Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 742
  • 798
  •   1
Отговори
# 105
Поне за хидроизолацията очаквах да се први. Защто това наистина може изцяло да компрометира обекта, който се изгражда. Топлоизолацията в днешно време също е задължителна, но и тя се пренебрегва.

Плочкаджиите не знам да си имат гилдия, но си вдигнаха ставката. Общите работници също. То май всички по веригата са вече с доста по-високи ставки спрямо преди 3-4 години.
Не знам защо проектантите останаха на същите ставки... Обаче и частите, които проектират са адекватни за преди 20-30г. Някак си няма диалог за нещата, които трябва да се проектират към днешно време.

Когато правиха моите проекти преди близо 20 години, предвидиха 10 см топлоизолация и нивата според подовото отопление, защото това поискахме (при стандарт тогава 5 см). Хидроизолации на мазетата, без да съм ги искал, стандартни неща. Ако някой пропуска дори топлоизолации днешно време не знам що за "проектанти" са това...

# 106
От моите наблюдения виждам, че почти не се проектира топлоизолация в основата и на тавана.
На стените се залага минималното, за да покрие сегашните изисквания по закон.

Моите изисквания към проектантите беше, че искам пасивна къща, но няма да сертифицирам. Накрая се оказа, че са ни проектирали евтина за изпълнение къща (заложили бяха на минимума). Наложи се промяна на проекта в последствие.

# 107
Хидроизолация същото ли е като дренаж? Защото при нас подпочвените води май са по-високи, а ние искаме сутерен където да е гаража, мазе и т.н. Няма да се копае много дълбоко, но ако тази част редовно се пропуска както разбирам, поне да знаем да й обърнем внимание. Ние сме казали,че искаме дренаж на къщата, не знам толкова ли много се оскъпява всичко когато се прави хидроизолация?

# 108
Хидроизолация и дренаж са различни неща. Ние имаме само хидроизолация. Дренаж не направихме, защото няма къде да заустим дренажа (няма канализация при нас).

# 109
Хидроизолация и дренаж са различни неща. Ние имаме само хидроизолация. Дренаж не направихме, защото няма къде да заустим дренажа (няма канализация при нас).

То може и без канализация, моя дренаж както и отводняването на рампата към подземните гаражи и самите гаражи и мазе отива в шахта. Канализация има, но е по-високо и не включва тези води, в които няма битова вода и не е проблем да се отводняват в попивателна шахта.

# 110
Предполагам, че твоята шахта е с добри попивни свойства. Най-вероятно и това може да се проектира и да се сметне дали това решение е възможно за дадения обект. Сигурно много фактори влияят дали би проработило. На нас ни казаха, че ако нямаме добро решение е възможно дренажа да предизвиква повече проблеми, от колкото да е решение.

# 111
  • Бургас
Прочетох последните мнения за проектиране и проектанти, ама сякаш моите мисли и преживявания. Всичко имам чувството, че е копи пейст. Толкова много не съобразени неща, че времето няма да ми стигне да опиша. Аз бих допълнила, че при проектирането не е само едната къща, ами целия комплекс от сгради, дървета, съпътстващи неща. Да, имаме проект за вертикална планировка, проформа. И като заживееш се почва тук духа, там пече. Шатра, чадър, басейн, пътеки, вратата за пешеходци и коли. Сякаш имаме по големичък мезонет на поляна. Ходовите линии. Комшийските орехи. Толкова неща. Архитект и другите след него не са никога идвали нито преди, нито сега. Даже и от професионално любопитство. Проект за озеленяване с дървета, храсти, колко грешки. И така аз чета в несвяст и малко по малко вкарвам конфорт.

# 112
Затова пак стигам до извода, евтиното излиза скъпо. Ние платихме 20 евро на квадрат за проектирането. Наши познати 20 лева, сещайте се дали няма недоразумения и недомислици.

# 113
  • София
Как така архитекта не идва, това му е първата работа, да отиде на терен и да усети мястото.
Обаче... Клиентът трябва мн точно също да знае какво иска, а не да се сеща в последствие. Иначе се прави "стандартното" .

# 114
За съжаление това е реалността. 90% от инвеститорите търсят най-ниска цена, затова и получават насреща това качество.
Има го и другия момент, че някои проектанти и да искат не могат да предложат високо качество.
Лично аз се стремя всички проектни части да са съгласувани помежду си и да не са проформа. Никога не съм отказвал и безплатни консултации.

# 115
Здравейте, дали някой може да ме ориентира с актуална цена за покрив?

Не е нов строеж, стара къща е, но покривът ще се прави напълно нов. Намирам цени от 85 лв. труд и материали на кв.м (улуците са отделно), нормално ли е, ниско, високо?

# 116
  • София/Варна
Здравейте, дали някой може да ме ориентира с актуална цена за покрив?

Не е нов строеж, стара къща е, но покривът ще се прави напълно нов. Намирам цени от 85 лв. труд и материали на кв.м (улуците са отделно), нормално ли е, ниско, високо?
Цената труд и материал е нереално ниска. Като сметнеш, че само керемидите са 20лв. на квадрат долу горе, дървения материал ще 25-30лв., за мен 85лв. е нереално ниско и има някаква уловка.

# 117
На нас само трудът ни е около 75-80лв.
Покрив 260кв.м, офертата е за 20,000лв труд.
Материалите и те горе долу са толкова.

# 118
Гледах на три фирми. Възможно е да са стари цените или да не посочват допълнителни разходи.

# 119
  • София
Здравейте,момичета!
Чета много полезни коментари в групата и затова се обръщам с молба за мнение за тухли Екоклинкер  с вата в тях.
Би трябвало да имат по-добра топлоизолазия,но ако впоследствие се изолира цалата къща,дали няма да запечатам така стените,че да предизвикам появата на мухал?
Мисля да ги използваме само от севарната част на къщата,където е предвиден само един прозорец на банята.
Ще бъда благодарна,ако някой ги е използвал и даде  мнение!

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 10:39 от Сarolina

Общи условия

Активация на акаунт