Частни училища -информативно - дискусионна тема- 63

• 62 446
  • 757
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Луис Карол дефакто към момента не е ЧУ, а частна езикова занималня, която ползва базата на няколко ДУ. Затова таксите им са ниски, а не защото получават субсидия, да не се заблуди някой. Мисля, че някъде из сайта на МОН имаше списък с ЧУ, които получават такава.

# 151
А и в ЧУ, които получават субсидия, таксите не са по-ниски. Срещу тази субсидия те обучават безплатно 20% от учениците. Останалите ученици плащат нормални такси, каквито са и в другите ЧУ. Пример за това са Питагор и ПЧМГ.

# 152
  • София
А и в ЧУ, които получават субсидия, таксите не са по-ниски. Срещу тази субсидия те обучават безплатно 20% от учениците. Останалите ученици плащат нормални такси, каквито са и в другите ЧУ. Пример за това са Питагор и ПЧМГ.
Различни варианти има, идеята е парите да следват детето, а не с тези пари да покриват стипендии. Въпрос на избор на училището е как да ги разпредели. Повечето такси са меко казано неразумни, като ги гледам. Надминават сериозно тези на чуждестранните училища, които поне имат съществен разход чуждестранни заплати на вносни преподаватели.
Но само вметвам, няма да споря. Пазара определя цената. У нас явно е много ларж този пазар.

# 153
  • Пловдив/София
Охх, колко глупости са изписани…

Има Сдружение Шилер. 145то все още активно си работи с него.
Има сдружение “Луис Карол” и “Дикенс”.
Има отскоро и частно училище “Луис Карол”, което е в отделна сграда до 10то училище. За мен мястото в крайно неподходящо за училище и отзивите не са добри.

Дамата питаше за ЧУ Луис Карол, а не са Сдружението.

Нивото и на езика, и на резултатите в сдруженията е коренно различно както обясни някой. Немският на децата в Шилер е много добър и го казвам от първа ръка (е клас от 20 тина деца, над 15 говореха свободно).

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 13:38 от Пипи2013

# 154
  • София
ЧУ Луис Карол се помещава в един апартамент или цял етаж на една кооперация зад Пазара в Младост 1. Мое дете беше в сдружението и съм крайно недоволна - изкара ПГ и първи срок на 1 клас и се отказахме от техните услуги.

# 155

Нивото и на езика, и на резултатите в сдруженията е коренно различно както обясни някой. Немският на децата в Шилер е много добър и го казвам от първа ръка (е клас от 20 тина деца, над 15 говореха свободно).
Toва за Шилер, кой клас? И какво ниво?
Няма идея колко са часовете по немски в Шилер, бях го проверявала преди 10 години.
Но към днешна дата от позиция на времето не мисля, че инвестиция във време и пари за такъв тип сдружения не бих правила. Освен ако това не е училището пред блока.

# 156

Няма идея колко са часовете по немски в Шилер, бях го проверявала преди 10 години.
Но към днешна дата от позиция на времето не мисля, че инвестиция във време и пари за такъв тип сдружения не бих правила. Освен ако това не е училището пред блока.

Преди 10-тина години, когато започна залеза им...все още беше приемлив вариант за живеещите в Младост и околията. Но наплива от други квартали и жестокия тормоза на входа ми е неразбираем и до ден днешен.

# 157
  • София
Пипи, виж им сайта Луис Карол. Те може и да се водят различни сдружението и ЧУ, но ще видиш, че това, което предлагат е "услугите" на сдружението най-вече.
И честно казано с това отношение, което е получила Моргана по телефона, не знам как изобщо още кретат дори и като сдружение, ама нейсе Joy

# 158
  • Sofia
За Луис Карол знам само за 145-то, това беше както Шилер - частна занималня по езика в държавно училище...

След това имаше големи неразбории в Шилер, махнаха ги от 145-то и отидоха в някакво ужасно, май 131-во, дано не греша номера....

Там опорочаването дойде, сега си спомням, от това, че приемаха братя и сестри с предимство...при такъв ужасно труден изпит, те пререждат деца с много по-малко точки само защото имат по-големи братя и сестри вече приети...това развали нещата...
Иначе изпитът съм го гледал на живо, в смисъл на хартия, актуалният, пратили ми го бяха, извънземен за 5-6 годишни деца...в пъти по-труден от тези за Питагор и СС.
За Луис Карол не беше така.... много по-лесен беше изпитът...

Дано не се натрапвам в темата ви, тъй като нямам деца в частни училища, а и не познавам такива, но от време на време от любопитство надниквам тук. Ще си позволя да се изкажа по някои неточности на Татко Мецан, които съм цитирала по-горе.
"Луис Карол" никога не са били в 145 ОУ. Там има сдружение "Чарлс Дикенс" и нямат нищо общо.
"Шилер" не са го махнали от 145 ОУ и не знам за какви неразбории става дума. Там си е, но разшири дейността си в 131 СУ преди 5 години и като гледам наплива, не ще да е толкова ужасно.
Опорочаване заради братя и сестри не е имало. Това е правило, въведено от самото основаване на сдружението преди много години, а не нова идея. Мисля даже, че последните години отпадна.

"Изпитът", който си гледал, не е "извънземен" , а е тест за училищна готовност на проф. Пламен Калчев - части в него има в интернет и всеки може да го види. Това беше и единственият път, в който бе изнесен приемен тест от сдружението, така че сигурно него си виждал.
За Луис Карол не знам как си намерил изпит, никога не е изтичал, за да кажем, че е по-лесен.

Позволявам си да се обръщам към теб на "ти", защото точно преди 8 години, когато синът ми бе приет и в трите сдружения, ти много го похвали, направо за талантлив го обяви. Ами не е талантлив, така че съм склонна да смятам, че всичките тези заключения, които ги направи на базата на доста неверни факти, са толкова точни, колкото и съжденията ти преди време. Иначе ми е приятно да те чета Simple Smile
Извинете ме, че ви занимавах с тема извън частните училища.

# 159
  • Пловдив/София

Хоуп, шести клас, ниво сигурно Б1, не помня точния учебник, но свободната комуникация ми е достатъчен индикатор. На сертификати никога не съм държала (моето го пускам само защото всички ходят. Иначе на практика изкара повече звезди от деца, които всъщност говорят по-добре от него..)

Часовете са като в ЧУ- 10, всеки ден по два, поне в начален курс, после май намаляваха. Откъм език Сдружението си заслужава (поне Шилер, за английските не съм сигурна), но има доста други минуси самият формат- храната си е ДУ, броят деца в редовните часове също и т.н…
Иначе “инвестиция” там не бих го нарекла- сумата е смешна спрямо ЧУ- около 5-7 пъти по-малко.

# 160
Да, Луис Карол никога не е било в 145-то, моя грешка, забравил бях след толкова години. Имах предвид 55-то. Там беше и Шилер първо, там се случиха и претенциите на родителите от квартала да приемат децата им без изпит, за което спомена Анси.
145-то беше второто училище, в което имаше Шилер. Затова се обърках. Там действително неразбории не е имало. Което писах, е вярно, но се отнася за 55-то. Това сгреших. След това вече отидоха в 131-во.
Нивото на Луис Карол никога не е достигало Шилер, за това Анси е права и не съм го оспорвал. Макар че след като отидоха в 131-во, вече не знам. Като държавни училища 55-то е много по-добро от 131-во, въобще не могат да се сравняват. А тези сдружения са просто една частна езикова занималня към ДУ. Това имах предвид.

# 161
Пипи, сигурна ли си, че имат всеки ден по 2 часа към сдружението? Моето инфо е, че са по-малко. Имат 4 часа в училище и още три дена по два часа в сдружението. Да, стават общо 10 часа, но 4те в училище съвсем не взимат материал, съответстващ на нивото.
Като напреднат в сдружението, в училище дъвчат едно и също по програмата на МОН. Особено фрапантно е след 4ти клас. Освен това класовете са смесени от деца в сдружението и такива извън него. Съответно в сутрешните часове нивото е различно и няма как да се прескочи елементарният монски материал заради неходещите в сдружението, които са доста по-назад.
Като цяло е една добра алтернатива без пари, но няма нищо общо с ЧУ.

# 162
  • София
В 55-то нямат цели класове само Луис Карол и не се съобразяват сутрин часовете към училището с програмата на Луис Карол. В 1 клас е два учебни часа по 35мин, а следващите класове пак са по два учебни часа всеки ден до 4 клас, а от 5 клас със сигурност не са всеки ден. Цената няма да я коментирам, да удобство е да са заниманията в училище и да нямаш ангажимент да водиш детето.

# 163

Хоуп, шести клас, ниво сигурно Б1, не помня точния учебник, но свободната комуникация ми е достатъчен индикатор. На сертификати никога не съм държала (моето го пускам само защото всички ходят. Иначе на практика изкара повече звезди от деца, които всъщност говорят по-добре от него..)

Часовете са като в ЧУ- 10, всеки ден по два, поне в начален курс, после май намаляваха. Откъм език Сдружението си заслужава (поне Шилер, за английските не съм сигурна), но има доста други минуси самият формат- храната си е ДУ, броят деца в редовните часове също и т.н…
Иначе “инвестиция” там не бих го нарекла- сумата е смешна спрямо ЧУ- около 5-7 пъти по-малко.
Питах за часовете, защото според мен нивото им в 7 клас е не повече от А2.
Да си призаня честно съученици на детето от дошли от това сдружение не покриват и А2.

За мен целодневното обучение с дете пътуващо от другия край на София хич не е добра "инвестиция".
За мен времето е много по-голяма инвестиция от парите.

# 164
  • София
В края на 7 клас децата в Шилер взимаха сертификат за В1 от Гьоте. Не всички, разбира се. Докато дъщеря ми беше там, направо съм се възхищавала на организацията и обучението по немски. Невероятни учители имат. Слабата част беше държавното училище.
Така и нямам информация как е в ЧУ с немски, а и вече не ме касае.

Общи условия

Активация на акаунт