Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 510
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
В лабораторията ли я дават тази глюкоза да се пие или се взима от аптека?

# 541
Потърсих и в интернет в сайта на лаборатория Синево пише че ако ще е само ПКК без допълнителни показатели няма проблем да бъде след консумация на храни и напитки. Simple Smile

В Рамус пише това:

Не знам защо, но Синево не ги харесвам. Преди време ми бяха едни много нахални, настоятелни, напористи. Нещо съм останала с лошо впечатление от тях и не им вярвам. Не мога да се сетя сега каква беше точната причина, но ги избягвам, а и нямам удобни лаборатории около мен.

А, това е от сайта на Фрамар:

# 542
Странно, явно навсякъде имат различна практика, аз нямам впечатление, от никоя като цяло пускам изследвания където се следя в Надежда Simple Smile

# 543
И на мен всички лекари при които съм била са казвали, че храната няма как да изкриви резултати от ПКК.
Deni, зависи от лабораторията. В Цибалаб си я носих, в Надежда ми я дадоха.

# 544
Странно, явно навсякъде имат различна практика, аз нямам впечатление, от никоя като цяло пускам изследвания където се следя в Надежда Simple Smile

Един професор пък като ми искаше изследвания, ми каза само в Цибалаб да не пускам. Явно е предубеден към тях, а те пък са ми най-удобни.
Според мен, ако имаш възможност, пускай си занапред изследванията на гладно. Със сигурност няма да има изкривени резултати.
Например като тестваме витамини, е хубаво да сме ги спрели за 7 дни, за да са най-реални резултатите, но пък аз това рядко го спазвам 😃

# 545
А урина как давате? В смисъл в болницата ли?

# 546
Аз пък днес си пуснах трикратен профил на кръвната захар и резултатите ми се струват странни:

Първата стойност е на гладно, а втората и третата са след храна. Нормално ли е да са по-ниски, отколкото на гладно?

# 547
А урина как давате? В смисъл в болницата ли?

Зависи каква е. Като давах обикновена урина заедно с БХС, исках БХС да си пусна, където си се следя - в Щерев. Обаче на мен ми е път до там и ги попитах дали мога да дам при тях урина, което значи, че няма да е първа сутрешна. Те казаха, че щом е обикновена, може и да не е първа. А, и в тоя период много често се събуждах нощем, за да ходя до тоалетна.
Иначе като пускам стерилна урина, я правя след тоалет, взимам я в контейнерче и я нося до 2 часа в лабораторията. През това време стои в хладилник. Първа сутрешна е това. Обаче, някои път се събуждам до тоалетна и не давам в този ден. Гледам да не съм ходила до тоалетна от лягането до ставането.

# 548
В лабораторията ли я дават тази глюкоза да се пие или се взима от аптека?

Отиваш в аптеката и казваш че ще правиш обременяване с глюкоза и ти дават глюкоза. След това отидох в лабораторията и ми взеха кръв от пръстта и казаха, че ще ми се обадят дали да я пия, ако стойностите са ми в норма. След това я изпих (вкъщи) и след 1 час отидох пак да ми вземат втори път. И след един час пак ми взеха трети път.

# 549
  • Пловдив
pauly, на мен също ми изглеждат странни, няма логика след храна кръвната захар да ти е по-ниска от на гладно.

Иначе за обременяването и глюкозата - зависи от лабораторията. Правила съм в Писанец (Пловдив) преди години - тогава си я купих от аптека. Миналата година в Синево - от лабораторията ми я дадоха. Миналата седмица в Бодимед - попитаха ме дали я искам от тях или си нося, взех от тях, доплатих някаква сума за което.
Хубаво е минимално физическо натоварване да има по време на изследването - или оставате в лабораторията, или излизате отвън съвсем наблизо (например в колата или някоя пейка наблизо). На гладно ми взеха венозна кръв (пусках и други изследвания), на 1 и 2 час може и от пръст когато не се изследва инсулин (както е обикновено при бременни).

Урина винаги давам вкъщи, като до 2 часа задължително я нося в лабораторията. Всички изследвания пускам на гладно сутрин, за да не мисля кое какво може да изкриви. Даже сега през цялата бременност пускам в една и съща лабораторията, за да ги работят пробите с едни и същи реактиви и да са с едни и същи референтни граници.

# 550
Питам, защото на мен лаборантката в Геника ми каза, че урина никога не се дава в обществена тоалетна. Без значение дали е първа, трябва да се измиеш с чиста вода, без интимен гел, леко да изтръскаш водата 😅 и да пишкаш със средна струя първо малко в контейнера, след това извън него и пак в него. Малко цветно го описах, но ми каза, че в противен случай може да попадне бактерия и да излезе нещо в изследването.

# 551
pauly не съм много запозната как се прави това изследване, но според мен много зависи колко време след храна, какво си яла и т.н
Аз си следя захарта с глюкомер заради ГД и съм имала случай захарта ми час след едното междинно хранене през деня (потрокал) да ми е по-ниска от сутрешната стойност. С малко, но по-ниска

Това обременяване с глюкоза май навсякъде си го правят както си искат. Аз знам, че между взиманията на пробите на 0, 1ви и 2ри час трябва да си в абсолютен покой, дори легнал най-добре. Защото движението помага за свалянето на захарта и може да изкриви резултатите. Аз си висях на стола в лабораторията 2 часа

# 552
И на мен АГ ми обясни, че между втората и третата проба трябва да си е покой.

# 553
  • София
Аз също почти винаги ходя около 3 и си правя изследванията на същия ден, за повечето и без това не е нужно да е на гладно. Вчера за първи път бях на преглед сутринта и също като теб си платих втората част от пакета. При кого се следиш и там ли мислиш да раждаш?

При др Михайлович съм и мисля там да раждам, да. Въобще не се оглеждам за други опции, харесва ми там. А ти?

# 554
И на мен са ми странни резултатите, особено че се покачва после на 2ри час. А имаш ли инсулинова резистентност?

Общи условия

Активация на акаунт