Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 733
  • 798
  •   1
Отговори
# 75
Здрасти на всички!

Пиша за първи път днес, но през последните няколко дни усилено чета тази и предишни теми относно строеж на къща. Главата взе да ми пуши от време на време, но информацията която събрах е много полезна.

В момента съм в процес на строеж на еднофамилна, монолитна къща в провинцията. РЗП 307кв.м, 2 етажа със плосък покрив и цялостно мазе.
Последно отляхме стените на мазето (от железобетон под кота нула) и имам няколко въпроса, които искам да задам на хората вече минали по този път.

1) Относно хидро и термо изолация около стените на мазето, от външната страна на зградата.
Доколкото разучих по темата, стандарта в България е да се лепи битумна хартия за хидро изолация и след това XPS за термоизолация последван от мембрана тип кора за яйца. Това ли е най-адекватния вариант или имам и други опции? Може ли да споделите кои материали/производители са за предпочитане, на какво да обърнем внимание в процеса и всичко друго което е полезно да се знае за тази фаза на строежа.

2) Тухли. 
Спрял съм се на Porotherm 25 и 12 (за вътрешни стени). От изчетеното тук ми се сториха златния стандарт тези тухли, ако са ти по джоба. Единственото нещо което ме озадачава е коментара на изпълнителя че звукоизолацията на тези тухли, от неговия опит, била много лоша. Каза че е строил сграда с Light варианта на тези тухли и в последствие всичко се чувало между отделните апартаменти вътре. Някой би ли споделил впечатления от собствен опит?

3) Зидане на стени. 
Не мога да разбера кое е за предпочитане. Да се иззидат стените от тухлите и след това да се излее плочата на горния етаж, или да се отлее стоманобетона (плочи, шайби, колони) и след това да се зидат стените от тухли. Бях чувал че първия метод е за предпочитане защото бетона влизал в кухините на тухлата и правел къщата по-здрава (по малко пукнатини при слягане), но от четеното във този форум оставам с впечатлението че повечето хора тук са зидали след отливането на бетона. Някой би ли ме посъветвал кой подход е по-добрия и защо?

4) Покрив.
Проекта на къщата е с цялостен плосък покрив на който потенциално ще има дек, пергола, лятна кухня... Живеем в най-топлия регион на страната и този тип покрив ще го експлоатираме поне 3 сезона. Притеснява ме дали ще успеем да го изградим подобаващо и потенциалът за неправилно изпълнение на покрива и последиците (течове, загуба на топлина/хладина, конденз, и тн) . Четох тук че покривната конструкция която е най-удачна е тип "обърнат покрив", но все още не мога да намеря подробна информация как точно се изпълнява за да сравня с нашия проект. Това ли е наистина оптималния вариант или има и други опции? Някой с такъв тип покрив и подобна експлоатация би ли  споделил опит, мнение и неща който трябва да имаме в предвид?

Имам и други въпроси, но поста стана доста обемист и ще ги оставя за следващ.

Благодаря предварително за помоща!

# 76
  • София/Варна
1. Да. Повечето практикуват така и в общия случай работи.
2. За мен поротерма и младост са еднакви почти. През 25см. се чува силен телевизор или боботещ тинейджър, през 12-ката се чува осезаем. Аз у нас съм с дебели стени навсякъде по тази причина.
3. За мен като конструктор е абсолютно недопустимо да се зида и да се лее плоча и греди върху и между зидарията, но има майстори, които го правят, защото им е по-лесно Тухлите са толкова крехки, а по този начин ти реално се мъчиш да ги включиш е носещата конструкция на сградата. Неизбежно има провисвания (не слягания) на греди и плоча и за това между зидарията и бетона отгоре се оставя фуга, която се пълни с пяна, за да не се товари зидатията. Тя има преградна , а не носеща функция.
4.Не мога да се изкаха от личен опит.

# 77
Здрасти на всички!

Пиша за първи път днес, но през последните няколко дни усилено чета тази и предишни теми относно строеж на къща. Главата взе да ми пуши от време на време, но информацията която събрах е много полезна.

В момента съм в процес на строеж на еднофамилна, монолитна къща в провинцията. РЗП 307кв.м, 2 етажа със плосък покрив и цялостно мазе.
Последно отляхме стените на мазето (от железобетон под кота нула) и имам няколко въпроса, които искам да задам на хората вече минали по този път.

1) Относно хидро и термо изолация около стените на мазето, от външната страна на зградата.
Ако нямаш някакви високи подпочвени води дето да ти бликнат още на изкоп стандартното решение си е ок.

2) Тухли.  
Ако искаш звукоизолация, трябва маса, например единични тухли без кухини в междинните стени. И може би гипскартон с вата вместо мазилка, но не съм убеден. Аз съм с обикновени четворки на калъч (12) см вътрешни стени, освен между "апартаменти", нещо като обособени части с по 2 стаи и баня/тоалетна, и отгоре мазилка. Не бих казал че е кой знае каква звукоизолация, жената се оплаква ако гледам някой филм и е легнала в съседната стая да спи. Иначе няма проблем да се гледа на различен етаж но не много силен звук.

