Нашите орхидеи – тема 43

• 27 717
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Не изнасям орхидеи навън... вътре стига най-много 28-30 градуса, навън това лято си беше 38-40 поне седмица, на балкон още повече се загрява... то не е само прякото печене на слънцето.

Маркираните неща коментирах в предишния пост, а новата снимка е напълно неинформативна снимана от тази гледна точка Hands V

# 166
Sunny.girl90, точно преди две страници съм показала нагледно - орхидея преди и след пресаждане.

Хубаво е орхидеята да е почистена от всичко изсъхнало, да е с добре напоени корени предварително, да се изчака да засъхне, ако някъде има наранено - спукано коренче или драскотина, саксията да е добре почистена, и чак тогава да се запълни с кори. Нищо няма да ѝ се случи като постои няколко часа без да е в кори.

Добре е и новите кори да се смесят с малко от старите, ако случая го позволява за да се образува по-бързо микрофлората с която си е свикнала орхата. Така се намалява периода за адаптация и е по-малко стресиращо за растението..

# 167
Пенева, това е остатък от болното листо, което махнах.
Сисли, бързах да я пресадя, а и днес съм на работа и не мога по рано от края на деня.Никой не ми писа вчера да се смесят новите кори със старите.

# 168
  • Мадрид / София
Не е фатално ако не се смесят. Аз напоследък практикувам всичко да е ново, когато пресаждам орхидея, защото ако преди това е била болна може да има останали я бактерии, я гъбички и да заразят орхата. Затова всичко новичко. Ако орхата е здрава и само я пресаждаш - тогава има смисъл да се смесят стар и нов субстрат, но пак казвам, че не е фатално да е само нов.

# 169
Нищо де, за следващ път ще знаеш. Wink
Писано ли ѝ е, ще живее и ще цъфти, както би казала баба. Майка ми ги държи на верандата през лятото и ги полива с маркуча и са като подивели. Grinning
И като я споменах, в неделя им ходихме на гости. Бялата ѝ орхидея е 4 цеветоноса с цветове колкото педята ми, два от които е подпряла с колчета. Grinning

# 170
Писа, че е паднала и затова я садиш отново ("сееш" по твоите думи) Thinking Даже аз изобщо не предположих, че е в нови кори... (аз поне така правя, връщам старите и допълвам с нови на мястото на тези, които не съм събрала лесно и се е наложило да помета). Сега пък имала болно листо, а аз като писах, че не ми харесват листата (цвят и структура), то така си били... Съвети трудно се дават така с информация на час по лъжичка...
Последно от мен по темата:
Не питах за заграденото в жълто сега (остатъка от старо листо), а за розовото по стеблото и за това в средата...

# 171
Сисли, и преди бях писала, че има грапавини по листата ето и снимката.

Не виждам смисъл да ги държа на орхидеята тези листа. Няма да станат хубави според мен. За мен тези листа са болни. Махнах ги с ръка и без да искам като дърпах излезе от корите. Това е боклук по средата малко сухо листо скъсано. С розовото като махнах увредените листа беше така и аз не знам какво е.
Объркала съм никнейма това беше за Пенева обяснението.Извинявай, Сисли не беше за теб.😀

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 12:06 от Sunny.girl90

# 172
Прилича ми на измръзнала. Премести я в по-топла стая и по-близко до прозорец. Ако има живот в нея ще тръгне, корените ѝ са здрави. Ако не - нова. Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 12:46 от Sysly

# 173
  • София
Дами, пантофките имат ли нещо специфично при отглеждането?

# 174
  • Мадрид / София
Малко повече влага от фалчетата и виж от кой вид е. Дали от по-студенолюбивите или от топлолюбивите. Нищо повече особено нямат.

# 175
  • София
Идеята да лекуваш растение като му оскубеш 70% от листната маса е контрапродуктивно. Дори и с увреждания, листата хранят и поддържат растението.
Хубаво ще е да прочетете малко за фаленопсисите и тяхното отглеждане. Ще спестите  много пари и нерви.

# 176
  • София
Малко повече влага от фалчетата и виж от кой вид е. Дали от по-студенолюбивите или от топлолюбивите. Нищо повече особено нямат.

Благодаря!
Моят е Пинокио пинк.

# 177
Идеята да лекуваш растение като му оскубеш 70% от листната маса е контрапродуктивно. Дори и с увреждания, листата хранят и поддържат растението.
Хубаво ще е да прочетете малко за фаленопсисите и тяхното отглеждане. Ще спестите  много пари и нерви.
Е как да го лекувам? Листата по добре няма да станат.Погледна ли колко малко корени има ?

# 178
Ами тогава се откажи и мятай в кофата.
След две страници съвети.

# 179
Направих каквото можах за нея. И сега няма да я изхвърля с здрави корени.

Общи условия

Активация на акаунт