“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №6

• 42 017
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Mama2288, дядо Станко каза на Филип, че мъжът  може да обича две жени едновременно; едната с ума, другата със сърцето; простo трябва да има търпението да изчака сърцето и ума да се съберат при едната от тях. Цитирам по памет. Но това са мъжете / а и жените / от старата генерация-твърдо, мълчаливо преминават през живота. Стаяват истинската любов и в името на дълга остават в семейството. Не казвам, че е правилно, но за много, много хора е било така. И някак са съумявали да запазят достолепие и достойнство; повече от много необвързани двойки сега, които се събират и разделят с много повече неуважение и агресия Worried

# 586
Доколкото помня, дядо Станко каза на Филип, че може да обича две жени... Загатна му нещо, не му даде конкретен отговор и насока. Остави го да се докаже като силен мъж, който сам взема решението си и стои зад него. Това за двете жени също така може да е било като тест. На мен не ми стана ясна позицията на дядо Станко. В по-стари времена е било по-трудно, да не кажа невъзможно, даже позорно да оставиш жена си. Но истинският мъж от онези времена може би е можел да обича две жени така, че и двете да го усещат... Определено Филип не е добър в това нито към едната.

Доста спекулации се извъртяха и за следващия епизод, но догадките не са силни все още. Наистина никак не знаем как ще се държи Марко в него. Аз предпочитам просто да изчакам и да гледам.

Да. Станко не зае категорична позиция по дилемата на Филип.
Каза, че човек можел да обича две жени. Едната с мозъка си, другата със сърцето си. И в някакъв момент мозъка и сърцето му ставали едно. Това бяха думите му. Вече въпрос на тълкувание е кой как ги разбира.

Лейди Коуп, винаги е удоволствие да чета твоите мнения Hug

ПП: и сме писали едновременно Grinning

# 587
Филип не постъпва честно играейки си и с двете,едната ще остане с разбито сърце.Щом е избрал Марта и детето,да не звъни на Елина,която се държи най зряло като се отдръпна.Не казвам че Марко е идеален,ще видим как ще се развият нещата с Виола,нито го оправдавам че е имал връзка с балдъзата си,но явно наистина историята се повтаря и мъжете в рода са такива нерешителни за личните неща.Не искам да си представям да съм на тяхно място.

# 588
Благодаря ви, не помня точните думи, но така го разбрах и аз. Понякога човек разбира това, което сам вижда. Също е нормално и обяснимо. 🙂

Аз примерно долових у дядо Станко нещо недоизказано. Предполагам, че много е мислил над тези дилеми и осъзнава хем разликата на времената и поколенията, кое е по-лесно и по-трудно сега и тогава, хем съществуването на по-високи принципи и правила, които са на друго ниво и работят по правилния начин само ако решението е твърдо и осъзнато.

А за първата бременност на Катина, не е казано, че е била бременна от анархиста, но и за мен витаеше тази възможност. Малко както и с Марта се спекулира от кого е забременяла. По мой спомен, като си тръгна за Америка, хич не и беше до Филип, даже май наблягаше на това, че няма време да говори с него. Нещо като манипулация ми изглеждале, за да провокира ревност у него и като не я намери, смени тактиката.

# 589
  • София
Бременността на Катина я показаха достатъчно време след сватбата, според мен. Отделно беше заключена немалко време преди това (отряза си косата, а после вече беше израснала). Аз бременността я видях като знак, че Катина и Марко намериха път един към друг, какъвто решиха да потърсят още при гушкането в леглото.
Но не се знае какво са замислили сценаристите.

Думите на Дядо Станко също не ги свързвам с Марко. Дядото ясно си каза, че дори за самия него важи това и всеки един грях, в който го обвинят, самият той го е направил. Или нещо в този дух.

