Нашите орхидеи – тема 43

• 27 714
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Те от там си излизат:)
После ще се изпъне. Поне от качеството на снимката и ъгъла й , не се вижда нещо различно от листо

# 136
  • Варна
Аз това го виждам червено? Категорично не ми прилича на листо. Червено ли е наистина?

# 137
  • Бургас
Секънд тъй като не съм от София и не съм наясно с изложението на орхидеи на БАН, но на 28.02 ще съм в София, ще прибирам ММ от летището. Може да го изненадам, за него не много приятно, да гледаме орхидеи. Питането ми е тъй като този ден няма беседа можем да влезем и да разгледаме, нали?! А мога ли да си купя орхидеи от там, продават ли се? От сайта чета, че се продават, но дали точно всичко? И колко време отнема за разглеждане?

# 138
mery_poppins, какъв цвят са цветовете?
За мен си е листо, но израства раздвоено и по-тъмно. В основата си ствола също лилавее, ако орхидеята е с тъмни цветове си е в реда на нещата.
И аз имам една с такова дефектно листо, бъг при растежа според мен. Нарушен ѝ е комфорта, или си има скрит проблем в микрофлората в саксията.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 16:14 от Sysly

# 139
Благодаря за отговорите, момичета! Орхидеята е тъмно цикламена, не е заболяване. Не успях по-добре да го снимам, но е като сплескана тръбичка.

# 140
Даже не е нацепено листото, сега от този ъгъл се вижда, че си е напълно нормално.

# 141
Мая, това е просто градината на БАН, на околовръстното.
Намира се ето тук:
https://maps.app.goo.gl/kwVYMee9x4LX4Kuv9?g_st=ic

В една от оранжериите е само за орхидеи, по това време са им цъфнали. Може по всяко време в рамките на работното да се посети, има символичен вход. Където са орхидеите има и няколко места на които са показали субстрати и други неща.
Но като цяло не е нещо грандиозно като бройка. За купуване аз лично не съм успявала предишна година, имаха доста малко неща.

# 142
Малко по-затворено е на мястото му на "разцепване" Thinking Стои малко като хоботче...
Аз едно мое така го натиснах с нокът леко да тръгне цепването, а после си се отвори, леко кривунделчесто е, ама няма други проблеми...
И при мен на перваза в момента две са с червеникави нови листа, някои дни им е доста студено, грее ги слънце (през щора, но все пак...), доста тъмни цветове цъфтят и са наляли цветоноси, следователно са добре Wink

# 143
  • Варна
Никога не съм виждала такъв цвят листо. От долната страна да, и аз имам такива, които са червени отдолу, но не и от горната. Между другото на една цикламена ми тръгна листо като фунийка, после направи централен цветонос и пусна издънка отстрани. Но беше много по-изразено фуниевидно листо от това.

# 144
Момичета помощ как да закрепя орхидея? Като почиствах лошите листа излезе от саксията. Поне махнах гъбата, но не знам как да я засадя отново.

# 145
  • Мадрид / София
Sunny, извади я и махни субстрата. После първо върни орхидеята като корените ги поставиш на дъното на саксията и после запълни със субстрат. Гледай шийката на орхидеята, от където започват да растат най-горните корени, да е над субстрата.

# 146
Sunny, извади я и махни субстрата. После първо върни орхидеята като корените ги поставиш на дъното на саксията и после запълни със субстрат. Гледай шийката на орхидеята, от където започват да растат най-горните корени, да е над субстрата.
Аз мислех да оставя старите кори, защото не се изсипаха всички. Да махна и другите ли?
Как ви се струват корените?

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 17:51 от Sunny.girl90

# 147
  • Мадрид / София
По-лесно е да ги махнеш. Слагаш първо орхидеята и после запълваш със субстрата. Може да са същите кори. Ако само горния слой се е изсипал просто го върни, като леко притиснеш субстрата и после леко чукнеш дъното на цялата саксийка върху плота на масата за да се запълнят със субстрата празните места около и между корените. Ако след това орхидеята се клатушка боцни 1-2 пръчици дълбоко в субстрата и я прикрепи към тях за да е стабилна.

# 148
По-лесно е да ги махнеш. Слагаш първо орхидеята и после запълваш със субстрата. Може да са същите кори. Ако само горния слой се е изсипал просто го върни, като леко притиснеш субстрата и после леко чукнеш дъното на цялата саксийка върху плота на масата за да се запълнят със субстрата празните места около и между корените. Ако след това орхидеята се клатушка боцни 1-2 пръчици дълбоко в субстрата и я прикрепи към тях за да е стабилна.
Ами тя се клатушкаше заради цветоноса предполагам, но му сложих още щипки за да е по стабилна. Сложих нови кори изцяло.Дано не я довърша с това пресаждане, че така умряха няколко орхидеи от преди.

# 149
Съни, не мога да се сдържа и ще задам глупав въпрос Blush Защо орхидеята ти е в помещение, където ти си с ръкавици? Този вид обичат на топло, не бих я държала дори за кратко на студено.

Общи условия

Активация на акаунт