Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 763
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
Сarolina, ватата е с най-добри паропропускливи свойства и се съмнявам ако сложиш допълнителна изолаця пак от вата, да "запечаташ" къщата, така, че тя да не може да "диша".

Не знаех, че Младост имат такива тухли. Винербергер  имаха такива. За да са ефикасни обаче трябваше да се лепят със специално лепило. Трябва да сте сигурни, че майсторите спазват технологията за лепене.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 14:39 от nellytan1

# 121
  • София
Сarolina, ватата е с най-добри паропропускливи свойства и се съмнявам ако сложиш допълнителна изолаця пак от вата, да "запечаташ" къщата, така, че тя да не може да "диша".

Не знаех, че Младост имат такива тухли. Винербергер  имаха такива. За да са ефикасни обаче трябваше да се лепят със специално лепило. Трябва да сте сигурни, че майсторите спазват технологията за лепене.

Благодаря за отговора!

# 122
  • Пловдив
Малко съм разколебана какъв ефект ще има,особено при банята .Там влагата се "лепва" на най-студените части .Съответно ,това ще са бетонените елементи ,които доколкото разбирам ,на този етап няма да се изолират .

# 123
  • София
Малко съм разколебана какъв ефект ще има,особено при банята .Там влагата се "лепва" на най-студените части .Съответно ,това ще са бетонените елементи ,които доколкото разбирам ,на този етап няма да се изолират .

Нека обясня по-подробно!
Основата е изолирана отдолу.Таванската плоча също ще се изолира.Остават неизолирани колоните.
Мисълта ми е дали да не използваме вместо обикновени тухли,такива с пълнеж от вата.
Отвън също ще има изолация.
Именно затова се опасявам дали стените ще могат да дишат,или ще направим беля.

# 124
  • Пловдив
Зависи от какъв материал ще е външната изолация и къде в стената е точката на конденз .Ако външната изолация е силно паропропусклива (вата) ,не мисля че има място за притеснения .Ако е стиропор ,трябва да се пусне в калкулатор за да се види дали ще има конденз във ватата .

# 125
  • София

Нека обясня по-подробно!
Основата е изолирана отдолу.Таванската плоча също ще се изолира.Остават неизолирани колоните.
Мисълта ми е дали да не използваме вместо обикновени тухли,такива с пълнеж от вата.
Отвън също ще има изолация.
Именно затова се опасявам дали стените ще могат да дишат,или ще направим беля.

# 126
От тези тухли има смисъл при някои специфични случаи. По-добре инвестирайте разликата в цената със стандартна тухла във външна изолация. Със сигурност ефектът ще е по-добър.

# 127
  • Пловдив
Ако говорите за нова къща в строеж ,на която искате да подобрите изолацията от север ,съм на мнението на jele ,щом със сигурност ще има външна ТИ .И ако спестените  средства вложите за още повече изолация на тавана ,резултатът ще е по-добър .

# 128
Здравейте пак,

на ниво идеен проект сме и умуваме къде какви мебели да сложим. Причината да го правим толкова рано е, че искаме да използваме стандартни мебели/кухня, а не къстъм изпълнения. Та идеята е ако се наложи някъде напасване на размерите на стените, да го направим още сега, а не когато или ще е вече скъпо, или дори невъзможно.

В този ред на мисли, някой има ли опит със следната комбинация:

Кухненски остров (свободно стоящ) + абсорбатор между котлоните (спряли сме се на Bora Professional 3.0) с външно извеждане + отворена камина + рекуператор.

Оказа се, че въпросната комбинация е проблематична по две направления -

1. Възможно е абсорбаторът да започне да дърпа газове от камината и да бърка работата на рекуператора. Решението уж е просто когато се ползва, винаги да има открехнат прозорец.
2. Нещо не мога да измъдря откъде да му изкарам тръбите, които изглеждат по следния начин:

Единственото, което ми хрумва, е да ги пусна под подовото, но в този случай забравям за всякаква ремонтопригодност.

Някой има ли опит по темата? Ще се радвам на всякакви насоки. Благодаря предварително!

