Нашите орхидеи – тема 43

• 27 725
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
  • Мадрид / София
Amiamo, Пинокио са студенолюбиви пантофки. Така че гледай да я държиш на хладно.

# 181
  • София
Amiamo, Пинокио са студенолюбиви пантофки. Така че гледай да я държиш на хладно.

Добре. Много благодаря!

# 182
  • София
За последно се включвам по въпроса за орхидеята на Sunny.girl.90.
Фаленопсисите са с относително бавен растеж. Да кажем две листа за година. Това, че листата са увредени по някакъв начин, не значи, че те не изхранват растението. Да, няма да се “оправят”, ама то не е кост, че да зарасне. Това е като да си отрежете пръста, защото сте се порязала лошо и ще ви остане белег. Дори никакъв корен да няма, растението извлича каквото може от старите листа обратно. Вие сте го лишили и от тази възможност. Има различни методи на лечение и превенция, в зависимост от причините за уврежданията. Самата идея да изнесете тропическо растение на температури, които предполагат вие да сте с ръкавици и там да го пресаждате, е лишена от всякаква логика. Изобщо не коментирам, че растението е вече травмирано. Неподходящото за отглежднето му място - под директно слънце, също е странно, особено след като не е първото ви загубено подобно растение. Вземете и прочетете, как се отглеждат фалчета, от къде произхождат, какви потребности имат. Започнете да четете с мисъл и разбиране - това, че на някого са препоръчали да махне едно долно листо или други листа, криещи гниене, не означава, че вашето растение трябва да заприлича на палма и да бъде орязано.
Вече сте направили повече отколкото е било необходимо. Сега намерете добро място - на светло, без да го грее директно, на температура 20 +/- 2  градуса, поливайте с чиста, престояла вода на стайна температура приблизително веднъж на седмица или по-рядко, като поливате корите над мивката за около 15 секунди, така че да се обмокрят добре. Оставяте в подложка след като спре да тече водата от дренажните отвори и я връщате на мястото ѝ като по възможност я поставяте в същото положение в каквото е била.
Стискате си палци да има сили да се възстанови.

# 183
Ще помоля за съвет.
Имам 6- 7 орхидеи подарявани през годините. Всички стоят на перваза на един прозорец със западно изложение. Обикновенно през зимата се скъсват да цъфтят. Тази зима са основно с по един -два цъфтежа. Другото което ми е странно, от около 2 месеца корите в дъното започнаха да стават зелени (като с мухъл по тях).
Купих кори за да ги пресадя отново. Трябва ли да го направя, кога е подходящото време.

Много балагодаря.

# 184
  • Мадрид / София
Добре е да се пресаждат на 3-4 г за фалчетата и някои други непретенциозни видове. Някои могат да се пресаждат и всяка година (катасетумите). Щом корите ги виждаш променени, пресади ги, но изчакай да прецъфтят ако са цъфнали.

# 185
  • София
Зeленото по корите вътре в саксията обикновено е или мъх, или водорасли. Вероятно сте ги преполивала тази зима.
Фалчетата се пресаждат най-безболезнено, когато връхчетата на корените са активни /светлозелени/. Независимо дали цъфтят или не, корените са важното. Има два начина за пресаждане:
1. Прехвърляне - ако саксията е набита плътно с корени и вече няма как - трябва да се вземе по-голяма. Тогава вадите растението и без да го разбутвате, го прехвърляте в новата саксия. Разбира се, ако има гнил корен, гъби по някое парче кора или корите на дъното се раздробяват при стисване с пръсти, то леко поотупвате, махате каквото може, пак подчертавам - без да разбутвате корените.
2. При по-сериозни проблеми с корите и корените. Вадите растението, изтръсквате свободните кори. Ако има залепнали за корените не ги изчопляте насила. Премахвате меки, кашкави корени, също тези, които са като стъклени и при стискане се пръсват, опръсквайки всичко наоколо. Ако има и такива като солети и тях режете до здраво. Подкъсявате пънчето, ако трябва. Каквото остане накисвате в слаб разтвор на фунгицид или на калиев перманганат за около 15 минути. Сипвате шепа кори на дъното на новата саксия /може старата, но минала през белина/ поставяте растението в нея. Ако корените са малко, сваляте колкото може надолу растението, без да чупите корени. Сипвате кори до основата. Някои садят така, че долната част на стеблото да е във въздуха, но аз не го практикувам. Слагате подпорка/и, така че фалчето да е относително стабилно.
И в двата случая поливате след 4-5 дни. На растенията нищо им няма малко да засушет.

# 186
Цъфтежите напредват.

Страх ме е само тоя мънИк да не го стресирах, като го преместих от работата си в къщи. Дано цъфне!

# 187
  • Бургас
Биг-липа колко е щедър - красота Heart
Другата Папагайо ли е? Много хубави ярки цветове, моя все с едни бледи цветове. Тази година не е пуснал още цветонос.

# 188
И на моята цветът беше избледнял. Когато я нападна някакъв мухъл, по съвети от тая тема третирах с кислородна вода. Преборих проблема, но следващият цъфтеж беше ужас - супер избледнели цветове. Сега вече е наред.

# 189
  • Бургас
Мухъл няма, но е зле с корените моя.

# 190
  • София
Характерно за Папагала е, че му изгаря цвета много бързо. Отваря наситено жълт и след два месеца цветът е почти бял.
Доста жълти правят така, макар и не със скоростта на Папагала. За мен не е грозно, по-скоро интересна особеност на сорта.

# 191
Привет Raya Simple Smile
това "Подкъсявате пънчето, ако трябва" ме заинтригува Thinking
Би ли споделила малко повече, за мен е ново Relaxed

Благодаря предварително! Flowers Seedling

Зeленото по корите вътре в саксията обикновено е или мъх, или водорасли. Вероятно сте ги преполивала тази зима.
Фалчетата се пресаждат най-безболезнено, когато връхчетата на корените са активни /светлозелени/. Независимо дали цъфтят или не, корените са важното. Има два начина за пресаждане:
1. Прехвърляне - ако саксията е набита плътно с корени и вече няма как - трябва да се вземе по-голяма. Тогава вадите растението и без да го разбутвате, го прехвърляте в новата саксия. Разбира се, ако има гнил корен, гъби по някое парче кора или корите на дъното се раздробяват при стисване с пръсти, то леко поотупвате, махате каквото може, пак подчертавам - без да разбутвате корените.
2. При по-сериозни проблеми с корите и корените. Вадите растението, изтръсквате свободните кори. Ако има залепнали за корените не ги изчопляте насила. Премахвате меки, кашкави корени, също тези, които са като стъклени и при стискане се пръсват, опръсквайки всичко наоколо. Ако има и такива като солети и тях режете до здраво. Подкъсявате пънчето, ако трябва. Каквото остане накисвате в слаб разтвор на фунгицид или на калиев перманганат за около 15 минути. Сипвате шепа кори на дъното на новата саксия /може старата, но минала през белина/ поставяте растението в нея. Ако корените са малко, сваляте колкото може надолу растението, без да чупите корени. Сипвате кори до основата. Някои садят така, че долната част на стеблото да е във въздуха, но аз не го практикувам. Слагате подпорка/и, така че фалчето да е относително стабилно.
И в двата случая поливате след 4-5 дни. На растенията нищо им няма малко да засушет.

# 192
  • София
Когато растението изгуби достатъчно листа и корени, независимо от причината - болест, възраст, каквото там, то под нивото на здравите, активни корени остава вдървено чуканче. То няма физиологична роля в развитието на фалчето, а евентуално само механична, доколкото може да спомогне растението да се закрепи по-добре. Тъй като това е мъртва тъкан, аз го премахвам, защото ми се струва неоправдан рискът от развитие на гъбично или бактериално гниене.
Дали и до къде да се съкрати чуканчето, се разбира лесно като хванете края му с едната ръка, а с другата задържите където е видимо живо стеблото. Огъвате с не силен натиск, все едно ще отчупвате клонка. Ако стеблото е изсъхнало само се чупи където има слаба точка, дори и да останат коренче-две на отчупеното парче. На счупеното място слагам малко въглен и садя.

# 193
Ще помоля за съвет.
Имам 6- 7 орхидеи подарявани през годините. Всички стоят на перваза на един прозорец със западно изложение. Обикновенно през зимата се скъсват да цъфтят. Тази зима са основно с по един -два цъфтежа. Другото което ми е странно, от около 2 месеца корите в дъното започнаха да стават зелени (като с мухъл по тях).
Купих кори за да ги пресадя отново. Трябва ли да го направя, кога е подходящото време.

Много балагодаря.

Тази година времето беше различно, есента като лято. А фалчетата имат нужда от ясно изразени температурни разлики. Всички се оплакват от промени в цъфтеж като време и обилие.
Относно пресаждането. Пресажда се единствено и само ако е силно наложително. Едно пресаждане на добре балансирано цвете го разбутва. Начинаещите трудно го побират в старата саксия, слагат едни големи кофи, цветето спира да цъфти защото трябва да оживее саксията с корени. Често и почва да мре зарафи многото субстрат и задържаната влага, липсата на вентилация. Дори подмяната на субстрата не е задължителна понеже корите са избрани специално че бавно да се разлагат а торенето компенсира всичко останало. Алгите лесно се премахват с малко засушаване и обработка с фунгицид.
Най - добре дайте снимка да видим корите цялостно растенията. ПНа думи понякога се изкривява разбирането как точно изглежда цветето.

# 194
Много благодаря за инфото! Мисля че имам такива като дойде време ще пробвам Relaxed

Когато растението изгуби достатъчно листа и корени, независимо от причината - болест, възраст, каквото там, то под нивото на здравите, активни корени остава вдървено чуканче. То няма физиологична роля в развитието на фалчето, а евентуално само механична, доколкото може да спомогне растението да се закрепи по-добре. Тъй като това е мъртва тъкан, аз го премахвам, защото ми се струва неоправдан рискът от развитие на гъбично или бактериално гниене.
Дали и до къде да се съкрати чуканчето, се разбира лесно като хванете края му с едната ръка, а с другата задържите където е видимо живо стеблото. Огъвате с не силен натиск, все едно ще отчупвате клонка. Ако стеблото е изсъхнало само се чупи където има слаба точка, дори и да останат коренче-две на отчупеното парче. На счупеното място слагам малко въглен и садя.

Общи условия

Активация на акаунт