С какво ви дразнят свекървите? – 154

• 27 956
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Нали темата е да се видят различни мнения.Даде се съвет за работа от офис-не иска.Да дава пари като излизат-не иска.Дасе разбере с мъжа си,той да се оправя с майка си-уж се разбрали,той отива да спи.
Отново казвам,че каквото и да пише,няма да промени 75годишен човек.
Или се конфронтира при всяка дума,или прави всичко възможно да се виждат рядко.
Ако каже нещо за яденето-връчваш тенджерите с думите .."утре наготви ти",Днес  съм много заета,моля те почисти и тъй нататък.

# 511
Ако трябва да правим сравнение между майките - моята идва на гости единствено с покана и седи максимум 2 дни. Ние ходим няколко пъти годишно пак за толкова. Като дойде у дома ми помага с готвене, сервиране и тн, не чака аз да свърша всичко. Когато се оплача от ММ тя обикновено хока мен, но не ме настройва срещу него. Никога не е казала лоша дума по негов адрес.
В същото време майка му и сестра му са коренната противоположност на това. Включително се е случвало да имаме семейни драми, той да им сподели нещо и после да му се натяква месеци наред и да се използва във всяка удобна ситуация срещу мен.
Отделно майка ми ме възприема като личност и голям човек, неговата го вижда като малко дете, като "нейното гардже" и отказва да приеме реалността. Та може би от това идват и разликите между тъщи и свекърви. В много случаи съм забелязала, че майките на момчета ги глезят повече, все са "на мама момчето", все им баят до късна възраст.

# 512
  • София
Ела, от мъжа ти зависи това отношение и поведение да се промени.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 12:31 от milenaka

# 513
Всички разбрахме,че свекървата на Ели е досадна,мързелива,стисната и с голям апетит.Опитваме се да дадем съвети,как,според нас да се подобри положението,ама тя не иска тово,иска свеки да е като мама.Е това няма как да стане.
Тъщите могат да бъдат досадни като свекървите,ама зетьовете по рядко се оплакват.

# 514
Естествено, че не трябва.
Но аз нямам проблем да поставя граници на майка ми, ако си позволи повече.

Аз съм майка на момче и момиче, надявам се да не изперкам след години и да взема да им се бъркам, където не ми е работа. Бих си позволила намеса, само при насилие в семействата им.

# 515
А, не, аз не искам да е като майка ми, абсурд. 😀 Просто споделям прилики и разлики. Че последно това се коментира.
Както споменах, вече съм говорила с ММ, засега сме постигнали консенсус как и кога да се случват нещата, така че на всички да ни е окей. Ще поживеем, ще видим.

# 516
  • Другата България
Всички разбрахме,че свекървата на Ели е досадна,мързелива,стисната и с голям апетит.Опитваме се да дадем съвети,как,според нас да се подобри положението,ама тя не иска тово,иска свеки да е като мама.Е това няма как да стане.
Тъщите могат да бъдат досадни като свекървите,ама зетьовете по рядко се оплакват.
Мъжете са друга бира. Просто така са устроени. Повечето от тях няма от какво да се оплакват, след като тъщата помага на щерката за ....каквото трябва - домакинство, деца, и т.н. И съответно той е “освободен“ от тези задължения, и е “пей сърце“. Така хем жената доволна, че мама е с нея и при нея, хем мъжът бичи айляк.
От друга страна, когато свекървата изяви същите претенции, или по-скоро “претенции“ - да помогне с нещо /о, чудо, има и такива свекърви/, снахата веднага го приема като вмешателство в личните отношения и натрапване, няма чуваемост, няма толерантност просто защото жените така сме устроени, и дори наистина добрите намерения на някои свекърви се приравняват с тези на другите, които наистина пречат.
Затова и няма как свекървата да е като мама, и никога няма да бъде. Няма как и тъщата да е като мама, но за съжаление част от съвременните снахи не го разбират и го очакват от половинката си, а не бива.

# 517
А, не, аз не искам да е като майка ми, абсурд. 😀 Просто споделям прилики и разлики. Че последно това се коментира.
Както споменах, вече съм говорила с ММ, засега сме постигнали консенсус как и кога да се случват нещата, така че на всички да ни е окей. Ще поживеем, ще видим.

Ела, не ги сравнявай. Хората са различни.
Но колкото и да са различни, не е нормално, да те обижда, докато ти яде храната. Там сложи границата. Аз бих направила голям панаир при такова изпълнение. Защото уж сте се разбрали с мъжа ти, но тя ти прави фасони пред него. Къде е мъжът ти, да и обясни някои неща за доброто възпитание и да те защити?

