В момента чета... 95

• 32 585
  • 658
  •   1
Отговори
  • София

Предишната тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1749545

ВАЖНО!
Желателно е, когато споделяте впечатление от дадена книга, да внимавате как го правите. Това предупреждение не цели въобще да ви откаже от споделяне или питания, напротив! Но често, все още под въздействието на емоцията от прочетена книга, се прибързва в споделянето. Нека коментирането на ключови моменти, развръзка, убиец и въобще всичко, свързано със съдържанието, което би разкрило важна информация, да бъде поставяно в скрит текст!

Скрит текст:
За целта вмъкнете текста, който искате да скриете, между скобите [спойлер][/спойлер], на латиница – spoiler.

Код:
Скрит текст:
текст

Уважавайте правото на непрочелите все още книгата да ѝ се насладят максимално, когато решат!

Как да поставите картинка в мнение:

– когато желаете да покажете корица на книга, която четете, е необходимо да копирате и сложите адреса на картинката между отварящ и затварящ таг за изображение, т.е. между img и /img, поставени в скоби – [имг] [/имг].

Код:

– За намаляване на изображението ползвайте img height=250 или img height=300, след това адреса и накрая /img, съответно пак със скоби, ето и пример:

Код:
[img  height=250]http://....................jpg[/img]
(с един интервал между img  и height)

# 1
Георги Милков Истории от ръчния багаж...
Какво да ви кажа: голяма заявка за тази книга. По всичко личи, че автора е преживял много и има какво да каже. Или аз очаквах  нещо по конкретно,  както са пътеписите по социалните мрежи. Оказа ,че  и няколко от четящите ми приятелки не довършиха тази книга. С такова желание си я купих. Реално съдържанието е много обещаващо , но в действителност нищо конкретно. Навърлено и несъществено. Всичко
от типа:  "Видях еди кой си ,той ми подаде ръка , обърна се , седна , стана и аз продължих със следващия." Последното изречение в кавички  естествено не го пише в книгата , написах го ,за да ме разберете в какъв стил е всичко. Който търси някоя пикантна история с известни личности, няма да я намери в тази книга.Липсва дълбочина.
#BGMammaЧете

# 2
Благодаря за новата тема!
Дочитам Смрък на Тери Пратчет - последната книга за Стражата.
Видях много критики в чужди сайтове към тази книга, както и изказвания, че болестта му била повлияла, но честно казано не мисля, че случаят е такъв, що се отнася конкретно до нея.
Моето мнение - това не е любимата ми книга за Ваймс и не е в топ три (както следва 1."Нощна стража", 2."Глинени крака", 3."Петият слон"), но и не е от най-лошите книги за стражата.
"Шовинист" и "Въоръжени мъже" са много по-безинтересни, а в същите сайтове, в които критикуват "Смрък" , пишат хубави неща за тях и ги слагат начело на лични класации. Не че са лоши - забавни са, а "Въоръжени мъже" носи определена свежест, като една от ранните книги за градската стража, но ядрата на сюжетите и на двете не струват.

"Смрък" има много препратки с намигване към Джейн Остин и малко по-груб хумор от обикновено (но не прекалено), провинциалната атмосфера ми харесва - мисля, че е добро разнообразие за градския човек Сам Ваймс, освен това имението е споменавано в предишни книги.
Скрит текст:
Мистерията също ми харесва, но не съм сигурна толкова за самите гоблини - кого би трябвало да символизират - онеправданите, но по-конкретно кои онеправдани? Ако съдим от имената - индианците, а ако съдим по начина на живот - вероятно някоя маргинализирана група, като ромите. Начинът по който са представени, е мелодраматичен и прекалено либерален. Обичам книгите за света на Диска, но когато се натъкна на либерална идеология в тях, просто я игнорирам, а тук е малко в повече. Бих могла да си кажа, че не символизират никого, а са си просто гоблини (макар че познавайки творчеството на Пратчет, знам, че не е така).

Една критика от споменатите чужди сайтове - липсата на консистентност, като резултат от болестта на автора, е напълно неоснователна. Току-що прочетох всички книги за Ваймс една след друга, а преди това прегледах (и прочетох някои от) поредицата за вещиците и трябва да кажа, че консистентността по начало си липсва донякъде. Това не е резултат от заболяване - още в ранните си книги Тери Пратчет не се придържа към детайли и променя ретроградно някои неща (като например Черната Алис, която в началото е спомената само като комичната вещица от приказките, а в следващи книги внезапно се оказва трагичен образ, прародителка на Баба Вихронрав).
Дори в общопризнато отлични книги за Ваймс, като "Нощна стража" и "Туп", има елементи, които са променени просто поради липса на внимание - примерно в "Нощна стража" Ваймс през цялото време използва сребърна табакера, която му е подарък от Сибил и има емоционално значение за него - до самия финал си я държи като талисман. А в следващата книга тя напълно изчезва и той вече си вади пуретите от смачкан пакет. Същевременно в "Туп" има препратки към "Нощна стража", свързани с барикадите (мисля, че Пратчет просто е забравил за табакерата - не заради болест, а защото не го интересува толкова).

Нещо, което не ми хареса в "Смрък" са дългите мелодраматични тиради - има ги в някои книги за вещиците (примерно в "Захапи за врата", както и в книгите за Тифани), така че може да се каже, че са част от стила на автора, но не са често срещани в книгите за стражите, а тук са прекалено много.

