Деца с инсулинова резистентност

• 8 647
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Аз го пускам.Първият път беше 5,3 %, месец и половина след диагнозата и започната диета беше 5,1%.
И аз пуснах по рано изследвания- разбираемо е притеснението и чуденето,дали сме на прав път и правим нещата както трябва.

# 16
Моята дъщеря от март 2023 година и откриха ИР. Винаги е била слаба, родена е 100 гр недоносена 2.400. Никога не съм я лишавала от сладко, до след 2022 година след като се  зарази втори път през лятото с ковит в Трявна на почивка. Започна проблем с кожата, желание за ядене на много сладко,  изяждаше по цял шоколад и т.н., сърбеж на влагалището,  без причина,  изследванията стерилни, така бяхме насочени от гинеколог направихме изследвания на инсулин и кр. Захар. Оказа се, че това не е единствената беда, има разбутани и др. Хормони. Справяме се с ИР.  с правилен режим и глюкофаж 500 хр. От един месец ни позволиха да спрем глюкофаж 500 хр , но продължаваме с хипонид и иногинол,  тепърва имаме запазен час при детски ендокринолог за другите проблеми. ИР не е заболяване а симптом за нарушение на нещо в организма и може да е временно през пубертета,  но може и да последица от ковит, както и някакъв генетичен проблем в рода на диабет тип 2 или др. Ще търсим детски специалисти от Варна и София. Само да допълня, че щом започна да пие глюкофаж, започна да отслабва за 3-4 месеца от 45 стана на 42 кг, /160 см височина, 15 години. Включих омега-3 и зелена енергия, така желязото и витамин В12 останаха добри. Глюкофажа ги изчерпва при прием. Не сме правили замерване след спирането. Предстои ни.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 14:31 от Vania Georgieva 758199

# 17
Някой постигнал ли е резултат при детето си без лекарства само по Зоната?

# 18
Здравейте! И на моето дете откриха ИР, пускам няколко пъти глюкоза, която е в норми, инсулина а последно беше 9.9 на гладно. Препоръчаха ни строга диета, от което детето започна да получава кетони и белтък в урината. Друга ендокриноложка ни каза са си яде детето, но да се ограничават тестени и сладки неща. От София ни препоръчаха натоварване с глюкоза, което ме шокира, и Сушина беше около 120 на втория час. Детето е на 7 години и да ви кажа аз се разболях от притеснение. Вече не знам дали е така наистина или просто стойностите се смъкват умишлено по лабораториите. Аз самата нарочно ходих да се изследвам след ядене и моят инсулин беше 43. След всички диети при детето както писах се появиха другите неща в урината, инсулина се намали на 7 на гладно но пък другото закуца. Не знам дали и а правилен начин, а детето ми не е с наднормено тегло.

# 19
Здравейте! И на моето дете откриха ИР, пускам няколко пъти глюкоза, която е в норми, инсулина а последно беше 9.9 на гладно. Препоръчаха ни строга диета, от което детето започна да получава кетони и белтък в урината. Друга ендокриноложка ни каза са си яде детето, но да се ограничават тестени и сладки неща. От София ни препоръчаха натоварване с глюкоза, което ме шокира, и Сушина беше около 120 на втория час. Детето е на 7 години и да ви кажа аз се разболях от притеснение. Вече не знам дали е така наистина или просто стойностите се смъкват умишлено по лабораториите. Аз самата нарочно ходих да се изследвам след ядене и моят инсулин беше 43. След всички диети при детето както писах се появиха другите неща в урината, инсулина се намали на 7 на гладно но пък другото закуца. Не знам дали и а правилен начин, а детето ми не е с наднормено тегло.
Много притеснително!:-( Дано се справите! Стискам Ви палци!
Чудя се толкова ли са редки такива проблеми,че никой не споделя опит и какво е помогнало....А Вие как разбрахте за това? Пишете, че детето няма наднормено тегло...по какъв повод лекарят реши да му изследва инсулина? Просто така ли?

# 20
  • Пловдив
Всъщност  не са рядкост... просто повечето пъти заболяването протича с тиха симптоматика или без такава и остава незабелязоно. Ако пък бъде забелязано, една голяма част от хората го игнорират като незначително.По тема се говори и пише доста, но интереса е временен а за съжаление лечението е за цял живот.

