“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №6

• 42 024
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Той преди да се ожени се бе зарекъл да се ожени за французойката, Никола му секна мерака. Ожени го за Катина, та да престане тя да се среща с анархиста. Тъкво навреме, тя вече бе бременна.

# 571
Наистина има и визуална прилика между Марко и Филип, както и житейска и по характери. И двамата се връщат от чужбина мотивирани да развиват винарна. И двамата растат без бащи. Марко има зад гърба си парите и съветите на тъста си. Филип реално няма никой, но не е бил и бедно момче слугинче в детството. Браковете им са несполучливи, отчасти поради несходство в характерите и отчасти поради загуба на дете/деца. И двамата се влюбват в друга жена, която е много по-подходяща за тях. Неслучайно за тези паралели. Като родова карма. Марко няма да успее да бъде с Виола и ще загине трагично, но Филип ще се събере с Елина. Според мен ключовото е, че Марта за разлика от Катина, ще се осъзнае и ще остави сама мъжа си. Реално обаче в онези времена Катина няма много избор.

# 572
Мекушав ми е,в сравнение с Марко няма как да спечели по никой показател.Сценаристите трябваше сериал за Марко да направят и винарната,Филип да е ретроспекцията за два епизода 🤣.
Виола е любимата на Марко,предполагам и детето ще е от нея,а не на Катина.Нямам търпение за неделя,отдавна не съм чакала с такова нетърпение нов епизод.

# 573
  • Галифрей
Общото е както каза Божинов и двамата са изучили в чужбина, двамата са загубили дете и двамата попадат в ситуацията невъзможната  любов, двамата се борят за винарната си. Само дето Марко е изпълнен със страст, мъж на честа и не е такъв плах като Филип. А и в писмото което беше написал е планирал да бяга с Виола, но явно нещата са се объркали и го убиват.
Както казах и преди проблемът ма Филип е че  се опитва да угажда на всички.

# 574
Нека първо видим Марко в епизод 2 от ретроспекцията. Понеже за момента няма как да се прави паралел относно поведението на двамата в любовните триъгълници. Марко още не е попаднал в ситуацията на Филип.

# 575
И на мен ми е мекушав. Марко дойде от чужбина с ясна идея, план, не се свенеше и да се опъва на свекър си. Никола му каза, за засади три-четири реда, той купи 50 000 дървета.
Успя сам да намери връзката - Емил, който не се занимавал професионално с лозарство. Връзката не е и от страна на Никола - не и в този случай. Никола само даде парите.
Марко положи усилия да спечели любовта на Катина и поне според мен я получи. Да, брака бе по сметка, но Катина го обикна. А Филип не полага усилия за Марта.
Иначе препратки към днешната история има, но не са толкова очевидни - препратки бяха абортът на Катина, а оосвен това бе загатно и че тя забременя от друг човек(анархиста)

# 576
  • София
И на мен ми е мекушав. Марко дойде от чужбина с ясна идея, план, не се свенеше и да се опъва на свекър си. Никола му каза, за засади три-четири реда, той купи 50 000 дървета.
Успя сам да намери връзката - Емил, който не се занимавал професионално с лозарство. Връзката не е и от страна на Никола - не и в този случай. Никола само даде парите.
Марко положи усилия да спечели любовта на Катина и поне според мен я получи. Да, брака бе по сметка, но Катина го обикна. А Филип не полага усилия за Марта.
Иначе препратки към днешната история има, но не са толкова очевидни - препратки бяха абортът на Катина, а оосвен това бе загатно и че тя забременя от друг човек(анархиста)
Марко няма свекър Joy Да не е някоя булка Joy
И друго. Изобщо не беше загатнато, че Катина е бременна от друг.
Това, че не беше девствена не значи бременна.

# 577
Тъст има - все тая.
Катина като каза, че е бременна Марко беше като треснат. Въобще не очакваше. А обявяването че е бременна стана съвсем скоро сред сватбата. Марко през половината време въобще не беше с Катина.

# 578
Не е вярно това. Не е загатвано такова нещо.

# 579
Лорде, сигурно и Филип се е старал да спечели любовта на Марта в началото, но ние това няма как да го видим. Видяхме брака им чак в разпад. При Марко и Катина тепърва предстои да ни покажат този момент

# 580
А възможно ли е Марко да е имал връзка с трета жена - Ана. И съответно Дария да е негова правнучка ли се пада?

# 581
Догонвам ви и досега успях да изгледам до 8 епизод само. Харесва ми сериалът дотук.

Не знам дали Филип наистина е мекушав. Когато трябва, се оказа, че може да изкаже мнение и да се застъпи за винарната. Според мен актьорът се справи много добре когато се обади на Елина да й каже, че му липсва. Беше явно колко емоция Филип е вложил в този кратък разговор. Но щеше да е тъпо да зареже бременната си жена.

