Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 662
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Iffsy при нас както казах ми го даде АГ-то, така че утре ще мога да споделя за тази гадост, която ще пия. Ама като трябва да се прави... ще се прави

# 376
Мимс, може би тогава щом не си видяла добро от България, ще ти е по-спокойно да се следиш там, да родиш там и да си вземаш помощите от Сърбия - колкото ти се полагат, толкова. Но не вярвам така безрезервно да раздават помощи без условности. Ти си знаеш.

# 377
Мен пък Чучумишев за 3-тата фетална ме викна в 29-та (по цикъл, 30-та по ехограф), защото каза че иначе става голямо бебето и не се вижда хубаво всичко 🤷
Чудя се само при положение, че на 06.02 съм била на ФМ, до 26.03 когато ми е следващата дали да ходя на преглед 🤔Нямаме нещо специфично и извънредно, което следим ама съм в чуденка...

# 378
Да не го приемеш като заяждане Мимс, тук повечето се опитваме да помогнем с каквото знаем. Но наистина в България не сме изобщо зле откъм майчинство. Всичко зависи от това да се плащат осигуровки на заплатата която взимаш, няма как да се осигуряваш на минимална заплата и да очакваш високо майчинство или недай си Боже да ти се наложи да излезеш болничен и да очакваш някакви пари. Карина това имаше предвид под планиране според мен, защото всички сме наясно колко месеца назад връщат назад за майчинство, разбира се децата не са почивка, за да ги планираме 😅, но все пак при определени отношения с мъж според мен знаете дали искате скоро деца, съответно се пазите или не и трябва горе долу човек да е наясно с евентуално майчинство, за да може най-малкото да си направи елементарна сметка как ще се справя с разходите. Вече е доста честа практика фирмите да въвеждат и допълнителните здравни застраховки, има много хубави пакети с покриване на раждане, следене и т.н. Просто всичко си е в ръцете на човек, ако имаш добро образование и си намериш добре платена работа с осигуровки на светло си взимаш доста добри пари, дори по-високи от заплатата, защото ти дават 90% от заплатата.
Иначе според мен ако тази информация, която си получила е вярна за Сърбия, не ми се струва проблем да платиш 5000 евро за раждане след като ще получиш такава голяма финансова помощ, ти реално ще си покриеш раждането. И тук в България по-малките градове е много зле по болниците, както описваш ти за Сърбия, но пък ето в София, Пловдив, Варна има добри болници. Предполагам и в Белград трябва да е така. Още повече, че ако родиш там и после ще взимаш хубаво майчинство. След като живееш и работиш в Сърбия мисля, че е нормално да нямаш кой знае какви очаквания откъм помощ от България.

Аз от БГ добро не съм видяла.Аз самата имах заболяване,имам болни роднини и не съм видяла хубаво.Щом вас ви удовлетворяват нещата,това е важното.Тук в Срб поне в нашият град не съм видяла бедстващи по улицата ,болни ,гладни и тн.Дори и животните не се мъчат така,както в Бг.Но наистина е излишно да обяснявам-просто не всеки е нужно да одобрява това .Има много неща от които съм се разочаровала от към помощи ,но няма значение.Дано на никого не се налага да опира до това,защото понякога ,като не си бил на това място не знаеш какво е точно и е лесно да се говори от страни.А за детето при нас стана чудо ,ние не сме очаквали,че ще имаме този шанс,както казах преди това дълго се лекувах поради болест .След това ,както виждате бременността ми също не е от най-леките,но важното е ,всичко накрая да е наред.
Аз визирах конкретно майчинството и болничен ако осигуровките за добри. Ето тук пишат и момичета, които раждат второ дете и всички са ок по отношение на майчинство. Мога да дам пример с приятелка, която работеше в Кока Кола и взимаше над 2000 лв. първата година. Иначе е факт, че ако човек тръгне по лекари, всичко се плаща и отношението не е кой знае какво. Аз също съм се сблъсквала с неадекватно лечение и не говоря като страничен наблюдател. Но ти самата каза, че и в Сърбия отношението към родилките в държавните болници не е добро, щом и не смееш да родиш там. Иначе аз не съм работила в последните година и нещо също, но след като разбрах, че съм бременна се посъветвах веднага със счетоводителка, назначена съм на работа, плащам няколко месеца осигуровки и така. Та и аз не съм от облагодетелстваните откъм помощ, но вината си е моя. Мое решение е било да не работя, пак заради здравословни проблеми, обикаляне по лекари и т.н. Та сега няма как да се сърдя на държавата, че няма да взимам голямо майчинство.

