Операция на щитовидната жлеза-20

• 42 942
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • някъде другаде
Не ме е страх от самата операция. Страх ме е от диагнозата. От това, че може би умирам, ако имам рак. Страшно е. Мисълта ми не го приема.Само като си представя- чакане на биопсии, хистологии. И резултат- ами ако е положителен😣
Братовчедка ми живее от 20 години в Гърция. Оперира се януари , хистологията е готова - злокачествено. Нейна приятелка , медицинска сестра , която работи в отделение , където се прави радиойод и казала "20 години работя това , никой не е умрял от този рак.
Успокой се и мисли позитивно.

# 691
Вятър и мъгла, теб кой те оперира? Беше ли уплашена от диагнозата? После прави ли някакви терапии?

Момичета, благодаря за подкрепата ви. Благодаря, че сте тук и отделяте от времето си за такива като мен.

# 692
Момичета, хистологията колко време след операция излиза? Как я получавате? Това е най-големият ми страх в цялата история- какво ще пише там😣

# 693
  • някъде другаде
Момичета, хистологията колко време след операция излиза? Как я получавате? Това е най-големият ми страх в цялата история- какво ще пише там😣
Казаха ми 10 работни дни. Пише в епикризата, а може да попиташ и доктора.

# 694
  • София
Още след операцията ти казват дали има или няма нещо за притеснение. Явно личи по някакъв начин. Хистологията не помня след колко дни излезна, даже не съм я чакала, като ми казаха, че всичко е наред.
Недей да се страхуваш. Всичко ще е наред.

# 695
  • Варна
Със сигурност казват веднага, те знаят горе-долу и после се потвърждава.

# 696
  • София
Да, знаят, защото по време на операцията се прави бърза хистология, в зависимост от резултатите от която се решава по отношение на радикалното рязане. Понякога резултатите от гефрира не се потвърждават изцяло. Моят опит от гефрир преди години - киста 4 см., капсулована, няма нищо притеснително. От хистологията след 2-3 седмици - в средата на кистата Т1 папиларен карцином (става дума за близка, не за мен).

# 697
Както и обратният вариант - съмнителен ехограф, съмнителна биопсия, последвала операция - а след нея "чиста" хистология. 🍀

Обаче ти в момента си толкова наплашена, че каквото и да ти напишат тук момичетата, каквито и примери да ти дават - е доста трудно някой да ти повлияе.
И поне малко да се успокоиш.

Което е напълно нормално и разбираемо. 🤗
Пак те съветвам - има време - изчакай лекарствата, които ти е изписала докторката, да ти повлияят.
И после ще мислите какво да правите.

Има и други лекари, и други мнения - възможно е да чуеш и нещо по-различно от това, което вече са ти казали.
Опитай се да не действаш твърде емоционално, а с малко повече разум и мисъл. 🙏
Аз много пъти вече съм го писала тук - паниката е най-лошият "съветник".

Преди няколко месеца, едно момче с Базедова болест и една дама с Подостър тиреоидит (и двете заболявания причиняват хиперфункция) - се чудеха дали да не се оперират.
Изчакаха и не го направиха...

И в момента и двамата са даже в другата крайност - жлезата е минала в хипофункция и дори им се налага да взимат допълнителен външен хормон (като нас - без жлеза), за да я подпомогнат.

Така че - нищо не се знае...
Има време за всичко.
Не бързай! 🙏🍀❤️

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 22:36 от Непоправима романтичка

# 698
А защо след операция вратът ви е схванат и ви боли. какво е обяснението на това състояние - схванат врат след операция на щитовидна жлеза

# 699
  • София
Заради позата на главата при операцията предполагам.
Нямам спомени да ме е болял врат.

# 700
  • София
Излезе ми хистологията - 6207-12 Нодозна колоидна струма. На биопсията беше Папиларен карцином V степен.
Всеки се страхува, притеснява и съмнява, но както е писала и една дама по-нагоре - не са известни умрели от всички тези видове и подвидове карциноми на ЩЖ, така че спокойствие и здраве за всички ни!!!
Аз пък започвам да се съмнявам дали ми е пълно и качествено хистологичното изследване. 🙄 Да, глупаво е. Професор се е подписал под него.

Колкото за неразположенията от самата операция - има болки в гърдите от самото обдишване, в гърлото и по гръкляна - от тръбата. Болки и схващане имах във врата, раменете, кръста - заради повдигането по време на операцията и лежането цяло денонощие след това.
Имам и оток, средна работа е, ще мине.

# 701
Да, заради позата е.
Защото по време на операцията главата се накланя силно назад.

Софи, значи хистологията се е оказала "доброкачествена". 🤗🍀❤️

# 702
  • Варна
Софи, браво! Може да я дадеш за второ мнение, аз съм давала от няколко операции.

# 703
  • някъде другаде
Днес бях на контролен преглед. Казаха , че имам оток , тъй като се е събрала течност , но това е нормално и ще се разнесе. Попитах до кога едва ще говоря и доцента каза , че до месец и ополовинаи това ще се оправи. Взех си епикризата. Там пишеше , че отстранения възел е 9 см. , но хистологията е доброкачествена.

# 704
  • Варна
Оха, 9 см си е доста наистина. Супер, че е доброкачествена - повече от прекрасно! Стискам палци и говоренето и отока бързо да се подобрят.

Общи условия

Активация на акаунт