ЗОНАТА и ние - тема 16

• 44 806
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Моята нова любима закуска е печена тиква със скир и сусамов тахан.
И аз от скоро всеки ден ям печена тиква. Много са хубави тази година.
Лещичка, браунито изглежда страхотно.

# 406
  • Пловдив
Я кажи в грамажи как изглежда Simple Smile

# 407
За 3 блока
190 гр. скир
200 гр. печена тиква / 2 блока са, но в скира има 1 БВ и си намалям въглехидратите/
3 супени лъжици сусамов тахан /удвоен заради скира/.
Аз обожавам тахан, и се възползвам, че е така щедър като мазнина, но все така не вярвам, че 1/2 с.л. е блок.

# 408
  • Пловдив
Ай... с.л тахан е мнооого Simple Smile Да няма грешка?

# 409
Здравейте Simple Smile

Да попитам тези, които са ветерани - понякога съм много уморена и не си дочаквам изтичане на интервала /4-5ч./ от вечеря до малката закуска преди лягане, проблем ли е? /случва се да заспивам 2-3 часа след вечеря/

# 410
  • София
Аз не съм от ветераните, само от 4 месеца практикувам Зоната, но преди месец и нещо писах за това, че в последните публикации на Б. Сиърс на сайта му късновечерното хапване отпада. Така че, ако се водим по тези модификации (и според моя опит), спокойно може да се мине и без него.

Аз поне се отказах от него след първия месец. В следващите 3 съм само с 10 блока (2-3-2-3 или 2-3-3-2), много рядко 11, ако съм вървяла над 7-8 км, като последното хранене ми е до 19 ч. Резултатът е минус 2-2,5 кг месечно, а освен това никакво чувство за глад. Това за мен е много показателно, защото от 15 години имам ИР и още тогава, когато за пръв път започнах да пазя режим (хранене като на диабетиците), се научих да усещам кога поддържам кръвната захар и инсулина  на нормални нива именно по липсата на чувство за глад половин-един час след хранене.

Тъкмо затова ми беше много интересно да си видя изследванията, които направих след около 100 дни в зоната. Разликите са впечатляващи. (Предишните са отпреди 6 месеца, след като повече от година не бях яла захар, но въпреки това не се чувствах добре.) Глюкоза - от 6,6 на 4,1, инсулин - от 16,4 на 8,3, HOMA индекс - от 4,42 на 1,57. При това без никакви лекарства, само с витамини и омега 3.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 02:41 от Beretsheri

# 411
  • София
Beretsheri, това което споделяш е впечатляващо. Аз все още чета и се опитвам да се ориентирам в този начин на хранене. Вие откъде първоначално черпихте информация, купихте ли си някакви книги?

# 412
Страхотно постижение Beretsheri,наистина това е ключа на успеха в зоната контролирането на инсулина и липсата на глад при зоново хранене.
*Sugar* и аз не се имам от ветераните,от година съм в зоната,но още от началото не съм яла последния блок преди сън,не мога да ям късно,камо ли по нощите,директно си вечерях в осем,сега зимата гледам към 7.Аз съм на 4-4-4 основно,но има дни ям повече,най вече като не съм спала покрай боледуването на децата.Има дни хапвам по 8-9 блока.Това и е хубавото на зоната,може да се водиш по ежедневието си и собственото си тяло,просто трябва да го слушаш.
Портокалова аз не съм купувала нищо,книгите на Бари ги има онлайн ако решиш да ги четеш,както и Глюкозната революция.Тях четох,после в групата почнах да чета и харесвам рецепти,в началото само закуската замених и след две седмици си влязох изцяло в зоната.Не се притеснявай грешки ще има в началото,докато схванеш принципна после е много по лесно.Кантарчето е задължително за началото.
Малко да ви разсмея.
Скрит текст:
Преди седмица бяхме на гости.В такива ситуации си ям на око.Отделих си пилешка пържола и зелева салата,за десерт печена тиква с мед.Горе долу да кажем съм по зоната,въпреки че нищо не е теглено.Докато хапваме обаче всички почват да хвалят руската салата,домашна била.Аз принципно преди много обичах,но последно преди две години съм яла,има една в лидл,много я харесвах.Вкъщи моите не обичат и са по снежанката,съотвено не съм готвила май никога.Решавам да се изкуша преди десерта и хапнах две ама буквално две супени лъжици.Вкусна беше,но много тежка.Естествено майонезата беше купешка.Вечерта като ме почнаха едни колики и спазми баш като при бебетата.Оцелях де,но мъжа ми много ме бъзика че зоната ме е "повредила" и реално е така.Организмът свиква с чиста и "лека" храна,без преработени неща и тежки мазнини и дори малко количество веднага реагира бурно.