# 379
Iffsy, на мен АГ ми каза същото за изследването на гестационния диабет. Не съм качила кг, бебето не върви много напред, количеството околоплодни води е нормално, глюкозата на гладно до сега е била ок. Не мисля да правя изследването, пък и както ми го описа АГ с това висене в лабораторията съвсем ме отказа, за момента не съм боледувала и сега в тези грипове да стоя 3 часа в лабораторията ми се струва ужас. Разбира се ако нещо го налагаше не бих го пропуснала. Може ли да споделиш с какво успя да вдигнеш желязото?

Аз се чудя дали да не изчакам ФМ и ако и тя каже, че няма смисъл, просто да не го правя. Предполагам, че 30г.с. няма да е толкова късно.

А за желязото, самата аз съм изненадана, защото то ми е слабо място по принцип. Не съм взимала добавки, освен комбинираните витамини (Прегнакеър). Просто се опитвам да хапвам повечко червено месо (колкото и да не ми се иска), а в дните, в които не ям месо, наблягам на яйца и бобови. И разбира се - цитруси всеки ден, за да се усвоява по-добре. В началото на декември беше 10, сега е 20 (реф. стойности 5-25). ЖСК също се е вдигнал от 61 на 78.

# 380
Ихаа, докато се завъртя да изчистя и вече +4 страници Grinning Като сме хванали темата за майчинство имам и аз питане, на договор съм от месец май, първите два месеца на по 4 часа а до сега и до края ще съм си на пълен работен ден 8 часа в болничен съм сега, когато родя няма да имам 12 месеца трудов стаж тоест няма да вземам майчинство ли, как стоят нещата?

# 381
Ихаа, докато се завъртя да изчистя и вече +4 страници Grinning Като сме хванали темата за майчинство имам и аз питане, на договор съм от месец май, първите два месеца на по 4 часа а до сега и до края ще съм си на пълен работен ден 8 часа в болничен съм сега, когато родя няма да имам 12 месеца трудов стаж тоест няма да вземам майчинство ли, как стоят нещата?

Аз мога да ти кажа, защото съм с подобен казус (не ми зачитат стажа от чужбина, а този в България до май ще е под 12 месеца). Подаваш си документите за болничен и майчинство в НОИ като всички други (45 дни преди термин). Първоначално ще получиш отказ, но когато събереш 12 месеца, ще започнеш да получаваш майчинство. Месеците с по 4-часов работен ден се считат за половин месец стаж.  Единствено не съм сигурна дали след като ги събереш трябва пак да подадеш документите, но би трябвало при отказа да ти обяснят. И съответно няма да получаваш обезщетение от самото начало.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:33 от Iffsy

# 382
  • Пловдив
Iffsy, ЖСК се вдига, когато запасите от желязо се изчерпват (не знам дали си изследвала феритин).
Класическа желязно дефицитна анемия - ниско желязо, висок ЖСК и нисък феритин.

При мен така се развиват нещата (както и очакваше АГ, затова ми поиска и този месец пак да проследя):

Септември - хемоглобин 132, желязо 14, ЖСК 50, феритин 69
Ноември - хемоглобин 126, желязо 23, ЖСК и феритин бях пропуснала
Януари - хемоглобин 124, желязо 24, ЖСК 75, феритин 14
Февруари - хемоглобин 122, желязо 16, ЖСК 79, феритин 11

Та сега вече ЖСК като се качи над границите, а феритина под започнах желязо.

GH, трудов стаж от преди това нямаш ли? Гледат се 12 месеца през целия ти живот. Би трябвало да имаш поне 6, щом ползваш болничен сега.

# 383
Iffsy, ЖСК се вдига, когато запасите от желязо се изчерпват (не знам дали си изследвала феритин).
Класическа желязно дефицитна анемия - ниско желязо, висок ЖСК и нисък феритин.