3) Зидане на стени.  
При първия метод би трябвало да са здрави тухли, примерно единички и да са лепени с хоросан, а не с модерните тънки лепила и поротерм тухлички, иначе ще се напука стената.

4) Покрив.
Този покрив/тераса ще е тотално неизползваем лятото, там ще е истинска пещ, ако няма навес и въобще някаква сянка. Моята южна тераса преди да си направя асма можеше да се ползва само с чадъри, хем е частично покрита от горен балкон, при това съм в София.
Сещам се че бях гледал още преди 30 години една къща строена в село Обеля така с плосък покрив за тераса като се разхождам там и никога не съм мяркал някой горе. По-късно, примерно след 10-15 години я покриха цялата с покрив че да може да се ползва. Чудя се тия архитекти дето проектират такива неща живяли ли са в къща или поне питали ли са хора които живеят кое как ползват или не ползват..

# 78
  • София
Това препоръчват за повишена шумоизолация, не знам тухлите пълни с вата нямат ли подобен ефект, не съм ги разлеждала много.
Скрит текст:

# 79
1. Да. Повечето практикуват така и в общия случай работи.
2. За мен поротерма и младост са еднакви почти. През 25см. се чува силен телевизор или боботещ тинейджър, през 12-ката се чува осезаем. Аз у нас съм с дебели стени навсякъде по тази причина.
3. За мен като конструктор е абсолютно недопустимо да се зида и да се лее плоча и греди върху и между зидарията, но има майстори, които го правят, защото им е по-лесно Тухлите са толкова крехки, а по този начин ти реално се мъчиш да ги включиш е носещата конструкция на сградата. Неизбежно има провисвания (не слягания) на греди и плоча и за това между зидарията и бетона отгоре се оставя фуга, която се пълни с пяна, за да не се товари зидатията. Тя има преградна , а не носеща функция.
4.Не мога да се изкаха от личен опит.

Благодаря за отзива.

Здрасти на всички!

Ако нямаш някакви високи подпочвени води дето да ти бликнат още на изкоп стандартното решение си е ок.

2) Тухли. 
Ако искаш звукоизолация, трябва маса, например единични тухли без кухини в междинните стени. И може би гипскартон с вата вместо мазилка, но не съм убеден. Аз съм с обикновени четворки на калъч (12) см вътрешни стени, освен между "апартаменти", нещо като обособени части с по 2 стаи и баня/тоалетна, и отгоре мазилка. Не бих казал че е кой знае каква звукоизолация, жената се оплаква ако гледам някой филм и е легнала в съседната стая да спи. Иначе няма проблем да се гледа на различен етаж но не много силен звук.

3) Зидане на стени. 
При първия метод би трябвало да са здрави тухли, примерно единички и да са лепени с хоросан, а не с модерните тънки лепила и поротерм тухлички, иначе ще се напука стената.

4) Покрив.
Този покрив/тераса ще е тотално неизползваем лятото, там ще е истинска пещ, ако няма навес и въобще някаква сянка. Моята южна тераса преди да си направя асма можеше да се ползва само с чадъри, хем е частично покрита от горен балкон, при това съм в София.
Сещам се че бях гледал още преди 30 години една къща строена в село Обеля така с плосък покрив за тераса като се разхождам там и никога не съм мяркал някой горе. По-късно, примерно след 10-15 години я покриха цялата с покрив че да може да се ползва. Чудя се тия архитекти дето проектират такива неща живяли ли са в къща или поне питали ли са хора които живеят кое как ползват или не ползват..

Благодаря.

Принципно нямах особени притеснения за шумоизолацията тъй като е еднофамилна къща, но споменатото от изпълнителя малко ме озадачи. Точно от гледна точка на гледане на филми/слушане на музика...

Покрива и модела на къщата е изцяло по наша инициатива и архитекта проектира подобаващо. Имаме представа от плюсовете и минусите от гледна точка на екплоатацията на такъв тип покрив. Живеем в региона и сме много "топло-любиви", знам за какво иде реч Simple Smile . Понеже в България този тип покриви не са стандарта ме притеснява изпълнението от строителна гледна точка и в последствие потенциални проблеми ако не е адекватно направен. 

Това препоръчват за повишена шумоизолация, не знам тухлите пълни с вата нямат ли подобен ефект, не съм ги разлеждала много.
Скрит текст:

Благодаря, това е интересно решение. Незнам дали си заслужава обаче, само 3 децибела подобрение в шумо-изолацията не е въобще много. Някой тук строил ли е по този начин?

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 21:49 от todordd

# 80
todordd
1.

2. Само керамични блокове на Поротерм. Никакви Младост, Кебе и тн.

3. Леене на бетон върху зид е отпреди 50 години, когато зидовете са били с носеща функция. В момента е задължително да имаш фуга 2см запълнена с пяна/слаб разтвор.

