Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 497
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Mokka, MichelleM, аз от този коментар се обърках, защото pauly се чуди на резултатите си и казва, че 2-ра и 3-та са след храна. Или тя прави различно изследване?

Аз пък днес си пуснах трикратен профил на кръвната захар и резултатите ми се струват странни:

Първата стойност е на гладно, а втората и третата са след храна. Нормално ли е да са по-ниски, отколкото на гладно?

Да, това не е обременяване Simple Smile

# 571
Сега ми се вързва 😃

# 572
Моето не е обременяване, а профил. Води се един вид по-лек вариант на обременяването 😀

# 573
По принцип лабораторни изследвания се дават винаги сутрин, на гладно и жадно след 12 часов глад. Конкретно за ПКК - тя също трябва да е на гладно и изобщо не е вярно, че няма какво да се "изкриви" от храната. Точно обратното е - получава се увеличаване на броя на левкоцитите, което може да не е много, но е видимо. Номрална физиологична реакция след хранене е (затова се и нарича алиментарна левкоцитоза), но и затова брой бели кръвни клетки, отчетени след нахранване, не могат да ни бъдат информативни за наличие на възпалителен процес. Затова - ПКК е на гладно.
Стерилна урина се дава сутрин, след хубав интимен тоалет, но само с вода. Това, което Геника са писали, не е правилно, но битува до ден днешен в съзнанието на хората. Не, не се ползват нито гелове, нито сапуни. Само вода. И обяснението няма нищо общо с това, че трябва да е чисто. Измиват се хубаво лабиите, след това се пишка първо ОТВЪН, после в стерилен контейнер, след това отново отвън. Ключовото е да не се спира струята, докато се пишка. Тоест - пишкам в тоалетната, па се сдържа докато си наместя шишето, па после пак се отпусна, после пак се стисна... Не, не и не. Буквално движението на ръката е под струята урина и не пипаме отвътре нито капачката, нито шишето.
Ако се дава обикновена урина - може по същия начин да се действа, но може и на място в лабораторията да се даде. При нея не се изследва наличието на микроорганизъм по начина, по който става при урокултурата, така че като цяло се работи в нестерилна среда и това не е проблем за основните показатели, за които тази проба е необходима, а именно дали има или не еритроцити, левкоцити и белтък в урина.
Малко дълго стана, но правилното даване на проби е основно при правилното разтълкуване на лабораторни изследвания и последващото лечение.

# 574
Само за водата не съм съгласна. Аз пия и дори малко повече, защото после е ад за вените ми. То просто кръвта не тръгва. Много лаборантки едва ми взимат кръв и все ми казват: Ти вода пила ли си? За това започнах да пия вода преди взимане на кръв и сега е значително по-лесно. Не знам само дали е възможно да “разредя” с това резулатите.

# 575
Само за водата не съм съгласна. Аз пия и дори малко повече, защото после е ад за вените ми. То просто кръвта не тръгва. Много лаборантки едва ми взимат кръв и все ми казват: Ти вода пила ли си? За това започнах да пия вода преди взимане на кръв и сега е значително по-лесно. Не знам само дали е възможно да “разредя” с това резулатите.

Не, няма как водата да повлияе на изследванията. Да не говорим, че е много трудно да не пийнеш малко дори. А като има хора, които са с трудни вени, е по-добре да са изпили поне една чаша вода преди взимане на кръв. Аз също пия малко преди това, защото и аз съм с трудни вени. Както се казва по правилата на изкуството, трябва да е и на жадно. Но по-важното е да са на гладно и преди прием на медикаменти.
Редактирам се, за да добавя, че за имунологични изследвания не е е необходимо пробата да е на гладно. За хормони повечето ендокринолози съветват да е на гладно, но тук конкретно може да ви подведа.

# 576
Да, за “на гладно” съм съгласна. За водата - няма как съвсем при мен.

# 577
Да помрънкам малко. От 3-4 дни кръвното ми нещо е високо. Днес ми го мериха в болница 140/80. Аз мислех, че че ме приемат, но интернист ми увеличи Допегита на 4х1, вместо 3х1. Препоръчаха ми да следя внимателно и ако се вдигне повече да ида пак, както и след 2 седмици на кардиолог.

