Деветокласници 2024/2025

• 54 765
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Моят е толкова далеч от избор на профили и кариерно ориентиране, че няма накъде. Вкъщи си говорихме от другото лято да започне да поработва във фирми на познати, в различни сфери на дейност, за да види на практика как се случват нещата. Има време докато се наложи да избират, много път ще извървят и много ще се променят дотогава.

# 751
Със сигурност няма да е професия със спорт и музика. За работа не знам, те са доста заети лятото.Може някой курс да запишат да гледат

# 752
Моята избра още след 7 клас профила, ориентирана е към медицината или нещо, свързано с биология и химия, та на това ще набляга. Харесва ѝ биологията, интересна ѝ е и с желание учи. Как ще се разбере с химията тепърва предстои да разберем. Пък и в крайна сметка винаги може да стане учител по биология 😄

# 753
И моята е като дъщерята на Фроузен.

# 754
  • София
Моят човек още от 3-годишен знае какво иска и поетапно си следва стъпките: математика, английски, немски, предстои профил физика...
Макар че може да получи първия си лиценз за пилотиране на самолет още на 16 (стига да има пари да си плати обучението), целта му е подходящо инженерно образование и едва след него - обучение за пилот в гражданската авиация.
Вече над 10 години показва изумителна последователност и постоянство в избора си, пък да видим...

# 755
И моята е неориентирана. Литературата ѝ е в кръвта, както се казва, но не се вижда учител по БЕЛ, не иска и право. Като малка искаше да става инженер, но след 7. клас казва, че физиката не било нейното за разлика от математиката. Обича биологията още от времето, когато беше ЧП и в 7. клас това ѝ беше най-силният предмет от физика/химия/биология, но ще я видим  тази година с биология на език и материал за 2 години. Така или иначе лекар няма да стане, не понася гледката на кръв. Споменава нещо за писане на сценарии, защото много обича да пише и има наградени разкази, но аз такова образование не съм открила. Всички сценаристи като че ли са с някаква филология. Артистична е, но не открихме курсове за актьорско майсторство при нас, пее вярно, но така и не пожела да ходи на допълнителни уроци. Не знае какво иска като 3. профил (в нейното училище са само 3), но знае, че няма да е физика, информатика и история.

# 756
Яни, понеже преди 3 години наборката (и аз заедно с нея) бяхме изненадани с първото й авио обучение, нещо малко й се размина с очакването. Не очаквала, че пилотите седяли и пишели нещо и слагали някакви точки. Но пък и после ми се отчете как работел авиохоризонта и част от стоте копчета. Иначе е абсолютно инженерно типче, но ще видим.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 16:56 от рони

# 757
  • Немция
Нека развиват хобита, не се знае какво зайче ще изскочи.

Янита, дано младежът постигне мечтите си!

Имаме приятелско семейство, чийто син имаше мечта да стане пилот, следваше този интерес много години, направи книжка за безмоторен самолет, каквото е изискването в Германия.
Накрая, когато дойде време за следване, се ориентира към инженерна специалност, тоест отказа се от дългогодишната си мечта.
Но в Германия пилот се става трудно и пътят е дълъг, нужно е първо едно техническо образование и после авиация.
Говоря общо, без да съм запозната с детайли- това, което са ни разказвали.

# 758
При нас много неща вървят и изборът ще е труден, но няма да го мисля аз

# 759
Аз пък мисля, че е твърде рано за ориентиране и мисъл за професия.
Важното е да има избор и възможности за курсове и умения в различни дисциплини, пък идеята какво ще работи ще дойде сама.
Рядко има дете, което е наясно какво иска. Пък и често се случва детето да се разочарова в последствие от избора.
Затова важно е да учи и пътува пък другото ще дойде само.

Това лято беше в Германия сам на курс. Хареса му много. Чудя са дали да кандидатства по програма, следващата година да учи там. Той хем иска, хем се притеснява, че ако не стигне хорариум ще трябва да държи и изпити тук на края на годината.

# 760
  • Немция
Това лято беше в Германия сам на курс. Хареса му много. Чудя са дали да кандидатства по програма, следващата година да учи там. Той хем иска, хем се притеснява, че ако не стигне хорариум ще трябва да държи и изпити тук на края на годината.
За обменна програма ли става дума?
Не знам как е организирано в България.
В немските училища се срещат ученици, които учат за 1 година някъде, най-често май в Щатите, но не съм запозната с детайлите, не съм се интересувала. Бяха организирали срещи за родители, чиито деца щяха да участват в такава инициатива.

В гимназията на моите момчета се появяват и такива ученици - досега за 1 французойче са ми разказвали, и за 2 американки.
Американките бяха поканени в класа на набора и разказваха за живота в Щатите и какви са им впечатленията от Германия, на американски английски(тогава по програма класът на сина ми имаше американски английски).

# 761
Hope for Two, точно. В момента все още имат да трупат социални умения. Все още са във възрастта на групиране по пол. Догодина ще се сблъскат с избор на допълнителните профилиращи предмети.
Сега е началото на откриването на малките кредити на живота. Академичното учене е до време. Другото учене е за цял живот.

# 762
  • София
Яни, понеже преди 3 години наборката (и аз заедно с нея) бяхме изненадани с първото й авио обучение, нещо малко й се размина с очакването. Не очаквала, че пилотите седяли и пишели нещо и слагали някакви точки. Но пък и после ми се отчете как работел авиохоризонта и част от стоте копчета. Иначе е абсолютно инженерно типче, но ще видим.

О, вече има няколко обучения зад гърба си.
Освен това си спести пари и си купи симулатор, на който извършва полети в реално време (и като продължителност, и като метеорология), с ролева комуникация с кули, РВД и други пилоти, води си записки по време на полета (за които си отпечата специални бланки) и трябва да е в период, в който може да включи автопилот, за да си стане от мястото Wink

Бибит, точно такова нещо му се върти в главата - инженерна диплома и после пилотски курсове.

# 763
Hope for Two, точно. В момента все още имат да трупат социални умения. Все още са във възрастта на групиране по пол. Догодина ще се сблъскат с избор на допълнителните профилиращи предмети.
Сега е началото на откриването на малките кредити на живота. Академичното учене е до време. Другото учене е за цял живот.

Как подпомагате откриването на тези малки кредити и как насърчавате другото учене? Българската образователна система е пълен антипод на практичност и умения за справяне в живота. За насърчаване на социални умения да не говорим!

# 764
  • Немция
Hope for Two, сещам се, че има гостуващи ученици и за кратко време. Да речем 2 седмици до 1 месец.
Не е задължително да е цяла година.

Общи условия

Активация на акаунт