# 518
Жените водят война със свекървите, а мъжете измислят вицове за тъщи Satisfied
Не знам защо се учудвате, че няма теми за тъщи. Мъжете просто не влизат в тази битка за надмощие с велика награда - "собственост" над свободната воля на Сина-Мъж Simple Smile
Много пъти съм го давала като съвет - взимайте си зрели мъже, които са се еманципирали от мамашите си. Да са живели отделно и сами, да не са финансово зависими, да не очакват и да не се мазнят за пари и наследства. Мъж, свикнал на самостоятелност и с усещане за лично пространство, лесно поставя граници.
И другият ми съвет е - жените да имат хубава връзка с мъжете си, и да имат личен и социален живот. Майките, обсебени и изцяло посветени на децата си, се превръщат в най-досадните тъщи и свекърви. Те не само не се усещат кога трябва да отстъпят крачка назад, но наистина се имат за вечна и неделима част от новото семейство, и дори гледат на новия човек като на чужд. Пак стигаме до отварянето на очите навреме, и следенето за червени флагове и елиминирането им в зародиш, в самото начало на връзката и семейството. Оплаквания след 1, 3, 5 са само вентилиране на напрежението, и каквито и съвети да се дават, няма никаква надежда за промяна.

# 519
  • София
Скрит текст:

Ела, не ги сравнявай. Хората са различни.
Но колкото и да са различни, не е нормално, да те обижда, докато ти яде храната.
Скрит текст:
Там сложи границата. Аз бих направила голям панаир при такова изпълнение. Защото уж сте се разбрали с мъжа ти, но тя ти прави фасони пред него. Къде е мъжът ти, да и обясни някои неща за доброто възпитание и да те защити?
Много съм съгласна с тези две изречения.
Не може да отидеш на гости и да обиждаш (някой от) домакините. Издава и невъзпитание, и злоба... Защитавала съм нерядко свекървите, но в този случай няма за какво да се хвана. Нищо.

# 520
  • София
Cuckoo, само в тази тема, няколко пъти посочих, че свекървите и защитничките им са първите, които агресират. Я с обиди, я ще нападнат всяка снаха, посмяла да се оплаче. Даже лично с теб дадох пример. Така, че не обвинявай другите в агресивност, когато сама я предизвикваш и самата ти задаваш точно такъв тон. Ама нали си на страната на свекървите, смяташ, че ти може да го правиш, а другите да сочиш с пръст
Аха, и ти си права безусловно, защото.... ти си казала така. Този типаж сте еднакви и като снаха, и като свекърва, и като тъща.
Често хора, неспособни да спорят по същество, започват с персонални нападки за външност, семейно положение и т.н., ползват го обикновено по-семпли личности. Ако не бях омъжена - щеше да има приказки, че понеже съм недоклатена, си го изкарвам тук, и то от жени.
Аз също мога да твърдя какво ли не за причините да не могат да дишат свекървите си. Съвсем не е рядко свекървата да е образован и възпитан човек, но простоватата снаха да не го оценява и да се опитва да я принизи.
Сигурно и твоят семеен живот не е дотам цъфнал, предвид броя, езика и дължината на постовете ти, а дори нямаш свекърва.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 12:45 от Cuckoo

# 521
  • при късмета
Понеже Бела вчера много държеше да разбере какво точно се случва в дома на Ела, може да погледне темата и понеже е по изводите, да си направи най-после правилния. И тук свекървите са налагащи се, намиращи всякакви оправдания  за съвсем недопустими действия и после се чудят защо снахите се оплакват. Предполагам, че е същото и в домовете на тези с проблемите. Ама на свекървата дори през ум не ѝ минава, че прави нещо недопустимо, тя ще си намери десет аргумента, че е права. "Недопустимо" обаче не е в речника им или не разбират значението, съответно са прави, само защото са невежи. И от и за "добро" го правят, ама горките все неразбрани. А това, че за тях доброто е да начукат канчето на всяка снаха, която им и под ръка, е друг въпрос

И тема за тъщите има м/у другото. И там никаква активност

Куко, пак да подчертая, че в тази тема не снаха е започнала с личните нападки. Винаги сте вие. Точно мен не можеш да обвиниш в спорове с аргументи, по същество свекървите не дават такива. Какъв аргумент, ама смислен може да има за да оправдаеш натрисане или да не вземе вода на дете на площадка? Такива просто липсват, но това не пречи на свекървите да нападат пак снахата. Черно на бяло се вижда на кого липсват аргументи и не спори по същество

# 522
  • София
Куко, пак да подчертая, че в тази тема не снаха е започнала с личните нападки. Винаги сте вие. Точно мен не можеш да обвиниш в спорове с аргументи, по същество свекървите не дават такива. Какъв аргумент, ама смислен може да има за да оправдаеш натрисане или да не вземе вода на дете на площадка? Такива просто липсват, но това не пречи на свекървите да нападат пак снахата. Черно на бяло се вижда на кого липсват аргументи и не спори по същество
Пак се започна с общите приказки как само свекървите нападат и как на горките снахички (големи жени на 30+) им начуквали канчето...
Къде точно съм оправдала невземането на водата или обиждането на поднесеното ядене?
Натрисането е субективно, трябва и двамата да го определят като такова, а за мъжа не е потвърдено.
И ще потретя - това, че тъстовете се съобразявали, изначално е патриархален страх да не им върнат щерката.

А приказките как свеки гледала злобно са 101% истина и не са обида, макар и не пряко към мен.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 12:55 от Cuckoo

# 523
Karina-88 никога няма да забравя изцепката на майката на бивше мое гадже относно това, че беше стиснат до няма и къде: От къде на къде ще плаща за кафето на някакви ******?! Те какво ще му дадат?
Като се разделихме (беше ученическа свалка) продължил със същият си номер, но много жени вече не му връзвали.
И как се очаква мъж на който едно кафе да плати му се свиди да се грижи после за семейство? Иначе после се реве или че внуци няма или, че злобната снаха отрязала достъпа на свекървата до детето.

# 524
  • Другата България
Аз за себе си, лично, се опитвам да следвам ето това, макар и за някои да е клише.
И отново от личен опит мога да кажа, че е трудно. Но е постижимо.

«ДОБРАТА МАЙКА Е ТАЗИ, КОЯТО СТАВА НЕНУЖНА»
Добрата майка е тази, която става ненужна с течение на времето.
Идва време да потиснем естествения майчин импулс на желанието да оставим пиленцето под крилото, защитено от всички грешки, тъга и опасности.
Това е трудна битка, признавам.
Когато започна да отслабвам в борбата за контрол над супермайката, която всички имаме вътре, си спомням заглавната фраза:
«ДОБРАТА МАЙКА Е ТАЗИ, КОЯТО СТАВА НЕНУЖНА...»
Ако съм си свършила работата на майка правилно, трябва да стана ненужна.
И преди някоя майка да ме обвини в липса на любов, обяснявам какво означава това.
Да бъдеш "ненужен" означава да не позволяваш на безусловната любов на майката, която винаги ще съществува, да предизвиква порок и зависимост у децата, сякаш е наркотик, до степен да не са способни да бъдат самодостатъчни, уверени и независими.
Те трябва да са готови да начертаят своя курс, да направят своя избор, да преодолеят разочарованията си и да направят собствените си грешки.
С всяка фаза от живота, новата загуба е ново постижение; и за двете страни: майка и дете.
Любовта е процес на постоянно освобождение и тази връзка никога не спира да се трансформира през целия живот.
До деня, в който децата станат възрастни, създадат собствено семейство и започнат цикъла отново.
Това, от което се нуждаят, е да са сигурни, че ние ще бъдем с тях, твърди, в съгласие или несъгласие, в триумф или провал, готови за глезене, силна прегръдка и утеха в трудни моменти.
Бащите и майките, в знак на солидарност, отглеждат децата си свободни, а не роби на собствените им страхове.
Това е най-голямото предизвикателство и основната мисия.
Когато се научим да бъдем "ненужни", ние се превръщаме в безопасно пристанище, където те могат да акостират.

На когото обичаш, дай:
- Криле за полет.
- Корени да се върне.
- Причина да остане.
Нека направим самостоятелни и уверени в себе си деца, за да живеят пълноценен и честен живот.
Забележка: Никога не правете вместо тях неща, които те вече могат да направят за себе си. Това важи за всеки етап, в който се намирате!
„КОГАТО ЕДНА МАЙКА ИСТИНСКИ ОБИЧА, ТЯ ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА СИ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ЛЕТЯТ.“

Важи и за свекърви, и за тъщи. Защото всяка една жена рано или късно става или свекърва, или тъща, след като преди това е била снаха. И едва тогава вижда собствените си грешки, разбира се, ако иска да ги види.

Общи условия

Активация на акаунт