# 129
  • Пловдив
Hipocampus да уточним че говориш за аспиратор ,защото абсорбаторът не отвежда въздуха навън , само го прекарва през филтър .
 При нас ,въпросният с котлон не е на остров ,но тръбата е прекарана точно като на картинката по пода и е над настилката .Скрива се с цокъла на кухнята .
Когато ползвам аспиратора , няма никакъв проблем с рекуперацията .Дори и аспираторът да е на пълна мощност (въртят ми се 500-600м3/h, а рекуператорът да работи със 100м3/h ,при това разпределени и за първи и втори етаж ) ,всичко си е ОК . Виж ,с откритата камина може да има проблем .Решението при камина и рекуператор е да се подбере с функция  камина (разбалансиране на потока) Един вид вкарва повече въздух ,изкарва по-малко ,но това ще трябва да се пуска ръчно като настройка на рекуператора ,когато камината се ползва .
Е ,какво се случва от другата комбинация  аспиратор + открита камина ,зависи колко отдалечени са един от друг и на каква мощност работи аспиратора .

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 15:28 от nelina_london

# 130
nelina_london, да, точно за аспиратор говоря, моя грешка.

Много благодаря за споделения опит! Колкото повече го мисля, толкова по-малко ми харесва идеята да прокарвам разни канали под подовото. Не искам да си усложнявам живота чак толкова много. Та или ще сложа абсорбатор с филтри, или ще мисля вариант да организирам полу-остров, така че да мога изкарам тръбите над настилката. Това с филтрите не ме кефи никак, защото сега сме така и трябва да ги сменям поне 2 пъти годишно, но алтернативата изглежда още по-досадна.

Колкото до камината и рекуперацията - надали съм първия, който има и двете и ще потърся как се решава този проблем.

# 131
Проблемът камина + рекуператор се решава с избор на последната да работи само с външен въздух. Иначе не може да се балансира системата. Говоря за въздухоплътна къща.

# 132
nelina_london, да, точно за аспиратор говоря, моя грешка.

Много благодаря за споделения опит! Колкото повече го мисля, толкова по-малко ми харесва идеята да прокарвам разни канали под подовото. Не искам да си усложнявам живота чак толкова много. Та или ще сложа абсорбатор с филтри, или ще мисля вариант да организирам полу-остров, така че да мога изкарам тръбите над настилката. Това с филтрите не ме кефи никак, защото сега сме така и трябва да ги сменям поне 2 пъти годишно, но алтернативата изглежда още по-досадна.

Колкото до камината и рекуперацията - надали съм първия, който има и двете и ще потърся как се решава този проблем.

При нас обаче камерата не е открита и в нея влиза директно външен въздух, така е произведена -  с отвор за включване на въздуховод за свеж въздух. Дали няма открити такива?

# 133
Още на етап проектиране е най-добре да се проектират и самите помещения (детайлите на кухнята, спалнята, банята и т.н.). Съвсем навреме ги предвиждате тези неща.

Защо толкова държите на открита камина? Ако имате рекуперация и отркрита камина, не знам дали ще се получи добре.
Ако има рекуперация е най-добре камината да ползва свеж въздух отделно. Има такива комини, които имат опция и за свеж въздух.

Относно аспирацията, не е ли по-добре да е на тавана? Така и така ще имате рекуперация и ако и тя е на тавана, ще трябва да смъквате нивото на тавана и ще се възползвате от смъкнатото ниво да монтирате тръбите и за аспиратора (трябва да внимавате за конфликти с тръбите за рекуператора).
За мен лично ако трябва да е на пода има един голям недостатък и той се проявява, когато след време искате друга подредба на кухнята, ще трябва да се съобразявате, къде на пода сте сложили отвора за аспирацита. Ако е в окачен таван ми се струва по-лесно да се правят реорганизации в последствие.

Hipocampus, a Вашият проектантски екип какво мисли за всички тези въпроси, които сте повдигнали?

Последна редакция: пн, 18 мар 2024, 10:10 от nellytan1

# 134
Благодаря на всички включили се!

@nellytan1:

Относно камината - ще се ползва само и единствено за уют, не и за отопление и поне за мен отворените камини изпълняват тази си роля по-добре. Затворената ми е малко “синтетична”, ако мога така да се изразя.

Относно аспирацията - представям си кухнята с голям остров, на който ще са позиционирани основните кухненски атрибути: чешма, миялна, котлони. Искам максимално минималистично решение и въобще не си представям да ми виси огромен аспиратор от тавана. За отвора на аспирацията в пода си абсолютно права и честно казано все по-малко ми се занимава с такова решение. Т.е. в момента клоня към варианта с филтри. Така си спестявам всякакви главоболия с възможно дърпане на газове от камината, с бъркане на работата на рекуператора, с прокарването на тръби и т.н. и т.н. Е, за сметка на купуването на скъпи филтри 2 пъти годишно и евентуално по-лошата абсорбация.

С проектантския екип тепърва започваме фината настройка и започваме да обсъждаме тези неща. Някои решения обаче предпочитам да си ги взема сам.

Общи условия

Активация на акаунт