Образът на Бончев и във втори сезон е най-интересен.

Елина и Марта са малко едноизмерни. Виждам, че Марта не се ползва с обич в темата, но тя все пак е жертвала доста от живота си за да се премести в България. В Орегон, където мисля, че живееше, би получила по-добра здравна грижа за бременността си отколкото в Сандански.

И ще изкажа непопулярно мнение, че на мен тази ретроспекция и препратки към миналото не са ми особено интересни.  По принцип обичам исторически романи и филми, но тук конкретно интригите в миналото просто не ме увличат така както тези в настоящето. А може би и вече уморените похвати в романите за две различни времеви линии ми досадиха. (А сега виждам, че има цели два епизода с ретроспекция? Оh, no Simple Smile)

# 582
За мен не е нормално поведението на Филип.
Казва на Марта че ще е до нея каквото и да става,  ходи да си поръчва бебешко креватче, гушка я - после звъни на Елина колко я обича. И така я обича, че вика бившия ѝ - Кристоф Вале. Макар че знае в колко лоши отношения е тя с него, а той определено не е единствен експерт. Междувременно се гушка с Марта в леглото (може и други работи да прави) и пак казва на Елина колко я обича и как се преструва. Трябва да избере. или ще е с Марта или не. И дядо Станко му каза, че не може да е с две жени. Като не чувства детето (по негови думи) и няма чувства към Марта от самото начало трябваше да поиска развод, а не да я мъчи. 

А отношението му към Марта е престъпно - дори да не я обича нито веднъж не отиде на преглед с нея, нито се поинтересува как е минало. За всичко се съгласява с Елина, дори и да не е права. После се учудва, че Марта ревнува. Елина работи за друга фирма, тя се появява и той започва да ѝ обяснява какво ще прави със своето вино, в какви проекти ще участва, кого е викнал на нейно място. Човече! Тя ти е конкуреция вече, всякакви причини да ѝ даваш инфо изчезват.

# 583
  • Бургас
Ако има нещо, за което тук  почти всички сме съгласни, то е че  сериалът е реалистичен и персонажите пъстри и сложни като истинския живот. Т.е. нито един от героите не е ангел небесен и дори „злодеите“ будят съпричастност понякога. Та в този контекст на мен лично ми е малко странно меренето и тегленето на Марко и Филип, и обявяването на Филип за неставащ.
Най-малкото – дайте ако ще ги мерим, да ги мерим с един аршин! Мисля че като зрители, би трябвало да умеем да отсяваме и да гледаме критично; ясно е, че скоростното проговаряне на френски с перфектен акцент, беше кинематографичен похват да ни „разкажат“ в 2 секунди колко умно дете е Марко;също така е ясно че той ни е симпатичен като човек, но е почти сигурно че в очите на близките родственици на Никола, пък и не само , Марко си е кукувиче, изместило родните пиленца от гнездото... макар и непредумишлено. Каза се тук, че е простим бракът му без любов с Катина-продиктуван от чувство за признание и дълг към благодетеля му. Тогава нека не съдим и Филип, че остана с Марта в строшения им брак, от чувство за съпружески и бащин дълг. Прощаваме на Марко, че като женен мъж обикна и люби друга жена, при това зълва си! Нека тогава не съдим Филип, че обикна Елина и прави любов един единствен път с нея! Да Марко е способен, начетен и оправен човек и предприемач, но той наследи много капитали и просперираща търговия... Филип завари и наследи банкрутирало предприятие, с много ожесточени противници...  Та така, в реалния живот почтеността и морала са доста условни и разтегливи понятия... Който не е правил компромиси в живота, той да съди. Аз предпочитам да се питам, как бих постъпила на мястото на всички тези хора...

# 584
Доколкото помня, дядо Станко каза на Филип, че може да обича две жени... Загатна му нещо, не му даде конкретен отговор и насока. Остави го да се докаже като силен мъж, който сам взема решението си и стои зад него. Това за двете жени също така може да е било като тест. На мен не ми стана ясна позицията на дядо Станко. В по-стари времена е било по-трудно, да не кажа невъзможно, даже позорно да оставиш жена си. Но истинският мъж от онези времена може би е можел да обича две жени така, че и двете да го усещат... Определено Филип не е добър в това нито към едната.

Доста спекулации се извъртяха и за следващия епизод, но догадките не са силни все още. Наистина никак не знаем как ще се държи Марко в него. Аз предпочитам просто да изчакам и да гледам.

Общи условия

Активация на акаунт