Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 421
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 649
Имах ~10 килограма брашно, 2 от които поразено от буби, внесени с насипни подправки. Спасението бе в кутии за храна, със силиконово уплътнение и във фризера. Няма промяна в качеството му Heart

# 526
  • Мнения: X
Аз имам килер към кухнята и там държа брашното наред с всякакви пакети и пакетчета. Никога нищо не се е завъждало. Ако брашното не е “заразено” и не внесеш с някой друг продукт някоя гадинка, няма как да се завъди.

# 527
  • Мнения: 311
Благодаря на всички!

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 23:25 от Lemoncupcakes

# 528
  • Мнения: 3 359
Пак аз с въпрос. Чета и старите теми, но докато открия нужното ми да попитам и тук.
Кваса мисля че ми е готов и искам утре да замеся хляб най-сетне. Въпроса ми е как процедирам от тук насетне. Сутринта ще се е утроил и ще е готов за захранване (на 12 часа го храня). Мога ли сутринта да отделя от този квас за хляб или трябва първо да го захраня и след това като стигне пика да го ползвам за направата на хляб?

# 529
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Пак аз с въпрос. Чета и старите теми, но докато открия нужното ми да попитам и тук.
Кваса мисля че ми е готов и искам утре да замеся хляб най-сетне. Въпроса ми е как процедирам от тук насетне. Сутринта ще се е утроил и ще е готов за захранване (на 12 часа го храня). Мога ли сутринта да отделя от този квас за хляб или трябва първо да го захраня и след това като стигне пика да го ползвам за направата на хляб?
Това нали ще е чак след 12 часа, някъде вечерата. От кваса можеш да взимаш, само при  храненето му  сутрин и вечер. Не може да бъркаш в него по друго време.
И зависи кога искаш да замесваш?  
 -  Ако искам да меся сутринта, при вчерното хранене предната вечер, изваждам нужното ми количество, за да забъркам закваска (в отделен съд)  за месенето на следващата сутрин. Оставям и колкото ми е нужно квас, за да го нахраня.
 - Ако ще замесвам следобяда, забърквам закваска при сутрешното хранене в същия ден - 1:1:1 и след 8часа трябва да е готов един млад квас.  Моят (на две години) е готов и след около 4-5 часа.

# 530
  • Мнения: 3 359
Morena отново благодаря за навременната помощ. Кваса го захраних вечерта и сутринта беше готов за направата на хляб. Започнах първия си хляб, бял ще да е. Утре ще покажа и споделя първия в живота ми хляб с квас става ли за ядене или не 😄

# 531
  • Мнения: 2 842
Ще стане, няма къде да ходи Simple Smile Моят съвет е именно тостерни хлебчета докато заякне кваса. При мен класическите седяха влажни докато не заякна г-н Квас, а в тостерните слагах мед, понякога кефир, прясно мляко, тези добавки помагат, както и печенето във форма.

# 532
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Morena отново благодаря за навременната помощ. Кваса го захраних вечерта и сутринта беше готов за направата на хляб. Започнах първия си хляб, бял ще да е. Утре ще покажа и споделя първия в живота ми хляб с квас става ли за ядене или не 😄
Пак заповядай! Simple Smile Успех!
 Добре си направила, правилно е  точно с бяло пшенично брашно в началото ( един същ хляб няколко пъти, за да свикнеш с квасното тесто и да чистиш евентуални грешки), защото е най-лесното, а всяко ново брашно ще е толкова различно...  Ако ти се получи случайно течно да е  тестото/ да не държи форма (прекалила си с водата, не е добре измесено или е превтасало) е хубаво да имаш тост форма под ръка, та когато го оформиш да го пуснеш в нея и така да го печеш. Simple Smile

# 533
  • Мнения: 311
Дами, изгоря ми печката в петък, а тогава трябваше да пека едно хлебче. В неделя успяхме да вземем нова, но с това обгаряне празна, вече два дни го правя и още пуши…
Тестото си седи в купата в хладилника и не съм го разгъвала - тотално забравих за него… Според вас има ли шанс да стане нещо с него или да го хвърлям? В четвъртък е месено.
И също така има ли опасност от дима и миризмата от печката за хляба?

# 534
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Дами, изгоря ми печката в петък, а тогава трябваше да пека едно хлебче. В неделя успяхме да вземем нова, но с това обгаряне празна, вече два дни го правя и още пуши…
Тестото си седи в купата в хладилника и не съм го разгъвала - тотално забравих за него… Според вас има ли шанс да стане нещо с него или да го хвърлям? В четвъртък е месено.
И също така има ли опасност от дима и миризмата от печката за хляба?
Изпечи го да видиш как е... опит си е, ще ти е полезно. И ако е в затворен съд, няма проблем.
За сефте чувам за обгаряне на фурна, вероятно новите са така... Wink

# 535
  • Мнения: 311
Благодаря ти, Моренка! Ще пробвам довечера, пък каквото стане и ще споделя какво е станало след като го разрежа.
И аз не знаех за обгаряне, това е първата ми нова фурна.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 17:01 от Lemoncupcakes

# 536
  • София
  • Мнения: 11 118
Коя марка е фурната? Не съм чувала за обгаряне, последно взехме AEG, освен че както инженера в къщи сподели, че окабеляването е направено като в час по трудово и смени нещо друго не сме и правили.

# 537
  • Мнения: 311
Коя марка е фурната? Не съм чувала за обгаряне, последно взехме AEG, освен че както инженера в къщи сподели, че окабеляването е направено като в час по трудово и смени нещо друго не сме и правили.
Whirlpool, не сме в България и тя беше най-достъпната като цена за нас, а и също налична за спешна покупка.

# 538
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Коя марка е фурната? Не съм чувала за обгаряне, последно взехме AEG, освен че както инженера в къщи сподели, че окабеляването е направено като в час по трудово и смени нещо друго не сме и правили.

Ужас, AEG бяха такава хубава марка, баба ми имаше печка и пералня купувани 1964 и издържаха 40 години. Човек да не знае вече на какво да вярва...

Lemoncupcakes, цената май няма значение вече, мои приятелки как се оплакват от Bosch, a те са скъпи тук

# 539
  • Мнения: 3 359
Докато месех и премесвах хляба имах малки съмнения, че нещо не е както трябва, ама след втасването на стайна температура придоби вид като от клиповете, които гледах.
Ей го след последното разпъване:

И след втасването на стайна температура:

Тая малка надежда, че ще се получи. Вече е в хладилника и утре сутринта ще го видя готов ли е за фурната.

Общи условия

Активация на акаунт