ЗОНАТА и ние - тема 16

• 44 790
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Момичета, освен от фейсбук страниците от къде гледате рецепти? С две деца съм, едното новородено, искам да си направя списък с бързи и лесни неща за хапване и готвене.
Правила съм я, знам я, мъкнала съм кутии на работа, но сега нямам мозъчния капацитет да смятам. Трябва ми нещо по готово, ще се радвам на съвети

# 436
Добро утро 🌞.
Успех на всички с режима,на правилния път сте 🤗.
Духче,не е моя работа,но ако кърмиш не се ограничавай в зелена зона 🤗.
Иначе аз в началото си правех списък за пазар и залагах на лесни рецепти според вкуса ми,но пак си трябва малко планиране на самото меню,пазара и разбира се заготовките.Рецепти от групата гледам понякога,но общо взето се храня с 30-40 зонови неща,рядко разнообразявам вече или излизам от зоната с хранене.По празниците нямах излизания,бяхме си вкъщи четиримата,наблизо имаше сняг и ходихме с децата,честно казано с малки деца почивки по пълни хотели избягвам вече.Софри не правим,нямаме други хора в семейството,събирахме се с разни приятели през деня,но те си ме знаят че хапвам малко месо със салата и уважават различното ми хранене.

# 437
Кърмя, но доста оскъдно, основно е на Адаптирано мляко, с малко кърма.
Аз си имам цял албум в телефона със снимани зонови неща, които съм готвила във времето, проблемът е, че никъде не съм си записала количествата.

# 438
Като имаш време с таблицата просто попълни грамажите,бих могла да ти дам моя списък на неща,които ям,но не знам до колко ще е полезен,все пак повечето неща са преправяни според вкуса ми.Реално и аз не съм записвала грамажите освен в началото,сега вече буквално знам кое колко е на око плюс минус пет грама,14 месеца го ям все пак.Не помня похвалих ли ви се,една комшийка се зариби покрай мен да пробва зоната,беше почнала с Катина,чудеше се защо не и се получават нещата,показах и групата,взе да чете и да се образова по въпроса и сега вече си се храни зоново от няколко седмици.

# 439
Права си, май най сложно ми е да си напазарувам. Аз още помня грамажите на основните неща, които ядвх, предимно на протеините помня. Ще взема да се занеса до магазина и да купя малко основни протеини, другото го кмам в нас.
Аз ям основно скир с плод и ядки
Месо и риба с някакви добавки - бобови или безглутенова паста и зеленчуци.
Яйцата не ме държат сита много време.
Млечни избягвам, а и сега нямам време да пека Зинови печива.
И хлебчета от червена леща преди правих, после минах на един тричав хляб от лидъл.
Най любимата ми закуска беше палачинка от овесени трици с пуешка шунка, лютеница и малко плод за баланс на протеините.

# 440
Най-много килограми свалих хранейки се по-сухо. Обяд, вечеря основно ми бяха месо, яйца или сирене с обемна салата.  Закуска овесено блатче с нещо, междинна закуска ми бе скир с плодове.
След това започнах да включвам зонови печива и десерти, да си готвя макар и зонирано и килограмите се сваляха по-бавно.
Сега съм решила да ползвам кефир наместо скир т.к. имам кефирена гъбка.  Знаете ли като грамаж колко е и като като протеин или комбиниран продукт да го смятам, че нямам спомен .

# 441
Да,имаш ли протеина,въглехидратите все ги нагласяш.Ще пусна моя списък за пазар,може да е полезен все пак.Направих си го втория месец в зоната и общо взето и до сега съм с него има безброй вариации на приготвяне на зонова храна,просто се съобразете с вкуса си и щедро с подправките при готвене.
Скрит текст:
Протеини
1.риба(скумрия,тон);
2.пилешки гърди(на филе,пържоли,хапки или готвено ги ям);
3.пуешка шунка(купешка на лидл ям,пробвах с домашна,но много суха ми се получава на фрайера);
4.свинско месо(най често на филе го правя,бон филето предпочитам,но купуваме и ребра за свинско с кисело зеле сега зимата,понякога готвя и в гювеч),кайма смес мелят ми я на място;
5.яйца(не хвърлям жълтъците,но и рядко ям  повече от веднъж седмично омлет,предимно за готвене ползвам яйцата);
6.протеин на прах (моят е ванилия изолат,но се препоръчва чист изолат принципно);
7.извара,скир,кварк,прясно мляко понякога и кисело,котидж,моцарела,сирене обикновено,кашкавал от млечните.
Въглехидрати
1.бобови всякакви имам-грах,леща,царевица,боб,нахут,ориз,пресни зеленчуци според сезона,замразени също ползвам зимата (броколи,карфиол и морков има готови миксове),които харесвам и стават бързо на кукъра,имам и домашни консервирани домати,печени чушки,кисели краставички и кисели моркови,домашни картофи също взимаме и ползвам;
2.хапвам зелена Живена,тя ми харесва най-много от всички хлябове,с един хляб карам две седмици някъде.Правя овесени/нахутени/лещени блатчета или тяхни зонови вариации;
3.плодове всякакви, и сезонни и замразени ям ,по един два плода не ден не прекалявам;
4.овесени ядки,триците не ми понасят,при нужда в манджа слагам пълнозърнесто брашно,имам и корнфлейс и хуск за хапки и панировка;
5.мед,други подсладители не ползвам;
Мазнини
Зехтин,авокадо,ядки,тахани,маслини,много рядко сметана при готвене добавям,черен шоколад(74% на лидл марката харесвам).

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 09:57 от Лещичка 💙💚

# 442
Аз си "подарих" книга на Катина за празниците с цел готови балансирани  рецепти с дадени грамажи  и по-бързо приготвяне. Тя не веднъж е казвала, че не може да готви и това си личи в рецептите. Т.е. за набързо стъкмяваме на нещо с готови грамажи върши работа, но няма нищо уау. Както и при рецептите в сайта ѝ, има какво да се пипне в ястията, за да се получи по-вкусно  и добре приготвена храната. Но признавам, че е голямо улеснение да ровна с търсачката в сайта ѝ или другия за зоната и да стъкмя нещо за хапване, без много да го мисля и изчислявам.
На мен не са ми удобни постовете във фб групите, а и ми излизат повече сладки печива, но пък тях ги избягвам. Предпочитам солени порции и плод. Печива също солени и то за закуска в офиса. Скир с плодове нещо не мога да му свикна. Не е съвсем по моят вкус, но си правя понякога за разнообразие.

# 443
Аз започнах лятото първият път и ми беше много лесно, защото има свежи зеленчуци, домати и краставици. Правех си една голяма салата и се наяждах. При мен проблемът е, че трябва да имам количество. Зимата ми е трудно, не обичам зелени салати, безвкусни са ми.
Свалих си и едно приложение за упражнения и от понеделник почвам. Понеже обичам плодове, съм решила вечерята да ми е някакъв сух протеин, за да мога да имам повече блокове плодове, но не съм измислила още какъв.

# 444
Лятото е голям рай с тези зеленчуци,зимата много са ограничени,но пък има кисело зеле и туршии за който обича.
Алекса кефира е смесен продукт,в таблицата 1% е 1БПВ за 250 гр. порция.Предполагам твоя е пълномаслен щом е домашен,аз бих го броила като балансиран продукт 200-220 грама,но ако някой ползващ го може да даде по вярна информация.
Аз съм опитвала купешки и не ми допадна вкуса.
В началото е логично да падат по лесно килограмите,като са повече.С времето и организма привиква.От повечето четени истории в групата,последните десет килограма падат най-бавно и трудно.Но вкарате ли леки упражнения сантиметрите летят.Все пак килограмите са просто цифра.Аз цял живот бях 43кг.,на 160 см.,слаба,но жилава.Сега съм с десет кила отгоре,но с леко оформени мускули и извивки и се харесвам много повече от преди 10 години,когато бях 43.Нямам желание да свалям повече,нито да нося детски размери дрехи(дано не се обиди някой 🤗).

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 09:59 от Лещичка 💙💚

# 445
  • Пловдив
Аз също съм настроена да почна, че с тая предмено съм ужас около корема.
Искам само 5, 6 килца.
Трудно ми е да съчетавам кое с кое и аз търся готови рецепти.

# 446
И аз съм в премено и имам чувството, че всичките кг са ми на корема. То не е само чувство, де. Чак се замислям и на фитнес да ходя, ама нямам наблизо.
В Лидл има едни пушени скумрии, по 3 ПБ, ще си взема от тях. Често ги ядях преди.

# 447
Ето това беше моята вечеря снощи : Варена мусака в червена зона обаче https://www.vzonata.com/varena-musaka-ozonka/
Тъй като рецептата е за 12 блока, а вкъщи ще я ям само аз, я преизчислих за 9 блока. Съответно изключих тиквичките, промених малко съотношението на зеленчуците и намалих количеството на каймата. Много вкусно се получи. Препоръчвам за тези от вас, които обичат български гозби.

# 448
И аз обмислям малко пак да се завъртя повече в зоната. Без захар, сладко и с много ограничени въглехидрати, заради ИР, неискам пак да вдигна стойностите, тъкмо ги оправих...
Иначе аз свалих доста с рецепти главно от Катина, вкусни - невкусни, поне са лесни и при мен действаха. Но аз и тренирам, понне 3-4 пъти седмично, даже последната седмица станаха 5 пъти. Но и храната е многоо важна така, че ще се мъча да спазвам зоната AGAIN 🤣😉

# 449
Здравейте! Присъединявам се и аз към вас, от днес.
Преди година се хранех по Зоната дълъг период, но започнахме ремонти, беше неудобно и уж за малко спрях. Та до сега. Чувствах се добре, не ми беше голям зор, свикнах лесно, за това се и връщам.
Ще се радвам темата да стане по-активна! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт