Любители на котки - Тема 193

• 38 904
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
После прочетох тук-таме или слушах в You Tube (не помня вече), че от някои храни се пие много вода, защото добавяли умишлено нещо, което да стимулира пиенето. И един вид работата на бъбреците. Абе то хубаво ама аз така и не успях да свикна с това льочене. И понеже навремето предишният ни котарак си отиде от диабет и пиеше много вода, се стрясках и все току си казвах "Ей кога ще свърши тази храна?". Лош спомен някак.
А ти забелязваш ли да пият повече вода от Карнилов?
Знаеш ли, че доскоро и моите пиеха нетипично много вода. Ама много, купичките се изпразваха за 12 часа, а това не е било досега, особено посред зима. Приключиха един пакет голям, но не помня марка, бях накупила няколко от една промоция в Петмол. Като нищо е било от храната, сега са на друга, пият нормално, водата намалява наполовина, но не и да свърши.
п.п. Точно такава е била, сега погледнах поръчката си в сайта.
https://petmall.bg/product/100170877-carnilove-fresh-carp-trout- … r-adult-cats-6-kg

# 466
Аз нямам опит, но ако не е бъбречно, а има проблем с пишкането, не е ли цистит?
Да, цистит е. Цистът се причинява от кристали + бактерия. В 80% са струвтини кристалите и се разлагат като се подкисели урината, защото обикновено се заформят в алкална среда струвитите. Оксалатните пък не се разлагат и се налага да се премахват оперативно. Тези се образуват в кисела среда.
Имах съмнение за пиелонефрит, обаче, би трябвало да се виждат камъчетата на рентген, ако има такива, и не вярвам док да е пропуснал подобна находка, защото я гледа за нови проблеми и установи астма и деформация в хранопровода, но не и камъчета. Нищо не е споменавал, а снимката беше супер ясна, с нов модел рентген наравена, ако е имало камъчета, би трябвало да лъснат на рентгена.
И остава да е цистит, но защо няма подобрение с антибиотика... Даже от както добавих и вторият антибиотик, по-изразен изглежда проблемът с тоалетната...

Ето например, как се виждат струвитни и оксалатни камъчета на рентген: https://todaysveterinarypractice.com/urology-renal-medicine/feli … ate-urolithiasis/

# 467
Аз нямам опит, но ако не е бъбречно, а има проблем с пишкането, не е ли цистит?
Да, цистит е. Цистът се причинява от кристали + бактерия. В 80% са струвтини кристалите и се разлагат като се подкисели урината, защото обикновено се заформят в алкална среда струвитите. Оксалатните пък не се разлагат и се налага да се премахват оперативно. Тези се образуват в кисела среда.
Имах съмнение за пиелонефрит, обаче, би трябвало да се виждат камъчетата на рентген, ако има такива, и не вярвам док да е пропуснал подобна находка, защото я гледа за нови проблеми и установи астма и деформация в хранопровода, но не и камъчета. Нищо не е споменавал, а снимката беше супер ясна, с нов модел рентген наравена, ако е имало камъчета, би трябвало да лъснат на рентгена.
И остава да е цистит, но защо няма подобрение с антибиотика... Даже от както добавих и вторият антибиотик, по-изразен изглежда проблемът с тоалетната...

Ето например, как се виждат струвитни и оксалатни камъчета на рентген: https://todaysveterinarypractice.com/urology-renal-medicine/feli … ate-urolithiasis/

amy_nka да не би да има резистентност към антибиотика- това ми идва на ум....

# 468
Здравейте,
снощи забелязах, че едната лапичка на котьо е като прегъната. Прилагам снимка. Предна лява лапичка ми изглежда по-сгъната от дясната му. Британец е на 6месеца. Не мога да кажа с точност дали е от вчера така, просто тогава го забелязах. Не изглежда да го боли, стъпва на нея. Има записан час днес за вет, но дотогава някой може ли да сподели дали се е сблъсквал с такова нещо?

# 469
Здравей,
Преди години нашата Ая не можа да скочи на една маса и падна от нея и лапата и стоеше точно по същия начин. И тя си ходеше и не я болеше. Вет. каза да не се притесняваме. Оправи се лапата след 2,3 дена.

# 470
И на Наруто едната му лапичка стои така. При него също е в следствие на падане, но говорим за падане от много високо. Като беше на година и 3 месеца беше паднал от прозореца на 6-ия етаж. Тогава имаше счупен заден крак и лекарите искаха да го оперират. После се оказа, че и без операция ще му заздравее крака. Но докато се чудехме какво да правим със счупения крак не бяхме забелязали, че има проблем и с предната му лапичка. Странното е, че и лекарите не го бяха забелязали. Един ден вкъщи видях как единия му нокът не може да си го прибере и все си го закачаше някъде. Тогава установих, че явно и там е пострадал. Като го закарахме на вет и го снимаха се оказа, че на тази лапичка са му били счупени пръстчетата, но вече бяха минали 2-3 седмици и са му зарастнали накриво. Доктора каза, че ако не му пречи по-добре така да си остане, защото варианта да се оправи е да се счупят наново костите за да се коригират и да зарастнат правилно. Така си и остана, но е добре. Не му пречи това.
А между другото и аз имам един въпрос. Как се взима урина на котките за изследване? Понеже питах нашия вет до кога да яде от уринари храната и той ми каза, че трябвало да се изследва урината, но като го питах как, ми каза да го дебна с една чашка Grinning Което ми се видя абсурдно, защото не си го представям аз да седя до тоалетната му и той да отиде да се изпишка пред мен. Понеже тоалетната му е затворена и смятам, че ще се притесни от присъствието ми.

# 471
  • София
Ето нещо да се събере урина, но не съм го ползвала лично. https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/grija-za-otdelitelnata-sistem … vane-200-gr-65458

# 472
  • Варна
ami_nka, и моята Мила от септември прави цистит. Само че и с кръв.
Два курса различни антибиотици изпи, с леко подобрение. И пак кръв.
Тогава я заведоха при друг вет, всичко обясних. Оставих я там на стационар за няколко дни. В инструкциите за след това имахме включен обезболител. В случая на Мила, бусколузин, по половин таблетка сутрин и вечер за няколко дни. После още малко по четвърт. Тогава забелязах, че ако е пила болкоуспокояващо, Милчето спеше по цяла нощ.
Според мен котката ти изпитва силна болка и за да я облекчиш, питай вет какво да дадеш.
При Мила предписания бусколузин беше за тегло 3600 кг
Засега продължавам да давам цистон.

# 473
  • София
Цистонът може ли да се дава цяла таблетка веднъж дневно?

# 474
Здравей,
Преди години нашата Ая не можа да скочи на една маса и падна от нея и лапата и стоеше точно по същия начин. И тя си ходеше и не я болеше. Вет. каза да не се притесняваме. Оправи се лапата след 2,3 дена.

Нашия е много кьопав, редовно е в мивката и е много възможно да се е ударил, но едва вчера обърнах внимание. Приятеля ми сега го е завел на вет, дано не е нещо сериозно.
Благодаря за отговорите!

# 475
  • Варна
Цистонът може ли да се дава цяла таблетка веднъж дневно?
За дозата наведнъж не знам.
Аз давам по половин. Стривам на прах и после смесвам с една хапка пастет или течно лакомство. Почти винаги изяжда цистона така

# 476
Хубаво, че Цистонът не е нещо гадно за тях. Интересна добавка е. На мен ми мирише малко на черен пипер. Важното е, че се изяжда без протест. А Биофлоксавета не ще да го близне дори... Със Синулокса ги нямам тия проблеми.

Опх, цели 15 мин се обяснявах на док по телефона. Weary И стигнахме до заключението "противовъзпалително и да махна единия антибиотик - синулокса и да остане само на енрофлоксацин". Че въобще може да не е за антибиотик, ами да е идиопатичен цистит и затова да не правят никакъв ефект антибиотиците.
Аз още наобяд преди да изляза за работа ѝ дадох от противовъзпалителното сиропче и е поспала. Като се прибрах, влезе в тоалетната и чишна нормално, а след това отново ме гледа право в очите и ми се оплаква със силно мяу-мяу... Worried После хапна малко и пак в тоалетната и се оказа, че вече е подрискана от антибиотиците... Сега ще трябва и пробиотик...
Ах, ако можеха на човешки да говорят... Weary

# 477
Това си мислех - дали не е реакция от АБ - дискомфорт в коремчето. Огледай и устната кухина - за стоматит, разраняване от непоносимост към АБ.

# 478
  • Варна
Ami_nka
Непременно вземи мерки да обезболиш писаната. Правят някакви спазми на пикочния мехур и ги боли.
За рентген-във Варна има една клиника с рентген май, и не е ново поколение. На Мила и рентген и направихме, но не се видя нищо. Обяснението беше, че червата са пълни с фекалии и нищо не се вижда. Тоест ако искам снимка на пикочната система, да разбирам, че червата трябва да са празни. Тоест  за цистит и евентуални проблеми там рентг. снимки не ни помогнаха.
За Мила ветът каза, че ако и след последното лечение не се оправи, ще включваме някакви успокояващи. Машинка в контакта да излъчва успокояващи вещества. Демек цистит на нервна почва.
За сега я крепим.

# 479
Нашият Сина си зоба цистон. Мм все го дебне колко пишка, че голям ужас изживяхме с този цистит. Дойде покана за годишната ваксинация, а именно при последната ваксинация Синко спря да пишка. Верно, че тогава и кръв му вземаха. Че и ги накарала да излязат и котачето останало саминко с вет вътре за манипулациите. Запасени сме с цистон сега.

Общи условия

Активация на акаунт