Така че накратко - за мен "Смрък" не е лоша книга, има недостатъци, но ми харесва много повече от други по-ранни книги за Диска, които нямам желание да препрочитам. Почти същите критики съм виждала за книгата за футбола - "Невидимите академици", а за мен тя е много интересна и я четох 2-3 пъти.
#BGMammaЧете

# 3
В момента отново чета ,,Живот в скалите" , това е книгата за която мога да кажа ,че ме е уцелила право в сърцето . Толкова любов, мъка ,болка, радост и красота усещам докато я чета ,че ако човек се влюбва в книга ,тази е моята голяма любов. За съжаление напоследък нямам много време за четене ,но ще взема няколко идеи за книги от вас 🙂.
#BGMammaЧете

# 4
„Гробище за домашни любимци“ от Стивън Кинг
Сюжетът се върти около младо семейство, което се мести в нов дом до едно странно и зловещо гробище за животни. На пръв поглед всичко изглежда спокойно, но скоро разбират, че мястото крие мрачна тайна – ако погребеш нещо там, то може да се върне, но не съвсем същото. Историята е емоционална, мрачна и страшна, с много силни теми като загуба, скръб и последствията от отчаяни решения. Не е просто хорър, а книга, която те кара да се замислиш.
#BGMammaЧете

# 5
  • Най-красивата страна
Сега започнах ,,Чорбаджи Русановите дъщери,, на Ели Георгиева-Билкарката.
Авторката ни връща назад във времето и описва суровия бит в българското село през началото на миналия век.
Чете се лесно и бързо.Интересна е още от самото начало.
#BGMammaЧете

# 6
  • Mediterraneo
#BGMammaЧете, ти да видиш!

По повод Гея и нейните срещи с Кинг аз категорично ще препоръчам книгите на "новия" Кинг. Ако не ти е допаднал в "класическия" си период, пробвай с нещо от новите, например 11/22/63, Другият или Институтът. Извисяване и Възкресяване- също. Любимец ми е той, но от позицията на тонове изчетени книги, вече не ме влече стария му стил, не искам да препрочитам старите му книги, а да чета новите му. Пробвай!
Аз утре ще си запиша прочетените и изслушани книги в ГР и ще споделя за някои от тях. Много ми се събраха, а нямам време и за дневника.

# 7
Има ли някой, който е прочел “Тунелът” на Яна Вагнер? Повече от половината прочетох, започнах я с голям интерес, а взе да ми става скучна. Постоянно описание кой как се чувства и какво мисли (то пък всеки герой през цялото време почти едни и същи мисли и чувства го налягат), случват се някакви неща, но ми е тегаво бавна. Може и в мен да е грешката, че очаквах нещо подобно на “Слепота” на Сарамаго (много любима книга), но не е според това ми очакване.
Дали продължава така или краят си заслужава да премина през още няколко скучни часа в четенето ѝ?

# 8
  • в сърцето на един мъж...
Тарти, може и да си права - ако има разлика в стила на стария и новия Кинг, може и това да е. Записах си, свалих си, няколко от старите и новите, ще го пробвам. Някъде четох обаче много лошо мнение за "Институтът", та не знам дали е добра идея с него да почвам. Въпреки че вкусовете ни с теб се препокриват, може и да ме завладее Simple Smile

# 9
СЛЪНЧЕВИЯТ ЧОВЕК и новелата Отломък от зората на Брандън Сандерсън - мисля, че авторът си гледа финансовия интерес и какви ангажименти е поел като количество нови произведения, не като качество. Много разточително, описва детайлно много неща, герои. Летописите на Светлината на Бурята вече 4 части не са му достатъчни - харесва ми много замисъла, но пак много обемни книги - имам чувството , че му плащат на страница.
#BGMammaЧете

# 10
За “Летописите” се знае, че са планирани да бъдат 10 книги , с условно разделение на две по пет. Такъв детайлно изграден сетинг и свят дори и в този обем не е достатъчено да бъде разгърнат спрямо въображението му, има интересни “странични” книги. Хвърлила съм око на “Озарения”, но не бързам за него. Има и за какво да се покритикува Сандерсън, но е епично това, с което се е захванал, заслужава поне известно уважение.

Sea.sea, благодаря за твоето уважение към четящите и от време на време желаещите да пишем в темата - било то стара или вече нова.

# 11
  • София
До кога казахте продължава тая щуротия с хаштаговене?

От нямаме какво за чете почнах пак Вегетарианката. Пак я оценявам високо, но този път се издразних като пое в друга посока по средата.

# 12
# 13
Geia, щом обичаш криминални книги, пробвай "Мистър Мерцедес" на Стивън Кинг. Там има и разследване, и детектив. На мен и трите книги за Бил Ходжис ми харесаха много. Новите за Холи още не съм чела.
Аз си продължавам с "Играта", обаче с четене по двайсетина минути преди лягане, не успявам да се насладя на историята истински.

# 14
Тарти, може и да си права - ако има разлика в стила на стария и новия Кинг, може и това да е. Записах си, свалих си, няколко от старите и новите, ще го пробвам. Някъде четох обаче много лошо мнение за "Институтът", та не знам дали е добра идея с него да почвам. Въпреки че вкусовете ни с теб се препокриват, може и да ме завладее Simple Smile
Х
Geia, като излезе Институтът я четох и страшно много я харесах, за разлика от Приказка, която не довърших дори.

Общи условия

Активация на акаунт