Интересно ми е защо Виола после години наред би мълчала ако детето е неин син. Тя е доживяла до старостта си, отгледала го е, в един момент е била наясно, че Марко и Катина са мъртви, щом не се връщат и не ги търсят.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 12:23 от Fever Ray

# 590
В утрото след сватбата, т.е. след първата брачна нощ, стана ясно, че за Катина това не беше първи път. Явно някои автоматично приемат това за намек, че първата ѝ бременност е от друг. За мен беше по-скоро похват да покажат, че Катина не е абсолютно чисто и невинно момиче, но не ми е хрумвало, че може да е била вече бременна от друг и определено го изключвам като вариант.

# 591
Просто след първата им брачна нощ Марко разбра, че Катина не е девствена. Иначе преди това ясно си показаха в една сцена, че тя прави секс с анархиста.

А за Марта се спекулира само в темата. В сериала по никакъв начин не е загатнато, че детето не е на Филип.

# 592
  • Другата България
Именно, Катина не беше девствена.
Но това не означава, че е била И бременна.

# 593
Ако има нещо, за което тук  почти всички сме съгласни, то е че  сериалът е реалистичен и персонажите пъстри и сложни като истинския живот. Т.е. нито един от героите не е ангел небесен и дори „злодеите“ будят съпричастност понякога. Та в този контекст на мен лично ми е малко странно меренето и тегленето на Марко и Филип, и обявяването на Филип за неставащ.
Най-малкото – дайте ако ще ги мерим, да ги мерим с един аршин! Мисля че като зрители, би трябвало да умеем да отсяваме и да гледаме критично; ясно е, че скоростното проговаряне на френски с перфектен акцент, беше кинематографичен похват да ни „разкажат“ в 2 секунди колко умно дете е Марко;също така е ясно че той ни е симпатичен като човек, но е почти сигурно че в очите на близките родственици на Никола, пък и не само , Марко си е кукувиче, изместило родните пиленца от гнездото... макар и непредумишлено. Каза се тук, че е простим бракът му без любов с Катина-продиктуван от чувство за признание и дълг към благодетеля му. Тогава нека не съдим и Филип, че остана с Марта в строшения им брак, от чувство за съпружески и бащин дълг. Прощаваме на Марко, че като женен мъж обикна и люби друга жена, при това зълва си! Нека тогава не съдим Филип, че обикна Елина и прави любов един единствен път с нея! Да Марко е способен, начетен и оправен човек и предприемач, но той наследи много капитали и просперираща търговия... Филип завари и наследи банкрутирало предприятие, с много ожесточени противници...  Та така, в реалния живот почтеността и морала са доста условни и разтегливи понятия... Който не е правил компромиси в живота, той да съди. Аз предпочитам да се питам, как бих постъпила на мястото на всички тези хора...

Случаят с Филип е различен. Първо по времето на Филип разводите не са нещо немисилимо, нито те женят насила. Други времена - други нрави.
Второ щом е избрал да остане в "строшен брак" поведението на Филип - ту да търчи при жена си, ту при Елина, ту да вика на мястото на Елина човек, когото ненавижда (Кристоф Вале) е меко казано индеферетно. За разлика от него избора на Марко е очевиден - останал е до жена си, включително е избрал да бяга заедно с нея, а не с друга жена.

Няма как всички да са доволни. Освен това Филип казваше, че не може да почувства детето, което предстои да се роди, а Марко искрено се радваше, даже уговори кръстници.
Марко полож усилия за да спечели любовта на жена си,  въпреки че брака му беше натрапен. И по тази точка Филип отстъпва. В един  брак, който не му е приятен той не обръща никакво внимание на жена си, не прави усилие .

# 594
Обърках се във всичките тези имена и родови връзки. Не схема, ами висше ми трябва Joy

И за Катина, и за Марта няма индикации, че децата са от друг, ама да.. иди доказвай, че нямаш сестра.

