Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 897
  • 779
  •   1
Отговори
# 420
И около мен виждам някаква насоченост към СМГ. И то най-вече от страна на родителите. Даже на едното семейство и двете деца бяха записани след 4 клас. От самото начало на училището ходеха на уроци, за да успеят. Не съм сигурна с какви оценки влязоха, но е факт, че бяха доста натоварени с ЧУ.

След 4 клас НЕ можеш да влезеш в СМГ/НПМГ без допълнителни курсове/уроци/занимания. Типовете задачи за изпита не се учат в училище. Колкото и да е добро едно дете в училище, просто няма шанс, ако не се занимава допълнително, при това усилено за прием след 4 клас.
Лично съм чувала изказвания от рода на - Ама той моят е пълен отличник в училище, няма как да е изкарал толкова малко точки на МзВ!!! .....обаче въпросното дете не е решавало такива задачи, каквито има на МзВ. Няма как да знае начините за решаване.

След 7 клас вече е съвсем различно. Кандидатстват на общо основание и затова влизат деца със 100 т. по мат -  просто се иска много внимание в детайла, но самият материал е от задължителната подготовка.

Момичета, моля която от вас следи дтето си по БЕЛ как се справя да даде мнение за тази теза:
Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава стихът от „На прощаване в 1868 г.“: „Пътят е страшен, но славен“

Примерен отговор: Посланията на стиха от поемата на Христо Ботев „На прощаване“ внушават категоричния и решителен избор на бунтовника да поеме по пътя на саможертвената гибел. С тази антитезисна метафора се разкрива идеята за извоюването на свободата като висш синовен дълг към народ и родина. Пътят на бунтовника е изпълнен с драматични предизвикателства, защото може да загине, като жертва живота си. Неговият саможертвен подвиг го обезсмъртява в народната памет, което показва най-висшия му идеал – да се бори и умре за свободата на отечеството си.

Аз знам, че съм зле по БЕЛ, обаче това ми се струва безумно да се напише от 14,15 годишно дете. Това за мен е теза от литератор минал през висше образование, предавал години едни и същи произведения. Също не ми се вярва да е написана за 10 мин. Това е мислено и редактирано, за да се получи.
Моля кажете на такова ниво ли са тезите които пишат децата ви?

Искат им тези. Има на НВОто. Успокоителното е, че носи само 6 т. от резултата. Детето трябва да чете много такива, написани от литератори и да използва литературен език. Много е трудно за повечето деца ...(да не казвам, че и за възрастни, вкл. и мен)

# 421
  • гр. София
sisill, нищо ново под Слънцето. Преди много години, съучениците ми, които се целеха в ЕГ или с разширено изучаване на чужди езици учеха на изуст темите.

# 422
  • София
И каквото и да си говорим, наистина звучи "престижно" (не е точната дума, затова я слагам в кавички) да си завършил СМГ. При положение, че всеки знае какво натоварване е там.
И за това съм готова да поспоря, имайки 2 деца там в един випуск и с почти еднакви преподаватели. Да, учи се, но не е някакво извънземно натоварване. Blush Ако трябваше да доучват с уроци, може би щяха да са по-натоварени.
И двете завършиха с пълно 6 м.г. , но начина на постигането на този успех беше различен. Както казваше учителката ми по БЕЛ в гимназията: има трудолюбиви и творчески шестици.
Честит празник!

# 423
sisill, нищо ново под Слънцето. Преди много години, съучениците ми, които се целеха в ЕГ или с разширено изучаване на чужди езици учеха на изуст темите.

Ужас - това си е осъкатяване на децата.
Имам един спомен от стихотворението "Заточеници", когато аз го изучавах. Имаше дебат в класа на тема "Има или няма надежда в последните стихове на стихотворението Заточеници", незнам дали можете да си представите какъв дебад се развихри в часа!!! Толкова хубави спомени ... Дори сега като седнем на по бира със съученици се бъзикаме - има или няма надежда Wink
Та сега явно в 7ми клас нямаш право да защитиш своя теза или идея. Черно на бяло е написано - НАДЕЖДА НЯМА!!!
Да няма надежада за децата ни...
От кога литературата трябва да се вкара в граници и да се учи наизуст. Не е ли тя онази връзка между прочетеното и това което сме ние?
И защо учителите по литература го позволяват?

# 424
Сред професионалните гимназии в Русе всъщност имате доста приличен избор от паралелки като за момиче - моден дизайн, интериорен дизайн, промишлен дизайн, художествена тъкан, туризъм, паралелките с логистика. Друг е въпросът каква е средата, но, предполагам, имаш някакви впечатления. Изобщо ли не са ви на фокус професионалните?
Не са ни вариант, да, поне повечето.
В моя град добра професионална гимназия за момиче е икономическата. Но детето никак не е наясно с пари и икономика.

Същата работа и при нас, в добавка, че за икономическия или за ГД/ КГ трябва бал над 300.

От кога литературата трябва да се вкара в граници и да се учи наизуст. Не е ли тя онази връзка между прочетеното и това което сме ние?
И защо учителите по литература го позволяват?
Същото си мисля и аз покрай тези тестове? Има въпроси, на които и аз бих дала друг отговор и по същество той също е верен. В литературата има внушение, да, но и има и собствено възприятие. Тестът игнорира собственото възприятие на литературата, защото зачита само един верен отговор.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 12:56 от Mama Ru

# 425
Момичета, моля която от вас следи дтето си по БЕЛ как се справя да даде мнение за тази теза:
Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава стихът от „На прощаване в 1868 г.“: „Пътят е страшен, но славен“

Примерен отговор: Посланията на стиха от поемата на Христо Ботев „На прощаване“ внушават категоричния и решителен избор на бунтовника да поеме по пътя на саможертвената гибел. С тази антитезисна метафора се разкрива идеята за извоюването на свободата като висш синовен дълг към народ и родина. Пътят на бунтовника е изпълнен с драматични предизвикателства, защото може да загине, като жертва живота си. Неговият саможертвен подвиг го обезсмъртява в народната памет, което показва най-висшия му идеал – да се бори и умре за свободата на отечеството си.

Аз знам, че съм зле по БЕЛ, обаче това ми се струва безумно да се напише от 14,15 годишно дете. Това за мен е теза от литератор минал през висше образование, предавал години едни и същи произведения. Също не ми се вярва да е написана за 10 мин. Това е мислено и редактирано, за да се получи.
Да, или поне това е моделът, който преподава преподавателката от курса.
Работи се по зададен модел за всяко изречение.
Очертават се идеята и основните теми от произведението, заложени в конкретния цитат, както и използваните литературни изразни средства за постигането им.
Редактира се всяка седмица за постигане на макс. резултат.
Обаче в училище йок тези работи.
Помощ от мама (демек аз 😁) и курса.
Това е.
В края на първи срок се появи светлина в тунела, но да, като цяло не е лесно.
Идеята е да се "набута" в главата точния модел. Жалко, но факт.

# 426
  • София
Отдавна вече е забранено да се мисли по литература 😕, трябва да се чете "урочната статия". Големият ми син преди 2 години си запушваше ушите с възглавница докато му четях "урочните статии" на Веди, от които на мен самата ми се повръщаше!
Добрата новина е, че като спазват формАта за писане на теза, дори и да не са висши литератори, все ще си докарат 3-4 точки.

А за математиката...(ах, математиката!)...има много деца, които се справят добре и им е любима математиката в училище, но далеч не им е страст, не биха участвали в състезания и не биха се борили за медали. Такъв е големия ми син,  който попадна в ЕГ. Определено се справя добре, но повечето деца са хуманитарно насочени и докато по математика е в челните класации, то по БЕЛ е в последната третина в класа.
Ето, за такива деца с математическо мислене, няма много алтернативи в София поне. Да, има професионални гимназии с техническа насоченост, но достатъчно си говорехме за това, че биха били ограничаващи в последствие.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 15:59 от Ариана

# 427
  • София
Ариана , от позицията на времето с  3 пораснали вече деца твърдя, че харесващите  много мат си намират пътя и без непременно да са били в СМГ/НПМГ. Да, по-лесно би било най-вероятно, но и с  ЕГ е напълно възможно . Не  е нужно да има някакво училище в средата между двата вида, тоест ни риба, ни рак, звучи ми малко като от всичко по малко и накрая нищо.. 2 от трите ми деца имаха бал за СМГ след 7 клас, но избраха друго. И това друго не им попречи след гимназията да изберат специалности с адски много мат.  Все пак в ЕГ винаги има профил  математика. Не знам коя ЕГ се има предвид, но моите наблюдения в годините са, че  във всичките май най-малко хора избират точно хуманитарен профил. Болшинството залага на някакви комбинации с мат като необходим предмет за всякакви инженерства, информатики, икономики, архитектура и т.н.

# 428
Малкият ми, набор 2014, е такъв - обича математиката, но не иска да решава нищо допълнително или да ходи на състезания, но пък иска да учи в МГ, защото училищната математика сега е скучна за него, не намира предизвикателството, защото такъв тип сметки прави от преди първи клас. В същото време заявява, че няма да учи в университет. Надявам се да размисли след време, но пък аз съм ЗА професионалното образование, особено за такива като него, които не желаят да продължат нагоре. И както разбира от пари и се справя с математиката, мисля да го насоча към ПГ по икономика или строителство и архитектура.

# 429
Примерна теза:  Запишете с две-три изречения какво внушава стихът от „На прощаване в 1868 г.“: „Пътят е страшен, но славен“

Дъщеря ми за тази теза каза следното:
Има повторения на едни и същи доказателства в началото и края.
Не е вярно, че извоюването на свободата е висш синовен дълг, защото в миналото висшият синовен дълг е бил да създадеш поколения.
Не ѝ харесва изразът антитезисна метафора, според нея е използвана метафора и антитеза поотделно.
Има повторения в  последователни изречения- жертва, саможертвен.
Не знам дали е права, не вникнах, директно ѝ го изпратих, за да видя нейното мнение.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 15:55 от M.P.G

# 430
  • В Страната на чудесата
За мен също примерната теза е безумна. Най ми хареса прекрасната тавтология "защото може да загине, като жертва живота си". Grin
Вкъщи обичам да използвам един сайт с тези, писани от деца - с ясно изразена идея и изказ, съответстващ на възрастта им. Не са толкова много материалите, но все пак го намирам за полезен и споделям и с вас: https://didiishere.wordpress.com/2019/11/07/botev5/

# 431
Алисса аз поне не мога да го отворя сайта
А резултати на тези тези писани от деца има ли?
Защото аз като чета на набора ми се струва ОК, но госпожата го връща за редакция. И такс. n на бр пъти.🤦

# 432
Аз го отворих. Благодаря.

# 433
Не е ок да се учи по тези, писани от ученици. Не е ясно как и дали са добре написани. Аз съм купила тези помагала, дано свършат работа.....

# 434
  • у дома
Принципно, да, ама моето е с увредено математическо мислене и географията също много куца, не разбира и парите. Затова казвам, че няма избор за дете, което по-трудно се справя. Една идея може би СХН е по-добрия избор, поне по ИТ се оправя сама за сега, но пък там има профилна математика.
Със сигурност ще пишем всички паралелки, за които има шанс за класиране.
ПП матем е несравнимо по-трудна от ООП.ПП информатика също не е лесна,а тя със сигурност е задължителна за СХН.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 20:37 от svetlaem

Общи условия

Активация на акаунт