Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 428
  • 725
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
nad_tab,  тостерният хляб е такъв заради формата, в която се пече, не заради рецептата. Та можеш  обичайния си хляб просто да печеш във форма. Важно е печенето  - като питка и козунак, не на 250 градуса и без пара. Както и може да предпочетеш да е с две топли ферментации, тогава квасът е 50%.
Ето  такъв, правих го миналата седмица. Към края на печенето го извадих от формата, да се запече отвсякъде и когато
  беше готов, го напръсках  с вода.

# 496
Първият хляб, който направих беше този Simple Smile
Много ми харесва, защото мирише на масло.
https://www.cookwithasmile.com/%d0%bc%d0%b5%d0%ba-%d1%82%d0%be%d … 0%b2%d0%b0%d1%81/

# 497
Вкъщи се прави предимно тостерен, за мен е удобно, защото замесвам сутринта и имаме хляб за вечеря. Ползвам подобна на горната рецепта, като наистина с масло е по-вкусен, аз го намазвам с четка с вода преди да влезе във фурната и после на 20тата минута пак.

# 498
  • София
Морена, а защо сряза да не е подходящ за кръгло хлебче, много чаровно гребенче прави 🙈

# 499
  • Sofia
nat_tab,  защото не отваря оптимално добре. Пробвай с другите, дето ти споменах... макар отваряето да завси и от втасването, оформянето, разрязването...

# 500
  • София
Ще пробвам, днес не се усетих и срязах машинално. Сетих се веднага след това 😂

# 501
Морена, а защо сряза да не е подходящ за кръгло хлебче, много чаровно гребенче прави 🙈

Много хубави хлебчета ти се получават. Каква рецепта и брашно ползваш?

# 502
  • София

Много хубави хлебчета ти се получават. Каква рецепта и брашно ползваш?

Мнооооого благодаря! Най-обикновено за Баница на София Мел. Новак съм и не е с висока хидратация.
Кваса ми е доста силен, а е само на месец, храня 1-2 пъти дневно, като винаги изпразвам напълно бурканчето, така че не остава повече от 2-3-4гр с 30гр. вода и 30гр. брашно(замесила съм в голям буркан килограм бяло за баница с 200гр. пълнозърнесто и 100гр. царевично).

100гр. квас
400гр. бяло брашно
100гр. пълнозърнесто
350гр. вода
10гр. сол

Не правя автолиза, слагам в топла вода солта и кваса, разбърквам с вилица, добавям брашната, разбърквам с вилица  около минутка, буквално да поеме брашното и оставям за 30мин. правя 4-5-6 пъти през 30мин. с доста мокри ръце strech and fold, не знам как е на български, оставям за час два, докато ми хареса тестото и оформям като разпъна на квадрат, прегъна една върху друга двете страни, свия на руло и оформям топка. Оставям още за час и го слагам в хладилник, където втасва идеално в следващите 12-24ч. В началото го оставях да втаса преди да го сложа в хладилник, но ми превтасваше. Пека стандартно в чугун 25мин. на 250С и още 20мин на 220С.

Ей така ми става, ако го оставя да втаса 2-3 часа часа преди и след оформяне и сложа в хладилник.

Развали ми се машината за хляб и за това не меся, не обичам да меся, като взема машина ще измесвам тестото, предполагам още по-добре ще стане.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 20:51 от nad_tab

# 503
Здравейте, група 🙂
Реших, че е време да опитам да правя хляб с квас и съответно започнах да си правя квас. Днес е ден 7ми и от сутринта до сега почти е утроил обема си.

По този повод идвам с няколко въпросчета.
- Сега вече е време да го храня по често ли, като до сега беше веднъж на 24 часа?
- Трябва ли да променя пропорцията на хранене, като до сега е 1:1:1?
- И последно питане за сега, кога и как го прибирам в хладилника и на какво време го храня?

# 504
  • София
Аз не мога да помогна, че също съм новак, но някъде след първата седмица започнах да храня 1:10:10, разбира се не чак толкова стриктно с оставащия в буркана квас, просто махах всичко и с изцапаната вилица и към каквото е останало в буркана добавях 30гр. вода и 30гр.квас. храня и до сега почти всеки ден сутрин и вечер, излишъците събирам в буркан в хладилника и правя гофрети в неделя, стават уникално пухкави.
Следвах правилото кваса да мирише хубаво. Все още не смея да го прибера в хладилни, започнах го в началото на януари.

# 505
  • Sofia
Здравейте, група 🙂
Реших, че е време да опитам да правя хляб с квас и съответно започнах да си правя квас. Днес е ден 7ми и от сутринта до сега почти е утроил обема си.
.....
По този повод идвам с няколко въпросчета.
- Сега вече е време да го храня по често ли, като до сега беше веднъж на 24 часа?
- Трябва ли да променя пропорцията на хранене, като до сега е 1:1:1?
- И последно питане за сега, кога и как го прибирам в хладилника и на какво време го храня?
Здравей и доббе дошла! Simple Smile
Пробвай кваса, може би е кисел, след като е хранен 1:1:1 на 24 часа. Започни с 1:2:2 на 12 часа и трябва да пробваш,  да се изчисти киселият вкус.
Прибирането в хладилник е при поне навършен месец.
Нахранва се и след 1-2 часа се прибира в хладилника.  За 3-4 дни съотношението на хранене е 1:1:1.
Повече подробности тук - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

# 506
Morena, nad_tab благодаря за насоките. Нахраних го 1:2:2 и утре сутринта ще го пробвам да видя дали е много кисел. На мирис е добре за сега. Морена, прочетох подробните описания в блога и ми се изясниха въпроаите. Ще видя след няколко дни първия ми хляб с квас какъв ще излезе 😁

# 507
  • Sofia
Morena, nad_tab благодаря за насоките. Нахраних го 1:2:2 и утре сутринта ще го пробвам да видя дали е много кисел. На мирис е добре за сега. Морена, прочетох подробните описания в блога и ми се изясниха въпроаите. Ще видя след няколко дни първия ми хляб с квас какъв ще излезе 😁
Радвам се,  да съм ти полезна! Simple Smile
Вкусът на кваса в пик пробваш, нали.
    А квасът ти ще е готов за хубав хляб, когато системно има хубав мирис и вкус в пик и след като системно нараства добре, което е равно на добра грижа.  Simple Smile

# 508
  • Под сянката на разлистените кактуси
Франзелите са любимите вкъщи за момента

# 509
Аз си чакам формите за франзели и ще се пробвам веднага Simple Smile
Morena, ти правиш хляб с маслинова паста, може ли рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт