Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 524
  • 725
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Всеки да си обгрижва както желае, нали сме различни.   На мен ми харесва "да се вторачвам", чак чудеса ....  Simple Smile
А клипа показах, заради това, че не сменям бурканче, както и уточних. Simple Smile

# 226
  • Мнения: 4 399

Хайде, двойна порция заминава в хладилника. От две седмици не бях правила хляб.
** снимката е лоша

# 227
  • Мнения: 1 776
Аз съм от тези дето му се вторачват и дундуркат и накрая свършва в кофата. Имам ПЗ на София мел и тип 650 на Лидл. С тях меся хляб с мая. Намира се и пакет ръжено, турско. Не съм ги поглеждала кое с колко протеин е, но ще го направя преди да захраня кваса, а може да купя и пакет за пица на София мел и да храня с него. Имам обаче въпроси.  Трите дни в които съм у дома ще си стой на кухненския плот, но, сутринта преди работа да храня и прибирам в хладилника, защото следващото хранене ще е  +-2ч по-късно или още вечерта в хласилника и да пропусна сутрешното хранене?

# 228
  • Мнения: 312
Според мен не е нужно да го слагате в хладилника, може да го храните или сутрин, или вечер, веднъж на ден. Аз вече така правя, но и при мен е малко по-хладно. Например, вечер го храня и сутринта след около 10 часа нощуване е готов и замесвам тестото. Вие ако искате да месите вечер, хранете сутрин и след работа би трябвало да е готов.
В хладилника се забавя ферментацията много и може да го храните веднъж на седмица, някои и веднъж на две даже го правят. Който както пожелае. Не съм про като Моренка, Сисли и Данифин, но така процедирам.
Вече ако го забравите нехранен на плота с дни, тогава той губи сила и може да мухляса - аз така направих преди няколко седмици… Но с хранене веднъж на ден нямам проблеми.

# 229
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Лимонче,  хранене 1 път на денонощие не се препоръчва, минимум 2 пъти/ на 12 часа за гледане на плота.
Относно гледане в хладилник да кажат гледащите го там.
Но където и да се гледа, колкото по често се храни,  по-добре.  Иначе вероятността да се нарушава баланса е налице. 
Варианти винаги има, но са  компромиси и  за сметка на качеството. 
Препоръчвам ти да опиташ с хранене на 12 часа.

И нашият хляб.

# 230
  • Мнения: 312
Ясно, Моренка. Добре, ще го храня и аз два пъти на 12 часа, но по мъничко, че не знам в какво да го влагам излишния вече. Не пека много често, че не сварвам с детето да съм дълго в кухнята.

# 231
  • Мнения: 4 399
Моят го храня веднъж седмично и стои в хладилника. Или в деня, в който ще пека нещо, ако е през седмицата и отново в хладилника..

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 07:59 от Danifin1

# 232
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Ясно, Моренка. Добре, ще го храня и аз два пъти на 12 часа, но по мъничко, че не знам в какво да го влагам излишния вече. Не пека много често, че не сварвам с детето да съм дълго в кухнята.
Разбира се, пробвай по 2 - 1: 2: 2   или пък по 3 ....  да видиш как ще е.  Избери си и удобни часове (при мен например е в 9.30 и 21.30ч.).  И храни малко квас (аз храня 3-4г Квас), за да ти е по малко излишъка, който аз влагам навсякъде, където има брашно и вода - тортили, пърленики, палачинки, гофрети, сладкиши,  всякакви тестени, сосове... един път през седмицата и в хляба го влагам. И колкото ми остава,  хвърлям... какво е толкова - брашно и вода.  Събирам го в буркан и така хвърлям.

# 233
  • Мнения: 1 776
Аз изобщо не мога да се впиша в дванайесет часово хранене. Смените са ми дванайсет часови. Нямаме 14-15ч в къщи....

# 234
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз изобщо не мога да се впиша в дванайесет часово хранене. Смените са ми дванайсет часови. Нямаме 14-15ч в къщи....
Сега след почивката ти, го остави в хладилника... Знам за хранене 1:1:1 за 3-4 дни в хладилника, това е минимума и вярвам, че ще те устройва. Ако ми се наложи така бих действала, не за по рядко хранене. 
   Като вадиш от хладилника да се отпусне 1-2 часа, нахранваш/ или взимаш за месене, оставяш на плота още  1-2 часа и прибираш и така през 3-4дни.  Обаче опитвай кваса, ако не е притен на аромат и вкус,  трябва за месенето да направиш 1-3 хранения на плота  (през 8 или 12 часа) преди да ползваш, за да се обнови и балансира.

# 235
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Твърда пшеница с 10% бяла Спелта, 5% ръжено (пресято) и 83% хидратация включваща 1 яйце.
Автолиза 3 часа, 20% квас, 1% сол (заради яйцето).
1 разтягане и сгъване и 5 вътрешни сгъвания през 45мин. При първото поръсих ръжените трици и пшеничен зародиш.  
Насипна ферментация - 9часа, хладилна ферментация - 14часа.  
Печене както обичайно - 250/25 с капак и 220/15  без капак.









# 236
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Хлебче с 20% ПЗ (пълнозърнеста пшеница) и още пшен. трици от мен, за повече фибри.
Късно (тъмно) е за снимка на средата.

# 237
  • Мнения: 1 776
Морена, да се преселя у вас.......Аз не активирах квас, че ми се очертава едно дълго отсъствие скоро. Ще си гледам тук и ще си меся с мая.Най-много да го активирам и замеся хляб.

# 238
  • Мнения: 17 037
То направо си е срамота, да покажа моя хляб при вашите, но все пак хляб с квас си е

# 239
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Морена, да се преселя у вас.......Аз не активирах квас, че ми се очертава едно дълго отсъствие скоро. Ще си гледам тук и ще си меся с мая.Най-много да го активирам и замеся хляб.
О, заповядай! Simple Smile

Сирос, чудесен е! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт