Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 499
  • 725
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 4 396
Беше ми останал малко остатъчен квас . Като ме хванат лудите и коледното настроение, по нощите правя сладости. Моите са на диета - всичките Joy  От всичките 6 броя, оставих все пак 1 за Коледа. Но колегите не им простиха и се облизваха доволни Yum


# 271
  • Sofia
  • Мнения: 22 649
Снощи пекох един
Хляб с дълга забавена ферментация.  Отдавна не бях правила...
И искам да кажа, че Насипната ферментация трябва да си е оптимална и  не се компенсира от Хладилната.  На моя хляб не му стигна Насипната...
Манитоба с 10% ръжено брашно - пресято, предвид кратката автолиза
13% Квас
2% сол
80% хидратация включваща и яйце
Автолиза за 2.45часа със 78% студена вода. Квас, сол с малко вода. 2 разтягания и сгъвания и 7 вътрешни сгъвания, като последните две - половинки и оставих да втасва на плота.  Оформих след 10 часа насипна ферментация, защото беше късно да го чакам повече, а имаше нужда...  Забавената/ хладилна ферментация е 39 часа.





Триците на ръжта при 1вото вътрешно сгъване

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 18:43 от Morena

# 272
  • Мнения: 2 842
Беше ми останал малко остатъчен квас . Като ме хванат лудите и коледното настроение, по нощите правя сладости. Моите са на диета - всичките Joy  От всичките 6 броя, оставих все пак 1 за Коледа. Но колегите не им простиха и се облизваха доволни Yum




Така да обичам и само аз да го ям вкъщи.. но след тези снимки тази година май ще се престраша най-накрая, по коя рецепта е правен?
Какви сладкиши ще правите сега по празниците?
Миналата година добавях по едно малко класическо хлебче към семейните коледни подаръци, тази съм в чуденка дали ще имам възможност за някой сладкиш, че съм с две малки хлапета и май само вечер ще имам време.

# 273
  • Мнения: 4 396
Слагам рецептата в скрит текст защото е дълга. Единствено промених да не е твърд квас , а с остатъчен квас, който активирах.
Скрит текст:
PANETTONE
METODO IANNARELL
ПЪРВО ТЕСТО
Брашно 880 гр.
Вода 440 гр.
Твърд квас Лиевито мадре 250 гр.
Захар 240 гр.
Жълтъци 200 гр.
Масло 310 гр.
Забърква се брашното с водата за автолиза, 20 мин. в хладилник и 20 мин. на стайна
Добавя се на три пъти освежения квас ЛМ, меси се до хомогенност.
Добавя се на малки части фина захар /смилам в кафемелачка нерафинирана тръстикова захар
на Крина, от Кауфланд/. След всяко добавяне, добро измесване за пълно усвояване.
Тестото е с ниска хидратация и месенето е трудно, но трябва да се измеси добре. Ако се сложи
следващо количество, преди да е усвоено предходното, има опасност да стане на бучки.
Започва влагане на маслото, поне на 4 пъти. След всяко добавяне, измесване до гладко тесто,
на ниска скорост.
Увеличава се скоростта и на струйка се добавят жълтъците, от хладилника. Меси се до добре
развито разтегливо тесто, но не трябва да става лъскаво.
При месенето, оптималната температура на тестото е 24-25 градуса и не бива да надвишава 26
градуса. Ако загрее, се оставя за няколко минути в хладилник за охлаждане.
Слага се в купа с правоъгълна форма и отвесни стени и се отбелязва нивото на тестото. Оставя
се на 26 градуса, до утрояване на размера /отнема около 10-14 часа/.
ВТОРО ТЕСТО
Брашно 120 гр.
Вода 20 гр.
Смляна захар 160 гр.
Жълтъци 200 гр.
Масло 440 гр.
Мед 46 гр.
Портокалова паста 45 гр.
Ванилови зърна от 1 шушулка
Сол 16,5 гр.
Диастатичен малц 12 гр.
Добавки 800 гр. /накиснати в ром стафиди, портокалови корички, сушени плодове, шок.капки…
по желание/
В купата на миксера се слага брашното, диастатичния малц и отгоре първото тесто. Започва
месене на бавна скорост, като на струйка се добавя водата.
След хомогенизиране, се добавя захарта на 4 пъти, след втория път започва редуване с меда и
портокаловата паста, добавя се ванилията.
Започва влагане на маслото, също разделено на 4 порции. След измесване на бавна скорост,
до добре развит глутен, се увеличава скоростта и се добавят на струйка жълтъците, добавя се
солта. Меси се до гладко, разтегливо тесто, до глутенов прозорец.
Прехвърля се в купа и се оставя на 28 градуса за 1 час да почине.
Разделя се на порции, съобразно формите, предоформяне със сгъване. 30 минути почивка и
оформяне със сгъване, леко окръгляне без натягане. Поставя се във формите, за предпочитане
с предварително поставени шишове.
Втасва на 28 градуса, до достигане на два пръста под ръба на формата /около 5-6 часа/
Печене в загрята фурна на 155 градуса с вентилация, до 93-94 градуса вътрешна температура.
Фурната не се отваря преди да са минали поне 35 минути от началото. Печене на 500 гр.
панетоне е около 40 мин, на 800 гр. до килограм – около 50-55 минути. Препоръчително е
ползване на термометър със сонда.
След изпичане веднага се обръщат и закачат шишовете на стойка. Стоят висящи поне 6 часа, до
пълно охлаждане.
Съхранение – затворени в пликове от целофан, предварително напръскани със спирт и
подсушени, до един месец на хладно /не в хладилник/