# 595
Ако има нещо, за което тук  почти всички сме съгласни, то е че  сериалът е реалистичен и персонажите пъстри и сложни като истинския живот. Т.е. нито един от героите не е ангел небесен и дори „злодеите“ будят съпричастност понякога. Та в този контекст на мен лично ми е малко странно меренето и тегленето на Марко и Филип, и обявяването на Филип за неставащ.
Най-малкото – дайте ако ще ги мерим, да ги мерим с един аршин! Мисля че като зрители, би трябвало да умеем да отсяваме и да гледаме критично; ясно е, че скоростното проговаряне на френски с перфектен акцент, беше кинематографичен похват да ни „разкажат“ в 2 секунди колко умно дете е Марко;също така е ясно че той ни е симпатичен като човек, но е почти сигурно че в очите на близките родственици на Никола, пък и не само , Марко си е кукувиче, изместило родните пиленца от гнездото... макар и непредумишлено. Каза се тук, че е простим бракът му без любов с Катина-продиктуван от чувство за признание и дълг към благодетеля му. Тогава нека не съдим и Филип, че остана с Марта в строшения им брак, от чувство за съпружески и бащин дълг. Прощаваме на Марко, че като женен мъж обикна и люби друга жена, при това зълва си! Нека тогава не съдим Филип, че обикна Елина и прави любов един единствен път с нея! Да Марко е способен, начетен и оправен човек и предприемач, но той наследи много капитали и просперираща търговия... Филип завари и наследи банкрутирало предприятие, с много ожесточени противници...  Та така, в реалния живот почтеността и морала са доста условни и разтегливи понятия... Който не е правил компромиси в живота, той да съди. Аз предпочитам да се питам, как бих постъпила на мястото на всички тези хора...

Случаят с Филип е различен. Първо по времето на Филип разводите не са нещо немисилимо, нито те женят насила. Други времена - други нрави.
Второ щом е избрал да остане в "строшен брак" поведението на Филип - ту да търчи при жена си, ту при Елина, ту да вика на мястото на Елина човек, когото ненавижда (Кристоф Вале) е меко казано индеферетно. За разлика от него избора на Марко е очевиден - останал е до жена си, включително е избрал да бяга заедно с нея, а не с друга жена.

Няма как всички да са доволни. Освен това Филип казваше, че не може да почувства детето, което предстои да се роди, а Марко искрено се радваше, даже уговори кръстници.
Марко полож усилия за да спечели любовта на жена си,  въпреки че брака му беше натрапен. И по тази точка Филип отстъпва. В един  брак, който не му е приятен той не обръща никакво внимание на жена си, не прави усилие .

Това е как са представени нещата в миналото, но понякога старите истории са украсени и се представят по-романтично, отколкото са били. Уговорените бракове са били много повече. Няма гаранция, че неуговорените са по-щастливи, но и далеч невинаги историите са верни за точните качества на предците и техните отношения. Имало е повече предпоставки за ранно помъдряване и поумняване, но и повече за страдане, неудовлетвореност и тъга по  по-хубава съдба.

# 596
Марта просто не е много харесвана, да не кажа по-силна дума. Изглежда много хора губят обективност по отношения на нея и са склонни да ѝ припишат всякакви вини като бременност от друг, измислена бременност, вързала Филип с първата бременност...

На мен по-скоро ми е странно защо трябваше да представят Катина и Марко толкова възрастни, когато ги омъжиха, или поне Катина не можеше ли да е по-млада.

# 597
  • София
За да се подчертае, че са учили дълго и качествено.

# 598
Катина и Марко не са ли някъде на 20-ина години? Те току що бяха завършили разни лицеи през 1923 година. Възрастният им вид го отдавам на това, че в миналото хората са имали други прически, други дрехи и пр.  Жените не са подчертавали своята сексуалност, ходеше са с къси прически и без деколтета. Мъжете и те са се водили по френската мода  (а по-късно - по немската.)
Аз като гледам Лора Каравелова на снимки тя ми изглежда много възрастна, пък е била млада. Същото се отнася и за Бягряна - не мога да намеря снимка, на която да ми изглежда под 35-40 годишна, а я водили страшна красавица.
Иначе е вярно - нашите баби и дядовци са се женели на по 18-19 години.

# 599
Катина и Марко и да са на 20г. по сценарий, актьорите, които ги играят са на по 35. Просто си изглеждат на толкова, колкото са реално😉

Общи условия

Активация на акаунт