# 21
Здравейте, Дъщеря ми още на 8 г беше диагностицирана с ИР. Тогава препоръчаха само нисковъглехидрате режим. Спазваме  месец, отслабна 4 кг, но получи силни болки в корема.  Оказа се, че децата не трябва да бъдат ограничавани така стриктно и полезните броколи и карфиол са трудни смилаеми за децата. След 2 г посетихме друг ендокринолог,  обясни че ИР на хранителна основа и да яде храни с НГИ и да следи калории
те. И двата пъти диагнозата е след обременяване с глюкоза. Килограмите й продължават да растат. Появиха се сърии навсякъде. Детето не е спирало да спортува, не професионално но поне 3 пъти в седмицата ходеше на тренировки - дали плуване, или фитнес, или танци.
Хранене що годе здравословно вкъщи, в училище няма как.
Стигнахме 100 кг на 13 г и посетите 3-ти ендокринолог.
Препоръка за включване на лекарство или инжекции. Имаме срок до Понеделник са решим. Инсулинуът е скочил от 17 на 37 на гладно.Килограмите вече са много. Аз отдавна съм отчаяна , но и детето вече е на предела - 6 години все говоря за режими, почти не яде хляб, само лава и не всеки ден. Не мога да ви опиша колко подигравки отнесе я училище вече 3 година. В периода 5-7 клас са най-жеатоки. Обиждат я с глиган Пешев, свиня, Джордж,  бизон, булдог и много други, отбягват я, не я искат да сяда
на чина им. Изобщо е под постоянен стрес и напрежение.
За тези години сме изпробвани НВ-ВМХ,само НВХ, Зоната, Фитнес режим, добавки и какво ли още не. Правила съм тест за хранителна непоносимост,  излезе почти всичко-без месо и зеленчуци и плодове.
Мисля да пробваме за 3 месеца с хапчета , режим и спорт,  ако не стане нищо ще минем на инжекции.

# 22
Здравейте, Дъщеря ми още на 8 г беше диагностицирана с ИР. Тогава препоръчаха само нисковъглехидрате режим. Спазваме  месец, отслабна 4 кг, но получи силни болки в корема.  Оказа се, че децата не трябва да бъдат ограничавани така стриктно и полезните броколи и карфиол са трудни смилаеми за децата. След 2 г посетихме друг ендокринолог,  обясни че ИР на хранителна основа и да яде храни с НГИ и да следи калории
те. И двата пъти диагнозата е след обременяване с глюкоза. Килограмите й продължават да растат. Появиха се сърии навсякъде. Детето не е спирало да спортува, не професионално но поне 3 пъти в седмицата ходеше на тренировки - дали плуване, или фитнес, или танци.
Хранене що годе здравословно вкъщи, в училище няма как.
Стигнахме 100 кг на 13 г и посетите 3-ти ендокринолог.
Препоръка за включване на лекарство или инжекции. Имаме срок до Понеделник са решим. Инсулинуът е скочил от 17 на 37 на гладно.Килограмите вече са много. Аз отдавна съм отчаяна , но и детето вече е на предела - 6 години все говоря за режими, почти не яде хляб, само лава и не всеки ден. Не мога да ви опиша колко подигравки отнесе я училище вече 3 година. В периода 5-7 клас са най-жеатоки. Обиждат я с глиган Пешев, свиня, Джордж,  бизон, булдог и много други, отбягват я, не я искат да сяда
на чина им. Изобщо е под постоянен стрес и напрежение.
За тези години сме изпробвани НВ-ВМХ,само НВХ, Зоната, Фитнес режим, добавки и какво ли още не. Правила съм тест за хранителна непоносимост,  излезе почти всичко-без месо и зеленчуци и плодове.
Мисля да пробваме за 3 месеца с хапчета , режим и спорт,  ако не стане нищо ще минем на инжекции.

Няма да е лесно. Ще напишете ли с какво се храни за седмица и колко калории приема?

