Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 7 490
  • 226
  •   1
Отговори
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

Значение на показателите на ПКК, както и някои други основни изследвания

За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:

- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"... Може да натиснете най-отгоре бутона с камбанката "Следи"

Моля пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора!

Предната тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1649616

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 17:37 от mibobo

# 1
  • Б
Колко трябва да е феритина, за да е оптимален? Като чета в предната тема и в референтните граници да е ако по- малък пак  не е оптимален.  Моят последно  беше беше 15  по долна граница 10 на лабораторията .  Без прием на желязо, чисто не се получава повишение.

# 2
Зависи от границите, на някои лаборатории границите са до 300, някъде са до 150...но вашия резултат определено е нисък.
Ако желязото е ниско също се приема желязо, и с времето ще се вдигне и феритина. Но ако има достатъчно желязо в кръвта, а не се трупа феритин, означава, че има проблем с динамиката на желязото в тялото. Тогава се изследва разширен железен панел - сатурация на трансферин, церулоплазмин, мед, цинк...някъде по веригата вероятно има проблем, най-често е лош баланс цинк/мед. Ниският феритин понякога се получава и от бактерия  хеликобактер, кандида, те "ядът" желязото

# 3
Да си пренеса въпроса и тук. Моля за помощ при разчитането на тези изследвания.Имам хипофункция и пия еутирокс от 50 микрограма.

# 4
За лекар ще са добре, но иначе може малко да се вдигне дозата, имаш ли симптоми как се чувстваш?

# 5
Чувствам се зле. Няпълняла съм и не мога да сваля. Нервно ми е и настроенията ми се менят често. Вечно съм измотена, но не мога да спя.

# 6
Щом имаш сиптоматика определено си за вдигане на дозата, хормоните ти не са оптимални. Вдигни с малко и след месец и половина се провери пак как си а и ще видиш как се чувстваш. Може да си вземеш от 125мкг и да вземаш половинка, това е 62,5.
Но е хубаво да се провериш и за дефицити на витамини, които са често съпътстващи състоянието и може и от тях да идва част от проблема. Затова, че си напълняла провери ли кр.захар и инсулин?
Има тема за Автоимунен тиреоидит, може и там да пишеш ако искаш.

# 7
Сега не съм ги изследвала, но имам инсулинова резистентност и пия глюкофаж от 500. Ще си пусна и витамините, преди имах дефицит да витамин Д и Б12, но последно време не съм се сещала да проверя.

# 8
Щом пиеш глюкофаж той пречи на усвояването на В12, така че почти гарантирано си с дефицит, пусни си и Д и желязо. Всички тези дефицити влияят на жлезата, но и дават симптоматика на умора, влияят на психиката.

# 9
Благодаря!

# 10
Здравейте според вас има ли място за притеснение бременна съм в 30 гс.

# 11
Здравейте, моля за мнение, 42 годишна жена, 10 дни след цикъл, профилактични изследвания, до личния ще ходи чак след 5 дни... 162 см, 52 кг , често с цистит, последния беше преди месец...
Скрит текст:

# 12
Здравейте, моля за разчитане на резултатите на девер ми. Мъж на 37г. с диабет открит преди няколко месеца, но спазва стриктна диета и си пие лекарствата редовно, дори смъкна 20кг, но е и с доста високо кръвно дори и с лекарства подържа кръвно 180.

# 13
Да се изследва за дефицит на В12, вероятно е с такъв съдейки по завишените показатели в кръвната картина, отделно че при прием на лекарства за диабет се затруднява усвояването на В12 в организма. Холестерола е леко завишен, но в урината  сочи някакво възпаление/инфекция - левкоцитите са увеличени и еритроцити има, което е кръв в урината, възможно е да има някакви песъчинки нещо да чисти. Има ли оплаквания защо е пусната урината?

# 14
Да се изследва за дефицит на В12, вероятно е с такъв съдейки по завишените показатели в кръвната картина, отделно че при прием на лекарства за диабет се затруднява усвояването на В12 в организма. Холестерола е леко завишен, но в урината  сочи някакво възпаление/инфекция - левкоцитите са увеличени и еритроцити има, което е кръв в урината, възможно е да има някакви песъчинки нещо да чисти. Има ли оплаквания защо е пусната урината?
Няма оплаквания, личния лекар му ги е пуснал профилактично.

Общи условия

Активация на акаунт