Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 726
  • 779
  •   1
Отговори
# 555
За който следи НПМГ, ден на отворени врати на 29.3. Информацията е на сайта им.

# 556
  • European Union
За ТУ в балообразуване пише "оценки от дипломата за средно образование и кандидатстудентски изпит или ДЗИ". Не ми звучи като задължителна матура по математика.

# 557
Тъкмо гледах в сайта на ТУ какво пише. Чак и калкулатор за балообразуване за различните специалности са направили - https://priem.tu-sofia.bg/calculator

Но за нашите деца дали ще е така след 5 години, само времето ще покаже.

# 558
  • София
За компютърните специалности в ТУ се иска матура по математика или физика, или профилирана по информатика, ИТ. С държавен изпит по специалността или с матура по Бел няма как да стане. Поне към настоящия момент. Вижте правилника им.

# 559
Допълнително натоварване е, но дете, което учи в професионална гимназия може да се яви на матура по желание, трета матура, както и децата, които учат в СУ, МГ или ЕГ. Нали не е отнета тази възможност?

# 560
  • София
Това вече го казах по-горе.

# 561
За ТУ в балообразуване пише "оценки от дипломата за средно образование и кандидатстудентски изпит или ДЗИ". Не ми звучи като задължителна матура по математика.
Децата от Джон Атанасов ми казаха, че има специалност която е в Техническия университет и те могат да кандидатстват с оценката си от ДЗИ, както и че много предмети им се признават и едва ли не започват от 2ри курс.
Но това е за 1 специалност за другите се държи изпит. Докато нашите станат 12 клас не е ясно. Но като цяло училището се стреми да подъжа контакти с университетите конкретно за БГ говорихме.
Едното дете каза, че иска киберсигурност в Техническия и за там ще държи математика. За ФМИ също се държи изпит.
Иначе бяха много разговорливи децата. Учителите държат на дисциплина и са строги с отсъствията - включително има изключени ученици за отсъствията.
Момичето се беше ориентирало към HR професията, а завършваше системно програмиране.
Казаха децата, че по специалните предмети се държи и изисква, но по другие натоварването не е голямо. Дадоха ми за пример ТУЕС там ги гърчели по всичко - включително и хуманитарните предмети.
За наркотици ми казаха, че не са виждали някой да продава, но предполагат, че който иска може да си намери независимо от кое училище е - тоест не са забелязали някой да продава или да натрапва на децата.
Има доста клубове по интереси:

Това е накратко информацията която събрах. Иначе останах с добро впечатление. Имаше 2, 3 двойки пред училище които се целуваха Simple Smile Имаше пушачи. Разминах се и с една групичка които разговаряха за някакво ниво на някаква игра. Едно момче с брекети обясняваше как не могат да го накарат да пропуши - никога.
Нормални прекрастни деца Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 17:00 от sisill

# 562
  • European Union
За компютърните специалности в ТУ се иска матура по математика или физика, или профилирана по информатика, ИТ. С държавен изпит по специалността или с матура по Бел няма как да стане. Поне към настоящия момент. Вижте правилника им.
Аз гледам от тук:
https://www.mon.bg/nfs/2024/02/43_tu-sofia.pdf

За балообразуване на всички специалности пише "оценки от дипломата за средно образование и кандидатстудентски изпит или ДЗИ". А за Комуникационна и компютърна техника, за Информатика и компютърни науки (и много други) пише "Допуска се кандидатстване с оценка от държавен изпит за придобиване на професионална квалификация според завършеното средно образование"

# 563
  • Пловдив
Да и след разговор с ТУ относно 12-класник завършващ професионална гимназия-търговска, специалност Икономическа информатика, с ДЗИ по професия-информационно нещо си, относно софтуерното инжинерство, се оказа че не може да ползва оценката от това ДЗИ. Остава му вариант валидиране на компетенции-ДЗИ МАТ ООП, или техния изпит. Гледат се някакви кодове на самото ДЗИ. За справка след разговор с ПУ за аналогичната специалност, при тях се оказа, че ще признаят оценката. Не говоря от първо лице, но е приятел на моя син и съм сигурна.

# 564
  • European Union
Гледа се кодът на специалността, предполагам. Което пък значи, че от Джон Атанасов ще могат спокойно да кандидатстват с дзи-то си. Но дори и да не могат, матурата по математика пак не е задължителна, могат да се явят на кандидатстудентския изпит.

# 565
  • София
Никой не е твърдял, че е задължинелна и че не може с изпит.
В професионалните гимназии задължителните ДЗИ са БЕЛ и изпит по специалността. Никой от тях не му върши работа за кандидатстване за ИТ специалност. За компютърните специалности в България ще му трябва ДЗИ/приемен изпит по математика,

# 566
  • European Union
Да, има университети, които не искат нищо. Аз говорех за смислените такива и затова казах "обикновено". Но дали ООП или ПП, трябва да държи допълнителна матура по математика наред с двете задължителни.
Може би аз грешно съм разбрала. Прозвуча ми сякаш матурата по мат е задължителна

# 567
  • София
Това беше в отговор на  предишен пост. Тече разговор, не може във всеки пост да се повтаря всичко, написано в предходен. Simple Smile Както и да е, въпросът беше дали матурите от Джон Атанасов ще са достатъчни за кандидатстване или трябва и друго. В болшинството от случаите ще трябва друго, поне за читавите университети. В ТУ може и да има някоя конкретна специалност, за която изпитът по професия да върши работа, във ФМИ няма такъв филм.

# 568
Чета усилено поне от месец, не съм писала досега и Ви благодаря за споделянето ! След седем години от матурите на големия... съм отново на линия за малката. Прочетох условията за споделяне на общата поща, но няма как да ги покрия в момента, ако решите да ми дадете достъп ще ви бъда бладарна.🙂

# 569
Единственото, което е малко неприятно за тях, че в класовете са повече момчета.
Това е едното. Другото е, че и като втори език учат немски Simple Smile
За някой може да е плюс, но за мен не.
За Джон Атанасов става въпрос, че без да искам изтрих първата част от цитата.

Общи условия

Активация на акаунт