В момента чета....88

• 48 512
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • в сърцето на един мъж...
О, благодаря за това ревю, спести ми една купена книга.

# 556
О, благодаря за това ревю, спести ми една купена книга.
А на мен не, но ако искаш да я прочетеш все пак, ще ти изпратя моята.

# 557
Искрено съжалявам, че така се е получило Sad Много е неприятно. Благодаря ти, аз мислех да те питам какво искаш за нея, но ще пропусна след този коментар. Бакман си е Бакман, ако искам да чета него, ще си го купя, а не подражатели.

# 558
Всъщност авторката е написала предисловие, в което обяснява как е изчела всичко от Бакман и как идеята за героите ù е дошла от нейните клиенти в библиотеката, където работи. Сега вече, след като прочетох книгата, мога да кажа, че това е едно предварително оправдание пред читателите в стил "Вие да не си помислите, че имитирам Бакман!".

# 559
Още по-неприятно. То не е извинение, че си преписал от "по-добрия ученик"...

# 560
  • София
Дочетох "Хората, които сеят в снега" от Тина Харнеск и за съжаление трябва да кажа, че това е книга, чиято реклама многократно надвишава качеството на самото произведение - на читателите се пробутва евтина лъжа, но това няма как да остане незабелязано.
 ...

Абсолютно подкрепям това мнение. Много ме е яд, че а купих.
Трябва да спра да чета реклами за книги.

# 561
Странно е, че точно издателите на Бакман ни пробутват този сурогат, не може да не знаят за каква жалка имитация става дума, което ме кара да мисля, че просто искат да прецакат читателите си по един път, ясно е, че след такъв номер ще се чувстваме излъгани. А тази уонаби писателка има написан и втори роман, който със сигурност няма да прочета, дори да се появи след време на родния пазар.
Започвам "Мъжка страна" от Хишам Матар и изглежда, че ще ми оправи настроението.

# 562
  • София
И аз не мисля, че е чак толкова зле. Simple Smile Да, има прилики с Бакман, но пък на мен ми беше интересна историята на саамите.
То и Джо Хил пише подобно на баща си, но книгите са му супер и си се издават.

# 563
И аз не мисля, че е чак толкова зле. Simple Smile Да, има прилики с Бакман, но пък на мен ми беше интересна историята на саамите.
То и Джо Хил пише подобно на баща си, но книгите са му супер и си се издават.
Всъщност, въпросът не е толкова в това, дали книгата е много или малко зле, когато има хиляди други заглавия, които заслужават да им отделим внимание. Разбира се, всеки решава, как да си губи времето, но пишем в тема, която предполага, че сме по-взискателни към изборите си за четене и не се задоволяваме с бледи  копия от потентни само да копират автори. Слабият писател понякога е като глупавия човек, не осъзнава интелектуалната си немощ, но когато се включат всички заинтересовани по веригата да печелят,  като го рекламират, той/тя започва да си вярва, че може да пише. А слабата критичност във всички страни на процеса (автор-издател-читател) създава крайно лош вкус и занижава прогресивно критериите за художествена стойност.

Започвам да чета Нанси Хюстън, която все отлагам.

# 564
Изчетох най-после Четвъртото крило. Най-кофти, както писах и преди, са нелепо изпльосканите безконечни секс сцени. Мисля, че този симпатичен фентъзи роман може да си мине и без това, но явно се цели към няколко аудитории. Като цяло оценката ми е положителна, но нито е сензация, нито нещо уау. Първата книга я изчетох в ел.вариант. Ако излезе и другата част в ел. вариант, ще я прочета. Пари не бих дала да си я купя, това е красноречиво, нали?

Продължавам с Кестеновия човек, очаквам нещо мега-яко-уау след всички суперлативи. Да видим!

# 565
  • София
Аз, както винаги ( почти винаги, айде 😃)влизам с различно мнение за много обичана тук книга. Прочетох "Тайният живот на пчелите" и не останах така впечатлена като вас, може би заради големите очаквания, не знам. 😃 Не че е лоша книгата, но не успя да ме грабне особено, да не кажа, че на моменти ми беше и доста скучна. Някак си ми липсваше действие, имах чувството, че се върти непрекъснато едно и също. Финалът бих казала, че беше очакван.
3.5/5.00 ще дам.
Продължавам с "Фонтани на мълчанието", още не е ме е грабнала и тя, а обикновено това става веднага с книгите на Рута Сепетис.

