Нашите орхидеи – тема 43

• 27 716
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
С ръкавици съм защото работя на открито и ми е студено на ръцете.Пресаждах я отвън, а ръкавиците са на ръцете ми защото бързах. Преди държах другите орхидеи на топло, но беше много топло, защото обичам да ми е по топло, но на тях не им беше добре и климатика духаше срещу тях. На по хладно се чувстват по добре.

# 151
  • София
Фалчетата виреят оптимално на 17-26 градуса. Под 15 започват да хибернират, под 5 започват да умират. Моите живеят лятото на 32-35 градуса. Добре са. Колко пък топло да поддържате, че да не им е добре?!?

# 152
Не са на под 5 градуса.Не знам колко е точно топло, но слънцето грееше директно върху тях, а друго място по светло няма.Листата постоянно бяха омекнали и набръчкани.

# 153
Според мен е по-вероятно от климатика да са били недоволни. Моите дори през лятото изобщо не понасят да стоят на течение, типични българки са ми те Grinning

Май си спомням, че някой тук търсеше пърпъл джем. При швертер я има в момента https://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/product_info.php?pr … fvdelk16m2k1u0is7

# 154
Аз търсех Пелорик, но искам като на Impala цвета (тъмно червен).😊По точно на ум търсех (не съм писала тук).

# 155
  • София
Не са на под 5 градуса.Не знам колко е точно топло, но слънцето грееше директно върху тях, а друго място по светло няма.Листата постоянно бяха омекнали и набръчкани.
Директното слънце ги изгаря. Отглеждат се на полусянка. Да кажем лятото на северен светъл прозорец им е идеално. Източно слънце до към 8-9 часа сутрин, вечерно време - час, час и половина преди залез също им е добре за директно огряване. Иначе през тънко перде трябва да са.  Под 15 градуса хибернират - т.е. не усвояват водата, не се делят клетките и въобще животът има е на пауза. Не могат да изкарат неопределено дълго време така.

# 156
Не разбирам как да стане през тънко перде ? На прозореца и после къде зад пердето? Просто не разбирам.

# 157
Може да си лепнеш на прозореца донякъде фолио, малко да намаля силата но все пак да имат светлина

# 158
Имам външни ролетни щори.

Добре ли е засята така? Още се клатушка иначе.

# 159
  • Мадрид / София
Не разбирам как да стане през тънко перде ? На прозореца и после къде зад пердето? Просто не разбирам.
Значи: първо стъклото/прозореца, следва тънко перде, което да пропуска светлината и след това орхидеята.
Фалчетата са добре на 40-60% светлина, като 100% е директното слънце. Така че си представи колко затъмнено да е. Цвета на листата са индикатор за светлината: когато са зелени към жълти - много е светло и е необходимо да са на по-сенчесто място; хубаво зелено - точното място; тъмно зелени - светлината е малко.
От снимката ми изглежда добре. Сложи и от другата страна пръчка и стопирай орхата между двете за да не се клати. Така стопирана я остави няколко месеца за да могат корените да обхванат добре стените на саксийката.

# 160
  • Варна
Зад тънко перде значи не директно на перваза. Не че не съм виждала и по первазите, но листата им обикновено са в трагично състояние, ако са на слънце.

# 161
Нямам къде освен на перваза. В стаята където е по хладно има навес и слънцето грее след обяд само.

# 162
  • София
Може на перваза, но на стъклото залепете оризова хартия. До височината, на която слънцето няма да пържи листата. Има фолио за стъкла, матиращи или със затъмняване, но най-лесно е с оризова хартия.

# 163
Щом е зад навес, не е драма сега, не пече целодневно и деня е къс, но лятото дълго пече, ще изгорят листата...
ПП: хич не ми харесват листата Thinking
Структура, цвят... Това в средата остатък от изгнило листенце ли е или е новоизкарало и не го виждам добре?
Пръчката за подпиране на падащо растение я слагам от другата страна на растението спрямо цветоноса, баланса на тежестта е по-добър и не се катурва от тежестта на цветовете.

# 164

Няма нищо в средата. Тя до сега растеше с тази гъбичка в саксията. Според мен за това листата са така. Лятото я изваждам под навеса и не я пече директно слънцето. Дори предишната с другите лоши малки листенца лятото извади ново.Преместих пръчката от другата страна и е по стабилна.Полях с малко вода директно корите след засаждането. Грешка ли е? На едно място има дупка където няма кори, дано се оправи.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 23:09 от Sunny.girl90

Общи условия

Активация на акаунт