Кипър /Тема 2/

• 10 183
  • 172
  •   1
Отговори
# 90
  • София
@a_angelov не е казал кога ще лети (през зимния сезон ли)
Как да не е казал?
Здравейте,
Моля за съвет - как най-бързо с автобус да се придвижим от летището в Пафос до Ая Напа. Кацаме към 10:30 с раян.
Другата ни опция е с Wizz, но полета каца към 15:30, което ми се струва доста по-късно. Гледах, че има възможност с 613 до гарата, след това до Никозия и прекачване там за Ая Напа. Други идеи/ възможности има ли? Ще пътуваме в края на този месец,

# 91
Окей, не съм дочел докрая. Значи е по зимното разписание на полетите, това ме интересуваше. А билетите купени ли са? Че вече е 14 ноември, а “в края на месеца” е след 2 седмици, ние тук даваме акъл на кое летище да кацне…

# 92
Не съм купил още билети, тези дни ще е. Цените са еднакви  с wizz и ryan, но идеята ми да летим до Пафос и отседнем в Ая Напа е, че кацаме сутринта 10,30 и въпреки прекачване в Никозия ще стигнем в Ая Напа около 15 или 16ч. А с полета на wizz ще кацнем в 15,30-16ч, което докато стигнем до Ая Напа ще мине още някой час.
Та само това ми бе чуденката - за транспорта. Но явно ще е на отиване с wizz, а връщането с ryan, че в този ден за връщане са само те.

# 93
За втори път пишете "прекачване в Никозия" и за пореден път Ви казваме, че прекачването не е там! Четете с разбиране, моля Ви.  Даже беше публикувана и карта на предната страница. Пътят от Пафос до Никозия минава почти през Ларнака, защото се заобикаля, не минава през планината. Защо Ви е да минавате през столицата?

При кацане в Пафос, прекачването е на автогарата в Пафос. Има само един автобус до А.Напа и той е в 16 ч.  После спира в Ларнака, за да свали някои хора и да вземе нови, после продължава до А.Напа. И в такъв случай е по-умно просто да си вземете Уизеър, дето каца в 15.30, защото ще стигнете по-рано до А.Напа, отколкото, ако кацнете с Раянеър сутринта.
Видях цените на билетите  на Уизеър за края на ноември, супер ниски са, взимайте директно.

Пътят от Пафос до Аия Напа не минава през Никозия, а през Ла̀рнака.  Иначе Вие, ако искате, и през ККТС минете, "за по-бързо".

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 18:08 от diziler

# 94
И аз да се изкажа 😃, че септември го правих това с кацането в Ларнака и от там директно към Аия Напа. Ами…, ако реша да отида пак не бих го направила така. Бих останала да нощувам в Ларнака и на следващия ден да тръгна към Аия Напа. Доста време чакахме автобус от летището към града, после на косъм беше да изтървем тоя към Аия Напа.
Кацане в Пафос и директно тръгване в посока другия край на острова пък ми се вижда абсурдно.
Вземете предвид и ранното стъмване по това време в Кипър.

# 95
Здравейте. Благодаря за полезната информация, която споделяте! Ще бъда 4 дни в Кипър в края на ноември. Ще наемем кола и обикаляме. Това е маршрута, който съм избрала. Ще съм благодарна за вашето мнение и съвет преди да съм запазила местата за настаняване.
Ден 1: Четвъртък – от Пафос до Никозия
- Пристигане в Пафос (10:30) – Вземане на колата под наем от летището.
- Маршрут: Пафос – Никозия (разстояние: ~150 км, време за пътуване: ~2 ч.)
- Забележителности по пътя:
  - Манастир “Свети Неофит” близо до Пафос – кратка спирка за разглеждане (30 мин.)
  - Село Какопетрия – живописно място с традиционна архитектура и кафе пауза (1 ч.)
- Пристигане в Никозия: около 15:00.
- Забележителности в Никозия:
  - Обиколка на стария град.
  - ...   
- Нощувка в Никозия

Ден 2: Петък –от  Никозия до планинските села и Агия Напа
- Маршрут: Никозия – Тродос – Агия Напа (разстояние: ~220 км, време за пътуване: ~4 ч.)
- Забележителности:
  - Село Омодос – традиционно кипърско село със старинни улички и известен манастир (1.5 ч.)
  - Планината Тродос – спиране за снимки и кратка разходка (1 ч.)
- Пристигане в Агия Напа около 16:00.
- Забележителности и плажове:
  - Плаж Ниси Бийч – (1 ч.).
  - Кратка разходка до “Моста на влюбените”.
- Нощувка в Агия Напа

Ден 3: Събота – от Агия Напа до Ларнака и Лимасол
- Маршрут: Агия Напа – Ларнака – Лимасол (разстояние: ~110 км, време за пътуване: ~2 ч.)
- Забележителности:
  - Ларнака – посещение на Църквата “Свети Лазар” и Соленото езеро с фламинго (2 ч.).
  - Лимасол – пристигане около обяд, разходка по крайбрежния парк и разглеждане на стария замък (3 ч.).
- Нощувка в Лимасол.

Ден 4: Неделя – от Лимасол до Пафос
- Маршрут: Лимасол – Пафос (разстояние: ~70 км, време за пътуване: ~1 ч.)
- Забележителности по пътя:
  - Скалата на Афродита – кратка спирка за снимки (30 мин.).
- Пристигане в Пафос около 15:00.
-  Забележителности в Пафос:
  - Археологическият парк и Мозайките на Пафос (2 ч.).
  - Пристанището на Пафос
- Отпътуване от летището в Пафос: 20:30.

# 96
На мен малко на маратон ми мяза тази програма. Не че е невъзможна, но не знам доколко ще усетите острова така.

# 97
Северен Кипър остава за следващото пътуване значи? Че там има доста за разглеждане. И някои туристически места, исторически забележителности… са далеч от градовете и курортите. Отдалечени и изолиране. И за пътуващи с кола е удобно.

# 98
А има ли автобуси, редовни из Кипър до забележителностите или е задължително с кола? Питам,защото ММ се дърпа да сме с кола, заради обратното движение.

# 99
Благодаря за отговорите! Много сте прави за маратона, който съм спретнала. И аз имам малко притеснения и на място ще отхвърлям някои забележителности от плана. Иначе за Северен Кипър, трябва да си призная, че представлява по-голям интерес за мен, но понеже се съобразявам с предпочитанията на останалите от групата и ограниченото време, ще трябва да го включа в следващо пътуване.

# 100
А има ли автобуси, редовни из Кипър до забележителностите или е задължително с кола?
Май няма. Туристически автобуси, организирани от агенции има, ама те май са за тези, купили пакети (самолетен билет, почивка и вътрешни екскурзии), не знам. В хотела, в който бях отседнал, в Гирне… имаше такива. Естествено, забележителностите в самите градове (Гирне, Газимауса, Лефкоша), са си достъпни, защото са на пешеходно разстояние. Например Girne kalesi (Kyrenia castle) е на няма и 1 км от идеалния център.
Иначе от Газимауса (Фамагуста) може да се види мъртвия курорт Мараш (Вароша), но доскоро трябваше някакво специално разрешение да се влиза там. Сега не знам как е.  Аз не се впечатлявам много от изоставени (мъртви) градове, защото съм бил и в Припят, и в Чернобил и в няколко места в Хърватия след войната в Югославия (изоставени хотели, призрачни ризорти, всичко буренясало, ръждясали табели)… дивата природа си е прикарала път.

# 101
Ние ще бъдем и с детето, тя е на 10 и няма да се чувства добре в такива умрели градове. По-скоро малко история, малко зяпане и разходка през зимата искаме. Имам време, март ще сме там, ще мисля маршрути и ще убеждавам мъжът да кара 😁

# 102
Напълно разбирам притесненията му. Завоите, светофарите, дори реакциите накъде първо да погледнеш за пешеходци (наляво)… всичко това са навици, но ако няма никакъв опит с ляво движение си е кофти.  Великобритания, Малта, Кипър, Индия и още куп държави са така, с ляво движение. За тях пък нашето е “обратно движение” Grinning

# 103
А има ли автобуси, редовни из Кипър до забележителностите или е задължително с кола? Питам,защото ММ се дърпа да сме с кола, заради обратното движение.
С кола ще Ви е много по удобно, специални до забележителностите няма. Колите под наем са с различни номера и мисля, ме повечето местни са сравнително толерантни към тях, така че не се притеснявайте

# 104
Здравейте,
чета една публикация на Министерството на труда и социалната политика и искам да проверя дали разбирам правилно написаното. Ето линк към публикацията.

"Всички граждани на Съюза имат право на пребиваване на територията на Република Кипър за период, по-дълъг от три месеца, ако притежават валидна лична карта или паспорт и:
са работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава членка или
разполагат с достатъчно средства за себе си и членовете на семейството си, за да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на Република Кипър по време на техния период на пребиваване и имат цялостно здравноосигурително покритие в Кипър."

Аз го разбирам, че едната възможност е ако се разполага със средства и здравно осигуряване, че може да се пребивава там за постоянно. Това така ли е? Например работя за фирма Х, която е в ЕС, отивам да живея в Кипър, регистрирам се и започвам да се осигурявам здравно. Това би ли сработило?

Какви условия и подводни камъни би могло да има?

Разбира се, другата възможност е чрез трудова заетост в самия Кипър.

Общи условия

Активация на акаунт