Деветокласници 2024/2025

• 55 158
  • 766
  •   2
Отговори
# 120
А какво ги бърка синдикатите колко дни ще са по здравословни причини?
Някой проучвал ли е дали това не се отразява по някакъв начин на "парите следват ученика"?
Страшно активни са по този въпрос, за разлика от доста други и далеч по-важни. А това ме прави мнителна за причините.
Някой знае ли как се бюджетира в училищата? Дали няма някаква връзка с отсъствията, и дори дали има разлика при различните причини за отсъствие?

# 121
Аз наистина не разбирам. Мислех, че тези 15 дни ще са, за да може родителят при здравословно неразположение на детето да извини отсъствието за ден - два, без да се налага да виси цял ден при личния лекар. (Пример, дъщеря ми има тежък цикъл и всеки месец се налага да не ходи на училище един ден. Всеки път отивам при личния лекар, чакам, плащам си, за да получа заветната бележка. Защо е необходимо ?).

От това, което чета , излиза, че за всякакви други причини - пътешествие, празненство и т.н. , ще мога да извинявам отсъствия, а за наистина проблем със здравето - не. Звучи ми абсурдно. Ако законодателят, МОН или синдикатите намират, че е редно децата да имат повече време за почивки, пътешествие и т.н. , защо просто не увеличат ваканциите през годината? Така всичко ще е придвидимо и всеки ще може да си планира.

# 122
Имате ли линк към това обществено обсъждане на дискусията, някъде, където да можем да гласуваме? Учителите на детето, а и моите приятелки учителки са всички за промените. В крайна сметка един час е по-лесно да се проведе със заинтересовани деца, без да ги укротяват първо 10 минути.

# 123
На мен ми е чудно, как ще контролират, дали е по здравословни причини това отсъствие или не. Детето ми се чувства зле за ден, но не са ми останали от "здравословните". И какво, ще ми кажат в училище "За екскурзия - може, за стомашно неразположение - не." И ще се лъжем в бележките или ще искат да им изпратя снимки от екскурзията за доказателство? Малоумна работа, да не кажа друго, което не е за форум. Аз не знам на тези хора как им ги раждат главите тези идеи.

# 124
  • Sofia
Имате ли линк към това обществено обсъждане на дискусията, някъде, където да можем да гласуваме? Учителите на детето, а и моите приятелки учителки са всички за промените. В крайна сметка един час е по-лесно да се проведе със заинтересовани деца, без да ги укротяват първо 10 минути.

https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=8129

Аз не разбирам защо тази тема предизвиква такъв небивал интерес, ама нейсе.

# 125
lyatno vreme, това е връзка към Портала за обществени консултации и Наредбата за приобщаващо образование.

# 126

Защото е важно и рефлектира пряко върху ежедневието по време на цялата учебна година.

# 127

За мен е важна. Постоянно ползвам дните за отсъствие по семейни причини, за да задържам децата вкъщи когато са болни. Лекувам ги за два дни и пак са на училище. Наложи се да отидем при личната лекарка ( само заради бележката, защото много добре знам как да го излекувам) и висяхме два часа в моето работно време и сред 20 болни деца.
Някой коментира контрола. Аз пък не разбирам защо трябва да има контрол върху 15 дни отсъствия. И наведнъж да се вземат и на Хавай да се прекарат, ако родител и дете са наясно какво се изпуска и знаят как да се навакса учебния материал, няма никакъв проблем с екскурзиите.

# 128
Живели сме и без 15 дни досега.
Аз лично приветствам, че ще ги дадат, защото е много неудобно да висиш по 3 часа пред кабинета на доктора и още 1 час транспорт с детето.

# 129
  • Пловдив
По мои впечатления ... колкото повече хартия доказва една работа, че е свършена, толкова по-малък е шанса тя да е наистина свършена (както трябва).

# 130
  • Някъде там...
"Ако няма механизъм за "дълго отсъстващи здрави деца" в България, моля да направите промени специално за надарени деца под закрила, обучаващи се в неспециализирани училища. При нужда да се изготвя план за месец, срок или дори година." За това съм много ЗА! Дъщеря ми този срок ще стигне лимита от извинени отсъствия за срока и седя на тръни как ще бъде прието. Предупредила съм в училище, тя се справя чудесно там, но все пак се притеснявам. Спортист е и отсъства за състезания и лагери. А не учи в спортно училище.

# 131
  • София
Очаквах да мога да ползвам тези дни за леки, кратки разболявания, които преобладават при малкото ми дете и винаги са към края на седмицата. За хрема на лекар..Нали това беше идеята - за дете с хрема, да се задържи 2 дни, вместо да се води при ЛЛ, където може да се зарази с нещо по-сериозно. Според мен, по-удачно е дните да са по-равномерно разпределени. За тези родители, които имаме малки деца и си пазим отпуските за ваканции, за какво са ни тези дни за почивка? Ползвам ги за ски курсове, ама те и в момента ми стигат..

# 132
Силно се надявам да одобрят тези 14-15 дни,  защото вече два пъти вися с болен тийнейджър пред кабинета на ЛЛ между 2 и 3 часа в работен ден, ако ми е ясно, че три дни пълна почивка, инхалации, чай и витамини ще прогонят всякакви секрети или гърлобол, без да висим на опашката.
Колкото до семейните празници и пътувания, когато са времево и финансово възможни за родителите, също съм "за".
Наблюдавам родители, които смятат, че ако краката на детето им ходят на училище всеки ден, то ще стане най-успешно в Галактиката и те лично няма какво друго да направят, освен да му подхвърлят по някой парцал на Найк и да му купуват последен модел ай-нещо си.
В това време отрочетата им се разхождат из училище все едно имат 100 дка мъгла в Хималаите, ежедневно преписват, а след училище някои пият, пушат, че и залагат на хазарт.
МОН с неговите стандарти пръста си не мръдна, за да превентира тези проблеми, нищо че децата са си там, но се плаши, че ние ще ги провалим, ако имаме опция да извиним 15 дни отсъствия.
Ако забележа притеснителна промяна в детето си и не намирам път и начин да разбера проблема, бих го спряла за 2-3 дни, може да го заведа някъде... на село, не в Доменикана, а може и на градския минерален басейн, до близката екопътека, да поговорим, да помислим. Нашите отношения вече отдавна са такива, може би от 5ти клас.
Няма нищо по-тъжно от това да не променяш играта според ситуацията в опит да направиш най-доброто за детето си.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 19:05 от Не се сърди, човече

# 133
  • Немция
Според мен е време да се отдели ден за темата за мобинга в училищата. Social Skills или нещо от този род.
Защото и да си правиш индивидуална отпуска със семейството насред учебната година или каквато да е ваканция, пак няма да решиш конфликтите в учебна среда.

Извинете за отклонението. Relieved

# 134
Докато и ние си смесваме темите, и от МОН, и от РУО ще ни ги смесват и объркват... и ще използват за замазване на нищоправенето с някакви ключови фрази.
Например: Къде намесиха "Работа с надарени деца" с тези 15 дни, които са по усмотрение на родителя, не разбрах Thinking

Сега пък смесване на проблемите на децата в училище с почивни дни по усмотрение на родителя. Къде е общото? При проблеми в училище, освен класния, трябва активна страна да са и родителите... По сигнал на класния за проблем не е редно отговора да е "Да, знам, знам... такава си е/такъв си е..." и всички вдигат ръце и приемат детето като "такова си е", ама нещо психолог на училището да работи с него и с родителите и с (евентуално) тормозещи го... няма.

Общи условия

Активация на акаунт