На ДВАНАДЕСЕТИ клас сме по средата, всички варианти да претеглим на везната.

• 53 375
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Лайденският университет, но не само той, правят виртуални презентации - не е нужно да посетиш мястото - развеждат те из учебните сгради, библиотеки, читални.... Има и възможност за онлайн включване през време на занятия. Отделно - на няколко пъти обявяват дни на отворените врати за физическо посещение. Има адреси на студенти в различни специалности, с които може да се води кореспонденция и да се задават конкретни въпроси. Така че даденият пример не е подходящ, а за СУ съм съгласна - споделила съм какво би било полезно.
За общежитие към университет в Германия се кандидатства много преди същинското кандидатстване за университета. Това предполага информиран избор относно мястото на следване. С една реч - който се интересува, има начин какъвто и да е изборът.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 09:14 от Шарлот

# 346
  • София
В Лайден не сме ходили, защото не е в обсега, но сме ходили в два от унитата, които кандидатства и другия месец ще я заведа и в третия (последен).
Още миналата година бяхме в Белгия и в Нидерландия. Първо има общо представяне на университета в голяма зала, след това по специалностти в отделни по-малки и накрая можеш да задаваш въпроси към преподавателите и студентите. Дъщеря ми имаше конкретни въпроси за подготовката за портфолиото и си получи конкрентите отговори. Студенти представяха свои проекти, върху които работят сега. Като цяло беше полезно и приятно.
Смятам, че е редно да има информиран избор в нейния случай, защото въпреки че към момента е приета в два университета и си е избрала мястото, ще я заведа и до последния.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 10:56 от brayan__

# 347
  • Варна
Тия отворени врати за мен смисъл нула имат. Как за час-два ще разбереш каквото и да е… за всички унита това. А и са толкова различни и специалности, и преподаватели, и самите студенти…
Всичко е от уста на уста и най-вече на кой колко му се учи после.
В Лайден да не сте ходили на отворени врати, преди да се запишете 😉
  Ходи на отворени врати в Лайден, да. Беше есента на 12 клас, беше преди КОВИД и тогава нямаше опция за виртуално посещение. Съчетахме го със “студент за 1 ден” в Тилбург. Супер полезно му беше. В Лайден  имаха два дни плътна програма - сам си записваш какво да посетиш. Представянето на програмата по Психология е е с преподаватели, настоящи студенти и време за въпроси и дискусия с тях също. В Тилбург беше по-стегнато- с представител на университета те развеждат на място и имаш време за въпроси също. При него натежа при избора сложността на изпита в двата университета - на този в Лайден му се стори по-сериозен и труден.

# 348
  • София
Моята дъщеря също ходи до Холандия в 2 от университетите, които я интересуваха. Но не в официален ден на отворените врати, когато според нея всичко е нагласено и лустросано, а в обикновен ден с лекции и упражнения. Беще говорила с познати деца, които са студенти, и те я вкараха. Видя всичко от първо лице и така избра. Отделно преди това беше събрала информация от други студенти.

# 349
И аз имам познати, които посетиха по 2-3 държави, за да сдобият впечатления от град и университет. Интеграл дори включва такова посещение в пакета за кандидатстване.  При някои е полезен ход за избора, но при други се получава разминаване м|у държава и университет и изборът става още по-труден. Това за кандидат-студенти с потенциал да бъдат приети на няколко места. За другите -няма проблеми 🤣…

# 350
Чета ви и се замислих, пак ли е модно да се учи психология.....
Преди години пак така беше. Масово се записваха психология и екология, но не защото това им беше интересно, а за да има някакво образование.
Но сега май не е така.

# 351
Това несъмнено е специалност, която изкуственият интелект не може да измести. Въпросът е имат ли наистина талант тези, които се насочват към нея и имат ли сили да бъдат заливани с проблеми от всякакво естество. Дефинитивно ще контактуват с угнетени/объркани/болни хора.

# 352
Моята дъщеря много говореше за психология в 9 - 10 клас. Имат дете с проблеми в класа, които се задълбочиха и ежедневният контакт толкова я затормози и напрегна в последно време, че напълно спря да говори за тази специалност.
Имаше някаква много идеализирана представа за професията, в която резултати се постигат с лекота.

# 353
При нас отклоняването стана също чрез опит. Има група във ФБ - Психология в действие. Присъединих се към нея и четяхме постове. Дъщеря ми осъзна, че хора, подобни на пишещите там, биха били пациенти и изостави идеята. Но клиничната психология/психотерапията са само възможен вариант. Специалността дава възможности за други реализации, които вече бяхме обсъждали.

# 354
Това несъмнено е специалност, която изкуственият интелект не може да измести.
Да бе, не може друг път. Даже и да не е изкуствен интелект.. Попълваш няколко теста - подробни, специализирани, персонализирани.. И бам психологически профил.
Даже и AI онлайн чат с вградени въпроси и отговори може..
Направо си плаче за дигитализиране Simple Smile Даже на пациентите ще им е по-лесно да се разкрият пред машина..

# 355
Оф, страшно е това с изкуствения интелект. Все си представям филма Терминатор Rolling Eyes

# 356
  • София
Свърши се нашето кандидатстване засега. Най-после, защото госпожицата, която в 5-ти клас смяташе, че домашното трябва да се пише в последния момент защото метеорит може да се сблъска със Земята и тогава ще е пропиляла последните си часове живот в безмислено писане на домашни, вместо в забавление и релакс, не изневерява на себе си и до днес. Нашето училище може да превъзпитава 99% от учениците си в това да си разпределят добре задачите, но нея не успя да я пречупи Joy Та в резултат на този си уникален талант да оставя всичко за последния момент е спала точно по 2 часа последните 3 денонощия. И сега ми писа, че смята в обедната почивка да си подремне на диванчетата (в близост до офиса на директорката), цитирам: "че тука диванчетата са мн удобни и мога да си сложа главата на шапката и раницата и да се завия с яке". Предимства на училището: удобни диванчета и пълен непукизъм да си подремнеш като бездомник.
Сега ако ме послуша, трябва да последва силно закъсняла подготовка за матурите. Демек през ваканцията да реши 3-4 пробни, ама мисля, че в неин стил ще го отложи за 1-6 май.

# 357
Горги, спането на диванчето ще стане обеца на ухото. Нали се е вместила в срока! Жалко, че цената е висока - безсъние и обтегнати нерви. А убитите нервни клетки не се възстановяват. Някои от децата (моето е сред тях) могат да помъдреят само по трудния начин - с лично опарване.

# 358
  • София
Шарлот, хич не съм убедена вече, че ще се промени. Това си е характер. Обичам да казвам, че в нашето семейство аз се ориентирам във времето, но не в пространството. Останалите се ориентират  чудесно в пространството, но не и във времето. Възрастта и опита не им влия е по никакъв начин (защото нали единият е на 50+ и си е все такъв).

# 359
Момичета, кога трябваше да станат ясни датите на ДЗИ по желание?

Общи условия

Активация на акаунт