Цветарки, продължаваме да обменяме опит - 3

• 52 498
  • 471
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна, а по празниците в Ямбол
katyadjin
Цветята са прекрасни smile3521 Майсторка си не само в областа на ноктите newsm03
И на мен ми подариха иглика.Тъкмо ще казваш тънкости в отглеждането и. Hug

Аз се притеснявам да не я уморя, че е красива..... Мисля на пролет да я занеса при мама в Ямбол на двора, щом така е по-добре... А как казахте се хваща тя от семе май... newsm78

Ние с теб май еднакви цветя ни подаряват, по Коледа коледни звезди, сега иглики... ще каже някой, че един и същ човек ги подарява... Твоята какъв цвят е?

Последна редакция: вт, 20 фев 2007, 11:19 от katyadjin

# 121
И на мен ми подариха иглика.Тъкмо ще казваш тънкости в отглеждането и. Hug
Аз се притеснявам да не я уморя, че е красива..... Мисля на пролет да я занеса при мама в Ямбол на двора, щом така е по-добре... А как казахте се хваща тя от семе май... newsm78
Ние с теб май еднакви цветя ни подаряват, по Коледа коледни звезди, сега иглики... ще каже някой, че един и същ човек ги подарява... Твоята какъв цвят е?

Дано да съм полезна Sunglasses

Цитат
Стайна иглика /Примула/

Примулата, или стайната иглика (Primula obconica var.grandiflora), принадлежи към сем. Primulaceae. Произхожда от Централен Китай и за разлика от местните си посестрими не издържа на студа през зимата. Затова у нас тя се отглежда като стайно растение.
   Стайната иглика е по-едра от останалите видове иглики, с подземно коренище и надземна розетка от листа с дълги дръжки и понякга с леко накъдрена периферия. Цветовете са едри, обагрени в бяло, розово, червено и лилаво. Цъфтят дълго. По време на цъфтежа се нуждаят от светло, но не слънчево място и температура около 8-10 градуса. През лятото се изнася навън, на хладно и сенчесто място и се пресажда в смес от градинска почва, листовка, тор и пясък в съотношение 1:1:1:1/2. През есенно-зимния сезон се полива умерено, а през пролетно-летния - обилно.
   Примулата лесно се размножава със семена и ако я харесваш, можеш сама да си я отгледаш. Семената се сеят през февруари-март в сандъче и не се покриват с почва, защото са много дребни. Отгоре се поставя стъкло, за да се поддържа нужната влага. При температура 15-18 градуса семената покълват за 10-15 дни. Когато развият по две листчета, се разсаждат.

# 122
дими  разбрах какво да правя игликата.
 В момента е отрупана със цвят.Цветчетата са по -малки от тези на katyadjin и са лилави на цвят.  bouquet

katyadjin аз мисля моята да я присадя в по - голяма саксия и да я преместя по - късно на тераста на сечесто място. Дано да се получи че ми е скъп подарък. Hug

Обаче се чудя какво да правя коледната си звезда newsm78 Още  има червени листенца паднали са само едно две.Да бързам ли да я режа пък и е в много малка саксия ooooh!
кога да я присаждам Rolling Eyes Rolling Eyes
Дайте съвет Blush

# 123
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Ами аз се чудя за моята коледна, тъй като по инфото което бях чела, трябваше вече да я режа, но и при мен само 2-3 листенца са паднали, даже гледам нови има... newsm78 Ами расте си още и ми се свиди да я кастря!!! Sad

# 124
# 125
ние като се разхождахме с мъжо се спряхме пред едни иглики и той вика да ми вземе, ама нещо не ми вдъхнаха доверие, аз като искам да си правя джунгла и вземам все дето стават дървета, ама тя нали джунглата е на няколко пласта, та като гледам вашите какви са хубави, като нищо да се сдобия, че и майка ми предлага теменужки... Crazy

# 126
  • Кърджали, България
Здравейте, цветарки   bouquet
Аз не съм много на "ти" с цветарството, затова имам един въпрос, гложди ме от две седмици:
В офиса имахме много хубава китайска роза, но един понеделник, като отидохме на работа, я открихме цялата пожълтяла, на следващия ден листата й окапаха, дори стъблото й изсъхна изведнъж и край - просто за два дни нищо не остана от нея. От какво може да се е получило това? В стаята има и други цветя, на които нищо им няма, дори точно до нея имаше още две. Това ме навява на мисълта, че не е от течение или от измръзване... Единственото, което ни хрумва, след дълго мислене с колегите, е, че нещо й е сипано в пръстта, някакъв препарат ли... Интересно ми е да чуя и вашето мнение като специалисти, моля!

# 127
Хибискус, китайска роза

Цитат
Внимание:
Китайската роза не обича студа.
За да цъфти през цялата година са й необходими:- ярка светлина;
- постоянна температура;
- умерена влажност.
Защо листата й падат?Хибискусът е вечнозелено растение, но ако се държи на хладно губи листата си.
Ако се случи това, растението трябва през цялата зима да се държи със суха пръст, защото то се намира в състояние на покой и чак напролет ще се появят нови листа.
Ако светлината е слаба листата също падат.
Защо пъпките й капят? Пъпките и окапват ако светлината е слаба или пък сте сменили местоположението на растението.
Когато растението застарее:
Ако растението не цъфти толкова пищно и започне да линее - дошло е време за радикална резитба. Най-добре е това да се направи през есента, но ако все още вашето цвете цъфти, отложете тази операция за пролетта.

Хибискус

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=143032.0

# 128
Теди, зарови ги в пръст фурмите, но не много дълбоко. Без да ги слагаш във вода. Аз по този начин съм захващала кит. роза, коледна звезда, бенджамин  и др.

# 129
  • Кърджали, България
Благодаря за информацията, ама това опадване и изсъхване може ли да стане така изведнъж, за два дни само!?

# 130
  • Карлово
Инна, аз мисля, че нещо е сипано в пръстта, особено щом има и други наоколо.

# 131
Благодаря за информацията, ама това опадване и изсъхване може ли да стане така изведнъж, за два дни само!?
Това и аз се чудя .... newsm78
За два дена да изсъхне може би на истина с нещо е полята тази Китайска роза.

# 132
Надя аз ги чакам 2-3 дни да поизсъхнат, после трябва да купя и малки саксийки, май на пролет като пресадя дифенахията ще сложа едната, а тази ако не тръгне ще сложа и втора ама аз защо знам че във вода се слагат newsm78, абе каквото стане, ще взема други Rolling Eyes

# 133
  • Кърджали, България
Микки, Дими, и ние клоняхме към тази версия, понеже някои от колегите се занимават с цветарство и тяхното заключение беше такова, но исках и други мнения да чуя. Значи, ще трябва да държим по-изкъсо чистачките Wink

# 134
Искам да се похваля - алоказията ми за първи път откакто съм я купила ще има нов лист! Много и се радвам!

Общи условия

Активация на акаунт