Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 515
  • 725
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 2 842
Пускам ви днешното хлебче с големи бдарности към Морена, която ми прати квас! Оказа се, че затвореният буркан, студът по складовете на куриера и доста хладния ми дом наложиха няколко дни хранене на 12ч, за да се събуди наистина.


Биволско мляко(30% от хидратацията)
1 сл мед
25% пълнозърнесто брашно

# 241
  • Мнения: 1 955
Момичета, с колко ml трябва да увелича количеството вода по рецепта ако искам да добавя 50 гр. слънчогледови семки в тестото за хляба?

# 242
  • Мнения: 4 398
Момичета, с колко ml трябва да увелича количеството вода по рецепта ако искам да добавя 50 гр. слънчогледови семки в тестото за хляба?
Аз не добавям допълнително вода.

# 243
  • Sofia
  • Мнения: 22 650
Момичета, с колко ml трябва да увелича количеството вода по рецепта ако искам да добавя 50 гр. слънчогледови семки в тестото за хляба?
Просто ги добави, не се коригира водата.  Целите ядки не поемат толкова вода. А може и да ги запечеш на тиган и да ги задушиш малко, добавяш  ги изстинали.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 09:31 от Morena

# 244
  • Мнения: 1 955
Благодаря ви!

# 245
  • Мнения: 3 670
Да ви покажа хлебче месено само с остатъчен квас. Simple Smile
Не можах да повярвам, но е факт. Grinning При това от нехранен квас близо седмица и престоял още три дни в хладилника. Аз съм направо изумена!



Усетих се, че не съм хранила майката повече от седмица, а кваса в буркана беше стигнал почти до половината.
Преди да го нахраня, извадих една пълна лъжица с връх с идеята да го изхвърля в коша, но ми се досвидя и го сложих в едно малко бурканче да го вложа в нещо, и го прибрах в хладилника.
След три дни се наложа да меся хляб непредвидено и решавам на бързо да направя фокача само с остатъчния квас. Нямах време за активиране и други заигравки и забърках на око - каквото - такова.
След около час добавих сол и взех да го размесвам. А то едно еластично тесто, едни конци се точат...перфектното тесто за хляб!
След две сгъвания го оставих да втасва и после оформих на хлебче. Нямаше време за дълга ферментация в хладилника и го оставих за още 2-3 часа на плота. Загрях фурната и го метнах да се пече.
Наистина изобщо, ама изобщо не очаквах да видя този резултат! Хлябът беше перфектен!

Та, кавъст се оказва доста издръжливо същество и явно подценяваме силата му. Grinning

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 14:47 от Sysly

# 246
  • Мнения: 22
Предстои ми влизане в болница за 3-4 дни и ще се наложи да прибера кваса в хладилника за първи път, можете ли да ме насочите какво съотношение брашно и вода да сложа към кваса

# 247
  • Мнения: 4 398
За по-сигурно 1-10-10, според мен.

# 248
  • Мнения: 17 033
На квасът му няма нищо в хладилник за 3-4 дни без храна. Храните, слагате веднага в хладилника и като се върнете, продължавате по стария ред. Моят оцеля две седмици нехранен, но аз и не храня всеки ден така или иначе.

# 249
  • Sofia
  • Мнения: 22 650
Предстои ми влизане в болница за 3-4 дни и ще се наложи да прибера кваса в хладилника за първи път, можете ли да ме насочите какво съотношение брашно и вода да сложа към кваса
1: 1: 1 нахранвате за 3-4 дни.  Вземете 1г от водата и го добавете към брашното. Например - 5г Квас : 4г Вода : 6г брашно.

# 250
  • Мнения: 10 725
Аз пък храня веднъж месечно и пак ми става хляба разкош. Правя тостерен един път в месеца. Съответно си отделям 50гр квас, захранвам а 50гр вода и 50 брашно и в хладилника. След 1 месец вадя предната вечер преди да правя хляб, отделям колкото ми трябва, захранвам. На сутринта пак захранвам и правя хляба вечерта. Подлагам и чинийка под буркана, че ми прелива до вечерта обикновено. Хляба си става супер, нито е кисел,  нито му има нещо друго. Не ядем хляб в нас. Само за младежа правя да има за всеки случай и няма как да захранвам всеки дн, че много брашно ще хвърлям.

# 251
  • Sofia
  • Мнения: 22 650
В твоята ситуация е разбираемо, Вики, както и при мен - като меся през ден, логично да е на плота квасът ми. Simple Smile

Иначе моето виждане е, че след като оптималните температури за Кваса /и ферментацията са топли  - 23-25 градуса, всичко останало - по топло или по студено е компромис и изисква повече грижи.

# 252
  • Мнения: 10 725
О да, спор няма. Въпроса беше жената да не се притеснява за кваса. Нищо няма да му стане нито за една седмица без захранване, нито за 2. Като го извади от хладилника и захрани като се прибере, ще се вдигне пак и после вече ако правят хляб често, щи си го храни всеки ден или на два ден както си го ползва нормално.

# 253
  • Sofia
  • Мнения: 22 650
Хлебче от твърда пшеница.





# 254
  • Мнения: 387
Привет!
Много са ви красиви хлебчетата!
Аз съм тук защото имам слабост към домашният хляб. Меся от години, но винаги с мая. Става вкусен, но не е с такива хубави шупли, като вашите. Само веднъж съм яла хляб с квас, беше кисел и не ми хареса. Възможно ли е да се направи без да има кисел вкус? И другото ми чудене е - ще правя хляб веднъж на седмица или две, дали ще е проблем да се организирам с кваса? Струва ми се ядрена физика цялото нещо 😞

Общи условия

Активация на акаунт