# 413
  • София
Благодаря за насоките, ще прочета книгите на Бари и ще събера още информация. Време е за промяна и сякаш вече нямам търпение да се случи Simple Smile

# 414
Здравейте, в интернет има сайт www.vzonata.com
Всичко е много добре и разбираемо обяснено, има рецепти, както и актуалната таблица с хранителните блокове.
Успех!

# 415
Както сподели и Лещичка и при мен се получи така. Доста свикнах с рецептите в зоната и сега като сме някъде на почивка или на гости и като хапвам извън моите си рецепти не се чувствам добре.
Случи се така, че две седмици не можах да спазвам режима и това веднага ми се отрази, както на стомаха, така и на килограмите. Така че продължавам с режима и се чувствам много добре,
макар че в повечето пъти си хапвам повече блокове от колкото трябва.

# 416
  • София
Портокалкова, Лещичка, благодаря ви за милите думи!

Както съм писала преди няколко страници, само прелистих по диагонал книгата "Зоната"; повечето от информацията, и най-вече  таблицата с храните и грамажите, четох и препрочитах на сайта, към който е пуснала линк Brandywine18. Там всичко е систематизирано по теми в отделни статии, а в допълнение има много полезни дискусии и вдъхновяващи лични дневници във форума към сайта. Там могат да се намерят и самите книги, разбира се. Така че всичко, нужно, за да започне човек, е на един клик радстояние. Simple Smile

Най-важното, което следя, е да се придържам към зелената част на таблицата и да нямам небалансирани хранения. Разбира се, че от време на време прескачам и в червената, особено когато вечерям в заведение, но се старая да допълвам бирата или виното с печени кюфтета или пилешко.

Много ми улеснява живота това, че закуската ми от 2 блока обикновено е мляко с кафе, а често другото хранене от 2 блока е  кисело мляко. Изобщо, кофичка кисело мляко или половин литър айрян или кефир са спасители, когато си някъде в движение и е време за ядене - хем са балансирани, хем ги има във всеки магазин.

Потвърждавам и аз наблюденията на Лещичка и Yasmin17, че навикът е голяма работа. Малко да се отклониш и тялото ти си иска баланса, а една от най-важните и най-окуражителни максими, която съм запомнила от четето, е, че дори да излезеш от Зоната, стигат само едно-две хранения, за да влезеш отново в нея.

Успех на всички!

# 417
Аз също искам да потвърдя, че с много по-малко храна не чувствам глад.
Когато съм се хранила извън зоната е имало моменти, в които практически хапвам много повече и като размери и като количество / отколкото по "Зоната"/ , но не само че не се чувствам сита, а има умора и отпадналост след това.
А в "Зоната" хем хапвам малко, хем се чувствам сита, хем съм бодра и енергична! Господ здраве да му дава на г-н Бари Green HeartYellow HeartHeart

Сега съм решила да си спретна гювече, някой да има предпочитана рецепта?

# 418
Sugar, аз правя сирене+ кашкавал ( или яйце), дом.сос и чушка в гювечето. Няколко кашута за мазнини.
Чаша вино или тиква( банан) за въглехидрат.
Сподели как си го направила, ако вече е готово.

# 419
И вкъщи са на почит гювечетата,за всеки според вкуса.Аз моето си го правя с гъби,малко картофи,червена чушка,кисели краставички,доматен сос и сирене.Ако някой иска,ще дам точните грамажи.

Общи условия

Активация на акаунт