# 578
Аз последно дадох урина в лаб.но за тези изследвания май вкъщи и ще занеса

# 579
  • София
В коя седмица си направите обременяването (ОГТТ)? Знам, че се прави в периода 24-28 седмица, но се чудя дали да го правя в ранната 24-а или да изчакам до 25-26. Има ли логика, възможно ли е да се промени нещо? Голямо шубе съм, знам...

# 580
Зависи от АГ и какви показатели имаш. Ако има нещо притеснително може да те накара още в 24 и ако не излезе нищо може да прецени да го повториш отново в по-късна седмица. Повечето май го правят към 26-27, мен ми го пуснаха още в 24.

# 581
Пак се включвам с въпроси - избрахте ли личен лекар за бебето? Разбрах, че трябвало от доста рано да се търси такъв (2-3 месеца преди раждането) - така ли е наистина? Нужна е и някаква декларация за това, но откъде се взима (може би от бъдещият лекар) и кога се подава..... Rolling Eyes

Кога ще правите среща с анестезиолог? От болницата ми казаха, че можело най-късно една седмица преди раждането (аз ще съм секцио) - това не е ли много късно, особено ако искам да правя антибиограма, например? Какво бихте ме посъветвали?

# 582
Важно е да имаш доверие на лекаря който те оперира и да се довериш той да си избере екипа! Аз моя анестезиолог го видях следобяда (предния ден, за секцио влизаш от предния ден),но вече моят хирург си знаеше моите притеснения. От млада имам гръбначноно изкривяване(нелекувано), точно долу където поставят инжекцията и това го прави по -сложно поставянето. Допреди секциото ми никога не бях влизала в болница(за престой или ооерации). Та анестезиолога се запознахме, вече знаеше Каиса ми, поогледа ме, успокои ме♥, и накрая ме подготви и психически че крайният варянт е да прибегнем към пълната упойка. Накрая вси
Ко мина добре… и дори анестезиолога беше човека на който дадох телефона ми (тайно), за да ми направи нй-скъпата ми първа снимка с малкото!надявам се и сега вторият път всичко да мине така добре🙏🏻💙🙏🏻!!!
 Та затова това седмица По-рано да се виждаш с анестезиолог не виждам нужда. Имаш ли някакви специфични проблеми/ алергии или друго за да е и формиран? Най-важно да подготвиш първо твоят лекар, който ще те оперира…
Пак се включвам с въпроси - избрахте ли личен лекар за бебето? Разбрах, че трябвало от доста рано да се търси такъв (2-3 месеца преди раждането) - така ли е наистина? Нужна е и някаква декларация за това, но откъде се взима (може би от бъдещият лекар) и кога се подава..... Rolling Eyes

Кога ще правите среща с анестезиолог? От болницата ми казаха, че можело най-късно една седмица преди раждането (аз ще съм секцио) - това не е ли много късно, особено ако искам да правя антибиограма, например? Какво бихте ме посъветвали?

# 583
Уау не съм чела цял ден и колко много полезна информация! Особено за изследванията буквално съм си чудила за всичко, което сте писали и сега вече се чувствам информирана как да го правя като хората 😀

Аз към темата за анестезиолога - като дете съм оперирана и направех алергия към упойка, не знам каква, няма и как да разбера. Какво се прави в такъв случай? Има ли изследване някакво? Това все ми седи в галавата като притеснение.

За личния лекар - аз ще отида при моя, просто трябва да го питате дали приема нови пациенти, ако правилно съм разбрала въпроса. Обаче тук да кажа, моя личен е педиатър по специализация, та комбинацията е екстра. Освен това съм мега доволна от него.

# 584
Mariya26, щом някога си направила алергична реакция срещу някаква упойка, това трябва да се каже на АГ. Обикновено преди планови операции има т.нар. преданестезиологична консултация, в която се обсъждат и тези неща, задължително се прави тестуване за алергична реакция и евентуално - премедикация.

Има как да се разбере към какво човек е алергичен и преди да се стигне до операция - трябва да се направи специално тестуване за алергия към анестетици /това са упойките/. Ако си чувала как хората си правят тестове за алергии например към котки, кучета, полени - същото е. Това се прави от алерголог. Ако си от София, те съветвам да идеш в Клиниката по алергология и да разговаряш с някой от лекарите, тъй като не знам дали по време на бременност се правят подобни тестове.

Общи условия

Активация на акаунт