# 566
Съгласна съм с това различно мнение за “Тайният живот на пчелите“, повече очаквах от тази книга и някак не успя да ме грабне и впечатли особено.
Хубаво е и полезно, че тук споделят различни мнения, защото толкова е богат на книги съвременният свят, че е невъзможно всички, които привличат вниманието да бъдат изчетени, а някои са били за мен повече от разочароващи. Невинаги ми е помагало и това, че има качени откъси на първите страници- в повечето случаи да, но някои книги след средата са ми доскучавали или разочаровали с развитието нататък. Прословутото “Четвърто крило” четох, защото исках още книги в новия за мен фентъзи жанр, тя пък се оказа някакво недоразумение (пак за мен), наречено роментъзи и минах една голяма част от книгата диагонално, добре че поне не я взех на хартия, а четох електронно. Май вече ще предпочета така да се запознавам с някои книги, преди да се убедя, че ги искам на хартия в библиотеката си.

# 567
Продължавам с "Фонтани на мълчанието", още не е ме е грабнала и тя, а обикновено това става веднага с книгите на Рута Сепетис.

В интерес на истината тя като че ли е по-слаба от другите и върви малко по-трудно. Някъде от средата вече става доста по-интересна и увлекателна.

# 568
Всъщност авторката е написала предисловие, в което обяснява как е изчела всичко от Бакман и как идеята за героите ù е дошла от нейните клиенти в библиотеката, където работи. Сега вече, след като прочетох книгата, мога да кажа, че това е едно предварително оправдание пред читателите в стил "Вие да не си помислите, че имитирам Бакман!".
А   саамите как се представени?Щом авторката чисто и просто е плагиатствала неща от друг автор,не може да и се вярва да си е направила труда истински да проучи общността за която иска да пиши в своята книга.Именно това ми грабна интереса,както и си мислих,че ще ми донесе същото топло и уютно чувство,което ми донесе „Човек на име Уве “,(но не да изкопира най-безсрамно моменти и герои от други произведения).П.С Малко нахално,ама...ако още пазиш книгата,би ли ми е предоставила...,ако това не е проблем?Явно Бакман доста апетитна хапка за някои хора.Спомням си,че преди време ,пак имаше подобни изказвания ,относно друга авторка(американска или британска не помня вече),която бе заявила,че се е вдъхновила от Бакман,но някои хора,които са чели книгата ,заявиха,че има сцени,които откровено за копирани от Бакман.От това което каза,ми се струва,че скандинавката ще я е надскочила отвсякъде.И ,ако е толкова видно,не знам как са й публикували книгата .

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 05:24 от barbieidol

# 569
Тина Харнеск е от саамски произход, нещата, за които е писала, ги е видяла и чула лично или от близките си. Simple Smile Между другото, миналата година моя приятелка ходи в Ледения хотел в северна Швеция, точно където са саамите, и каза, че навсякъде имало реклами на книгата. Саамите се разпознават в тази книга, защото тя си е тяхната история. Вярно, че за самата история на саамите не е казано много, споменато е за изселването на онази част от тях, които са населявали най-северната част на Швеция, и последствията от него, казано е нещо и за традициите. Тази част за историята и културата е преплетена със сюжета. На мен тези неща ми бяха много любопитни, а самата история на Мариджа и Пиера ми беше много симпатична и затрогваща. Вярно, на Бакман съм чела само "Човек на име Уве" и "Баба праща поздрави и се извинява", но аз лично не виждам никакво плагиатство в тази книга.

Между другото, дочетох "Оръжието на светлината" на Кен Фолет и мога да кажа, че макар и предишните, за по-ранните исторически епохи, да ми бяха все пак по-интересни, и тази книга е много увлекателна и добре написана, нещата явно са проучени много внимателно.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 08:29 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт