Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 421
  • 725
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Sivi, много добре изглежда след втасването, държи форма. Simple Smile

# 541
Моят хляб стана на фокача Simple Smile Вкусът беше малко по-кисел от обикновено, но пък загарът на дъното беше приятно хрупкав. Да ви кажа честно, сигурно и хлебче можеше да си стане, но бързах и нямах време да топля чугунената тенджера. Днес ще замеся ново хлебче и ще пека, живи и здрави, утре в чугуна да видим как ще е.

# 542
  • Sofia
Хлебче..., ама във форма най-вероятно.  Simple Smile  Фокачата си е чуден вариант. Simple Smile
Когато искам дълга хладилна ферментация, предвиждам брашното, кваса и хидратацията.  И както показвах наскоро такъв хляб, не кисел, а страхотен вкус имаше. Simple Smile

Така и така писах, ей ми вчерашното печиво.

Протеиново хлебче с 20% ръж и 5% конопено брашно и със слънчогледови и тиквени семки и малко сироп от фурми.

# 543
Здравейте, преди няколко дни се сдобих с квас от пекарна и реших да пробвам да направя първото си хлебче.
2-3 дни кваса седеше в хладилник, като го захранвах един път на ден - вечер с 50гр вода, 25гр ръжено и 25гр пшенично брашно на Екосем. (от пекарната ми казаха, че е захранвано с бяло и малко ръжено и това е причината да ползвам двете)
В деня, в който реших да направя хляба извадих буркана с квас и го оставих на стайна температура за около 3 часа. Надигна се двойно и нямах търпение да чакам повече, затова отделих 100 гр, добавих 350мл вода, 500гр бяло пшенично брашно на Екосем. Оставих го отново за около 3 часа и след това беше увеличило размера си, но не много. Направих едно прегъване, след 30мин отново, добавих сол и реших да го сложа във фурната на най-ниска температура, за да продължи да втасва. След около 2 часа го сложих да се пече в загрята на 220 градуса фурна и за сега в глинен гювеч, но скоро ще си поръчам специално за хляб Smile
Като за първи опит съм доволна, надигна се, на вкус също е много добре. Предполагам трябва да съм по-търпелива с първоначалното активиране на кваса, 3 часа може би са малко, а и в стаята не беше чак толкова топло. Също така дали по-тъмния цвят на хлебчето е заради брашното?
Приемам всякакви съвети, ако се забелязват грешки от прикачените снимки. Relaxed
Скрит текст:

# 544
  • Sofia
Поли, заповядай  от мен, стъпките от процеса по приготвянето на квасен хляб.  Търпението е ключово, Квасът изисква време... значително повече от промишлената мая.  Simple Smile  https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&t=28s
Бялото брашно на Екосем  не е избелвано, затова и цветът е по тъмен.  Нехаресвано е брашното, някои харесват вкуса му.
Тук имам няколко клипа с месенето, оформянето, печенето... - https://www.youtube.com/watch?v=Qe6opFm3WiQ&list=PLZgN-SkB_QFKOV … OYRIp2BXR&pp=gAQB

# 545
Пак аз с крайния резултат. 😁
Тестото стоя в хладилника от вчера от 18:00 часа до днес до 11:00 часа. Беше му малко и не беше втасало напълно, но все пак реших да го изпека. На вкус стана супер, само дето солта му дойде малко. На следващия ще меря точен грамаж, че този път беше малко на око солта и после осъзнах, че май е малко. Пекох в чугунен съд на първоначано 240 градуса с вода за 25 мин и след това на отворен капак за 20 мин на 200 грасуса. Не се отвори много, но предполагам че е заради не пълния процес на втасване в хладилника.

# 546
А как се разбира колко % е хидратацията на квасът?
Кога се прави ламиниране? Преди сгъванията, след тях докато хляба трябва да втасва или преди оформянето?

# 547
  • Sofia
Sivi,  в хладилника почти не втасва тестото, тогава друг процес протича - зреене на брашното, работят млечните бактерии, а дрождите едва, едва...  Затова е важно втасването преди това (на топло 23-25 градуса най добре)  да е оптимално.   Това оправи следващия път.  А колко градуса ти е в хладилника?

А как се разбира колко % е хидратацията на квасът?
Кога се прави ламиниране? Преди сгъванията, след тях докато хляба трябва да втасва или преди оформянето?
Както и с тестото, водата е % спрямо брашното.  Например аз както храня 4г квас, със съотношение по 3 - 1:3:3 - 4г Квас, значи брашното е 12г.    А 90% от 12г е 10.8, закръглено 11г е водата.
За ламинацията, ето и на теб стъпките  - https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&list=PLZgN-SkB_QFKOV … dex=7&pp=gAQBiAQB
Ти докъде си с кваса?

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 20:28 от Morena

# 548
Morena хладилника показваше 5 градуса. Тестото си втаса много добре преди да го вкарам в хладилника. Не знам защо съм останала с впечатление, че и в хладилника трябва да се удвоява. Ама от толкоз четене и клипчета съвсем се обърках. Важното е, че хляба стана сполучлив. Със сигурност може много по-добре, но с всеки следващ се надявам да се науча.

# 549
Жив е, гледам си го още, вече е на изцяло бяло брашно. Днес реших да направя първият хляб. След малко мисля да го оформя и да отива в хладилника. Малко не мога да преценя време ли е вече за тази манипулация, но ще го оформям 7-8 часа ще му станат от слагането на квас до докато влезне в хладилника.Не съм ходила за хубаво брашно и е с каквото имах дано се получи нещо. Обаче май ще се наложи вечерта към 10 да го пека и май ще му дойдат много часовете в хладилника 🤷.

# 550
  • Sofia
Morena хладилника показваше 5 градуса. Тестото си втаса много добре преди да го вкарам в хладилника. Не знам защо съм останала с впечатление, че и в хладилника трябва да се удвоява. Ама от толкоз четене и клипчета съвсем се обърках. Важното е, че хляба стана сполучлив. Със сигурност може много по-добре, но с всеки следващ се надявам да се науча.
Разбира се, ще става все по добре.  На 5+ градуси  в хладилника ще втасва, но тогава трябва да влиза по-рано в хладилника, за да не превтаса.
Аз категорично предпочитам втасвнето да ми е пред очите/ под контрол, не в хладилника. Simple Smile Моят е на 4 градуса. И понараства по малко в него.
Ето преди да влезе в хладилника.

И след хладилника/ преди печене

и в профил

Жив е, гледам си го още, вече е на изцяло бяло брашно. Днес реших да направя първият хляб. След малко мисля да го оформя и да отива в хладилника. Малко не мога да преценя време ли е вече за тази манипулация, но ще го оформям 7-8 часа ще му станат от слагането на квас до докато влезне в хладилника.Не съм ходила за хубаво брашно и е с каквото имах дано се получи нещо. Обаче май ще се наложи вечерта към 10 да го пека и май ще му дойдат много часовете в хладилника 🤷.
Ао си правила маян хляб,  същото е. Втасало е /време за оформяне, когато видимо е нарастанало двойно и дори тройно, от това че е пълно с балончета въздух мърда, полюшва се като го разклатиш в купата.  И виж в тубата клипчетатата ми,  аз все го полюшвам. Simple Smile
Вероятно ще му е множко престоят в хладилника на твоя хляб (като не знам брашното, не мога да съм сигурна), но така или иначе е опит и ще е от полза. Simple Smile
И аз в началото ползвах  брашно от Лидл тип 650,  не исках да съсипвам по свестни и скъпи брашна на този етап, макар че ми ставаше хляба.   На промишлените проблемът им е в добавените ензими, които забързват процеса, не че не става хляб.

# 551
Той моя май изобщо май не стана двоен☹️ Брашното е на София Мел-класик и пълнозърнестото на Лидл. Мислих първият пак да е с брашно на София Мел, но с по-голям % протеин, щях да взема за пица или баница или от друга марка пак с повече протеин. Иначе ще взема и на Caputo някакви брашна.
Това не ми харесва, че не можеш веднага щом решиш, че искаш хляб да започнеш работа, а трябва да се съобразяваш с квас и дългото чакане преди печене.
Аз още вчера исках да правя хляб нямах квас и само се дразних, че не мога. По едно време си мислих даже да взема от остатъчния и да го нахраня, за да получа количество достатъчно за 1 хляб.

# 552
  • Sofia
Той моя май изобщо май не стана двоен☹️ Брашното е на София Мел-класик и пълнозърнестото на Лидл. Мислих първият пак да е с брашно на София Мел, но с по-голям % протеин, щях да взема за пица или баница или от друга марка пак с повече протеин. Иначе ще взема и на Caputo някакви брашна.
Това не ми харесва, че не можеш веднага щом решиш, че искаш хляб да започнеш работа, а трябва да се съобразяваш с квас и дългото чакане преди печене.
Аз още вчера исках да правя хляб нямах квас и само се дразних, че не мога. По едно време си мислих даже да взема от остатъчния и да го нахраня, за да получа количество достатъчно за 1 хляб.
Аз взимам за заквсаката сутрин от остатъчния ми, за да имам повече време за автолиза, забърквам я час-два преди храненето на Кваса. 
При теб обаче въпреки че имаш 7-8 часа ферментация и не е удвоило тестото.... слаб е квсът още.  Иначе класика на СМ е доста слабо брашно. По добре тип 650 на Лидл, то е с почти 12г протеин, 11.9г е.
И действай следващия път само с бяло брашно.

# 553
  • София
Влизам да похваля пълнозърнестото брашно на Мелко, харесва ми, че е с люспите на зърното и не се налага да добавям допълнително трици.

# 554
В Била или Кауфланд има ли го това брашно? Ще си запиша и като свършат наличните пълнозърнести ще взема и от него. Сега имам половин пакет от Лидл и цял на Екосем. Аз предпочитам пълнозърнестия хляб. Ще само пълнозърнесто брашно тостерен хляб да направя. А вие за тостерен какви форми ползвате? Аз нямам такава форма. Миналата година щях да си купувам за козунаците, но много тесни ми се виждаха всички и никаква не купих. Тази мисля вече да си купя, но не знам от къде

Общи условия

Активация на акаунт