Частни училища -информативно - дискусионна тема- 63

• 62 468
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
  • София
С тези се запознах на няколко ивента в София. Американско семейство + няколко учителя се махат от там и решават да направят училище в България. Идеята им беше да са смесени класовете. На мен лично малко секстантско ми звучеше, но имаха много интересни игри и определено привличаха децата.

# 181
  • При вещиците
С тези се запознах на няколко ивента в София. Американско семейство + няколко учителя се махат от там и решават да направят училище в България. Идеята им беше да са смесени класовете. На мен лично малко секстантско ми звучеше, но имаха много интересни игри и определено привличаха децата.
Не е така. Основателят е бивш учител от лозенското училище и преподава на децата от прогимназията в новото. Децата го обожават и бившите му ученици ходят при него на извънкласни занимания. Учителката на началното училище е възрастна американка, която беше директор на началното училище в Лозен. Започнаха със смесени класове като за начало, но следващата учебна година ще са в самостоятелна сграда, с повече възможности за разделянето на класовете и за спортни занимания. Не са по МОН, ще получават американска диплома и затова повечето деца са от семейства на експати или българи, които не желаят диплома от МОН. Известно е, че изборът на училище за деца, които не знаят български е много ограничен, а и не всеки може да си позволи такса от 16К до 30К евро за дете на година.

# 182
  • София
Значи точно с остнователя говорих и с Черил Стоянов. Може да не съм разбрала и историята да е била от преди. Казаха, че са се преместили и решили да направят училище (явно са изпуснали подробности). В общи линии наистина това, което си описала за идеите ми обясниха и на мен (не съм се интересувала да местя детето, но пък  се забавляваше с игрите с него и аз трябваше да се намеря на приказка) и ми стана интересно. Доста алтернативно дойде за мен, но за любителите на малки класове, по-нестандартен начин на преподаване и възможност за обучение на деца, които не са добре с българският мисля, че е Ок.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 15:03 от rainy...

# 183
Здравейте! Моля ви за мнение относно преместването на дете от държавно училище в частно училище след 4-ти клас. Дали има смисъл или да се изчака до гимназия? Гледам Дорис Тенеди и Симеон Велики. Детето ще пробва и в ПЧМГ, но ако не влезе дали има смисъл да гледаме друго частно училище? Благодаря!

# 184
Здравейте! Моля ви за мнение относно преместването на дете от държавно училище в частно училище след 4-ти клас. Дали има смисъл или да се изчака до гимназия? Гледам Дорис Тенеди и Симеон Велики. Детето ще пробва и в ПЧМГ, но ако не влезе дали има смисъл да гледаме друго частно училище? Благодаря!
Пробвайте и в Питагор. След 4-ти клас е сравнително лесен приемът, особено ако детето се е готвило за ПЧМГ.

# 185
Да, ще пробва и в Питагор. Доколкото разбрах изпита е един и същ за Питагор и ПЧМГ. Но има доста желаещи и все пак, ако не го приемат не съм сигурна каква е правилната посока.

# 186
Смисъл за какво?
Аз съм привърженик на частното начално образование.
Децата са в защитена среда /рядко се среща агресия или фолк култура/, получават знания и умения, научават се да учат. Научават по някой и друг език и са ангазирани в повечето случаи целодневно.
В гиманзиялен етап вече са оформени личности и малките калсове за мен не са предимство.
В София се счита, че периода 5-7 клас е най-зле менажиран и децата най-неглижирани в държавните училища.

Та аз бих предпочела частното училище до 7 клас.

Редактирам се Simple Smile
Питагор и ПЧМГ се разделиха като собственост на двамата бивши съсобственици. При условие, че и двете училища дадоха заявка, че ще станат средни училища (от 1 до 12 клас), не мисля че изпита би бил един и същи.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 16:23 от Hope for Two

# 187

Децата са в защитена среда /рядко се среща агресия или фолк култура......

E това не е абсолютно вярно... в някои училища е често, и от двете.

# 188

Децата са в защитена среда /рядко се среща агресия или фолк култура......

E това не е абсолютно вярно... в някои училища е често, и от двете.
Aми можем да напишем тогава Simple Smile
В по-голям процент от частните училища, отколкото дътржавните........................

# 189
  • София
Разликата е, че в ЧУ могат да вземат мерки срещу агресивни деца, а в ДУ не могат. Тоест, имат и те какво да направят, но не го правят в 99% от случаите.

# 190
След  ПЧМГ и Питагор, кое друго ЧУ бихте препоръчали за след 4-ти клас със сходни преоритети и амбиции. /без Св. София/

# 191
След  ПЧМГ и Питагор, кое друго ЧУ бихте препоръчали за след 4-ти клас със сходни преоритети и амбиции. /без Св. София/
Сходни заявки дават ЧОУ ”Св. Климент Охридски” и “Томас Едисън”. И в двете имам познати деца - общото е, че по-скоро родителите са доволни, но има и неща, от които се оплакват.

# 192
Вие всъщност какво училище търсите?
Ако държите на математика, можете да пробвате и държавните с математическа паралелка, не само математически гимназии.
Иначе, че няма тормоз, заяждане, лигавене, това са пожелания.

# 193
Търся добре подбрана среда, с възпитани деца с умерено амбициозни родители, заинтересовани и всеотдайни учители и по възможност с математическа насоченост. Затова търся алтернатива на ПЧМГ и Питагор в случай, че детето ми не се справи на изпитите.

# 194
Търся добре подбрана среда, с възпитани деца с умерено амбициозни родители, заинтересовани и всеотдайни учители и по възможност с математическа насоченост. Затова търся алтернатива на ПЧМГ и Питагор в случай, че детето ми не се справи на изпитите.
Търся добре подбрана среда - как я определяш тази среда Simple Smile
В МГ обикновенно родителите са силно амбициозни.

Общи условия

Активация на акаунт