# 274
  • Мнения: X
Искам да съм колежка на Danifin1. Grin И хлебчето изглежда страхотно! Аз правя главно едни тежки, пълнозърнести хлябове от покълнало зърно. За тях и квас не трябва. Само втасва тестото от милиардите микроорганизми, които са се завъдили при покълването.

Сладкиши с квас ли? Аз хвърлих око на този: https://www.mylevain.com/recipes/recette-paindepices-levain/, но не знам дали ще има кой да го яде.

Използвах част от излишния квас за пица и солени хлебчета на пара (Dampfnudeln).

# 275
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 886
Много отдавна искам да се присъединя към вас, но ми се струваше много сложно и не ми се четеше да се пообразовам.Добре че една приятелка ми даде квас и дойде да ми покаже как да направя първия хляб. Изчезна моментално...От зор набързо се спретнах с първите самостоятелни хлебчета

# 276
  • Sofia
  • Мнения: 22 649
tunata, браво! И добре дошла! Simple Smile  
А ако беше поискала Квас тук, можеше и поотдавна да имаш. Simple Smile
В нета има много клипове, от които може да се научиш, само потърси.... аз ти предлагам моите и съм насреща за въпроси.
https://www.youtube.com/watch?v=Qe6opFm3WiQ&list=PLZgN-SkB_QFKOV … QItpcvRQOYRIp2BXR

# 277
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 886
Благодаря, Морена! Не живея в България и не знам какво щях да обяснявам по летищата за странното нещо в буркана Grinning Достатъчно, че ми душат и разглеждат чубрицата и джоджена под лупа и не ми вярват, че това не се пуши...

Хвърлила съм око на твоите козунаци, ама да добия повече увереност и ще се пробвам

# 278
  • Мнения: X
Достатъчно, че ми душат и разглеждат чубрицата и джоджена под лупа и не ми вярват, че това не се пуши...
Joy

Преди съхранявах сушен квас, изглеждаше като бисквитки. Такъв едва ли ще изглежда подозрително. Но не знам бактериите дали ще оживеят след разните скенери. Носих и върнах преди година зърна млечен кефир и се повредиха. Правеха кефир, но не се размножаваха. Наложи се да си набавя нови. Ще пробвам пак със сушени.

# 279
  • Sofia
  • Мнения: 22 649
Днес у нас имаме маслиново хлебче, така ухаеше докато го пекох... 
Клипче от ламинацията с пшен. зародиш.... 3тото (от 4) вътрешно сгъване, при което добавих маслиновата паста (Каламата)... оформянето. Ще е активно до неделя 29.12 -  https://dox.abv.bg/download?id=d324598eb0






Леопардово тесто Simple Smile   3тото вътрешно сгъване с пастата

# 280
  • Мнения: X
Днес изпекох пърленки от излишния квас. Добре станаха, не бяха кисели.

# 281
  • Мнения: 5 312
Здравейте, дали може да се яде квас като естествен пробиотик? Дали има такова действие върху стомаха?

# 282
  • Sofia
  • Мнения: 22 649
В Кваса има лактобацили... не съм срещала информация да се яде конкретно като пробиотик.
Обаче действието му върху стомаха със сигурност е много по добро от маяния хляб, но да подчертая - добре втасалият квасен хляб и  с втора студена ферментация има този ефект - да бъде лесно усвоим за стопмаха.  Не онзи приготвен като маян хляб, по бързата процедура - с две топли ферментации или недобре втасал квасен хляб, дори и с втора судена ферментация.

# 283
  • Мнения: 1 101
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-ekstrakt-ot-zakvaska-o … 058172487453.html
Ето това чудо, как да си приготвя хляб с него, 15гр. е ръжен квас, но пише и суха мая, че трябва, а аз имам само прясна, колко да добавя и, ако може рецепта, ще съм благодарна

# 284
  • Sofia
  • Мнения: 22 649
Реши с колко брашно ще замесиш - 300, 350, 400, 500г?  С повече ще трудно изпичането. Имай предивид и водата (пък и кваса) и например с 350г брашно и около 250г вода - става хляб с тегло 600г.
Иначе щом 15г от кваса ти е з 1кг брашно, за 300-350г брашно ще ти трябват 5г Квас.   А прясна мая- 6г.
5те грама квас, тябва да забъркаш с хладка  вода, та да полуичиш меко тесто и оставяш да ферментира на топличко (24-25 градуса).   За след това трябва да кажеш с колко брашно ще месиш и кога искаш за замесиш.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 13:24 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт