Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 867
  • 779
  •   1
Отговори
# 405
Мине се, не мине една тема, дойде някой нов и зададе вездесъщия въпрос за смгто и останалите..и се почне на нов глас, противопоставяне старо като… не знам и аз, ама от поне 10 год го чета лично:-)

Костадинова, и аз питах наскоро, май в миналата тема е имало мнение че дете е ходило и на двете и сравнение на резултата, но аз не се рових да го търся.

# 406
  • София
Аз само да вмъкна, че в СМГ се учат и езици здраво (особено немски). В края на 8/ нач. на 9 клас взимат B1 към Гьоте. Дъщеря ми покри B2 в 12 клас, защото по едно време гледаше и към Германия, а ако се беше понапънала, но междувременно фокусът се измести,  щеше да вземе и DAF. Но детето трябва отвътре да го “бута” към СМГ, а не родител.

# 407
  • у дома
Здравейте, някой може ли да направи сравнение между пробните тестове на Междучасие и Регалия? Има ли дете , което се е явило и на двата теста . Има ли разика в точките  и колко?
Ако някой има такава информация ,ще се радвам да ми отговори.
По спомени някой по напред сподели за 20т разлика в полза на Регалия,но не помня ник,а може и да бъркам.

# 408
Аз искам добро представяне от НВОто, за да има избор синът ми. Обича математиката и физиката. Не мога да го пратя в 18то например, защото никакъв интерес няма към редки езици. Въобще не ме интересува какво е мнението за училищата на някой анонимен във форума. Дали ще стане, е друг въпрос. Прави грешки от бързане. Ето вчера ми разправя колко го било срам за оценка 5,66 в училище по математика. Елементарни грешки бил направил. Другите 2 деца, които имат интерес към математиката били с 6,00.
105то е в квартала. Моят го успокоявам, че там все ще го приемат. Доволни са родителите до 7ми клас. Не знам как е в гимназиален курс. Единственото, което ми прави лошо впечатление е многото пушещи деца в междучасията. Но то вече навсякъде е така.

# 409
Аз да питам каква е тази мания по СМГ? Или НПМГ?? От другите училища не стават ли хора? Аз никога не бих си набутала детето в СМГ
Това сериозно ли? Кой е "нормалният" избор за дете с изявен уклон към математиката, за да не го "набутваме" в СМГ? Нито едно от моите деца не е искало МГ, въпреки че всички  се справяха доста прилично с математиката. Просто имаха/имат други интереси. Но ако искаха, нямаше да имам проблем да ги "набутам" в СМГ/НПМГ. Какъв всъщност е проблемът със СМГ, че да не "набутваме" децата там? Може ли пояснение? И кой и къде е казвал, че от другите училища не стават хора?

И там е гадно... също като в Испанската. Grin Grin Grin

М, да... Само, дето тези, които твърдят, че е гадно не са конкуренция за там. То приказката за гроздето я знаем всички.

# 410
Никакъв проблем не ми е МГ в града ни. Проблем ми е, че за момиче като моето изборът е никакъв. Ще се наложи да учи нещо, което хем не иска, хем не може.

# 411
Лорентин, и при нас е така - там, където би се класирала по бал моята, няма избор, особено за момиче - СХН или предприемачество. Ако искаш.

# 412
Предприемачество не е лоша специалност. Вероятно учат малко финанси, счетоводство, работа с офис пакета.

# 413
Принципно, да, ама моето е с увредено математическо мислене и географията също много куца, не разбира и парите. Затова казвам, че няма избор за дете, което по-трудно се справя. Една идея може би СХН е по-добрия избор, поне по ИТ се оправя сама за сега, но пък там има профилна математика.
Със сигурност ще пишем всички паралелки, за които има шанс за класиране.

# 414
В програмните езици за СХН има много логически връзки, базирани на математика. Обмислете го... Доколкото си смомням, езиците й вървяха на твоята щерка. Важното е да ги пишете низходящо в реда, който наистина желае без значение от бала.

# 415
Да, с езиците се справя най-добре, но няма шанс за езикова гимназия, а ние нямаме като в София паралелки с интензивен език и без определени профили, само профилни паралелки са - СХН, НП или предприемачество с интензивен или разширен английски или китайски/ японски. За ЕГ й трябва бал над 370, тя и до 270 не знам ще докара ли. Останалото са професионални гимназии.

# 416
Сред професионалните гимназии в Русе всъщност имате доста приличен избор от паралелки като за момиче - моден дизайн, интериорен дизайн, промишлен дизайн, художествена тъкан, туризъм, паралелките с логистика. Друг е въпросът каква е средата, но, предполагам, имаш някакви впечатления. Изобщо ли не са ви на фокус професионалните?

# 417
И около мен виждам някаква насоченост към СМГ. И то най-вече от страна на родителите. Даже на едното семейство и двете деца бяха записани след 4 клас. От самото начало на училището ходеха на уроци, за да успеят. Не съм сигурна с какви оценки влязоха, но е факт, че бяха доста натоварени с ЧУ.
Аз не бих натискала детето си, ако не виждам потенциал или поне интерес към математиката.
И каквото и да си говорим, наистина звучи "престижно" (не е точната дума, затова я слагам в кавички) да си завършил СМГ. При положение, че всеки знае какво натоварване е там.

# 418
Момичета, моля която от вас следи дтето си по БЕЛ как се справя да даде мнение за тази теза:
Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава стихът от „На прощаване в 1868 г.“: „Пътят е страшен, но славен“

Примерен отговор: Посланията на стиха от поемата на Христо Ботев „На прощаване“ внушават категоричния и решителен избор на бунтовника да поеме по пътя на саможертвената гибел. С тази антитезисна метафора се разкрива идеята за извоюването на свободата като висш синовен дълг към народ и родина. Пътят на бунтовника е изпълнен с драматични предизвикателства, защото може да загине, като жертва живота си. Неговият саможертвен подвиг го обезсмъртява в народната памет, което показва най-висшия му идеал – да се бори и умре за свободата на отечеството си.

Аз знам, че съм зле по БЕЛ, обаче това ми се струва безумно да се напише от 14,15 годишно дете. Това за мен е теза от литератор минал през висше образование, предавал години едни и същи произведения. Също не ми се вярва да е написана за 10 мин. Това е мислено и редактирано, за да се получи.
Моля кажете на такова ниво ли са тезите които пишат децата ви?

# 419
В моя град добра професионална гимназия за момиче е икономическата. Но детето никак не е наясно с пари и икономика.

Общи условия

Активация на акаунт