъл и стотинка в бюджета.

В институции съм питала,общината и тн.По новините дори го обявиха,чя увяличават сега помощите за първо родено ,и ма майките.Имам и познати сръбкини от които допълнително получавам актуална информация,тоест ние сме разпитали на не малко места с мъжа ми,не знам какво пише ,но на мен ми се казва съвсем друго и от не от 1 институция или 1 човек.Не знам как издържат ,но на жените се помага ,дори и на малцинствата .Стига да имаш средно образование и гражданство ,или поне временно пребиваване .Няма за какво да ви лъжа .Както и да е ,не ми се спори.Аз не съм тук,да обяснявам коя държава колко взимат,ами просто съм раздвоена от една страна здравето ми ще е в по-добри ръце в Бг,където съм си гражданин,отраснала съм си там и работила години,но просто в момента нямам трудов договор ,а от друга тук ще имам доста добри условия за отглеждане на дете.Всяка майка иска все пак нещо за детето си и е напълно нормално.Аз не съм сръбски гражданин,а български .Просто казвам 100 -200 лева за мен е подигравателно.До преди да дойда тук(а това не е много отдавна) съм работила години на трудов договор в Бг,висше имам,а тук  в Сърбия държат просто да имаш поне средно и нищо друго.Разпитала съм и за Београд.Ако искаш адекватни условия цената е минимум 4000 евро в болницата,на частно.В държавната е безплатно изцяло,но не ми казаха добри отзиви,зарязват те ,както можеш си раждай.Разпитах и за Ниш-и там същото.За мен българските болници са си топ,но не може на едни да дават такива помощи например украинци и тн,а на бг гражданин 100 лв.И да им покриват ражданията по частниците.А ние ,ако недай боже сме така и във война дали някой така ще ни гледа ,не ми се вярва.Но не ми се обяснява повече на тази тема.Ще помисля със сигурност,защото това ще ми е първо раждане и се страхувам тук в срб как ще премине всичко.Тази бременност не ми е никак лека от самото начало и съжалявам,че не се следях в родният ми край .Имам здравословни проблеми и не ми се обяснява повече къде колко взимат.Просто имах един въпрос и получих отговор,благодаря.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 09:49 от Mims1900

# 348
Камера съм виждала сложена горе над гардероб.
Детето се записва автоматично на адресите на майката.Питаха ме само за лл на детето съответно нашите лл с детето са различни.

# 349
Аз имам въпрос за количките пак - гумите според вас е по-добре да са надуваеми или не?

# 350
  • Пловдив
Мимс, има разлика между еднократна помощ и майчинство. Това, за което ти говориш е еднократна помощ. Да, в България въпросната еднократна помощ не е нещо уау.

Майчинството 100-200 лв е ако не си плащал нищо в тази държава и ако към момента не работиш в нея.
И дори тогава имаш вариант - назначават те някъде, излизаш си болничен и след това майчинство през въпросната фирма, майчинството ти го калкулират 18 месеца назад (не знам докога си се осигурявала в България, но явно поне едното условие за 12 месечен трудов стаж го имаш спазено). Та връщат ти доходите 18 месеца назад, когато не си се осигурявала, приравняват ти го на 780 лв като база. При това положение, дори и да не си се осигурявала последните 18 месеца, то ще ти приравняват майчинството на минимална заплата.

Моето далеч няма да е такова, защото съм си плащала осигуровките и данъците надлежно. За последните няма и 5 години ще излезна втори път майчинство и не го считам за подигравка сумите, които ще ми се плащат. Дори се чувствам късметлийка, че не трябва да мисля кой да ми гледа детето или да го пускам още бебе на ясла, защото просто никой не ми дава зор да се връщам на работа. Да, ако аз пожелая защото например финансово не ме устройва втората година или поради друга причина - имам си това право (и дори тогава ще получавам 50% от полагащото ми се). Но за първата година ако доходите са ти на светло, то дори взимаш повече отколкото заплатата (защото удръжките докато работиш обикновено са около 30% грубо от брутното), а в случая ти плащат 90% от него като майчинство. Разбира се говорим за заплати близки до максимален осигурителен доход. Ако си взимал 10000 лв, ще взимаш по-малко - да, но и тогава осигуровки се внасят само до максимален осигурителен доход, останалото се облага само с данък.