# 23
Здравейте, да повдигна темата🙂
И моето дете е с ИР, диагностицирана ноември инсулина беше 27. От януари е на диета (Зоната), изследвания пускахме февруари и юни, инсулина се е заковал на 19. Изписаха метфогама 500 за два месеца по 1 вечер. До момента е свалила 5кг.
Как се отразява това лекарство на децата, които го приемат? Направо се плаша като прочетох страничните ефекти, но две ендокриноложки ме уверяват, че няма място за притеснение. Започна да го пие от снощи.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 18:02 от janeta24

# 24
И на моето дете беше изписано преди 3 месеца и дълго се чудех дали да дам. Викам ще пробваме с диета, ама не става. Започнах да го давам и на 6-7 ден започна един зверски косопад и го спрях. Косопада спра след около седмица. Сега обаче пак съм в чуденка какво да правя, много ми е трудно да я заставам да яде определени храни. Говорим, говорим и уж разбира и после пак “мамо може ли малко сладолед”. Аз вечно съм на режими и в къщи почти винаги има алтернативи на захар, брашна, дори сладолед и шоколад  без захар има, но не й харесва вкуса. Хич не искам да давам пак метформин, но май ще се наложи. И при нас е изписан от детски ендокринолог при инсулин 27.

# 25
И на моето дете беше изписано преди 3 месеца и дълго се чудех дали да дам. Викам ще пробваме с диета, ама не става. Започнах да го давам и на 6-7 ден започна един зверски косопад и го спрях. Косопада спра след около седмица. Сега обаче пак съм в чуденка какво да правя, много ми е трудно да я заставам да яде определени храни. Говорим, говорим и уж разбира и после пак “мамо може ли малко сладолед”. Аз вечно съм на режими и в къщи почти винаги има алтернативи на захар, брашна, дори сладолед и шоколад  без захар има, но не й харесва вкуса. Хич не искам да давам пак метформин, но май ще се наложи. И при нас е изписан от детски ендокринолог при инсулин 27.
На колко е детето? Моята е на 14 и също сме така със сладоледа 🙂 и аз покрай нея съм на режим, за да приготвям за двете едно и също, а за малката и таткото друго. Бавно се случват нещата без лекарства, опитахме 6 месеца, но вече е наложително да ги включа.

# 26
На 11г 63кг при ръст 150см. Нашата ендокриноложка каза, че след 12г изписва съксенда/оземпик

# 27
На 11г 63кг при ръст 150см. Нашата ендокриноложка каза, че след 12г изписва съксенда/оземпик
80кг е моята дъщеря, при ръст 164. Дано няма косопад, че е със страхотна коса за момента…

# 28
Здравейте, включвам се и аз в темата с дете на 11г, на което току що е открита ИР. Бихте ли ми препоръчали детски ендокринолог, няма значение от кой град.
Нашата история - преди месец започна обилен косопад. И от едни рутинни изследвания излезе това
- Инсулин 14.35;
- HOMA- 3.35;
Детето е 150см, 40кг. Чудя се от къде дойде това чудо ...

# 29
Здравейте! Поне от 4-5 години дъщеря ми започна да качва кг , 2022 г се чудих какво само не й има , имаше всякакви симптоми, дори в Пловдив я изследваха за диабет уж , казаха ,че няма . Сега реших сама да й пусна НОМА индекс и направо резултатите са плашешти, предстои ни да ходим на ендокринолог, не знам какво да очаквам , като ви чета май не се лекува това , как досега никой не ни посъветва да се изследва детето. На 8 г 151 см 52 кг , на изследването показа глюкоза 5,05 , а Инсулин 37 . А ако не бях пуснала такова изследване, направо не ми се мисли, какво щеше да стане. Сега докато чакаме час за ендокринолог , не знам какво да правя , спряхме й всички вредни неща, като оставихме бавен въглехидрат, месо , плодове й давам малко, тя салати не обича , само краставица , но не знам дали няма да стане по-зле след този стрес в яденето. Лекува ли се това, някъде пише ,че е временно състояние, други казват,че е за цял живот. Р рода ни няма никой диабет или ИР , не очаквах такова нещо, не ми е познато. Детето вече от 2 години може да се каже ,че спря да излиза въобще, лежи само , прави 2 крачки и сяда и досега все казват,че е мързелива и затова. По едно време доста й капеше косата , това преди 3 г и никой не обърна  внимание и на това , казват от къде да знаем защо й капе косата,  отделно тя от както се е родила много се поти, рядко ходи до тоалетна, явно вс й излиза в пот, отделно е и много раздразнителна,  от малка се тръшка,  плаче за всичко , ако не е както тя иска и до ден днешен продължава така и все казват,че има отвратителен характер, но явно е свързано с това й състояние на ИР

Общи условия

Активация на акаунт