4.  Най-доброто възможно решение е обърнат покрив.

# 81
todordd
1.

2. Само керамични блокове на Поротерм. Никакви Младост, Кебе и тн.

3. Леене на бетон върху зид е отпреди 50 години, когато зидовете са били с носеща функция. В момента е задължително да имаш фуга 2см запълнена с пяна/слаб разтвор.

4.  Най-доброто възможно решение е обърнат покрив.

Благодаря за обективния отговор, jele3!

# 82
Относно перата груб строеж и довършителни работи нещата са доста относителни.
Най-общо казано, ако допуснем че се довършва с бюджетни материали и се търси цена, грубо може да смятате разходите 50% на 50% по 1000лв/м² груб строеж и довършителни. Ако обаче се търси качество, изпълняват се правилни детайли и не се пести довършителните работи могат значително да надвишат стойността на грубия строеж. Като добавим оборудване и обзавеждане и разликата може да стане стряскаща.
Затова е хубаво при стартиране на проектиране, да се направи задание в което да се упомене бюджет на базата на който да се търсят адекватни строителни решения. Не като сложиш дограмата и парите да свършат образно казано.

# 83
Привет. Почваме подготовка за акт 15. Едно от изискванията е Сертификат за Енергийна ефективност. Дали някой може да сподели фирма за София/София област и ориентировъчни цени. Всякакви допълнителни мнения ще са от полза.

# 84
При нас основата (първа плоча) е готова.
Сега кофрираха колоните и другата седмица ще ги изливат.
И вече чакаме тухлите за зидане.  
Знам, че имаше дискусия дали първо да зидад или да слагат горната плоча, но не знам какви бяха точно съображенията да го правят в този ред.
Надявам се, че до лятото вече ще е заприличало малко на къща. 😆
На този етап материали + труд за основата на 190кв.м РЗП ни е излезнало 30-32 хил.лв.

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 16:17 от Rocket

# 85
rocket как ти завиждам благородно Simple Smile колко ви е площта на основата и имате ли дренаж? На нас строителя ни каза,че скоро завършил къща 200 кв РЗП за около 120-130 хил.лв. груб строеж, аз гледам да се ориентирам в цените вече, макар че сигурно много варират. А докато ние стигнем до строеж кой знае колко ще скочат

# 86
be-lla  като гледам по чертежа е 225кв основата.
Иначе и  нашата оферта за 190кв.м. РЗП е 120-140 хил.лв в зависимост дали решим да си правим покрива сами или с подизпълнителя на нашия строител.
Засега смятаме да е първата опция, но да видим.

# 87
be-lla  като гледам по чертежа е 225кв основата.
Иначе и  нашата оферта за 190кв.м. РЗП е 120-140 хил.лв в зависимост дали решим да си правим покрива сами или с подизпълнителя на нашия строител.
Засега смятаме да е първата опция, но да видим.
Ако само 20хил лв ви искат за покрив въобще не се чудете. Аз давам 25 Хил лв за ремонт на покрив върху 110 кв м къща и никой не се навива. Никой!

# 88
Pako, 20хил. ни искат само за труд. Още толкова са материалите, та сигурно ще пробваме поне трудът да спестим.

# 89
5. Строителство на водопровода - 1500 лева  - т.е  20лв/лм?  напомням че има изисквания за  диаметъра на тръбата...а  това е невъзможна цена .Да изкопа е отделно , ами след това? подложка , доставка и монтаж на тръби, фитинги , арматура, засипка , тестване, ленти , насип до кота терен , уплътняване- въобще не говорим за асфалт или друга настилка. В момента правим тръбопровод ф 90 - цена само труд +механизация -т.е изкоп , подложка, монтаж на тръби, фитинги, арматури, засипка, тестване, ленти , насип до кота терен , уплътняване -цена 94лв/лм без ДДС и цената определено е ниска , но става въпрос за километри , не за парче , където цената е още по висока
Скрит текст:

Това са снимки от строителството - въпрос на организация. Монтажът и изкопаването са от две различни фирми, които съгласуваха действията си. Доставката и заплащането на материали от нас, водопроводът е уличен, с диаметър 90 мм. Трябваше да излезе и по-евтино, но поради скалата се наложи поръчването на голям багер, а от този калибър са само 2 в региона.
Монтажът на тръбата не е сложен, има заварки, подложката е 10 см пясък уплътнен, отгоре се засипва с багер и се уплътнява ръчно. Нормална цена за всичко - от проекта, строителство до въвеждането в експлоатация, е около 70-80 лв/м2
Многократно в темата се повтори, че за строежи от V кат. над 100 м2 трябва лицензирана фирма.
Да, на хартия е така, но на практика единици строят с лицензирани фирми собствени строежи до 200 м2 . Тези, които нямат регистрация, ползват фирми на познати или приятели.
На кого е нужно трудът да се оскъпява с едни 20% и така не е никак евтин.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 12:35 от ее123456

Общи условия

Активация на акаунт