При мен така се развиват нещата (както и очакваше АГ, затова ми поиска и този месец пак да проследя)

Изследвах да, затова ЖСК не ми се вписва в картинката. Не ми се струва логично да се повишава при положение, че и желязото е повече, и хемоглобинът е по-висок, и феритинът е в норма. Може просто да е от референтните стойности, защото предния път пусках в друга лаборатория. Благодаря ти за подробния отговор! Simple Smile

# 384
Mims1900, сигурна съм, че всички тук ти пишат най-добронамерено. Аз те разбирам, защото също имах дилема да се прибера да родя в БГ или да остана в чужбина. И двете си имат плюсове и минуси, трябва да си го решите двамата с мъжа ти, кое е най-добре за вашето семейство. Ние избрахме да останем в чужбина за сега, защото както споменах, в БГ няма да взимам почти нищо, за разлика от тук. Отделно мъжът ми има стабилна работа, имаме хубаво жилище, условия и т.н. Но каквото и да избереш, най-важното е да сте здрави двете с бебето и да си изкарате до термин, което искрено ви желая!

# 385
За момичетата, които ще раждат в Пловдив, имате ли информация за условоята в държавните болници, мнения за доктори? Имам лош опит от Селена и не ми се дават 3000лв за раждане. По принцип мисля да раждам в София, но съм от Карлово и искам да имам и резервен вариант, който ми е по-близо, защото болницата в Карлово е ужасна и не е опция.

# 386
Karina* не нямам преди това покрай пандемия и предишна бременност не съм работила работила съм преди това но без договор:( 6 месеца станаха миналият месеца тъй като първите два месеца които бях на 4часа се броят за 1 месец стаж.

# 387
  • Пловдив
Ясно, ами значи в такъв случай Iffsy правилно те е ориентирала как стоят нещата, в нейния казус си и ти.

# 388
Mims1900, сигурна съм, че всички тук ти пишат най-добронамерено. Аз те разбирам, защото също имах дилема да се прибера да родя в БГ или да остана в чужбина. И двете си имат плюсове и минуси, трябва да си го решите двамата с мъжа ти, кое е най-добре за вашето семейство. Ние избрахме да останем в чужбина за сега, защото както споменах, в БГ няма да взимам почти нищо, за разлика от тук. Отделно мъжът ми има стабилна работа, имаме хубаво жилище, условия и т.н. Но каквото и да избереш, най-важното е да сте здрави двете с бебето и да си изкарате до термин, което искрено ви желая!

Благодаря много дано и аз на вас желая всичко да е наред.Ами просто аз самата наистина не съм видяла добро от родината ми.Просто съм изстрадала от там,от дете се издържах сама и гледах болни роднини и никой не ми е помогнал ,човек сам на себе си разчита,но не е нормално просто ,това имах в предвид.За детето наистина не всеки може да предвиди,защото има някакви причини,понякога има ситуации се налага за напуснеш ,болен си и тн. та в този смисъл не съм видяла добро.Тук 1 куче няма бедстващо ,всеки ги храни ,камо ли човек.Това ме мен боли,в бг постоянно качват постове на страдащи хора и животни.И там не трябва да се оставят хората болни и гладни да се молят по телевизиите и да се чудят какви дарителски сметки да отморят,за да спасят близките или себе си.Каквото и да е ние сме си бг граждани,аз друго гражданство все още нямам и си имам права все пак и аз съм човек.Колкото до цените са раждане за мен са безумни и това няма как да се промени мнението ми.И за изследвания и изобщо ,айде дори да родиш  държавно,при една по -проблемна бременност ,ще ти отидат сумати разходи като цяло,само и само да сте добре,правиш всичко възможно.Не всеки има късмета да има пари и възможности просто ,и тук в срб също,ако нямаш познати или пари ,не е сигурно,че ще получиш адекватни грижи при раждането.Доста питах познати и у Београд и на всякъде.Не всеки има възможност просто ,не казвам,че аз съм толкова зле в момента,но има женички,които наистина не могат да си позволят толкова скъпи изследвания,спокойна и уютна обстановка при раждането и недай си боже при една рискова бременност да не говоря колко пари отиват.Може дори и да не те отразят,ако нямаш възможност.Не казвам,че е навсякъде така разбира се ,но доста са случаите на оплакващи се хора.

# 389
При мен беше нормално желязо, но висок ЖСК, нисък феритин, 113 хемоглобин. Взимам желязо от 07.02 и определено се чувствам много по-добре. Задъхването изчезна, енергията ми се повиши, много е приятно. И колкото и да съм фен на наруралните неща, тия 20мг в билковата кръв не вършеха работа като тези 320 в Сорбифера.

Общи условия

Активация на акаунт