Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 76

• 40 623
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
Аз бях при нея преди година. Изписа ми доста хранителни добавки и изследвания. Изпрати ми и 4 варианта на режим, като ми препоръча да следвам LOW FODMAP. Сумата за прегледа и изследванията надхвърлиха 300 лева, а и добавките са доста скъпи. Не знам, страшно много ми се виждат 300 лева....

# 196
Аз бях при нея преди година. Изписа ми доста хранителни добавки и изследвания. Изпрати ми и 4 варианта на режим, като ми препоръча да следвам LOW FODMAP. Сумата за прегледа и изследванията надхвърлиха 300 лева, а и добавките са доста скъпи. Не знам, страшно много ми се виждат 300 лева....

Би ли споделила какви добавки изписва?

# 197
Аз съм забелязала, че всички цитират дословно американски автори на книги. Без самите те нищо да разбират. Copy-paste.
Съдя за това, понеже никъде не се говори за местни натурални източници на полезни вещества. Най-вече ми прави впечатление за рибата. И на форума всичко живо говореше  за риба тон,сьомга .Никъде и дума за шаран, чернокоп , паламуд или други местни, български продукти.

# 198
А колко тежки метали има в тия риби, въобще не се коментира

# 199
Тези 300 лв ги е сложила за да спре наплива на нови пациенти.
Maria_1979 би ли споделила как се чувстваш след тази една година? Има ли подобрение? Заслужава ли си чакането и парите?

# 200
Днес слушах една лекарка, която каза, че приемът на биотин може да влияе върху резултатите на TSH хормона, а заради косопад много дами му се нахвърлят и реших да споделя и с вас.

# 201
Днес слушах една лекарка, която каза, че приемът на биотин може да влияе върху резултатите на TSH хормона, а заради косопад много дами му се нахвърлят и реших да споделя и с вас.
Toва ми се случи миналата седмица и даже писах тук...сега съм спряла една седмица всякакви добавки превантивно и утре отивам да ме бодат пак Sad

# 202
Не вярвам тсх чак толкова да се повлияе от биотина.
Когато ме дигностицираха с хипер, пусках тсх през 30-40 дена в началото, след това през три месеца.
Общо взето няколко години често го пусках, пред това време съм пила разни добавки за косата, не е имало нещо което да усъмни, че нещо друго е повлияло на резултатите.
Или пък ако е повлияло, не е било нещо значително.

# 203
Здравейте, писах в друга тема и ме посъветваха да пиша и тук за мнение, та споделям написаното:

""Здравейте, бих искала съвет от ваша страна! Момиче на 23г съм, преди 2г започнах да се чувствам много зле, паник атаки, сърцето ми биеше над 140удъра в минута, отидох на кардиолог, но всичко беше наред и ме посъветва да отида на ендокринолог с изследвания, TAT, MAT, TSH, FT3, FT4. Отидох и само TSH ми беше 5 и нещо, започнах да приемам сироп, който ми влияеше супер зле. Спрях го за около година, но дойде кулминационния момент, оплакванията ми рязко се влошиха и започнах да ходя при различни ендокринолози, защото оплакванията ми и изследванията не съвпадаха. Отидох на ехография на щитовидната жлеза и ми откриха и кисти и някакви други образувания, за щастие не са големи - 4мм, посъветваха ме да я следя на 6месеца. След това отидох в специална клиника по ендокринология и ми казаха - еми отиди си направи изследвания и на стресхормон и още някакви неща, всичко е в норма освен TSH, който стигна 7.67, отказаха ми да направят ехография, въпреки че беше минало доста повече от 6 месеца от последния преглед. Започнах да изпитвам ужас от това да излизам навън, вцепенявах се за около 30 минути, плачейки и не знаех какво да направя, отидох до личния ми лекар, който ми каза пе заради щитовидната жлеза изпитвам нервност и от емоционалното ми състояние и че не споделям изпадам имам паническо разстройство, изписа ми Алора при нужда по 2 таблетки, пих 2 пъти при нужда но ставах неадекватна и ги спрях. Изписаха ми Еутирокс от 25мг, първата седмица да го пия по 1 а после по 1 и половиня, обаче оплакванията ми вместо да се подобрят се влошават. Вечер не мога да спя, а когато спя не мога да се събудя, изпитвам болки в тялото, много силна тревожност и съм много емоционална. Разбрах че козметиката дъщо влияе на щитовидната жлеза и преминах изцяло към органична, но ефект няма. Когато започнах да ги пия бях качила до 49кг с много усилия, а сега съм 47, нямам никакъв апетит вече и изпитвам страшно главоболие, гадене и болки след хранене, вие ми се свят и усещам повече горещина, болките в тялото. Честно да ви кажа ми писна от лекари, от аптеката до нас ме посъветваха да отида в ИСУЛ, но след като приемам лекарството 2 месеца, за да подейства уж. +имунната ми система е станала много крехка и супер много се пазя в момента, защото и най-лекият вирус го карам много тежко. Въпросът ми е къде бихте ме посъветвали да отида на преглед и ако някой от вас се е сблъсквал с подобен проблем да сподели! Това Хашимото ли е? От вдигането на дозата страничен ефект ли е, докато тялото ми привикне?/не привиква вече около 20 дни/ Съвет за специалист моляя /без ендокринологията в София/, за всякъде в България съм съгласна! Как бих могла да успокоя сърцебиенето и пристъпите без да приемам Не билкови лекарства?

При предпоследната ендокриноложка, при която ходих ми каза че имам Хашимото, личният ми лекар също, а последната ми постави диагноза автоимунен тиреоидит. Разбрах че е едно и също. Сега ще ви кажа резултатите от последните изследвания:
Ft3 - 5.19 от 3.1-6.8
Ft4 - 19 от 12-22
ТАТ - 14.7 от <=115
МАТ - <9 от <34
За ехографията под снимките пише "Структура нормоехогенна с дискретни дифузки структурни промени; и в двата лоба по една малка киста с диаметър 4мм и по един микрокалцификат тип "опашка на комета"" ""

Какви допълнителни изследвания да си направя? Посъветваха ме за магнезий, желязо, витамин B и D, инсулин, кръвна захар, холестерол и полови хормони, трябва ли още нещо?
Бих искала да ми дадете и мнение за ендокринолог.
Четох някъде, че и бъбреците и черният дроб оказват влияние, това вярно ли е?
Може ли симптомите ми да са породени от нещо съвсем различно от проблема с щитовидната жлеза?
Да добавя за "кулминационния момент" - без причина и притеснение все едно нямах контрол над тялото си, то си върши нормалните неща, а аз съм като в транс, не можех да помръдна по мое желание, докато съм в това състояние. Не мога да го опиша точно.
При тогавашното ми ходене на лекар /когато изследваха и стресхормона/ видяха че тромбоцитите и левкоцитите ми са ниски, посинявах много много лесно, в този период не можех да стана от леглото /буквално/ с дни, беше почти лято и еднокриноложката ми каза цитирам" ще дойдеш пак като стане студено октомври-ноември да видим как ще си", но дойде есента и се разболявах от нищото 3 пъти, пиех антибиотици по препоръка на специалист и от тогава пия имуностимулант. Мина периода от 2месеца след боледуване. Таа дадоха ми направление за хематологията в София, отидох веднъж-грешно направление, взех правилното и отивам пак след 10 дни на назначената дата за "прием" и системата ми го била изхвърлила /много рядно се случвало", назначиха ми нова дата и се разболях отново след месеци борба и пазене и реших, че няма смисъл да бавя повече приема на Еутирокс и от тогава го пия. Не знам дали има общо хематологията с ендокринологията, но реших да споделя.

Да добавя и че преди време ми се подуваха лимфните възли около ушите и подмишниците, отминаваха за около седмица, доста време /около година и нещо/ не се бяха подували, но онзи ден ми се "възпали" лявото ухо от страна на лицето, не ме боли вътре в ухото.. и ми се поду в дясно на гушата, не е сливица /страдала съм и знам/ на допир не е много болезнено и е с овална форма около 1см и нещо?
Посъветваха ме да не приемам имуностимуланти?
Благодаря много за отоворите!!!

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 03:01 от MaggieGM

# 204
Здравей,
На мен ми звучи основно на психическа основа проблема. Преминаваш ли през нещо трудно като раздяла или нещо значимо,като емиграция например или аборт или Много стрес в работата. Да нямаш някой гаден мъж в живота си? Звучи ми на мен като бърн аут или повишена тревожност.Аз не виждам от изследванията ти да имаш завишени антитела. На база ехографията ле констатираха Хашимото? Аз честно казано от 15 години съм с болестта и нямам нито един от изброените симптоми.
За лимфните възли ми хрумва само да се изследваш за мононуклеоза / вирус на Ебщайн Бар. Може да започнеш Боуен терапия за да намали тази тревожност. И разкарай всички гадни мъже от живота си ,това е много важно.

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 14:01 от Empathy

# 205
Maria_1979 би ли споделила как се чувстваш след тази една година? Има ли подобрение? Заслужава ли си чакането и парите?

Аз чаках също една година, за да дойде време за моя час. Бях подготвила обстойно изследванията по списък, изпратих стари епикризи, тъй като имам и доста операции. Бих казала, че съм доволна и се чувствам по-спокойна. Да, насоките на доктор Недялкова, но и различната нагласа, която се опитвам да приложа, ме карат да се чувствам по-добре. Ако трябва да съм честна, не пия всички добавки. Имаше въпрос кои са, но не бих ги цитирала, тъй като те са 14 на брой и са за различни заболявания, не само за щитовидна жлеза и ИР (Това е и нож с две остриета. Ще влезе някой, ще прочете, ще си ги купи....., а те не са никак безобидни.).
Следвам страницата на лекарката и в социалните мрежи. Вие, тук, ми помогнахте да започна хормон, тъй като бях "смазана", а предишната ми ендокриноложка ми обясняваше да си ям всичко, иначе е стрес....Лутах се сама, защото не можех да вярвам на жена, която тежи над 100 кг. да ям всичко, не ми трябва хормон, малко селенче. Знам, че някои тук следват кето и НВХ и се чувстват добре, но моите показатели се бяха влошили много. Да, бях свалила 4 от 10 излишни килограми, но бях парцал. Реших да послушам д-р Недялкова и включих елда, киноа, моркови, зелена ябълка и след 40 дни нямах тежки хипогликемии и кръвната ми захар и инсулинът бяха спаднали. Виждате как при всеки действа нещо различно, всеки организъм е различен. Не консумирам хляб, ориз, картофи, все още се "страхувам" от плодовете.
Доволна съм и от себе си-малки крачки, все още не са достатъчни, но са факт.

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 11:29 от Mаria_1979

# 206
Здравейте! Виждам, че много от вас имат опит с течната форма на т4, а има ли такива, които приемат Тирозинт. Заради ХЗТ при менопауза не успявам да овладея ТСХ и да постигна оптимални стойности на ФТ3 и ФТ4 и се чудя, дали наистина тирозинт се усвоява по-добре. Не успявам да спазвам времето от 30 минути преди да пия кафе заради начина ми на живот, но преди пиех хормона през нощта и пак нямах добри резултати за дълго време. При Тирозинт виждам, че има и доста варианти за точно дозиране, а при еутирокс не успявам винаги да разделя правилно таблетките.
Включвам се и с молба за координати на кадърния еднокринолог. Последно посещавах доц. Тодорова, но не съм доволна.

# 207
  • София

To хубаво да спре наплива, но за една година вдигна цените близо 3 пъти. А старите пациенти как да си запазим час? Уж трябваше да се обадят, но така и никой не го направи. А пък това за вторичен преглед до 1 месец, забрави направо.

# 208
Е....това никак не е добре...никак  !

# 209
Тя така или иначе е в полза само на много малко хора. По важното е други ендокринолози да вземат пример от нея, и да поемат по нейният път.

Общи условия

Активация на акаунт