Нашите орхидеи – тема 43

• 27 726
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Ще помоля за съвет.
Имам 6- 7 орхидеи подарявани през годините. Всички стоят на перваза на един прозорец със западно изложение. Обикновенно през зимата се скъсват да цъфтят. Тази зима са основно с по един -два цъфтежа. Другото което ми е странно, от около 2 месеца корите в дъното започнаха да стават зелени (като с мухъл по тях).
Купих кори за да ги пресадя отново. Трябва ли да го направя, кога е подходящото време.

Много балагодаря.

Тази година времето беше различно, есента като лято. А фалчетата имат нужда от ясно изразени температурни разлики. Всички се оплакват от промени в цъфтеж като време и обилие.
Относно пресаждането. Пресажда се единствено и само ако е силно наложително. Едно пресаждане на добре балансирано цвете го разбутва. Начинаещите трудно го побират в старата саксия, слагат едни големи кофи, цветето спира да цъфти защото трябва да оживее саксията с корени. Често и почва да мре зарафи многото субстрат и задържаната влага, липсата на вентилация. Дори подмяната на субстрата не е задължителна понеже корите са избрани специално че бавно да се разлагат а торенето компенсира всичко останало. Алгите лесно се премахват с малко засушаване и обработка с фунгицид.
Най - добре дайте снимка да видим корите цялостно растенията. ПНа думи понякога се изкривява разбирането как точно изглежда цветето.
Пресадих две, които бяха с най-много мъх. Карах по инструкцията от тук Simple Smile Ще видя какво съм направила за седмица две и после ще мисля останалите.
Благодаря за помощта.

# 196
  • Варна
Не мога да схвана какво да правя с катасетума. Има си листа все още, има и нови растежи. Не съм го засушавала досега. Има три нови растежа, първият ми прилича на нова булба, другите не мога да различа още. Може ли да растат мешано и да има цветоноси сред тях или всички са булби? Да пресаждам ли или не? Ако е нова булба не трябва да се полива (така чета), ако е цветонос предполагам, че трябва. Та... Какво да го правя?
Ето ги растежите - два отляво и един отдясно.

Скрит текст:

И пъстролистното с шантавия цветонос:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 14:48 от Месечинка виторога

# 197
Поразрових една от най-старите орхи. Пресаждах я мин година, но имах подозрения, че старата й саксия е твърде голяма...
Тогава част от по-старите корени оставих, ама видях, че постепенно отмират🤔
Но пък си има чудесни нови, за това я разбутах, махнах старото изсъхнало иии благодарение на съвета на Raya въпросното чуканче ☺️
Май добре се получи🤗 Сега ще кротува в по-малка саксия.
Хубаво е да научаваш нови и нови неща в отглеждането!

# 198
  • Мадрид / София
Месечинке, още е рано да се каже какво са новите нещица. Предлагам ти да ги гледаш както до сега, нито ги засушавай, нито преполивай. Нещо по средата. Мойте ги поливам малко по-често отколкото фалчетата. Обичат водата. Мойте два катасетума наливат пъпки, третия няма листа и съм го оставила на мира. Само му слагам мъничко вода на 2 седмици да кажем. Чакам да пусне нова булба ако реши.

# 199
  • София
О, да! Чудесно онагледяване! Дано повече хора видят, защото едно е с думи, съвсем друго със снимка.
Благодаря, greis ❤

# 200
Момичета, искам да си купя ароматна орхидея. Ще се радвам, ако някоя от вас препоръча изпитан онлайн магазин.

# 201
Момичета, искам да си купя ароматна орхидея. Ще се радвам, ако някоя от вас препоръча изпитан онлайн магазин.

Аз също, но по-скоро искам препоръки за вида орхидея. Кои са най-ароматни?

# 202
Към кой вид клоните? Фалче, Онцидиум или други Simple Smile

# 203
  • Мадрид / София
Може би Туинки онцидиум. Поне за белите съм сигурна, че миришат доста. Обичат умерено хладно.

# 204
Онцидиум не съм гледала. Имам само Фаленопсис.
Angela,аз питам от къде да си поръчам Simple Smile

# 205
Подкрепям Innocent взех си жълт от гърците в София преди две седмици. Ухаеше прекрасно, ванилия ли...

Тук бяха пуснали и мисля, че са ок. Аз не съм поръчвала все още от тях, но приятелка си е взимала различни цветя и бяха ок:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=992682729108070&set=pb.1 … 2207520000&type=3

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=992072872502389&set=pb.1 … 2207520000&type=3

Допълвам...и тук има, с повече цветоноси:
https://www.myorchidea.com/?product_cat=0&s=Oncidium+Twinkle

Бих поискала реални снимки, преди да поръчам, за да няма изненади Simple Smile

Може би Туинки онцидиум. Поне за белите съм сигурна, че миришат доста. Обичат умерено хладно.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 23:00 от greis

# 206
Благодаря, greis. Тези от линка във Фейсбук отпадат, нямам профил, а не намерих сайт на тази борса.
От другите вероятно ще поръчам ако ми предоставят снимки предварително. Благодаря за съвета, не се бях сетила Simple Smile

# 207
  • Бургас
Освен онцидиум Тинкъл и фал Лиодоро е с много наситен и силен аромат, както и Катлея също и Цимбидиум макар,че той малко на гъби ми мирише в началото. Обаче от къде да си купите не мога да помогна. Преди време съм поръчвала от Орхидея.бг, но вече цените са много нагоре, момичетата казват, че собственика се е сменил. Поръчвала съм и от Враца. Катлеята си я взех преди доста време без цвят от Хоумакс. Преди две години си купих единия Цимбидиум от Практикер на 50% намален- онзи жълтия дето наскоро показах.

Вчера отделих едното кейки Лиодоро от майката.

# 208
Ето 3 ароматни цъфтящи в офиса.
Въпросният Онцидиум Тинкъл, лилавият фал го взех скоро от Враца /поръчах го веднага , щом го пуснаха, защото яко преполиват вече, остане ли по-дълго орхидея при тях и шансът да си вземете орхидея с изгнили корени е огромен/, третата е фал Tzu Chiang Balm, подарък от преди 2 години, цъфти редовно.

# 209
  • София
И във Враца се смени собственикът. Новият няма понятие от орхидеи. 
Аз бих си поръчала от Борсата на Обелско шосе. А иначе бих минала през Хоуммакс примерно и бих си избрала лично.
За ароматни фалчета:  Лиодоро, Балм, Лав поушън, всичките прфюмерки - Сценшън, Карола, Поудер, Одорион, Дифужън, Дъсти белл, Ориндж и една кофа още други, без да броим кръстовете на белина и виолацея, дето са от оранжериите.

Общи условия

Активация на акаунт