За бебефона и камерата - може да си я сложиш на близък шкаф, стол, стена, където искаш. На кошара аз не слагам, особено когато станат подвижни, защото гаранция бързо ще бъде свалена Grinning За мен е удобство, живеем в апартамент (не къща), да мога да го чувам, но за мен е къде по-спокойно и да наблюдавам какво се случва. С баткото бяхме с едно Chipolino Polaris, доволни бяхме, вършеше работа, но му се скапа захранването след около 2-3 години вярна служба. После взехме Xiaomi камера, но за мен с бебе не е удобна - известията на телефона се бавят, не издава звук ако например плаче и т.н. За по-големи деца е удобно - мога да си я въртя, използвам я само да наблюдавам какво прави, тъй като си заспива сам в стаята, сам си става, играе си и тн. Ако има нужда от нещо, сам си идва при нас да ни каже. Сега сме взели за бебето някаква непозната за мен марка от Амазон, беше с добри отзиви, на добра цена, има функция да си я въртя, и си е бебефон (с всичките му там функции и отделен екран).

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:03 от Karina*

# 351
Надуваемите карали по-леко,меко но пък ако се спука някоя какво ...моите не бяха надуваеми

# 352
Мимс, Карина много добре го е обяснила. Не знам какво си чула и прочела, но на никакви малцинства не дават повече от това, нито им покриват раждания в частни болници. Това за украинците - България не им плаща нищо. Помощи за тях идват от ЕС.

Както казах, в БГ имаме проблем с малцинствата и ако се дават такива пари ще стане лудница. Аз съм с максимални осигуровки, всеки месец ми взимат по 800+ лв от заплатата и още толкова от работодателя, за осигуровки и данъци. И накрая какво, ще получа наравно с всички? Съвсем логично е да взимам по-голямо майчинство от някой, който просто е завършил висше. Такава е системата и според мен е справедлива.

На нас ни подариха камера, та ще бъдем с нея, без бебефон.

# 353
Мимс, има разлика между еднократна помощ и майчинство. Това, за което ти говориш е еднократна помощ. Да, в България въпросната еднократна помощ не е нещо уау.

Майчинството 100-200 лв е ако не си плащал нищо в тази държава и ако към момента не работиш в нея.
И дори тогава имаш вариант - назначават те някъде, излизаш си болничен и след това майчинство през въпросната фирма, майчинството ти го калкулират 18 месеца назад (не знам докога си се осигурявала в България, но явно поне едното условие за 12 месечен трудов стаж го имаш спазено). Та връщат ти доходите 18 месеца назад, когато не си се осигурявала, приравняват ти го на 780 лв като база. При това положение, дори и да не си се осигурявала последните 18 месеца, то ще ти приравняват майчинството на минимална заплата.

Моето далеч няма да е такова, защото съм си плащала осигуровките и данъците надлежно. За последните няма и 5 години ще излезна втори път майчинство и не го считам за подигравка сумите, които ще ми се плащат. Дори се чувствам късметлийка, че не трябва да мисля кой да ми гледа детето или да го пускам още бебе на ясла, защото просто никой не ми дава зор да се връщам на работа. Да, ако аз пожелая защото например финансово не ме устройва втората година или поради друга причина - имам си това право (и дори тогава ще получавам 50% от полагащото ми се). Но за първата година ако доходите са ти на светло, то дори взимаш повече отколкото заплатата (защото удръжките докато работиш обикновено са около 30% грубо от брутното), а в случая ти плащат 90% от него като майчинство.

За бебефона и камерата - може да си я сложиш на близък шкаф, стол, стена, където искаш. На кошара аз не слагам, особено когато станат подвижни, защото гаранция бързо ще бъде свалена Grinning За мен е удобство, живеем в апартамент (не къща), да мога да го чувам, но за мен е къде по-спокойно и да наблюдавам какво се случва. С баткото бяхме с едно Chipolino Polaris, доволни бяхме, вършеше работа, но му се скапа захранването след около 2-3 години вярна служба. После взехме Xiaomi камера, но за мен с бебе не е удобна - известията на телефона се бавят, не издава звук ако например плаче и т.н. За по-големи деца е удобно - мога да си я въртя, използвам я само да наблюдавам какво прави, тъй като си заспива сам в стаята, сам си става, играе си и тн. Ако има нужда от нещо, сам си идва при нас да ни каже. Сега сме взели за бебето някаква непозната за мен марка от Амазон, беше с добри отзиви, на добра цена, има функция да си я въртя, и си е бебефон (с всичките му там функции и отделен екран).

До преди година съм работила години наред на трудов договор в частна болница.От 10 години работя, на няколко места съм работила.Не знам в такъв случай 200 лева ли ще взема,или не.Сръбкините освен еднократните ,които са доста големи суми,взимат и майчинство.Има условия и за неработещите добри.Който иска може да попита сръбските институции.Аз съм ходила на място и казвам това ,което е актуално.Раждането обаче в държавното е напълно безплатно ,сега вече ,ако искаш хубави условия си плащаш доста солидно.И в Бг е така ,но не е редно.Това не е бизнес ,а раждане на жената .Малцинства и тук има.Който иска нека попита ,ако не ми вярва в Сърбия обаче в бюрото например и така.Повече не ми се говори.Хубав ден.На мен въпросът ми е бил,ако си родя в собствената страна какви са условията , и какво предлагат,защото аз си имам минал трудов стаж ,дългогодишен,а не къде колко се взимат.За мен също не е нормално толкова пари да искат и в БГ и на всякъде ,за да получиш адекватни условия.Раждането е нещо супер естествено.Всяка жена има право на отношение и адекватни грижи ,на човешки условия ,независимо от положението и ,защото сме хора .

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:13 от Mims1900

# 354
  • Пловдив
Мимс, обясних ти - ако държиш да взимаш несоциално майчинство, намираш фирма, в която да не назначат фиктивно. Излизаш болничен и след това от март месец (или когато ти се пада) 45 -дневен, след това и майчинство.

За последната година (12 месеца) ще те приравнят на 780 лв (или колкото е била за конкретния период), за останалите 6 месеца - на каквото са те осигурявали. От тази сума ти изчисляват 90%, като месечно ще взимаш среднодневното, умножено по броя работни дни в месеца.
След 410 дни майчинство до навършване на 2 година на детето ще взимаш 780 лв отново.

Така че, не - няма да получаваш колкото малцинствата 100 лв/месечно за първата година ако си намериш вариант да си назначена някъде в България.

И сръбкините си получават и майчинство, не защото са просто сръбкини, а защото са се осигурявали и внасяли в тази социална система. Така работят социалните системи по цял свят, просто с различни условия откъм % изплащане и продължителност.
Изобщо не целя да е спор, а ти давам насоки напрактика как са нещата. Счетоводител съм (макар и да не се занимавам конкретно с ТРЗ въпроси). А кое ще счетеш за полезно като информация в твоя случай - твоя си работа. Мисля, че достатъчно ясно ти отговорих какво би получавала от това, че си българка и че имаш еди какъв си трудов стаж. Останалото е с цел дискусия и да не се изказват крайни мнения, когато очевидно човек не е напълно запознат с това как функционира осигурителната система и че един работещ българин е приравнен на малцинство.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:19 от Karina*

# 355
Мимс, обясних ти - ако държиш да взимаш несоциално майчинство, намираш фирма, в която да не назначат фиктивно. Излизаш болничен и след това от март месец (или когато ти се пада) 45 -дневен, след това и майчинство.

За последната година (12 месеца) ще те приравнят на 780 лв, за останалите 6 месеца - на каквото са те осигурявали. От тази сума ти изчисляват 90%, като месечно ще взимаш среднодневното, умножено по броя работни дни в месеца.
След 410 дни майчинство до навършване на 2 година на детето ще взимаш 780 лв отново.

Така че, не - няма да получаваш колкото малцинствата 100 лв/месечно за първата година ако си намериш вариант да си назначена някъде в България.

И сръбкините си получават и майчинство, не защото са просто сръбкини, а защото са се осигурявали и внасяли в тази социална система. Така работят социалните системи по цял свят, просто с различни условия откъм % изплащане и продължителност.
Изобщо не целя да е спор, а ти давам насоки напрактика как са нещата. Счетоводител съм (макар и да не се занимавам конкретно с ТРЗ въпроси). А кое ще счетеш за полезно като информация в твоя случай - твоя си работа. Мисля, че достатъчно ясно ти отговорих какво би получавала от това, че си българка и че имаш еди какъв си трудов стаж. Останалото е с цел дискусия и да не се изказват крайни мнения, когато очевидно човек не е напълно запознат с това как функционира осигурителната система и че един работещ българин е приравнен на малцинство.

Благодаря.Момичетата ,които познавам са на по 20 години и не са работили дори.И пак взимат тези помощи.Това исках да обясня.А не трябва ли да имам 6 месеца активен трудов договор в БГ,или просто трябва в момента да е валиден?Защото така съм чувала в Бг ,че поне 6 месеца договор,или това е просто да имаш трудов стаж.Наистина информацията ти ми е полезна,защото аз имам трудов стаж,просто в момента не съм си на договор в Бг.А иначе и мен ме е яд, че са такива нещата,защото тук само завършват средно и взимат хубави помощи ,а ние трябва да бъхтим за това в Бг.Мисля,че не е лъжа ,защото лично бях и в бюро,община и тн.Не мисля,че някой би назначил току така бременна жена.

# 356
Частното здравеопазване е бизнес навсякъде по света. Ти самата си работила в такава болница. Няма как да е безплатно, само защото става дума за раждане. Все пак тези болници трябва да се издържат с нещо, включително и заплатите на хората, които работят в тях. За поддържа на база и техника да не говорим.

Не трябва да имаш трудов договор 6 месеца назад. Но трябва да имаш поне 12 месеца изобщо, в живота си. Трябва в момента на излизане 45 дни болничния преди раждането да се водиш назначена някъде. Така ще ти смятат стажа от предишни години и няма да взимаш социално, а ще го изчислят както е обяснили Карина отново.

# 357
Частното здравеопазване е бизнес навсякъде по света. Ти самата си работила в такава болница. Няма как да е безплатно, само защото става дума за раждане. Все пак тези болници трябва да се издържат с нещо, включително и заплатите на хората, които работят в тях. За поддържа на база и техника да не говорим.

Не трябва да имаш трудов договор 6 месеца назад. Трябва в момента на излизане 45 дни болничния преди раждането да се водиш назначена някъде. Така ще ти смятат стажа от предишни години и няма да взимаш социално, а ще го изчислят както е обяснили Карина отново.

Благодаря,наясно съм ,за мен просто всеки заслужава добри условия ,всяка майка.Благодаря ,само според мен няма кой да вземе бременна жена на работа ..Как ще ме вземат бременна ?дори и фиктивно ,няма да искат да рискуват.

# 358
  • Пловдив
Трябва да имаш 12-месечен общ трудов стаж (без значение кога) и да си назначен на трудов договор към момента на излизане в 45-дневен болничен (част от 410 дни майчинство).

Не знам кои помощи визираш за 20-годишните, но ако нямаш 12 месечен трудов стаж взимаш:
- еднократна помощ (размера както писах по-горе зависи кое по ред дете е)
- 100 лв месечно за първата година

Ако имаш 12 месечен трудов стаж, но не си назначена на ТД към момента на излизане в 45-дневен болничен:

Ако имаш 12-месечен трудов стаж и си назначена - важат калкулациите по-горе

За 6-те месеца, които споменаваш - това е изискван осигурителен стаж за излизане в какъвто и да е било болничен.

За взимането на бременна жена на работа - така е, затова ако човек иска да се възползва максимално от правата си някои неща трябва да се планират доколкото е възможно. Но е вариант ако имаш близък човек с фирма. Другият вариант е да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице на високия % (тоест с ОЗМ), но за целта ще ти е нужен и счетоводител, за да ти оправя всички документи и не знам доколко си заслужава разправията.

# 359
Трябва да имаш 12-месечен общ трудов стаж (без значение кога) и да си назначен на трудов договор към момента на излизане в 45-дневен болничен (част от 410 дни майчинство).

Не знам кои помощи визираш за 20-годишните, но ако нямаш 12 месечен трудов стаж взимаш:

Ако имаш 12 месечен трудов стаж, но не си назначена на ТД към момента на излизане в 45-дневен болничен:

Ако имаш 12-месечен трудов стаж и си назначена - важат калкулациите по-горе

За 6-те месеца, които споменаваш - това е изискван осигурителен стаж за излизане в какъвто и да е било болничен.

За взимането на бременна жена на работа - така е, затова ако човек иска да се възползва максимално от правата си някои неща трябва да се планират доколкото е възможно. Но е вариант ако имаш близък човек с фирма. Другият вариант е да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице на високия % (тоест с ОЗМ), но за целта ще ти е нужен и счетоводител, за да ти оправя всички документи и не знам доколко си заслужава разправията.

Аз визирах майчинството в Сърбия.Тук нещата стоят по по-различен начин.Вероятно не всичко е описано в интернет,но всеки може лично да отиде в бюро ,община и тн.Имам комшиики ,които не са работили и получават всеки месец що годе прилични пари ,и доста добри еднократни.Благодаря много за информацията и хубав ден.Понякога не всичко е възможно да бъде планирано.Недай боже ,ако човек има здравословни проблеми и не може да работи.А бременна наистина няма кой да рискува да вземе на договор,такива са хората.Мисля,че смисъла на това ,което искам да кажа е,че в Бг нещата трябва да се подобрят.Аз не измислям законите,има си хора,които явно си крадват.Не всичко се планира в живота.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:33 от Mims1900

Общи условия

Активация на акаунт