Деветокласници 2024/2025

• 54 752
  • 766
  •   2
Отговори
# 735
За НВО-то след 1-ви гимназиален етап изобщо няма смисъл да се мисли.
Аз съм купила стари издания на учебниците по профила Биология и химия, защото ще ѝ трябват, отделно че са написани по-добре от сегашните. За другото ще ползва записките в тетрадките.

# 736
  • ВАРНА
Виждам, че сме на стр.50. Ако трябва да се пуска нова тема, мога да го направя днес по-късно. Идеи какво да сложа в първия пост? Ваканциите, задължителната литература (евентуално), друго?

# 737
Въпросът за достъп до е-четимите учебници е много на място в момента. Hands Thumbsup
И при нас Школо не е осъвременено. Явно нещо са заети Surfer Mountain Bicyclist Fishing Pole And Fish
Както и при теб, прасунчо, и на мен чак не ми се вярва, че след няколко дни почва годината. Misc Thought Balloon

А, докато съм писала, не съм забелязала въпроса ти за новата тема. Мисля, че ваканции и задължителна л-ра са добри елементи. Не ми хрумва друго Misc Alarm Clock

# 738
  • Немция
Относно представяне на университети за моя син ми се струва рано, в момента не го вълнува особено тази тема, нито е наясно накъде след училище, но ако децата имат интерес, защо не.

По-скоро смисъл има от професионално ориентиране, накъде те влече.
Моето момче тази година има задължителна практика- от училище- 2 седмици през януари във фирма по негово желание. След тези 2 седмици в училище ще пишат реферат след стажа. Към края на миналата учебна година ги подготвяха как да пишат CV.

В 8 клас(български 7-ми клас) от тукашното МОН им организираха анализ на личните им качества, тоест коя професионална сфера би им паснала. След това учениците правиха задължителни 3 еднодневни стажа в 3 различни фирми/организации(бяха им предоставили и адреси на фирми/организации, където могат да кандидатстват). Тоест пак вид подготовка за професионално ориентиране.

През юни тази година със сина бяхме на вид форум за кариерна ориентация към голям химически парк в нашия район, там представяха множество професии.
Така че намирам идеята за добра и навременна да се оглеждат, ослушват и запознават какво има на пазара на труда.
Посещение на университети, на тип Отворени врати ще последва по-нататък. Може би през последните 2-3 години на училището- предполагам, че от училището ще има конкретни насоки и в това отношение.

# 739
Както и при теб, прасунчо, и на мен чак не ми се вярва, че след няколко дни почва годината. Misc Thought Balloon
А на мен не ми се и почва. Имам и петокласничка, а тя е малко над нещата и подозирам, че до НГ няма да знае къде се намира и как да се организира.
Иначе наборката си взе учебниците и за моя изненада по езиците имат даже тетрадките, ама ще им кажат другата седмица дали ще пишат в тях. Знаят вече кои ще са учителите. Новата класна ще е по първи език. Всички учители от миналата година с изключение на учителката по математика са сменени, ама в нейната гимназия бяхме чули, че ги сменят всяка година, за да нямало едни и същи класове с къси клечки, та не сме много изненадани. По БЕЛ ще е е с трета учителка откакто е почнала в гимназията, дано да ѝ е на късмет. За РС не се чува нищо, предполагам, че ще е към октомври, а за помагала (не вярвам да се разминем без такива, особено при безплатни учебници) сигурно всеки учител ще им казва в часа си.
Вече като големи са се организирали сами за общ букет за новата класна, че май и за старата и са готови за учебната година. Е, ентусиазъм малко липсва, ама на кого ли му се учи Simple Smile

# 740
Електронно четимите учебници на издателство "Клет" вече са достъпни до 12. клас включително. До миналата седмица бяха достъпни само до 7. клас, както винаги. Промяната вероятно има връзка с безплатните учебници, нямам представа, но е добре, че всеки може да се възползва.

# 741
Електронно четимите учебници на издателство "Клет" вече са достъпни до 12. клас включително. До миналата седмица бяха достъпни само до 7. клас, както винаги. Промяната вероятно има връзка с безплатните учебници, нямам представа, но е добре, че всеки може да се възползва.
Брей, че бързи тези от Клет! Браво! За разлика от някои училища, които още не са раздали стоката.

# 742
Брей, че бързи тези от Клет! Браво! За разлика от някои училища, които още не са раздали стоката.

Браво на Клет! Вече се регистрира младежа.
Щe се спретне с някой и друг тест.

# 743
  • Някъде там...
Нашето Школо вече е обновено, имаме учебна програма. Сменили са няколко учителя. Намаляват часовете по език, за сметка на математиката.
Учебници ще ни раздават на първия учебен ден. Шкафчета няма, раниците са тежки.
Дворът на училището е строителна площадка, строят ново крило към училището, дано не е много шумно...
Списък на помагала нямаме, явно ще се снабдяват след 16.

Благодаря за информацията за Клет!
Моите девойки още не се интересуват от университети, казвали са, че имат съученици, които вече знаят какви профили ще записват след 10 клас, но моите не са се ориентирали какво искат. Надявам се в училище да има някакво кариерно ориентиране.

# 744
Започнах я моята с разяснение за основнити професии, с какво на практика се занимават, ами никакъв интерес. Единственото, което й звучало интересно е кибер сигурност. Хич не ми се иска точно тя да се насочва към IT сферата, та се надявам от някъде да й дойде интерес към нещо по- интересно.
От нейните съученички доста от тях знаят какво искат още от сега.
Нашите учат на блокове, така че чантите няма да са толкова тежки, надявам се.

# 745
За някои елементи от ориентирането се беше замислила сама през миналата учебна година след заместване в някой от учебните предмети от бивша ученичка на училището. Момичето им беше споделило, че е оставило за последния момент да решава какво ще учи и изборът не е бил удовлетворяващ. В седми клас им гостуваха и  бивши ученици на тяхната класна, които им бяха заявили покана да ги консултират за някои възможности.
Поне моята вкара още една топка в "кошничката" си. От седми клас е избрала профилите за втория гимназиален етап. Не знам какъв избор ще има с такава комбинация, но и не знам как точно ще се извъртят образователните пазари в близкото бъдеще.

# 746
Моите още не са избрали.Да мислят

# 747
Същото е вкъщи, но пък до края на десети клас има достатъчно време.

# 748
И моята вятър я вее още. Никакъв интерес няма към професия, университет или поне избираем профилиращ предмет. Аз трудно ще я ориентирам за някои по-специфични технически, инженерни или IT специалности, тъй като и двамата с ММ работим в съвсем различни от горепосочените сфери…
Смятам, че за да прояви интерес към нещо трябва да го познава по-детайлно. Ядрен физик или мозъчен хирург може да звучи интересно на някой, но не мисля че е достатъчно за да решиш, че точно това ще избереш за бъдеща професия. Така че всякакви мероприятия за професионално ориентиране смятам, че ще й бъдат от голяма полза.

# 749
  • Немция
Някои набори може и да са ориентирани вече, но има още време до завършването и интересите се менят. Много фактори могат да повлияят.
Важното е поне да се ориентират в общи рамки кое ги вълнува- природоматематически науки ли, биология и химия, икономика ли, социални или нещо съвсем друго. Къде са им силните и слабите страни...
И ще е добре да се докоснат до реалността при някои професии.
Защото звучат добре на теория, но на практика е друго и обратното.

Моят син беше докъм 12-тата си година къде по-наясно какво иска да стане, като стане голям Grinning. Сега определено не е толкова наясно, но има и време.

Общи условия

Активация на акаунт