Кипър /Тема 2/

• 10 021
  • 171
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Много благодаря за отговорите. А какво бихте посъветвали-отсядане на изток или на запад? За 5 дни няма да може да обиколим навсякъде, предпочитаме активно разглеждане. И препоръка за място за отсядане търся. Благодаря отново.

# 46
За тези Тюркоазени води как сте стига, къде се намират

Харесала съм този хотел в Ларнака

Някой ходил ли е?

Без кола, не искам да карам там
Как да стигнем до тези води, където се е къпала Афродита?!!!
Може ли да се плува там или и само като разходка

# 47
  • Сф
Това е локацията, има доста тур бюра, които предлагат полу/целодневни екскурзии до там по вода или суша.
Горещо препоръчвам да си наемете кола, аз също не бях карала десен волан, но за 1-2 дена свикнах

https://maps.app.goo.gl/zFwFymSz5mUBHBDV7

# 48
Скалата на Афродита е близо до Пафос. Относно тюркоазените води, навсякъде в Кипър са такива.   Може да направите разходка с корабче навътре в морето, сега се сещам за района на Каво Греко, там може да се насладите на цялата им прелест. Атракционните корабчета предлагат и спирка за гмуркане и плуване в тези тюркоазени води.

# 49
  • Сф
Скалата на Афродита и Баните са различни локации, на около 1-1.5 часа разстояние с кола.

# 50
Моя грешка. Чела съм по диагонал. Мислех, че пита за скалата на Афродита.

# 51
Здравейте. Някой знае ли автобусни фирми в Северен Кипър, освен Къбхас (която прави връзка на летище Ерджан с няколко града)? Искам да потърся в интернет техни сайтове, но не знам кои са фирмите (както например в Турция най-известните са Metro, Has turizm, Pamukkale, Nișikli, Varol...)
Тази седмица  след нощувка в Северна Никозия имам пътуване до Гирне (Кирения), виждам на Google Maps къде е автогарата, но искам да разбера кога има автобуси до Гирне и на кои фирми. Иначе на място мога да видя, ама да не стане, че да чакам с часове, а да си направя плана предварително.

На връщане имам полет от летище Ерджан, така че от Гирне до летището с Kıbhas https://kibhas.org

# 52
Предстои ми пътуване в началото на октомври до Ларнака.
Резервира ли сме хотел в Агиа Напа. Гугъл мапс не ми дава никакъв градски транспорт и не знам
как да се придвижим до там. Може ли да ми кажете как да си структурирам пътуването. В Ларнака навигацията с Гугъл мапс работи ли за градски транспорт или някакво друго приложение.

# 53
  • София
Има приложение cyprus bus,което работи много точно.Иначе от Ларнака има редовни автобуси за Агия Напа.Тръгват от спирка Фуникудес .Това е на самата крайбрежна.И разписанието на транспорта го има в сайта .
Намерих снимка на разписанието от спирката.

Купувате билети от шофьора.После приложението ви следи къде сте и къде трябва да слезете

# 54
Никой не отговори, но си намерих сам отговора на място, маршрутки има от Лефкоша (Северна Никозия) до Гирне, 100 лири е билетчето, пътува около половин час.
Поздрав от Гирне.

# 55
Diziler, може ли малко повече  информация? Маршрутките от къде тръгват в Никозия, на колко време са и съответно на обратно има ли същия ден? Иска ми се да отскоча до Гирне, но не зная дали е осъществимо за ден от Ларнака.

# 56
Е чак от Ларнака не… за един ден ще е голямо препускане. Препоръчвам Ви нощувка в Северна Никозия (там са евтини, а и е красиво, има какво да се види, да се пообиколи тази част на Никозия поне за 2 часа), мога да Ви препоръчам TaşEV guesthouse, много мили хора… Закуската си е направо царска
Скрит текст:
. В този хотел, както и в района около него, тоест близо до буферната зона се хваща безплатният интернет от ЕС роуминга. По-на север вече не.
При кръговото, където е Girne kapısı (Kyrenia gate) има маршрутки, които са много начесто, по няколко на час. Като се напълни и тръгва, няма конкретно разписание. 100 лири е билетчето, пътува 30-40 мин.
В Гирне си струва да се види старият град, калето, пристанището (едно до друго са). Плажовете са в покрайнините. Bella Marin e на 1.5 км от стария град и може пеша, но е платен плаж. Има градски, обществен плаж… Караоланоолу (Karaoğlanoğlu halk plajı) на 4 км от центъра, за там трябва маршрутка, 35 лири е (почти 1 евро).
Но ако не Ви целта да ходите на плаж, старият град Ви урежда идеално. Аз нощувах в Kyrenia British Harbour Hotel, до брега долу, където са заведенията при крепостта, супер местенце.

Летя от летище Ерджан (източно от Северна Никозия), трансферни автобуси има на КъбХас www.kibhas.org
Тръгват от кръговото до Аркън Хотел Колони. Билетчето е 350 лири. Ако се купи онлайн е с 10% индирим. Значи 315 лири.
Скрит текст:
Само да знаете, всичко е в турски лири (може и с карта),  не важи роумингът за ЕС, който важи в гръцката част. Ако имате eSIM си купете 1 ГБ от AirAlo например.

# 57
Явно ще пропусна и този път, защото всички нощувки са ми резервирани вече. Може би другия път. Благодаря за детайлната и полезна информация.

# 58
Много е полезна информацията за Турската част. На нас ни предстои ходене до Кипър с цел разходка, не плаж и събирам информация и за двете части където с какво може да се отиде. Всяка подобна информация, извън плажуването, ми е полезна.

# 59
Явно ще пропусна и този път, защото всички нощувки са ми резервирани вече. Може би другия път. Благодаря за детайлната и полезна информация.
Поне до Никозия отидете за един ден. Гръцката част си струва в частта близо до границата (старият град), минавате през Check point (няколко минути през буферната зона) и после влизате в турската част, която също е много красива. В началото ще имате покритие на EU роуминга. После си гледайте картата през MAPS ME (там може офлайн), има един Büyük Han, който е красив и много чужденци го посещават. Няма високи сгради, няма ново строителство, за разлика от Гирне. Стари къщички, тесни улици. За 2-3 часа си струва да се обиколи. Всичко е на пешеходно разстояние, не е голямо. Връщате се после по същия начин. Навсякъде може да се плаща с карта, така че дори да нямате турски лири, няма проблем. За хапване… аз предпочитам веригата Tavuk dünyası. Но е по-скъпо от тази в Турция.

P.S. По-може да кача снимки

Общи условия

Активация на акаунт