Кипър /Тема 2/

• 10 003
  • 170
  •   1
Отговори
# 30
Стига, де, точно с кръговите е най-лесно, има и стрелки,  а и гледаш, къде върви предната кола.
Най-интересно е, когато трябва от основния път да направиш завой и няма никой друг завиващ, тогава се започва, а в лявата лента, а в дясната😀

# 31
Здравейте ,търся препоръки за рент-а-кар в Агия Напа .

# 32
  • Сф
Не сме в Агия Напа, но рент-а-кари в Кипър има под път и над път. Освен, ако не ви трябва от летището, препоръчвам на място да вземете. Наистина са на всеки ъгъл и все ще намерите налични коли.

Утре си тръгваме от Пафос. Успях да се настроя и нямах проблеми с десния волан. От начало малко тегаво беше, имах 1-2 ситуации, че не прецених кой е с предимство, пусках чистачки вместо мигачи, но като цяло беше добре.
Рентакара беше най- доброто решение, което можех да направя. Спукахме се от обикаляне- планинските селца Лофу и Омидос, водопади, каньона Авакас, Баните на Афродите и къде ли още не.

# 33
  • Велико Търново
Здравейте ,търся препоръки за рент-а-кар в Агия Напа .
Ние сме наемали от STEVENS, тази година отново съм си резервирала от тях

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:05 от Доти

# 34
Здравейте, Кипър е любима дестинация.  Особено Протарас. Сега обмисляме посещение т.е отсядане в северна част, Кирения. Трябва да ползваме трансфер, вероятно от мястото за настаняване, което ще избера, ще съдействат. Ориентировъчна цена, ще бъдем 4-ма, ако може някой да сподели. Не искаме all inclusive хотел, по-скоро нещо със закуска. Въпросът ми е в кой край на града да се ориентирам да търся, където има хубав плаж и да е сравнително на пешеходно разстояние от мястото за настаняване. Всякакви съвети и коментари са добре дошли. Благодаря предварително 🙂

# 35
Не сме в Агия Напа, но рент-а-кари в Кипър има под път и над път. Освен, ако не ви трябва от летището, препоръчвам на място да вземете. Наистина са на всеки ъгъл и все ще намерите налични коли.

Утре си тръгваме от Пафос. Успях да се настроя и нямах проблеми с десния волан. От начало малко тегаво беше, имах 1-2 ситуации, че не прецених кой е с предимство, пусках чистачки вместо мигачи, но като цяло беше добре.
Рентакара беше най- доброто решение, което можех да направя. Спукахме се от обикаляне- планинските селца Лофу и Омидос, водопади, каньона Авакас, Баните на Афродите и къде ли още не.
Бихте ли разказали повече. На баните и скалата сме били

# 36
  • Сф
От рекламните табели на тур агенциите в Пафос набелязах еднодневни екскурзии, на които да отидем с колата. Качвам снимка тук, а като се приберем ще напиша и по- подробно.

# 37
  • Сф
Да споделя впечатления за Западната част на Кипър.

Не ходете август! Ужасно горещо, но в съчетание с влага над 80% всеки ден, е нещо ужасно. Местните казаха, че октомври е перфектно за почивка там.
Кацнахме в Пафос, автобусът от летището е 2е възрастен, 1е дете, но е през 1ч20мин. За щастие го чакахме само 10 минути.
Бях се чудила дали да взема кола под наем от летището, но заради обратния волан се бях отказала.
Пафос е един своеобразен Слънчев бряг, според мен. 60% англичани, 30% руснаци, 10% евреи. Всички говорят английски, магазините и ресторантите- всичко е англо-ориентирано, менюта, храна, продукти. Доста се разочаровах от малките плажове в града и затова наех кола. Рент-а-карите са на всеки ъгъл, има много компании и избор. Аз взех от човека, който беше в сградата на апартамента, който бяхме наели през Букинг. 35 евро на ден за Мазда Демио, автоматик. 100 евро депозит, с excess  по застраховката 300 евро. Доста гъвкави бяха и ми харесаха повече от големите рентакар компании.

От рекламните табели по улиците и от гугъл мапс набелязах места, които да посетим. Всяка сутрин тръгвахме от Пафос и вечер се прибирахме. Пътищата са добри, но се кара с 50-60км поради завои, баири,трафик и много населени места.

Първият ден с колата тръгнахме от Пафос към Корал бийч, който много ни разочарова. Нищо особено, претъпкано. На картата видях Cave beach и потеглихме натам. Прекрасно място, интересни скали, образува се естествен лагуна с морска вода, плитка, идеална да се потопиш и разхладиш. Много ни хареса там.

След това се насочихме към потъналия кораб Едро 3ти, на който се снимахме. Можеш да се гмуркаш около него, но достъпът е по скали и заради детето си го спестихме.

От там се насочихме към водопада Кремиотис, който си беше разочарование. ОСтавя се колата и после се върви, но печеше много, дехидратирахме се, а водопадът беше едно църцорче малко, което не си струваше. Не видяхме синьото басейнче, което ми излезе на гугъл снимките.

2ри ден- поехме да видим планинските селца на Западен Кипър. Първо спряхме на скалата на Афродита- рожденното ѝ място. Нищо особено, ама с маркетинг и няколко истории кипърците са го превърнали в забележителност.  След това селцето Лофу- невероятна красота. Много италиански дух, малки китни къщи, реставрирани, тесни улици, цветя, нарове, цветни врати и прозорци. Прекрасно място!  Разходихме се 1-2 часа и от там към водопада Миломерис. Беше по- голям от този предния ден, но адски пренаселен, студена вода, блъсканица. Евентуално много рано или много късно трябва да се отиди там. После поехме към селцето Омодос- същински Созопол. Стари къщи, но доста по- туристическо от Лофу. Много таверни, има манастир, но за по- малко от час го обиколихме и си тръгнахме.

3ти ден- каньона Авакас- нереално място. Не съм била на Гранд Каньона в Щатите, но предполагам, че така изглежда. Има вървене 20тина минути от паркинга до каньона, но си струва. Магично място, внушително. На детето много му хареса.  След него отидохме на плаж на Agios Georgios Beach- приятен малък плаж, със спокойна вода. Обядвахме на рибената таверна горе- много вкусна риба.

4ти ден- ходихме до Лачи и Баните на Афродита. Супер плаж- водата е много синя, почти спокойна, много ни хареса. След това взехме корабче от Лачи до Синята лагуна. Уж минават пак през Баните на Афродита, но от корабчето не може да се види колко е хубава водата. Синята лагуна е нереално синя водата. вижда се дъното, има час време за плуване и после корабчето се връща. Цената за 4ма възрастни и 1 дете беше 82 евро. На пристанището в Лачи има много такива корабчета, като можете и малко да се попазарите. Има и целодневни круизи с обяд, но не си заслужават, според мен.

5ти ден- Тръгнахме пак от Пафос на север към Агия Марина и Помос. опитахме се да стигнем до един див плаж, но не успяхме. Тази част на Кипър е много по- спокойна, нетуристическа, напомня за Гърция. В крайна сметка се върнахме назад в посока Лачи и понеже ни беше напекло, спряхме на първия плаж, който видяхме- на Аргака бийч. Много камъни във водата, цели скали, до този момент можехме да минем без обувки за плуване, но там беше наистина гадно. Но най-голямата изненада беше, че този плаж се оказа пълен с гнезда на костенурки Simple Smile Бяха грижливо отбелязани, някои се бяха излюпили, някои още не. Ако бяхме останали до по- късно вечерта, сигурно щяхме да видим малки, сега август- септември е пикът на излюпването.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 22:26 от Miraj*

# 38
Август Ви се е сторил много топъл, защото не сте били през юли в Кипър Simple Smile. Той е по-топъл от август, защото и през нощта температурите са около 30°.

# 39
И Агия напа е Слънчев бряг. Там са партитата, алкохола и наркотиците. За последното предполагам де.

# 40
  • Сф
Да, това го бях чула. Щом Пафос ми е Слънчака, не мога да си представя Агия Напа какво е...

П.п. Пафос нямаше дискотеки, или поне не видях, но барчета, заведения, светлини, магазини колкото искаш.

# 41
Имаше наркотици колкото искате в Агия Напа още преди 25 години. Виждала съм как си предават разни неща по дискотеките, че и отвън. Но тогава и аз бях на 20 и ходех по дискотеки 😂 Не е по-различно и сега. Дори се знае, че най-големият дилър за околността е собственик на една от големите дискотеки.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 14:31 от Venel82

# 42
  • Варна
Здравейте, има ли ограничения да се наеме автомобил от Ларнака и да се ползва хотел в Северен Кипър? Има ли някакъв риск при преминаване или да търся хотел в Кипър?  Препоръка за апартамент или вила подходящи за 5 човека, ако имате ще съм много благодарна.

# 43
Здравейте, има ли ограничения да се наеме автомобил от Ларнака и да се ползва хотел в Северен Кипър? Има ли някакъв риск при преминаване или да търся хотел в Кипър?  Препоръка за апартамент или вила подходящи за 5 човека, ако имате ще съм много благодарна.
Два пъти наемаме кола в Ларнака, нищо не казаха за северен Кипър. И двата пъти ходихме до Фамагуста. Застраховката за колата не важи за севера. На границата кипърските турци питат дали имаш застраховка за там, ако нямаш те пращат на отсрещното гише. Струваше 20 евро за три дни. Имаше и за повече дни. На следващия ден пак ходихме, видяха,че е валидна и веднага минахме.

# 44
  • София
Тъй като наехме кола през сайт с много фирми, които предлагат коли под наем, в условията на много от тях си пишеше, че е забранено да се ходи в северната част. При други нищо не пишеше. Избрахме от вторите. Случихме на българин, който ни обработи документите за колата. Каза, че ходенето в другата част на острова е на наш риск и застраховките не важат. На границата никой не прави проблем. Плаща се застраховка, но тя е гражданска отговорност,  а не Каско. Ако стане катастрофа или я откраднат е за наша сметка. Wink Въпреки това не спряхме да обикаляме 3 пълни дни (турската застраховката беше за толкова). Обичаме по-спокойни места, без много туристи и определено северната част ни хареса повече. Може би е възможно да се направи застраховка към някоя външна фирма за тези дни, но не ни се занимаваше да търсим. Рискувахме и ходихме без.

Общи условия

Активация на акаунт