В момента чета....88

• 48 628
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
През миналата година почти не съм влизала в темата, защото от една страна много малко книги прочетох, а от друга нищо не ме впечатли, за да споделям.
Започнах "Празникът на Козела" на Марио Варгас Льоса. Отдавна ми беше в полезрението, точно от писанията, на хора, които вече не са в темата за съжаление, и все не успявах да стигна и до него. Е, дойде му редът Simple Smile В началото съм още, но вече ми е ясно, че ще се спогодим. Знам малко за историята на Доминикана и за Трухильо, но достатъчно, за да е възбуден интересът ми. А Льоса определено пише много увлекателно.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 12:10 от bubanka

# 346
  • София
Tsugumi, при Акунин са няколко серии и се четат последователно, свързани са:
1. За Ераст Фандорин
2. За Николай Фандорин
3. За сестра Пелагия - любимата ми серия
4. Смърт на брудершафт
5. За руската държава

https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Akunin
https://www.ciela.com/author/boris-akunin
http://www.akunin.ru/

Има и няколко отделни книги. На български са издадени около 35. Ако четеш на руски, в страницата му можеш да откриеш първите 3 серии.

Българската страница на уикипедия не е пълна, затова ти давам английската.

# 347
АРТЕМИС, всъщност, чела съм Акунин само на руски език. Книгите за историята на Русия съм ги прочела. Губи ми се само последната част, защото той споделя, че не може да пише за Сталинския режим, т.к. е лично ангажиран заради близките си и няма да е обективен (според него, като историк, трябва да е такъв) - Том X. Разрушение и воскрешение империи. Ленинско-сталинская эпоха (1917-1953). Доколкото разбирам, предстои (ТВА).
Признавам че, когато видя писател с много поредици, се обърквам и това понякога ме спира да подхвана каквото и да е от "многото" Simple Smile Защо ти хареса  серията "За сестра Пелагия"?

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 11:47 от bubanka

# 348
  • София
АРТЕМИС, всъщност, чела съм Акунин само на руски език. Книгите за историята на Русия съм ги прочела. Губи ми се само последната част, защото той споделя, че не може да пише за Сталинския режим, т.к. е лично ангажиран заради близките си и няма да е обективен (според него, като историк, трябва да е такъв) - Том X. Разрушение и воскрешение империи. Ленинско-сталинская эпоха (1917-1953). Доколкото разбирам, предстои (ТВА).
Признавам че, когато видя писател с много поредици, се обърквам и това понякога ме спира да подхвана каквото и да е от "многото" Simple Smile Защо ти хареса  серията "За сестра Пелагия"?

На мен всичко от Акунин ми е интересно и ми харесва. Но всеки си има любимци. Simple Smile А в книгите за Пелагия има много и хумор, и житейска философия.

Последно четох "Адвокат на дявола". Наистина си е страшна повест.

# 349
Относно въпроса за 1Q84 - на френски има много интересна статия в уикито какви литературни препратки са използвани в книгите, на мен ми беше много полезна информацията, давам линк, с Гугъл преводач мисля, че ще се справите, макар че и така са разпознаваеми заглавията
Скрит текст:
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/1Q84
Вижте раздел “Références littéraires”

За първа среща с Мураками може би в повечето случаи да не е подходяща, има неща, които в книгата ми се струват излишно раздути (напр. многословни диалози), но същевременно пък си отбелязвам и места с някои цитати. За себе си изобщо не съжалявам, че я чета, но който тепърва ще чете за първи път нещо от този автор - може да погледне препоръките на по-добре запознатите с неговите книги.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 23:58 от fenyx

# 350
Аз от руските автори на кримки харесвам и Александра Маринина,  поредица са пак, някои ги има и в Сторител за слушане, леко и увлекателно пише.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 12:09 от bubanka

# 351
  • София
Книгите на Александра Маринина последователно ли трябва да се четат?
Отдавна съм си я набелязала тази авторка. Фактът, че е работила в криминалната милиция, я прави още по-интересна за мен.

Иначе в момента чета "Червена царица" на Хуан Гомес-Хурадо. Интересен трилър, с малко странен стил, но се свиква.
Благодаря на Чоколата, че я препоръча! (Не е в неин превод, ако някой си помисли това.)

И да декларирам, ако някой ме е заподозрял в  "опасни връзки" с издателства - нямам нищо общо с този бизнес. Работя в коренно различна сфера Simple Smile

# 352
Да, серията за Кеменская са над 30 книги май😅 Аз съм чела 8-9. Не знам дали всички са преведени на български, аз ползвам и руски. Сега се присетих за нея и мога да я започна пак, но първо тези дето Гея каза за дедектив Д.Д.  ще пробвам, след трилогията на Бакман, на 2та съм, по не ми върви от първата, но може пак извднъж да избухне:)

# 353
Няма да избухне, обикновено след "Бьорнстад" и силните емоции, които поражда, следващите части не успяват да въздействат по същия начин. На мен "Ние срещу всички" дори ми харесва повече, заради появата на нови герои и нови линии, но това го оцених след втория прочит. Първоначално не я харесах достатъчно, сравнявайки я с "Бьорнстад". "Победителите" също много ми хареса, но пък доста от феновете на Бакман не са напълно доволни от финала на историята.

# 354
  • Mediterraneo
Маринина я пробвах, издържах 50 страници и я захвърлих. Даже не се сещам коя беше книгата.

# 355
  • София
Аз пък съм чела всичко, което е излязло на Маринина на български. Над 20 са. Не знам защо ми харесват толкова, може би ги усещам някак уютни заради познатостта на битието на героите. 😃 Хубаво е да се четат последователно, за да се следи развитието на главната героиня и екипа ѝ.

# 356
  • Sofia
Започнах "По- бяла от сняг" от Самюел Бьорк. Явно си имам ОКР аз, че като почна поредица - гледам да я довърша докрай, особено като е кратичка. При по- дългите поредици си позволявам да правя паузи с други книги Simple Smile

Маринина съм чела преди много години, като тогава ми харесваше много, но беше трудно да се намират книгите и.

# 357
Е, като имаш 30 книги в една поредица само, някои случаи са по интресни, други не толкова. Като цяло стилът и на писане ми допада, но да, важно е да се започне от начало, да се знае кой кой е.
И дето вика Йованка, битът в панелките ме връща 20-30 г назад:)

« Пациент 488» на Никола Бьогле започвам в Сторител по препоръка на дъщеря ми, излезнала и втора част.

# 358
  • София
Аз обичам да чета поредици, в които има развитие на героите и взаимоотношения им.
Опознавайки ги , почвам да ги чувствам близки като семейство Simple Smile

# 359
  • София
Здравейте
Поста ми може би не е за тук,но съм доста притеснена!
Котката на наскоро починала жена,която живее до нас,двора ни дели една ограда ,тази сутрин мъжа ми я намери до нашата врата под масата умряла !
В шок съм! Какво трябва да значи това ?
Имате ли представа ? Или да не се вманиачавам 😞🫣😑

Вманиачавай се, но не е това темата ти Joy

Общи условия

Активация на акаунт